גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הבניין פורץ הדרך שנראה כמו ערימת קוביות לגו

הפרויקט נולד מעבודת הדוקטורט של משה ספדיה, לימים מתכנן "יד ושם" ו"נתב"ג 2000", והוצג בתערוכת "אקספו" ב־1967 ● למרות שלא הצליח להפוך לדיור ציבורי, הבניין נכנס לפנתיאון האדריכלות

פרויקט ''הביטאט 67' בתכנונו של משה ספדיה / צילום: ויקיפדיה
פרויקט ''הביטאט 67' בתכנונו של משה ספדיה / צילום: ויקיפדיה

 

דייוויד שריבמן הוא עיתונאי, סופר ומרצה בבית הספר "מקס בל" למדיניות חברתית באוניברסיטת מקגיל במונטריאול 

זו הייתה תקופה מיוחדת מבחינת קנדה ומונטריאול. ב־1967, רבבות נהרו מכל העולם אל העיר לרגל תערוכת "אקספו 67". החגיגה ציינה 100 שנים לעצמאותה של המדינה ולביסוסה של העיר כאחד המרכזים הקוסמופוליטיים של העולם. זה היה רגע של התרגשות, גאווה, חדשנות ואחדות.

האחדות התגלתה כזמנית. תוך זמן קצר העיר נלכדה בוויכוח סביב זכויותיהם של דוברי הצרפתית בה והבדלנות של קוויבק, הפרובינציה השנייה בגודלה בקנדה. חיש מהר דעכו גם ההתרגשות והגאווה, ונעלמו עם פרוץ "משבר אוקטובר" ב־1970, אשר במהלכו הארגון הבדלני־הקיצוני "החזית לשחרור קוויבק" רצח שר וחטף דיפלומט בריטי בקנדה, מה שהוביל תושבים ועסקים רבים לעקור ממונטריאול לטורונטו.

 

354 יחידות הדיור המרכיבות את הפרויקט

אבל תחושת החדשנות עדיין אופפת את 354 יחידות הדיור המרכיבות את "הביטאט 67", פרויקט מגורים מהפכני שצמח מעבודת דוקטורט של סטודנט לאדריכלות מאוניברסיטת מקגיל במונטריאול, והוצג ב"אקספו 67".

למרות שכתמי מים "מקשטים" היום את קופסאות הבטון, הביטאט 67' עדיין עומד על תילו. למעשה, הוא עודנו מושך את תשומת הלב הן של תושבי הפרויקט שרואים את מונטריאול הישנה מהחלון, והן של החוקרים, המפרשים אותו כניסיון של האדריכל הישראלי־קנדי משה ספדיה למלא את החלל שהותירו במותם פרנק לויד רייט (ב־1959) ולה קורבוזיה (ב־1965).

הריק שהותירו אחריהם האדריכלים הנפילים

"מותם שיחרר אדריכלים", אמר פרנקלין טוקר, תושב מונטריאול והיסטוריון של האדריכלות מאוניברסיטת פיטסבורג. "היעדרם הותיר ריק, לתוכו ספדיה צעד".

המלכים מתו, ותוך שנתיים שני אריסטוקרטים נוספים של עולם האדריכלות, לודוויג מיס ון דר רוה וולטר גרופיוס, הלכו גם הם לעולמם. בלב תקופת המעבר החשובה הזו עמדה השאלה כיצד בוראים צורות חדשות של אדריכלות. ואכן, אף פרויקט לא היה חדשני כמו הביטאט 67', שנראה כמו אוסף של לבני לגו. או כפי שתיאר אותו ההיסטוריון הקנדי פייר ברטון: "אוסף קוביות משחק שפוזרו על ידי ילד מממלכת הענקים בספר 'גוליבר'".

מה גורם ל"נשים קטנות" להיות קלאסיקה בת 155 שנים?
יצירת האמנות ההולנדית המפורסמת מכולן שזכתה לתהילת עולם בזכות להיט קולנועי
"בלואו־אפ": הצד האפל של שנות ה־60 העליזות בלונדון

עיצוב הפנים של הדירות

מודולים במשקל 70 טונות נבנו מראש, והועברו למקומם על ידי מנופים שנבנו במיוחד לשם כך. חברת "פריג'ידר" ייצרה בהזמנה מיוחדת מטבחים שכללו מדיח כלים, וכמה חברות קנדיות ייצרו חדרי אמבטיה עשויים פיברגלאס.

"הייתי מודע לכך שהייתי מהפכן", אמר ספדיה, האחראי בין השאר לתכנון מוזיאון "יד ושם" (2005), "נתב"ג 2000" ומשרדי מכון השלום בוושינגטון (2011), בראיון שערכתי איתו ב־2016. "ידעתי שזו דרך חדשה לעשות דברים".

קריסת החלום על דיור ציבורי

בשנות השישים ספדיה חשב שהפרברים נרקבים, הדיור הציבורי אינו הומני והבתים המשפחתיים נמצאים בסכנת הכחדה, ואף על פי כן הוא שילב בפרויקט מאפיינים של כל אלה. לקח כמה שנים עד שהביטאט 67' התפתח מפביליון (מבנה זמני בתערוכה) לשכונת מגורים. כיום רבים מהאלמנטים שספדיה שילב בפרויקט הבטון הזה מוערכים מאוד.

ב־56 שנות קיומו, הביטאט 67' - שזכה לשם הזה בגלל שמשמעות המילה זהה באנגלית ובצרפתית - סבל מקשיים פיננסיים ובעיות עובש. נוסף על אלה, החלום על דיור משולב של משפחות בעלות רמות הכנסה שונות, קרס.

כשהפרויקט הושק, אנשים רבים שנאו אותו כי הוא נראה להם כבד ואפלולי. האתוס של ספדיה, "גינה לכל אדם", נשמע במידה רבה כמו סיסמת הקמפיין של נשיא ארצות הברית ה־31 הרברט הובר, "עוף בכל סיר". כולם זוכרים מה בסוף קרה לחזון הכלכלי של הובר: חודשים ספורים אחרי כניסתו לתפקידו ב־1929, וול סטריט קרסה. וכמובן לא ניתן היה להתכחש לעובדה שהביטאט 67' היה רגיש למזג האוויר הקשוח במונטריאול.

המבנה עדיין מעורר התרגשות

כחצי מאה אחרי בנייתו, יש עדיין חללים ריקים עצומים בתוך השרשרת הרפויה של יחידות הדיור, ומעברים עילים שיוצרים תחושה של מרחב פתוח. הביטאט 67', שדומה לציור קוביסטי יותר מכל דבר אחר, הוא אולי פרויקט הבטון היחיד בעולם שנראה כאילו הוא ממריא אל על. הוא עדיין מעורר התרגשות, מעצם היותו כה ניסיוני.

ביחידת פנטהאוז ששופצה ונמכרה לפני כמה שנים, תמורת מעט יותר ממיליון דולר, יש שתי מרפסות (אחת עם סאונה), שני חלונות תקרה וגרם מדרגות לולייני. ובעוד שפרנקלין טוקר, ההיסטוריון של האדריכלות ממונטריאול תיאר את עיצוב הפנים של הדירות כ"בלתי מיוחד באופן ראוי לציון", היום הרצפות הטבעיות עדיין נוצצות וגופי התאורה בצורת טיפה עדיין תלויים על רבות מהתקרות בפרויקט. הביטאט 67', על כל יחידות הדיור שלו, נותר פרויקט יוצא דופן במונטריאול.

כבר כמה דורות שהפרויקט הזה מרתק את תושבי העיר. בנו של ספדיה, אורן, מחזאי ותסריטאי כיום, התבגר בהביטאט 67'. כנער, הוא עבד במקום כמחלק עיתונים. בגלל שהמעליות בבניין בן 12 הקומות עצרו רק בקומות 1, 2, 5, 6, 9 ו־‏10, הוא נאלץ לחלק את העיתונים בצורה מעט מוזרה: או להפיל אותם ארבע קומות למטה או לזרוק אותם שלוש קומות כלפי מעלה.

עוד כתבות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

פתיחה ירוקה בתל אביב; מדד הבנקים עולה ב-1.7%, אודיוקודס צוללת ב-15%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.8% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם