גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל ברקליס ישראל מספר איך משפיע המשבר בארץ על המשקיעים הזרים

אילן פז, מנכ"ל ברקליס ישראל, אומר שהמצב הפוליטי בישראל הוא עוד פרמטר שהמשקיעים הזרים מביאים בחשבון, אבל "בסופו של יום מרגישים שהחברות הישראליות טובות, ומה שמעניין זה הביצועים שלהן פר-סה" ● היובש בהנפקות, לדבריו, עומד להסתיים, "אבל המנפיקות הראשונות יצטרכו להתפשר על השווי" ● ומה התחום החם ביותר כיום? "אנרגיה, ובעיקר מתחדשת"

אילן פז, מנכ''ל ברקליס ישראל / צילום: איל יצהר
אילן פז, מנכ''ל ברקליס ישראל / צילום: איל יצהר

לפני חודש השתתף אילן פז, מנכ"ל ברקליס ישראל, בכנס בנושא הנפקות שערך משרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן, והעריך כי המחצית הראשונה של 2023 תהיה עדיין חלשה בכל הקשור להנפקות ראשונות בארה"ב. "המחצית השנייה של 2023 תלויה בכלכלה ובשיעורי הריבית של הפד. אם תהיה הקלה - השוק ייפתח, אם לא - זה ייקח עוד זמן", אמר פז. 

איך תשפיע הטלטלה במט"ח על הפנסיות שלנו? | ניתוח
מנהלי השקעות ממליצים איפה לשים את הכסף כשהשווקים סוערים 

חודש חלף מאז, ונראה שפז מעט יותר אופטימי. בראיון לגלובס הוא אומר כי "אני חושב שתהיה איזושהי התעוררת בהמשך השנה. לא נחזור לרמות של 2021, אבל בהחלט תהיה התעוררות לעומת 2022".

2021 הייתה שנת שיא עם מאות הנפקות, כולל של חברות טכנולוגיה ישראליות רבות (ביניהן גלובל-אי, מאנדיי, סנטינל וואן ועוד). לעומת זאת, 2022 הייתה שנה חלשה במיוחד, שסימנה שפל של שנים במספר ההנפקות הראשוניות, על רקע הסביבה המאקרו-כלכלית ומצב השווקים.

 

"מה שקרה זה שהשוק עלה משמעותית בחודש ינואר, וזה נתן לחברות אופטימיות שהשנה תיראה אחרת מ-2022", אומר פז. "אם מסתכלים על גופי ההשקעה, שמשתתפים בהנפקות, ב-2022 הם הפסידו כסף, לא משנה באיזו השקעה שעשו - אקוויטי, אג"ח, אג"ח להמרה.

"ברגע שאתה מפסיד, הנטייה שלך לעשות השקעות חדשות קטנה, וזה מה שראינו ב-2022. התחילה שנה חדשה, שנפתחה בצורה שונה, וגופי ההשקעות יושבים על כסף, שמו את 2022 מאחור ורוצים להשקיע.

"בשוק האג"ח ראינו כבר פתיחה חזקה, כולל הנפקות אג"ח משמעותיות מישראל, של המדינה, של בנק דיסקונט ושל בנק לאומי. שוק האקוויטי הוא קצת מאחור, ובוודאי שלשוק ההנפקות הראשוניות לוקח זמן להתעורר".

פז אומר שבהסתכלות היסטורית, 2022 לא הייתה חריגה מבחינת השוויים והמכפילים, והחריג היה דווקא ב-2020-2021, שבהן היו "ואלואציות שחרגו בצורה ניכרת מהממוצעים הרב-שנתיים".

באותן שנים גם הייתה עדיפות לחברות שמציגות צמיחה בכל מחיר, לעומת חברות ערך שצומחות לאט יותר, ולרוב הן רווחיות. "ב-2022 זה התהפך, והמשקיעים מעדיפים חברות עם רווחיות או דרך ברורה לרווחיות. זה המצב גם בתחילת 2023", אומר פז.

"'מדבר' שלא ראינו כבר כמה עשורים"

אם בנושא המכפילים 2022 סימנה חזרה לרמות רב-שנתיות ממוצעות, בנושא של הנפקות טכנולוגיה המצב היה שונה. "ראינו 'מדבר' שלא ראינו כמה עשורים, עצירה כמעט מוחלטת של הנפקות טכנולוגיה", מציין פז.

"בחודשים האחרונים זה השתנה ורואים קצת חזרה, עדיין לא מהחברות הישראליות, אבל חברות אמריקאיות ששמו את תהליך ההנפקה על 'הולד' חוזרות ומדברות על פוטנציאל להנפקה בהמשך השנה.

 

"זה בפירוש סימן טוב. אם לפני חודשיים היו שואלים אותי אם זה זמן טוב להנפיק, התשובה הייתה 'לא' מוחלט, אבל היום המצב משתפר, לאחר שינואר היה חודש מאוד חיובי בשווקים".

חברות ישראליות כבר מתחילות לגשש לקראת הנפקה בארה"ב?
"כן, אבל אני מעריך שברבעון השני נראה קודם הנפקות של חברות אמריקאיות גדולות. הישראליות הן צעד אחד מאחור".

זה יהיה סוג שונה של חברות מאלו שהונפקו ב־2021?
"לא בהכרח, אבל הפוקוס של המשקיעים זולג גם לסיפור של החברות.

"אם ב-2021 המשקיעים רצו לשמוע איך החברה גדלה ומגדילה נתחי שוק, היום הם רוצים לשמוע על רווחיות, או לפחות על דרך לרווחיות בעוד שנה. כתוצאה, החברות צריכות לשנות את הנראטיב שלהן. זה משפיע על כולן, וגם על הישראליות".

בחודש שעבר העריך פז שהחברות הראשונות שינפיקו אחרי תקופת היובש יצטרכו להתפשר על השווי. גם כיום הוא חושב כך: "מי שמוציא את הראש ו'מסתכן' ראשון, יוותר על איזושהי ואלואציה באופן יחסי. ככל שהזמן יעבור, ויותר ויותר חברות ייצאו לשוק, כנראה הדיסקאונט יהיה פחות גדול".

ההנפקות ב־2023 יהיו "שוק של חלונות"

פז מעריך ששוק ההנפקות של 2023 יהיה "שוק של חלונות" - ייתכן שבחודש אחד יהיה ניתן להנפיק, ובחודש שאחריו לא. "אם חברה לא גמרה את תהליכי ההכנה להנפקה, הכנת תשקיף, שיחות עם משקיעים וכדומה - היא לא תוכל להיכנס לחלון.

"מאוד חשוב שחברות לא יחשבו 'אוקיי, תהליך הנפקה הוא שישה חודשים, אני רוצה להנפיק ברבעון הרביעי, אז אתחיל את התהליך במרץ'. זה לא נכון ל-2023, ואנחנו אומרים ללקוחות שגם אם הם מתכננים להנפיק ברבעון הראשון ב-2024, שיתחילו עכשיו כי אף אחד לא יודע מתי החלונות יהיו סגורים".

ממה נובעים החלונות האלה?
"מהוולטיליות (תנודתיות) בשווקים. אם יש שבוע שהשוק בירידה, המשקיעים אומרים 'עצור, אל תראה לי הנפקות חדשות'. אחרי שבועיים השוק עולה, אז 'אוקיי, בואו תראו לי'. לכן אם חברה לא תהיה מוכנה לצאת להנפקה היא עלולה לפספס".

ומה בקשר לסביבה המאקרו-כלכלית, הסיכון למיתון בארה"ב?
"כיום הצפי הוא שיהיה מיני-מיתון. רוב הכלכלנים, כולל בברקליס, צופים שהרבעון השני והשלישי יהיו חלשים, אבל לא יהיה אסון שיימשך זמן רב. רואים בארה"ב שיש האטה באינפלציה - סימן בשביל הפד להפסיק להעלות ריבית, או להעלות אותה בפחות אגרסיביות - אז משקיעים מסתכלים קדימה ומצפים שהריבית תתיישר או תרד לקראת סוף 2023, ולכן הם מוכנים להשקיע לפני כן".

יש סקטורים שיהיה להם קל יותר להנפיק?
"התחום של אנרגיה, ובטח אנרגיה מתחדשת, הוא לגמרי התחום החם היום בוול סטריט. משקיעים פונים אלינו ושואלים האם יש חברות שעוסקות בזה שאפשר להשקיע בהן. זה התחום היחיד שעבד גם ב-2022. יש הבנה מצד המשקיע הבינלאומי שיש משבר אנרגיה ושיש שינוע לעבר אנרגיות מתחדשות".

בהקשר זה נציין שברקליס היה אחד החתמים שליווה את הנפקת חברת האנרגיה המתחדשת הישראלית אנלייט, שהונפקה בתחילת החודש בנאסד"ק בשווי של מעל 2 מיליארד דולר. בנוגע לסקטור הטכנולוגיה, פז מעריך שכמו בעבר, לחברות תוכנה יהיה קל יותר להנפיק מאשר לחברות חומרה ושבבים.

"הביצועים הם המעניינים ולא מה שמסביב"

יש חששות שאתם שומעים ממשקיעים בנוגע לחברות הישראליות, על רקע הכוונה להחליש את הרשות השופטת?
"אנחנו מסתובבים עם חברות גם ביום יום ולא רק כשהן הולכות להנפקה, והשאלות האלה בפירוש עולות כפי שלא עלו עד לפני חודשיים־שלושה. האם זה משפיע על המשקיעים? כרגע אנחנו לא רואים, בסופו של יום מרגישים שהחברות הישראליות טובות, הכלכלה הישראלית חזקה, ומה שמעניין הם ביצועי החברות פר-סה, ולא כל מה שמסביב. אז כן יש יותר שאלות, אבל לא רואים השפעה על השאלה אם להשקיע".

"רואים סוג של האטה במיזוגים ורכישות"

כיצד הדיבורים על הוצאת כספים מישראל על ידי חברות טכנולוגיה משפיעים על משקיעים זרים שמתעניינים בחברות ישראליות?
"מאחר שאני עוסק בעיקר בבנקאות להשקעות, אני פחות חשוף להעברות כספים של חברות או יחידים לחו"ל. ישראל עדיין ממשיכה להיות מקום אטרקטיבי למשקיעים זרים, אבל ברור שהמצב שאת מתארת הוא עוד פקטור שהם מביאים בחשבון בבואם לבצע השקעה בעתיד הקרוב. אני חושב שעלינו כחברה לעשות הכול כדי להחזיר את המשק למסלול צמיחה, כפי שהיה עד לאחרונה".

מה קורה בתחום המיזוגים והרכישות?
"ב-2022, המחצית הראשונה הייתה דומה לקצב ההיסטורי, אבל במחצית השנייה, וגם בתחילת 2023, ראינו סוג של האטה.

"יש היום חזרה לשוק הזה מבחינת ההתעניינות, אבל יש עדיין פער גדול של ואלואציה בין החברות המוכרות והחברות הקונות.

"הצפי שלי הוא ששוק המיזוגים והרכישות השנה יהיה נמוך יחסית לממוצע ההיסטורי. אגב, ב-2021 הייתה ירידה משמעותית ברכישת חברות ציבוריות, כי השוויים שהן יכלו לקבל בשוק הציבורי היו כל כך גבוהים, שמשקיעים אסטרטגיים פחות יכלו לנצח אותם. ב-2022 הייתה חזרה לממוצע, וחזרו לקנות חברות ציבוריות בשוויים 'נורמליים'. אני מצפה להמשך המגמה ב-2023.

"תופעה אחרת היא שעל רקע עליית הריבית, עסקאות ממונפות עם חוב אגרסיבי ירדו בצורה משמעותית. כשיש פחות מינופים אז הרוכש גם פחות אגרסיבי במחיר שהוא מוכן לשלם".

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות