גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השבוע בנדל"ן: מגדל שנוי במחלוקת בכיכר אתרים והאם יהיה ביקוש למכרז בהרצליה

מכרז קרקעות מעניין ייערך בדרום-מערב העיר טירה ● בוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תמר ידונו בתוכנית חדשה ל"עקיפת" הבולענים באזור ים המלח ● ועד כמה יזמים יהיו מוכנים לשלם על קרקעות לדירות להשכרה בתקופה של ריבית גבוהה? ● השבוע בנדל"ן

מה צפוי בעולם הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי
מה צפוי בעולם הנדל''ן / איור: גיל ג'יבלי

השבוע החולף עבר בסימן של העלאה נוספת של הריבית, דבר שמכניס עשרות אלפי משקי בית לפחות ללחץ גדול, עקב החזרי המשכנתה שהולכים ומעיקים מחודש לחודש.

הממשלה עד כה לא התייחסה לדברים, למעט הצהרות שחלקן מתלהמות וחסרות תוקף מעשי. אולם כפי שכבר כתבנו בעבר, דיבורים על הגדלת היצע הדירות וגם של חידוש התוכניות לדירות מוזלות נוסח "מחיר למשתכן" (עד כה כל שר שנכנס לתפקיד המציא "תוכנית חדשה", על אותו עקרון, כך שיש להניח שגם השר גולדקנופף לא יחמיץ את ההזדמנות) - לא פוגעים בכלום.

הבעיות המתהוות כיום הן לא רק של רוכשי דירות, אלא גם של לווי משכנתאות מהשנים האחרונות, וגם שוכרי הדירות, שחלק גדול מהם נוכח בימים אלה כי אינו יכול לרכוש דירה, אך נתקל במחירי שכירות שעולים במהירות.

עד כה הממשלה נמנעת מלטפל בנושא, באוצר שומרים עד כה על שתיקה רמה - אך לא ירחק היום, והיא תהיה מחויבת לזה.

העלאת הריבית האחרונה חצתה רף דרמטי עבור נוטלי המשכנתאות החדשים | דרור מרמור, טור סופ"ש

יום ראשון (26.2)

1. תוכנית "עוקפת בולענים" בים המלח
ביום זה ייפתח עוד פרק מייאש בניסיונות המדינה להילחם באיתני הטבע - שיד אדם גרמה להפרתם, ומאז לא בוצע שום פתרון אמיתי שיחזיר את האיזון. הכוונה לתופעת הבולענים בסביבות ים המלח.

הבולענים נוצרים כתוצאה מנסיגת הים, ומהמסת המלח בקרקע ע"י מי תהום שזורמים אל הים הגווע, דבר שיוצר חלל בתוך הקרקע, וסכנה להתמוטטות אפשרית. כיום יש אלפי בולענים מסביב לים המלח, ואחדים מהם סיכנו את כביש 90, שבאזור ים המלח עבר מעל סביבה פעילה של בולענים.

המחיר של זה היה כבד מאוד: לפני כחמש שנים תוכננה תוכנית לערוך מעקף לכביש 90 באזור עין גדי, עקב חשש כבד להמצאות בולענים והתפתחות בולענים מתחת לתוואי הכביש, ובעקבות שקיעות של מספר סנטימטרים בגשר הגדול של נחל ערוגות, שהוקם ב-2009.

כדי לממש את התוכנית, הוסבה דרך חקלאית לקטע העוקף, שבו משתמשים כיום. הדרך המקורית והגשר - ננטשו. כדי להסדיר את התנועה, הקטע העוקף נמצא בין שתי כיכרות - האחת בקצהו הצפוני והשנייה - בקצהו הדרומי.

אבל נחשו מה? הבולענים לא מרפים, והם רודפים גם אחרי התוואי העוקף. לאור זאת, בוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תמר ידונו בתוכנית חדשה, לתת מענה לכיכרות הצפונית והדרומית של מקטע "עוקף הבולענים". התברר כי הכיכר הדרומית מצויה בתחום השפעת בולענים, ואילו הכיכר הצפונית מצויה בקרבת נחל דוד וסובלת מהתחתרות, כלומר ממים שחופרים תחתיה.

מה צפוי? דרושה הסטה נוספת של תחום הדרך לאזורים מרוחקים ממוקדי הסיכון הללו. הוועדה המקומית תמליץ לוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה לאשר את התוכנית הדחופה, אבל מה הלאה? זו השאלה המרכזית שתלווה את הנושא הזה.

תתרגלו, הבולענים כאן כדי להישאר: מה הסיבה לבורות שנפערים בכבישים ובבניינים? 
הרגשתם את הרעש בקומה גבוהה? זה לא אומר שהבניין ייפול | שאלות ותשובות

יום שני (27.2)

שני מכרזי קרקעות מעניינים ושונים מהותית זה מזה ייסגרו ביום זה.

2. מכרז עם פוטנציאל גדול בטירה
הראשון הוא מכרז קרקעות מעניין שייערך בדרום-מערב העיר טירה, צפונית לקיבוץ רמת הכובש ומשני עבר כביש 554, שמשמש כיום ככביש הכניסה לעיר. במסגרת המכרז יוקמו 432 דירות, מהן שני שלישים יוקצו לדיור מוזל במסגרת "מחיר מטרה". מדובר בשטח בן כ-25 דונם, שחולק ל-5 מתחמים שעליהם יתקיימו המכרזים.

המבנים שיוקמו הם בני 7-11 קומות, ובחלק מהם יוקצו קומות הקרקע לשימושי מסחר.

מחיר המינימום שנקבע לכל המגרשים מגיע לכ-12.5 מיליון שקל (לא כולל מע"מ), ומחירי הדירות המוזלות נקבעו לכ-10,800 שקל (כולל מע"מ).

מה צפוי? מדובר במכרז מרתק, בעיר שכבר שנים מחפשת את האפשרות להתרחב, כך שהפוטנציאל גדול. מצד שני מכרזים דומים שנערכו בעבר נחלו כישלונות בגלל נסיבות שונות, כך שעלולה להירשם גם הפתעה.

המחירים יעלו בחדות: שוכרי הדירות יהיו הנפגעים הגדולים מהעלאות הריבית | פרשנות
הרשויות החזקות יסבסדו את החלשות: תוקם קרן ארנונה שתתמרץ כל היתר בנייה 

3. מה יחשבו היזמים על המכרז במתחם גליל ים בהרצליה?
המכרז השני יתקיים על קרקעות בהרצליה, במתחם גליל ים. מדובר על מגרש של 5.2 דונם, שבו יוקמו 147 יחידות דיור, שייועדו להשכרה. מחציתן בשכר דירה מפוקח ומחציתן בשכר דירה בתנאי שוק חופשי.

שכר דירה מפוקח לדירת 2 חדרים יגיע ל-4,800 שקל בחודש, של 3 חדרים ל-6,600 שקל בחודש ושל 4 חדרים ב-7,200 שקל בחודש.

מחיר המינימום למכרז נקבע ל-101.5 מיליון שקל (לא כולל מע"מ), אליו יהיה צריך להוסיף 19.3 מיליון שקל (כולל מע"מ) עלויות פיתוח.

השאלה הבוערת לגבי המכרז הזה היא עד כמה יזמים יהיו מוכנים לשלם על קרקעות לדירות להשכרה בתקופה של ריבית גבוהה. הערכת השמאי לשווי המגרש עומדת על כ-320 מיליון שקל, אך במכרזים אחרונים שנערכו בסירקין בפתח תקווה ובראש העין ראינו מיעוט משתתפים ומחירים נמוכים במיוחד. אלו נבעו מהתשואות הריאליות הנמוכות במיוחד שנובעות מהשכרת נכסים בימים אלה.

מה צפוי? המחיר שייקבע לא יהיה רחוק ממחיר המינימום.

המכרז שאכזב וההשלכות על שוק הנדל"ן: 740 דירות בפתח תקווה מסמלות עידן חדש לתחום | ניתוח
מכרזי הדיור להשכרה ממשיכים להפתיע: מחיר קרקע ליח"ד המסתמן במכרז בראש העין - רק כ־77 אלף שקל | בלעדי

יום רביעי (1.3)

4. התוכנית השנויה במחלוקת של המלון בכיכר אתרים
הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה תל אביב תדון בהפקדת תוכנית שהגישה חברת א.מ.ש תיירות ונכסים, בעלת מלון קרלטון, לפיה ייהרס מבנה המלון בכיכר אתרים וייבנה מחדש. וזאת במקביל לתכונית המקודמת על הכיכר, להעלות את רחוב אליעזר פרי למפלס רחוב בן גוריון ולבטל את שיקוע הכביש הקיים.

על פי התוכנית, המלון החדש יחולק ל-700 חדרי מלונאות ו-ו-80 יחידות דיור, במגדל בן 25 קומות. גודל הדירות הממוצע יהיה 80 מ"ר, אך ניתן יהיה להגדילו ל-100 מ"ר.

לדברי החברה היזמית, "מבנה מלון קרלטון תוכנן במקור ברצף למבנה כיכר אתרים ומלון
מרינה הקיימים, כך שהחלטה על הריסת מבני הכיכר צריך שתוביל גם להחלטה על הריסה ובנייה מחדש גם שלו. בעבר חשבה הוועדה המקומית שכך יש לעשות, והמליצה על קידום תכנית להתחדשות המלון במקביל להתחדשות כיכר אתרים".

ואולם אגף תכנון בעירייה מסתייג, וקובע כי מדובר בתוכנית שחורגת מהמותר בתוכנית המתאר העירונית, אינה תואמת את מסמך המדיניות העירונית לכיכר אתרים, מרינה ת"א, בריכת גורדון והמלונות הסמוכים. בשל חוסר ההתאמה למסגרת זו ממליץ הצוות התכנוני לוועדה המקומית לדחות את התוכנית. היזם יצטרך כנראה לשבת על שינויה והתאמתה לדרישות העירוניות.

טיפ שלנו: בעלי נכסים בצפון אבן גבירול - שימו לב לדיון בוועדה המקומית על הצורך להפקיע מחצרות הבתים בצפון הרחוב רצועה של 3 מטרים.

חברות הנדל"ן הממונפות הן הראשונות שנפגעות מהריבית והיחלשות השקל | ניתוח
דמי השכירות במשרדים בת"א ירדו בממוצע ב-3%; ביגאל אלון ובציר בגין הירידות כפולות 

עוד כתבות

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"