גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הארגון שלכם יכול ללמוד לא מעט מתעשיית החלל. רק תשאלו את בזוס ומאסק

ב־20 שנה האחרונות תעשיית החלל הפכה למקור השקעה חשוב עבור אנשי עסקים וקרנות הון סיכון, ופתחה הזדמנויות חדשות לארגונים ● צמיחה מרשימה זו יכולה לשמש השראה לחברות מענפים אחרים, ובמקביל המאפיינים הייחודיים של החלל יכולים לייצר להן ערך רב

הארגון שלכם יכול ללמוד לא מעט מתעשיית החלל / צילום: Unsplash
הארגון שלכם יכול ללמוד לא מעט מתעשיית החלל / צילום: Unsplash

 

 

בתחילת שנות ה־2000, בזמן שתוכנית מעבורת החלל האמריקאית התפוגגה, הממשלה החלה לאפשר לחברות במימון פרטי להתחרות על חוזים במגזר הציבורי. כך, היא העניקה לחברות פרטיות חוזים במחיר קבוע, כדי לספק שירותים לתחנת החלל הבינלאומית.

השינוי הזה המריץ את הצמיחה של חברות כמו Blue Origin, Sierra Space ו־SpaceX, אשר מינפו את ההתקדמות הטכנולוגיה והמחשוב כדי להוזיל את העלויות של שיגור לוויינים לחלל באמצעות הפיכתם לקטנים יותר, קלים יותר וחזקים יותר.

במקביל, הפיתוח המהיר של הסמארטפונים ומכשירים אחרים המחוברים ללוויין הניע את הביקוש לאותם לוויינים. ג'ף בזוס (מי שהקים את Blue Origin) ואילון מאסק (שייסד את SpaceX) בנו את הונם, בין השאר, מהתעשיות הללו. כיום, הם מספקים הון ראשוני רב לסטארט־אפים בתחום.

גם קרנות הון סיכון נכנסו לתחום, והזרימו יותר מ־15 מיליארד דולר ב־2021 (לעומת פחות ממיליארד דולר בראשית שנות ה־2000), על פי חברת ייעוץ החלל BryceTech. התוצאה: תעשיית החלל הפכה למקור ערך חשוב עבור עסקים במגוון מגזרים.

איך תעשיית החלל יכולה לסייע גם לארגון שלך? כדי לענות על השאלה הזו, יש לבחון ארבע דרכים: נתונים, יכולות, משאבים וביקושים.

ממשאבים ועד מאפיינים

למידה מהחלל ובאמצעותו. חוקרים אוספים נתונים מהחלל, וכך לומדים על מה שקורה על פני כדור הארץ. הדוגמה הקלאסית לכך היא מערכת ה־GPS. המערכת נוצרה במקור כדי לספק נתוני מיקום, ניווט ותזמון עבור צבא ארה"ב, ובהמשך הפכה למשב קריטי לכלכלת העולם.

GPS היה רק ​​ההתחלה. כיום למגזר הפרטי יש גישה למערך רחב, מגוון ועוצמתי יותר של נתונים ושירותים מבוססי שטח במחירים משתלמים יותר.

שימוש במאפיינים הייחודיים של החלל. כמנהלים, חשוב שתשאלו "איזה ערך יכולה החברה שלי ליצור מהחלל?". למשל, חברות תרופות משתמשות בתנאי כוח הכבידה הנמוך של החלל כדי לתמוך במחקר ופיתוח מתקדמים. בריסטול מאיירס סקוויב היא דוגמה לכך. מאז 1995 החברה ביצעה ניסויים בחלל כדי ללמוד על תסיסה פטרייתית וחיידקית, גידול צמחי מרפא וקריסטלוגרפיה (סידור האטומים במרחב) של קרני רנטגן בתחנת החלל הבינלאומית.

ניצול נכסי שטח. ככל שבני אדם מרחיבים את פעילותם בחלל, הם יחפשו יותר ויותר משאבים שנמצאים בו כדי להשתמש בהם. המיזמים המוקדמים ביותר באזור זה יתמקדו ככל הנראה בירח - 70 משימות מסחריות הקשורות לירח כבר תוכננו לעשור הבא.

אך לא רק הירח יכול לשמש לשם כך. יש מומחים שמעריכים שניתן להשתמש בטכנולוגיה חדישה - שכיום משמשת לבניית רקטות - כדי לבנות "בסיס תעשייתי" על מאדים.

לענות על הדרישות בעידן העתידי. בטווח הארוך, חברות צפויות להתחיל לפעול בחלל לא רק בגלל שהעלויות ירדו בהשוואה לאלו בכדור הארץ, אלא גם בגלל שנוכחות של יותר אנשים בחלל, לתקופות ארוכות יותר ובתדירות גבוהה יותר, תייצר ביקוש לסחורות ושירותים חדשים.

חלק מהשווקים יגיעו מתוכניות של המגזר הציבורי - למשל, תוכנית ארטמיס של נאס"א נועדה לסייע בהקמת פעילות מתמשכת על הירח. אבל אין דוגמה טובה יותר לכך מאשר תיירות לחלל, שוק שהולך וצומח, וצפוי להיות שווה כ־400 מיליון דולר בעשור הקרוב.

אם בטווח הארוך בתי גידול מסחריים יתרבו, אולי אפילו עד כדי יצירת עיר על מאדים בשנת 2050 כפי שחוזה אילון מאסק, אז בני האדם ירצו ליהנות מהזמן שלהם בחלל. הביקוש למוצרי נוחות הקיימים בכדור הארץ יעלו גם בחלל, וכך גם לחוויות חדשות שאפשריות רק שם ולא על פני כדור הארץ. זה סוג הביקוש שהשווקים מעולים בלספק לו היצע.

איך לנצל את תחום החלל?

הבה נבחן כיצד חברות המעוניינות לנצל את אחד או יותר מארבעת התחומים הללו צריכות לפעול:

לקחת סיכונים. בראשיתה של תעשיית החלל, שחקנים ממשלתיים פתחו בפרויקטים של מיליארדי דולרים עם תהליכים משוכללים לניהול סיכונים. הגישה הרווחת הייתה אז - יש להימנע מכישלון בכל מחיר. היום, שנים רבות לאחר מכן, SpaceX וסטארט־אפים אחרים אימצו את הגישה במגזר הטכנולוגי. בעודנו מתכוננים להיכנס לעידן החדש, המסר הוא ברור - חברות לא יכולות להימנע מסיכון, הן חייבות להניע את הלמידה שלהן.

למצוא את הצוות הנכון. חלל הוא לא רק עסק יקר, הוא גם עסק מורכב. כפי שאמר דילן טיילור, מייסד שותף ומנכ"ל Voyager Space Holdings: "אתה צובר ערך בחלל על ידי יכולת A, שילובה עם יכולת B ושחרור של יכולת C". זו הסיבה ש־Voyager רכשה מניות רבות במגוון חברות ממוקדות בחלל.

כמובן, לא כל החברות יכולות להרשות לעצמן להשתמש במיזוגים ורכישות כדי לממש הזדמנויות שטח. במקרה כזה, הגישה הטובה ביותר היא שיתוף פעולה.

 

כמו כל התעשיות, עסקי החלל יחוו ירידות וגם עליות. בטווח הקרוב, כאשר כלכלות יתמודדו עם איום המיתון, המחויבות של הון סיכון וקרנות אחרות תפחת.

ברגע שמגיעים לנקודת מפנה, מעורבות פרטית יכולה לספק התקדמות מהירה, כאשר יזמים פותרים את האתגרים הנותרים. זה נכון שחלק מהתוצרים עשויים להיות רלוונטיים רק בעוד עשורים רבים. אבל נכון להיום, תעשיית הלוויינים בהיקף של יותר מ־300 מיליארד דולר מוכנה לחולל מהפכה, תוך הפקת תועלת בזכות ההתקדמות הטכנולוגית.

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה