גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפשרה מתקרבת? מה כולל המתווה שעשוי לפרוץ את הדרך

פרופ' יובל אלבשן ופרופ' דניאל פרידמן, בשיתוף גורמים נוספים, גיבשו הצעת פשרה לרפורמה במערכת המשפט, שעשויה להיות הבסיס להסכמות ● איך תתבצע פסילת חוקים, מי יבחר את השופטים, ומה יהיה מעמדם של היועצים המשפטיים?

נשיא המדינה יצחק הרצוג, פרופ' יובל אלבשן, פרופ' דניאל פרידמן ושר המשפטים יריב לוין / איור: גיל ג'יבלי
נשיא המדינה יצחק הרצוג, פרופ' יובל אלבשן, פרופ' דניאל פרידמן ושר המשפטים יריב לוין / איור: גיל ג'יבלי

שני פרופסורים למשפטים, פרופ' יובל אלבשן ופרופ' דניאל פרידמן, בשיתוף האלוף במיל' גיורא איילנד וד"ר גיורא ירון, גיבשו מתווה פשרה לפתרון הפערים הגדולים בין הקואליציה לאופוזיציה בכל הנוגע לרפורמה המשפטית. לראשונה שר המשפטים יריב לוין אף הודיע כי מדובר ב"מתווה ראשון שיוצא מחוץ לקופסה, והוסיף כי "יש בו כיוונים טובים, והוא ייבחן על־ידי השר". אולם גורמים באופוזיציה הודיעו כי הם מתנגדים למתווה, בין היתר, עד שלא תיעצר החקיקה. 

משפטנים וחברי אופוזיציה נגד הצעת הפשרה החדשה: "פוליטיזציה של בית המשפט" 
הכלכלן הראשי של פורום קהלת: הרפורמה המשפטית עלולה להביא לפגיעה קשה בכלכלה

כך או כך, בשלב זה נראה שמדובר בצעד ראשון בדרך לפשרה כלשהי. גלובס צלל לפרטים ובחן איך יפסלו חוקים לפי מתווה אלבשן־פרידמן, מי יבחר את השופטים, ומה יהיה מעמדם של היועצים המשפטיים.

 

חוקי יסוד: רוב מיוחד לשינוי וחקיקה

הצעת הפשרה על־פי פרופ' פרידמן ופרופ' אלבשן כוללת חמישה חלקים עיקריים, כשהראשון הוא אסדרה של חוקי היסוד, שהיום מעמדם אינו מעוגן באופן פורמלי. כיום מדובר בחוקים שניתן לחוקק ולבטל ברוב פשוט, מה שמייצר לא מעט בעיות וקשיים ומאפשר לשנות ולבטל חוקי יסוד באין־מפריע.

פשרת פרידמן־אלבשן פותרת את הסוגיה באמצעות הכרזה על חוקי היסוד כבלתי שפיטים, אך קובעת תנאים מחמירים לחקיקתם ושינויים בהם: ארבע קריאות בכנסת, כשהקריאה האחרונה נדרשת לעבור ברוב של 70 חברי כנסת, או שתאושר בשתי כנסות ברצף.

עוד מציעים פרידמן ואלבשן להעביר מחדש את שני חוקי היסוד כבוד האדם וחופש העיסוק ברוב של מעל 70 חברי כנסת. הם גם מציעים כי חוקים אלה יידרשו בהכרח לרוב של 70 חברי כנסת לכל שינוי. 

 

פסילת חוקים רגילים: ברוב של 11/15 בבג"ץ

פסילת חוקים רגילים תיעשה על־פי פשרת פרידמן־אלבשן ברוב של 11 מתוך 15 שופטי בג"ץ.

בכל הנוגע לפסקת התגברות (כלומר, אישור חוקים בכנסת חרף פסילתם בבג"ץ), המתווה מציע שני בשני מסלולים שונים: האחד - ברוב של 65 חברי כנסת; השני - ברוב מוחלט פשוט של 61 חברי כנסת, אך תידרש לכך הסכמה של שתי כנסות ברצף - החוק ייכנס לתוקף חצי שנה לאחר השבעת הכנסת העוקבת. בכך, מקווים יוזמי המתווה, תימנע אפשרות של דריסת זכויות הפרט בידי רוב זמני בלבד.

עוד מציעים פרידמן ואלבשן כי תימנע ביקורת שיפוטית על חוק שהוחלה עליו פסקת התגברות למשך חמש השנים הראשונות מכניסתו לתוקף.

מינוי שופטים: ללא רוב לקואליציה

באשר למינוי שופטים, המתווה מציע שתי חלופות שונות, שנועדו למתן ההצעה של השר לוין, לפיה לקואליציה יהיה רוב מוחלט בבחירת השופטים - ולמעשה שליטה מלאה בהחלטות הוועדה לבחירת שופטים.

על־פי החלופה הראשונה, הוועדה לבחירת שופטים תורכב מ־11 חברים: שלושה נציגי ממשלה (שר המשפטים ושני שרים נוספים), יו"ר ועדת חוקה (מהקואליציה), שני חברי כנסת נוספים שנבחרו על־ידי הקואליציה ושני חברי כנסת שנבחרו על־ידי האופוזיציה. בנוסף, יישבו בוועדה נשיא בית המשפט העליון ושני שופטים נוספים או שופטים בדימוס.

על־פי הצעה זו, יהיה לקואליציה רוב (6 מתוך 11 חברי הוועדה לבחירת שופטים), אך לאיזון - יידרש רוב של 8 מתוך 11 כדי להעביר החלטות בוועדה. המשמעות היא שהקואליציה תידרש לשכנע שניים מתוך שלושה שופטים, או את חברי האופוזיציה, כדי להשיג רוב.

החלופה השנייה מציעה להפוך את השופטים בוועדה לבחירת שופטים למשקיפים בלבד - אך במקביל שוויון מלא בין הקואליציה לאופוזיציה, עם ארבעה נציגים לכל צד.

על־פי הצעה זו, בכל פעם ייבחרו שני שופטי עליון - אחד מטעם הקואליציה ואחד מטעם האופוזיציה. בנוסף, לשר המשפטים תינתן זכות וטו אחת בקדנציה על מועמד של האופוזיציה, ולנשיא בית המשפט העליון תינתן זכות וטו אחת בקדנציה על מועמד של הקואליציה, ופעם אחת על מועמד של הקואליציה.

יועצים משפטיים: לא יהיו משרת אמון

על־פי המתווה, משרת היועצים המשפטיים לא תהיה משרת אמון כפי שהציע לוין. עם זאת, בניגוד למצב היום, בו ניתן לעקוף את עצת היועצים המשפטיים ולשכור עורך דין פרטי שייצג את הממשלה רק באישור היועץ המשפטי לממשלה - המתווה מציע לאפשר זאת למשרדים על־פי רצונם. כלומר, היועץ המשפטי יישאר מינוי מקצועי, אך במקרה שיש מחלוקת - המשרדים יוכלו לקחת את השאלה לבית המשפט תוך ייצוג בידי עורך דין פרטי.

עילת הסבירות: תצומצם ולא תבוטל

על־פי הצעת לוין, עילת הסבירות תבוטל לחלוטין. פרידמן־אלבשן מציעים לצמצם את השימוש בעילת הסבירות, אך לא לבטלה: בתי המשפט יוכלו להשתמש בה כדי לפסול החלטות מינהליות ספציפיות, אך לא להחלטות גדולות יותר של הדרג הנבחר, כמו מינויים והקצאת משאבים תקציבית.

עוד כתבות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?