גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אורי הדומי, מדטרוניק: "התהליכים שקורים כיום מקשים לשמר מרכזי פיתוח בישראל"

הדומי, לשעבר מנכ"ל חברת הרובוטיקה הרפואית מזור שנרכשה בידי מדטרוניק העולמית, לא יכול לשתוק מול "הפוליטיזציה של קבלת ההחלטות" לדבריו ● מזהיר מפגיעה בתעשיות המכשור הרפואי והטק, עקב רתיעה של גופים זרים "שמחויבים למגוון אנושי ושוויון זכויות"

אורי הדומי / צילום: איל יצהר
אורי הדומי / צילום: איל יצהר

"מאוד לא טריוויאלי בימים אלה לשמר את מרכזי הפיתוח של התאגידים הבינלאומיים הגדולים בישראל, והתהליכים שקורים בישראל הופכים את המשימה הזו לקשה עוד יותר", אומר בראיון לגלובס אורי הדומי, שניהל את חברת הרובוטיקה הרפואית מזור מימיה הראשונים ועד שנמכרה לחברת מדטרוניק  ב־1.64 מיליארד דולר ב־2018. הדומי אמר את הדברים לגלובס לאחר שנאם בהפגנת המחאה נגד הרפורמה המשפטית, שנערכה בסוף השבוע בחיפה.

הנפקה, מכירה והפיכה לשלד בורסאי: "מסלול ההייטק" של הבורסה בתל אביב
כך הפכו קרנות ההון־סיכון לפנים של המחאה המשפטית
ההמלצה החריגה בבנקים: להגדיל חשיפה למניות בחו"ל

מדטרוניק היא חברת המכשור רפואי הגדולה בעולם כיום, הנסחרת בבורסת ניו יורק לפי שווי של 112 מיליארד דולר.

מרכזי פיתוח של תאגידים בינלאומיים בישראל נחשבים לאחד הגורמים המובילים לשגשוג של הסקטור הטכנולוגי בארץ. בתחום התוכנה והתקשורת כל החברות המובילות מחזיקות מרכזים בישראל; בתחום המכשור הרפואי ישנם כמה מרכזים מובילים, בעלי קשרים ענפים עם קהילת החדשנות המקומית. כך למשל מדטרוניק, פיליפס, GE Healthcare וג'ונסון אנד ג'ונסון מחזיקות מרכזים בישראל המעסיקים מאות עובדים, וגם מקימות חממות, תומכים בסטארט־אפים, מנהלות איתם שיתופי פעולה ומדי פעם אף רוכשות אותם. מדטרוניק היא רוכשת פעילה במיוחד, שביצעה מעל עשר רכישות של חברות בישראל.

בתחום התרופות, לעומת תחום המכשור הרפואי, מספר מרכזי הפיתוח של תאגידים בינלאומיים נמוך מאוד (מרק־סרונו, פרינג ולונזה), אך לאחרונה הקימו מספר חברות מרכזים העוסקים בפיתוח כלים דיגיטליים לטובת פיתוח תרופות, בהן תאגיד GSK ותאגיד Verily מקבוצת גוגל, וחברות נוספות החלו להשקיע בחממות טכנולוגיות בארץ. כל פעילות נוספת של חברה כזו בישראל נחגגת בהתלהבות ונחשבת לקריטית עבור התעשייה המקומית, אבל זה ממש לא קל.

"קשה לשמר את מרכזי הפיתוח בישראל מסיבות רבות", אומר הדומי. "עלות ההעסקה, התפעול, תחרות מול אזורים אחרים בעולם שאימצו גישות של תמרוץ וסיוע. יש כאן אקדמיה שהמוניטין שלה מצוין כרגע אבל הולך ונשחק, ובעיקר - שינויים כלכליים גלובליים שמובילים חברות בינלאומיות לשלם פחות עבור רעיונות, ויותר עבור מוצרים בשלים. ישראל טובה ברעיונות, ופחות בסקייל־אפ (הפיכת הרעיונות למוצרים מסחריים מצליחים, ג'ו').

"כאשר כבר מתרחש סקייל אפ מוצלח, ומוצר עושה את כל הדרך הקשה לשוק ותופס את העין של חברה כמו מדטרוניק, כפי שקרה במזור, או בחברת Cathworks שמדטרוניק חתמה איתה לאחרונה על הסכם שיווק עם אופציה לרכישה - זה קורה אך ורק בעקבות היווצרות של רשת שיתופי פעולה רחבת היקף של החברה הצעירה עם גורמים שונים בחו"ל. עם האקדמיה בעולם, עם משקיעים, עם מפיצים".

"בסין אין כמעט מרכזי פיתוח, ולא בכדי"

על הרקע הזה, אומר הדומי כי "התהליכים הפוליטיים שמתרחשים הם פשוט סטירת לחי. אנחנו צריכים כל הזמן להסביר למשקיעים ושותפים מדוע כן כדאי להם לפעול בישראל למרות הכול. איך נסביר להם שכדאי להם להשקיע במדינה עם מערכת משפט לא יציבה, פוליטיזציה של קבלת החלטות ומערכת תקציבית שהיא כולה פוליטית, ולא ברור שהיא מתעדפת את הסביבה הטכנולוגית. זה הכול חוץ מרוח גבית".

 

בהקשר של קשרים אקדמיים, מחדד הדומי כי "העולם האקדמי מבוסס על קשרים בינלאומיים, והאקדמיה היא לרוב הראשונה להפנות את הגב בעקבות תהליכים פוליטיים. אנחנו נראה מדענים שלא חוזרים לישראל, ובמקביל המעמד של האקדמיה המקומית יתערער - שני תהליכים שיזינו זה את זה".

הוא מציין כי חברות בינלאומיות מחויבות היום למדיניות בתחומי הקיימות, האתיקה והחברה. "הן מדברות על מגוון אנושי, הגינות, שוויון זכויות, זה מופיע בתור תנאי הכרחי", הוא מדגיש. "הן לא ירצו שהמוצרים שלהן יגיעו ממדינה שתסיר את הנושאים האלה מן החזון שלה".

"אפשר להגיד לי 'מה עם סין? מה עם סינגפור?', והתשובה היא שיש למדינות הללו קשרים אקדמיים עם העולם, ובסין יש מפעלי ייצור, אבל מרכזי פיתוח אין ממש, וזה לא מקרי לדעתי. לא רואים בסביבות האלה שיתופי פעולה בינלאומיים עם זירת החדשנות".

"היכולת לפתח וליצור דועכת בסביבה תוקפנית"

בהפגנה בחיפה אמר הדומי דברים חריפים אף יותר. "מזור פועלת בתחום הניתוחים הזעיר־פולשניים, כדי להביא מזור לחולה מבלי שנגרם חורבן מסביב", אמר בין היתר. "זאת מתוך הבנה שגוף האדם הוא מערכת סבוכה ומורכבת של מבנים, קשרים, רקמות ואיזונים, ושטיפול ללא תכנון מפורט שמתחשב בכל אלו ובבקרות שבין חלקי הגוף השונים, עלול לגרום לנזק שאינו בר תיקון, ואף לקריסה ואובדן.

"הממשלה בחרה לפעול בפולשנות ולהשתלט בכוחנות פוליטית לא מרוסנת על מנגנונים שאמורים להיות עצמאיים, על המערכות החיוניות לקיומה של רקמה אזרחית, דמוקרטית, מאוזנת ובריאה".

בדומה לכמה יזמים שראיינו לפניו, הדומי מדגיש כי חדשנות נוצרת בסביבה בטוחה רגולטורית המאופיינת גם בתחושת חופש. "היכולת לפתח וליצור יושבת על היכולת הבסיסית לחשוב ולפעול באופן חופשי", הוא אומר. "היא מתאפשרת בסביבה מגוונת בדעות, במקום שבו הזכויות של הפרט מוגנות ומובטחות. היא דועכת בסביבה אלימה ותוקפנית והיא נדירה בעיתות של חרדה. המהלכים שהממשלה הזו מקדמת נועדו לצמצם את החופש ולאיים על זכויות היסוד שלנו, האזרחים".

"ראש הממשלה יכול לעצור את המהלך"

הדומי לא הסתיר את הכתובת של נאומו: "יש לממשלה הזו הרבה כוח; ביכולתה, ובעיקר ביכולת של העומד בראשה, גם לעצור את המהלך וגם לבנות. אני בטוח שיש מקום לפשרה, להידברות אם היא כנה. אם היא מניפולטיבית, אז לא. ההתרשמות שלי הייתה שנשיא המדינה דיבר מדם לבו, בכנות והבנה. אני לא מוכן להיות כל כך פסימי ולהגיד 'אין סיכוי'.

"המפתח לכל התהליך הזה בידיים של ראש הממשלה. אני לא מצפה לא מרוטמן (ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, ג'ו'), לא משר המשפטים ולא מאף אחד 'לרדת מהעץ', אני לא חושב שהם יכולים. היחיד שיכול לרדת מהעץ, שאולי בגלל החרדות הקיומיות והניסיון להימלטות מדין לא עושה את זה, זה ראש הממשלה. אני ממש מקווה שראש הממשלה לא ירצה להשאיר אחריו מורשת של חורבן של המדינה ושל החברה הזו. זה לא מגיע לא לו ולא לנו".

עוד כתבות

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן