גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך נשבר מיתוס: תשואות האג"ח הגרמניות בשיא של עשור

לאור איתנותה של הכלכלה הגרמנית אל מול משברים, היא הפכה לקרקע בטוחה למשקיעים ● אלא שכעת התדמית הזו נסדקת: האג"ח הממשלתיות הגרמניות מזנקות, ומעוררות חשש בקרב המשקיעים ● במקביל, שווי השורטים על אג"ח גרמני הוא הגבוה ביותר מאז 2015

אולף שולץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Michele Tantussi
אולף שולץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Michele Tantussi

ישנו כלל לא כתוב בשווקים הפיננסיים: אף פעם אל תהמר נגד אג"ח גרמניות. הכלכלה הגדולה ביותר באירופה, אחת היצואניות הגדולות ביותר בעולם, מדינה שהשתקמה בזריזות משתי מלחמות עולם ומהרס נרחב הוכיחה בעבר יכולת מרשימה לשגשוג כלכלי; אגרות החוב הממשלתיות שלה נחשבות לנכס חסר סיכון שכל יתר תשואות האג"חים הממשלתיים נמדדות מולן. עד לשנה שעברה, אחרי שנים של תקציב מאוזן ומצב פיננסי איתן, התשואה על שלל האג"חים הממשלתיים הגרמנים הייתה שלילית. כלומר, השווקים היו מוכנים לשלם לגרמניה כדי להלוות לה כסף.

האזהרה מהרפורמה במשפט הפכה לסטנדרט בדיווחי חברות ההייטק מישראל 
האם רשות המסים תיאלץ להחזיר 664 מיליון שקל שגבתה ביתר מעובדים שכירים? 
הברומטר של השקעות הציבור בבורסה: קונים קרנות נאמנות כספיות, מוכרים מניות ואג"ח בישראל | ניתוח

אבל עם התהפוכות הנוכחיות בשווקים, גם האמרה הוותיקה הזו מוטלת כעת בספק. התשואה על אגרות חוב ממשלתיות גרמניות ("בונדס") לשנתיים זינקה במהלך השנה האחרונה ממינוס 0.5% ל־3.2% נכון לשבוע הנוכחי. מדובר בשיא של קרוב ל־15 שנה, מאז המשבר הפיננסי של 2008. התשואה על אג"ח גרמני לעשר שנים עלתה ל־2.7%, ונמצאת בשיא של יותר מעשור. כך גם לגבי אג"חים לתקופות ממושכות יותר. מי שכבר הימר נגד האג"ח הגרמני בשנה האחרונה הרוויח היטב, דווקא בזמנים שבהם אין ממש הזדמנויות השקעה משמעותיות.

 

לא רק האינפלציה

בראש ובראשונה, הסיבה לעלייה בתשואות אגרות החוב הממשלתיות היא העלאת הריבית מצד הבנק האירופי המרכזי (ECB), שנובעת מניסיון להילחם באינפלציה. הסיבה המרכזית לפי אנליסטים לכך שהתשואה הגרמנית שברה שיאים בשבוע האחרון היא נתוני אינפלציה עגומים בגוש האירו, שמוכיחים כי העלייה במדד המחירים "דביקה" ומשמעותית מהחזוי, ותהיה קשה יותר לשרש לעומת התקוות עד כה.

נתונים אלה משותפים לארה"ב ולגוש האירו, וכל התבטאות של נגיד הפד ג'רום פאוול או של נשיאת ה־ECB כריסטין לגארד בנוגע לצורך "להמשיך את המלחמה באינפלציה" מעלים את ציפיות השווקים בנוגע לריבית הסופית שתשרור בגושים הכלכליים, ואתן את התשואות על אגרות החוב הממשלתיות.

אבל גם העניינים הפיננסיים של גרמניה עצמה לא עוזרים ליצור אמון רב וביטחון כפי שהיה בעבר. גרמניה אמרה שלום למדיניות התקציב המאוזן ("האפס השחור") עם מגפת הקורונה, ונכנסה לגירעון עצום של קרוב ל־200 מיליארד אירו. בדיוק כשהתכוונה לחסל אותו ולחזור לאיזון, הגיעה המלחמה באוקראינה ומשבר האנרגיה האירופי. במקביל, הקואליציה החדשה שעומדת בראש גרמניה מדצמבר 2021 גם התחייבה "לשנות מסלול" ולהשקיע הרבה יותר בתשתיות ובתעשיית טכנולוגיית אקלים.

הממשלה הגרמנית עדיין סוחבת גירעונות מתקופת הקורונה, ואליהם התווספו כעת הוצאות חדשות. קרן חוץ תקציבית בשווי 100 מיליארד אירו לצבא לעשור הקרוב; או הגדלה במיליארדים של תקציב הביטחון אד־הוק; או השקעה של עשרות מיליארדים כדי לסבסד כלי רכב חשמליים ותעשייה ירוקה שתתחרה ב"חוק להפחתת האינפלציה" האמריקאי. כל אלו מתווספות לתוכניות תמיכה ברמת האיחוד האירופי, לחובות משותפים שנלקחים כדי לשקם את היבשת מהקורונה ולהתמודדות לא ידועה עדיין עם עלויות האנרגיה הכרוכות בגמילה מזורזת של המדינה מגז ונפט רוסי.

יחזרו לשפל?

מדיניות תקציבית זו, למרות שבאופן פורמלי "בלמי החוב" הגרמניים עדיין תקפים כפי שנכתב בחוקה ונאכפים על ידי שר האוצר, תורמת לעובדה שהשוק מתחיל להסס לגבי נכונות האמרה הוותיקה. סוכנות הידיעות רויטרס דיווחה בחודש שעבר כי לפי מחקר של סוכנות הדירוג והניתוח S&P, נכון לפברואר 2023 משקיעים צברו את "ההימור הגדול ביותר נגד חוב גרמני מאז 2015". כדי לעשות זאת, הם הציבו "שורט" על אג"ח לתקופות משתנות בשווי של יותר מ־111 מיליארד אירו. כלומר, סכום זה הוא הבסיס להימור כי התשואה על האג"ח תעלה וכי ערכן יירד (היחס בין תשואה לשווי באגרות חוב לתקופה קצובה הוא הפוך).

אנליסט בחברת Royal London Asset Management אמר לסוכנות הידיעות כי הסיבה לשורט על גרמניה היא מדיניות ההלוואות המקיפה שלה והעובדה כי הבנק המרכזי האירופי הולך ומצמצם את תוכנית רכש האג"חים שלו (הידוק כמותי). "הולך להיות הרבה יותר היצע (של אג"ח) בשוק, והולך להיות הרבה פחות בנק מרכזי שרוכש אותן", אמר. גרמניה מתכננת להנפיק חוב בשווי של 540 מיליארד אירו בשנה הנוכחית, לעומת 450 מיליארד אירו בקודמת, בין היתר כדי לסבסד תעריפי אנרגיה מוזלים לתעשייה ולתושבים.

"אנחנו מחכים לראות שיא נוסף בתשואות בערך בדצמבר, של 2.5%", העריך אנליסט מג'נרלי בסוף ינואר, אז התשואה עמדה על 2.2%. בינתיים, כאמור, התשואה על אג"ח לעשר שנים כבר הגיעה ל־2.7% כשהיא נדחפת בעיקר על ידי הרטוריקה הלוחמנית של ה־ECB בנוגע להעלאות ריבית קרובות. הבנק המרכזי נמצא בהליך העלאות הריבית המהיר בתולדות גוש האירו, ממינוס 0.5% ל־2.5% בתוך שבעה חודשים בלבד, וידו עדיין נטויה.

חלק מהמשקיעים סבורים כי התשואה על האג"חים הגרמניות עשויה לחזור לרמות שנרשמו בעבר, לפני הקמת גוש האירו, לפני שסין הפכה לכוח צרכני וכלכלי המנווט את הכלכלה העולמית. בשנות ה־90 עמדה התשואה על בין 5% ל־6%. אחרים סבורים כי תשוב ותצנח, במיוחד אם יתברר כי "שד האנרגיה" אינו כה מפחיד ולא יפער חור משמעותי בתקציב הגרמני ואם ה־ECB יפסיק את העלאות הריבית כדי לחדש צמיחה.

הפסדים דרמטיים

בינתיים, הזינוק בתשואות לא פוגע רק ביכולת של הממשלה הגרמנית לממן חובות עתידיים (ומעלה את התשלומים שלה על החוב מארבעה מיליארד אירו ל־40 מיליארד אירו בשנה), אלא מסב הפסדים ישירים כבר כעת לבנק המרכזי של המדינה. מאז שנת 2015, הבונדסבנק יישם בעקביות את החלטות הבנק המרכזי האירופי לרכש אג"ח ממשלתי גרמני וכלל אירופי במטרה להקל על התנאים בשוק (הרחבה כמותית). התוכנית רק הורחבה בימי הקורונה. הוא רכש אותן כאשר התשואות היו בשפל והמחירים בשמיים.

כעת, המחיר של נכסים אלו הולך ויורד (עם עליית התשואה), והשנה נרשם הפסד של מיליארד אירו על השקעה זו. המדיניות המוניטרית מתהפכת על ראשה של הממשלה, והיא כעת משלמת את חשבון רכש האג"חים. במקום להעביר לממשלה את הרווחים אליהם היה רגיל לצבור בשנים קודמות, יידרשו כעת עשרות מיליארדים לפי הערכות כדי לכסות את ההפסדים של הבונדסבנק.

נגיד הבנק יואכים נאגל ניסה השבוע להפיח רוח אופטימית, ואמר כי "הקשיים יעברו, ולאחר מכן נתחיל שוב להרוויח". בינתיים, חלק הולך וגדל של משקיעים מהמר נגד היכולת של גרמניה לעשות זאת. 

עוד כתבות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

1.3 מיליון שקל לדירת 4 חדרים לפני תמ"א בקריית ים

הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי ואחריו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ההפגנה בתל אביב הערב / צילום: יעל גדות

שני לוחמים נפלו ברצועת עזה; אלפי מפגינים בת"א בעד עסקת חטופים

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי נפלו בקרב במרכז רצועת עזה ● משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"