גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ליאורה עופר מול רמי לוי: מי ישלוט מסחרית במבשרת ציון?

החודש רכשה מליסרון בחזרה את הבעלות על קניון הראל, תמורת כ־190 מיליון שקל, והעירה את התחרות מול קניון מבשרת ● בהתחשב בכוח הקנייה החודשי באזור, ועל רקע יוקר המחיה, משני הקניונים נדרש לייצר בידול שיגדיל את האטרקטיביות שלהם

מימין: קניון מבשרת, משמאל: קניון הראל / צילום: יח''צ, איל יצהר
מימין: קניון מבשרת, משמאל: קניון הראל / צילום: יח''צ, איל יצהר

הכותב הוא מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי־שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות'

לאן צועד ענף הקמעונאות והשיווק? מהן המגמות החדשות שיאפיינו אותו, ומהן המגמות שצפויות להיכחד? מיהם השחקנים שישרדו את קצב השינויים המהיר? המדור ינתח את המצב בענף, ואת העתיד שמצפה לו. לפניות ותגובות: tamir@c-bs.co.il

החודש החזירה חברת הקניונים מליסרון לבעלותה את קניון הראל, שנלקח ממנה לפני כעשור על ידי הממונה על התחרות. מדובר בקניון הממוקם במבשרת ציון, שם קיים קניון נוסף דומה בגודל ובתמהיל - קניון מבשרת.

חוק הסדרים מרוכך: הדרך של רשתות המזון לעקוף את הממונה
יעקפו את פוקס במספר החנויות? החודש הגורלי של הרשתות גולף ודלתא

בתכנון מיטבי, קניון אחד בגודל של פי 1.5 מכל אחד מהקניונים הקיימים היה משרת בצורה מיטבית יותר את כוח הקנייה. בפועל, הקניונים מצליחים לייבא כוח קנייה חודשי מהמרחב הכפרי היהודי והערבי מסביב, ובהיקף רחב יותר מהדליפה של כוח הקנייה ממבשרת לירושלים ולאונליין. למעשה, שני הקניונים תופסים יותר מ־50% מכוח הקנייה החודשי שבמרחב הביקוש שלהם - כ־80 מיליון שקל.

ריבוי שטחי מסחר

אוכלוסיית המועצה המקומית מבשרת ציון נאמדת בכ־25 אלף תושבים בכ־8,000 יחידות דיור. לפי תוכנית המתאר, עד 2040 צפויים לאכלס את המועצה 40 אלף תושבים. שטחי המסחר והמשרדים המאושרים בתוכניות בשנת 2019 נאמדו ב־145 אלף מ"ר, ומתוכננת תוספת בנייה של 60 אלף מ"ר עד לשנת 2040. הדירוג החברתי־כלכלי של המועצה הינו בעשירון 8. יחס הנדל"ן המניב לתושב נאמד ב־3 מ"ר בלבד, לעומת הממוצע הארצי של 18 מ"ר לתושב.

בממוצע, בחמש השנים האחרונות התחילו להיבנות כ־230 יחידות דיור, כאשר שנת 2021 היוותה שיא בהתחלות עם 743 יחידות דיור, לעומת 2020 שבה התחילו לבנות רק 41 יחידות דיור. גמר הבנייה השנתי למגורים נאמד בממוצע בחמש השנים האחרונות בכ־65 יחידות דיור.

באשר להתחלות הבנייה של נדל"ן מניב, בעשור האחרון נבנו במבשרת ציון מעט שטחי תעשייה ואחסנה ומשרדים. שנת 2022 הייתה המשמעותית ביותר, עם גמר בנייה מדווח של כ־45 אלף מ"ר נדל"ן מניב (נתוני למ"ס), שבנייתם החלה בשנים 2019 ו־2020.

מתוך ספירות שצ'מנסקי בן שחר ושות' ביצעה בשטח, סך כל שטחי מסחר במבשרת ציון עומד על כ־40 אלף מ"ר ברוטו, מתוכם, כ־30 אלף מ"ר של מסחר קמעונאי נטו. מרבית שטחי המסחר (כ־60%) קיימים בשני הקניונים, הראל ומבשרת. יחס שטחי המסחר למשק בית במבשרת ציון עומד על 4.9 מ"ר, כלומר גבוה יחסית. היא מהווה את מרכז הכובד המסחרי במרחב הביקוש, ומשרת את כלל היישובים בו.

במבשרת מתוכננים בעתיד כ־44 אלף מ"ר של שטחי מסחר נוספים, כמעט פי 2 מהקיים כיום. מתוך זה, במורדות המערביים בשדרות החוצבים מתוכננים כ־16 אלף מ"ר למסחר (מאושר משנת 2018), ו־9,300 מ"ר במחלף הראל ובצמוד לו, במרכז תחבורה המתוכנן. משמע, צפוי עודף היצע של שטחי מסחר במרחב. לפיכך, מוערך שלא כל מה שתוכנן ייבנה, ו/או שהפדיונות יקטנו.

מצא את ההבדלים

היכן משתלבת בכל זה עסקת מליסרון? נזכיר כי קניון הראל כולל 11.6 אלף מ"ר של שטחי מסחר ומחולל NOI (הכנסה תפעולית נטו) של כ־15 מיליון שקל בשנה. על פי התב"ע, קיימות זכויות בנייה נוספות שאינן מנוצלות כיום, של 7,400 מ"ר שטחי מסחר ומשרדים, 1,300 מ"ר למגורים ו־800 מ"ר למבנים ומוסדות ציבור.

באמצע פברואר נחתם הסכם גישור שבו הוחלט כי מליסרון תרכוש בחזרה את קניון הראל תמורת 189 מיליון שקל, אחרי שנדרשה למכור אותו בשנת 2013 לקרן אקסיום, בשל דרישה מרשות התחרות בעסקת בריטיש־מליסרון.

 

המתחרה, קניון מבשרת, נמצא בבעלות של חברת הורזיון גולד ורמי לוי בחלוקה שווה, ומוערך שה־NOI שלו דומה לזה של קניון הראל. על בסיס ספירות שביצענו בקניון, שטחו עומד על 11.4 אלף מ"ר. מתוכם, 93% הם מסחר קמעונאי נטו (לא כולל שטחי שירותים וריקים). בעבר הוגשה תוכנית מתאר להרחבת שטחי המסחר בקניון (בחניונים), בכ־3,000 מ"ר נוספים, אך עדיין לא הוכרע בנושא.

התפלגות שטחי המסחר לפי תתי־שווקים היא 54% שטחי "לא־מזון", 33% מזון וסופרמרקט (נתון הנחשב גבוה, בין היתר כולל את רשת רמי לוי עם חנות מחיר שמגיעים אליה לקנייה ייעודית), 6% שטחי הסעדה, 5% שטחי שירותים ו־2% שטחים ריקים. מוערך שהקניון תופס כ־25% מכוח הקנייה החודשי שבמרחב הביקוש שלו.

בהשוואת היצע החנויות בשני הקניונים, בקניון הראל יש יותר מ־80 חנויות ועסקים, ובמבשרת כ־60 בלבד. בשני הקניונים קיימים שטחי הסעדה, ובעיקר מזון מהיר ובתי קפה, בהיצע שאינו חופף, למעט רולדין. עם זאת, בהראל התמהיל מגוון יותר.

בונים על השכנים

כוח הקנייה החודשי במבשרת ציון בלבד נאמד בכ־40 מיליון שקל, והוא אינו יכול לאפשר לשני הקניונים לתפקד כלכלית כנדרש. לפיכך, שני הקניונים מחויבים לייבא כוח קנייה מבחוץ, שיעלה על כוח הקנייה החודשי הדולף בעיקר לירושלים.

במרחב הביקוש של שני הקניונים, הכולל גם את היישובים סביב (מהחברה היהודית והערבית), מתגוררים כ־60 אלף תושבים, שברשותם למעלה מ־80 מיליון שקל בחודש לטובת מוצרים קמעונאיים. הצפי הוא שמדי חודש יתווספו עוד 12־15 מיליון שקל בחודש לכוח קנייה זה.

תמיר בן שחר / צילום: ארז בן שחר

לפי הדיווח של מליסרון, פדיון חודשי למ"ר בקניון הראל עומד על 1,850 שקל, משמע פדיון חודשי כולל של כ־21 מיליון שקל. מוערך שהפדיון החודשי של קניון מבשרת נמוך מעט יותר (מלבד בחנות רמי לוי). ברם, ביחד שני הקניונים תופסים כ־50% מכוח הקנייה החודשי המצוי במרחב הביקוש. משמע, לשניהם זורם גם כוח קנייה חודשי מהיישוביים סביב.

בתכנון עירוני ומסחרי מיטבי, בישוב בגודל של מבשרת ציון נדרש היה לפעול קניון אחד בלבד, ובשטח של פי 1.5 מההיצע בכל אחד משני הקניונים הקיימים. בפועל, שני הקניונים דומים בשטחם הלא גדול, עם שוני במספר החנויות. במגוון רשתות אופנה ארציות ובינלאומית יש יתרון למבשרת, ובהסעדה יתרון להראל.

כדי להפחית את יוקר המחיה במבשרת היה מועיל יותר מרכז מסחרי פתוח ו/או מוקד שטחי מסחר באזור תעשייה, שמכיל יותר חנויות מוזלות - אשר אינן יכולות לשלם דמי שכירות וניהול חודשיים גבוהים יחסית כנדרש בקניון סגור.

כניסתה המחודשת של מליסרון לתמונה מחדדת את הצורך ביצירת בידול בין שני הקניונים על אותו כוח קנייה חודשי, ומול התחרות שמתעצמת בשטחי מסחר במבשרת, בירושלים ובדליפה לאונליין.

בכתיבת הטור השתתפה דבורה רוקין, אנליסטית בצ'מנסקי בן שחר ושות'

עוד כתבות

מדפי סופר / צילום: טלי בודנובסקי

הגל נמשך: עליות מחירים במוצרי טרה וקוקה קולה

מוצרי החלב הלא מפוקחים של טרה, ביניהם מעדנים, משקאות חלב וגבינות, יתייקרו בשיעור ממוצע של כ-3.2% ● המשקאות הממותקים והמשקאות האלכוהוליים של החברה המרכזית למשקאות יתייקרו בשיעור של כ-4.5%

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

ניצן גולדברג, משנה למנכ''ל ומנהל אגף סחר ושיווק קבוצת שופרסל / צילום: יח''צ

עזיבה שלישית בתוך חודש: המשנה למנכ"ל שופרסל הודיע על התפטרות

ניצן גולדברג, המשנה למנכ"ל ומנהל אגף סחר ושיווק בשופרסל, הודיע על עזיבתו ● מדובר בבכיר השלישי שעוזב את הקבוצה לאחר ההשתלטות של האחים אמיר, אחרי שסמנכ"לית התקשורת התאגידית וסמנכ"לית משאבי האנוש הודיעו גם הן על סיום תפקידן

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

שדה התעופה בדובאי / צילום: Shutterstock

הטיסות של ארקיע נדחו, ועשרות ישראלים תקועים בשדה התעופה בדובאי

עיכובים חריגים בטיסות ארקיע וישראייר מדובאי, הביאו לכך שעשרות נוסעים תקועים בשדה התעופה מעל 24 שעות ● הסיבות לעיכוב: תקלות במטוסים שהובילו לשיבוש בלוח הזמנים ● עיכובים גם בטיסות לארץ מיעדים נוספים מאירופה

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלה בשופרסל

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

חברות הביטוח האמריקאיות מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר