גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מו"ל, איש עסקים וחבר: 25 שנה לפטירתו של חיים בר און

החודש לפני 25 שנה נפטר המו"ל והמנכ"ל המיתולוגי של גלובס והאיש שהפך את דפי הבורסה הוורודים לעיתון הכלכלי הראשון בישראל ● אנשים שהכירו את חיים בר און מקרוב נזכרים במו"ל הנועז, איש העסקים הקשוח, והחבר הטוב ש"תרומתו למדינה מלווה אותנו עד היום"

חיים בר און / איור: גיל ג'יבלי
חיים בר און / איור: גיל ג'יבלי

"החופש העיתונאי הזה, שהיה לנו תחת חיים בר און בעיתון 'מוניטין' היה כל כך נדיר ולימד אותי כל כך הרבה, שלתפישתי זה מה שהביא אותי להישג של התחקיר בפרשת קו 300 שנים לאחר מכן", אומרת העיתונאית הוותיקה רונית ורדי.

החודש מלאו 25 שנה לפטירתו של חיים בר און, המו"ל והמנכ"ל המיתולוגי של גלובס ומי שהפך את דפי הבורסה הוורודים לעיתון כלכלי של ממש המציין השנה 40 להיווסדו. שילוב התאריכים הסמלי ביחד עם השקת גיליון סופ"ש מחודש נראו לנו במערכת גלובס הזדמנות טובה וראויה לחזור לפועלו של בר און ולשוחח עם אנשים שהכירו אותו מקרוב כמו"ל, כאיש עסקים וכחבר.

אבל לפני כן, מעט היסטוריה.

גלובס הוא העיתון הכלכלי הוותיק בישראל. הוא נוסד בשנת 1983 במקביל למשבר מניות הבנקים והכיל תחילה עדכוני בורסה שנשלחו למנויים בפקס. מעט לאחר הקמתו נרכש גלובס על ידי קבוצת "מוניטין עתונות בע"מ" שהוציאה לאור מגוון עיתונים, הידוע שבהם, פרט לגלובס, הוא הירחון "מוניטין" (1989-1978).

קבוצת מוניטין הייתה בבעלות שלושה שותפים בחלקים שווים: חיים בר און ז"ל שהיה המו"ל והמנכ"ל, מיכאל (מיקי) אלבין ז"ל ומרכוס כץ ז"ל. בשנת 1985 נפטר מיקי אלבין ואת חלקו רכש איש העסקים אליעזר פישמן.

בר און, נזכיר, נפטר בשנת 1998 ממחלת הסרטן וזמן קצר לאחר מותו רכש אליעזר פישמן את חלקו של מרכוס כץ. בכך הפך פישמן לבעל השליטה בגלובס ומשפחת בר און לבעלת מניות מיעוט. בשנת 2016 נכנס פישמן להליכי פשיטת רגל ומניותיו בחברת מוניטין, שכללו את עיתון גלובס והיו משועבדות לבנקים, הוצעו למכירה. ביוני 2017 לאחר מאבק שליטה מול האוליגרך דוד דוידוביץ' מקורבו של רומן אברמוביץ ונציגו בישראל ניר חפץ, נרכשו מניות פישמן על ידי משפחתו של חיים בר און ביחד עם ענת אגמון והן מחזיקות את העיתון בחלקים שווים. כמו"ל וכמנכ"לית העיתון מכהנת אלונה בר און.

"דברים שלא עשו עד אז"

"עד להקמת מוניטין עולם העיתונות הישראלי נשלט כמעט כולו על ידי גורמי אינטרס והעיתונות היתה ממסדית ומפלגתית", משחזרת רונית ורדי. "זו הייתה עיתונות משעממת במובנים רבים ורחוקה מזו שהתפתחה באותה תקופה בארה"ב והייתה ביקורתית ונשכנית. ואז, בשנת 1977 מהפך פוליטי. כולנו היינו בהלם. האדמה רעדה מתחת לארגונים ומוסדות רבים, גם בעולם העיתונות. חיים, שעד 1977 היה פעיל ובכיר במפלגת העבודה כיועץ קרוב של יגאל אלון, החליט לעשות מעשה והקים את עיתון 'מוניטין'. זה היה שונה מכל דבר שהכירו בישראל עד אז. כתובות נשכניות, איכותיות, נייר כרומו שהיה נעים לקרוא - אלו היו דברים שלא עשו עד אז.

"עשינו דברים בצורה נועזת, ביקרנו את השלטון, ביקרנו את מוקדי הכוח ובגלל שחיים בר און נתן לנו גב כל כך משמעותי לא חשבנו בכלל שזה משהו יוצא דופן. החברות בינינו המשיכה שנים רבות. הוא היה אדם מאוד מאוד כן וישיר בלי 'קליקות'. פשוט בן אדם ובמובנים רבים מאוד אני מרגישה שאני חייבת לו את הכניסה שלי לעיתונות".

 

"היה איש אמת"

זווית אחרת של חיים בר און מספק העיתונאי אהרן (אהרל'ה) ברנע: "הכרנו בתחילת השירות הצבאי הסדיר. היינו בני 18 וחצי קצת אחרי טירונות, והוא היה האיש הכי חמוד בעולם. מאז הלכנו ביחד שנים ובהרבה מובנים היינו כמו זוג - כשהשתחררנו גרנו יחד באותו חדר שכור בירושלים ובשנה השלישית לתואר שוב גרנו ביחד באותה דירה.

"חיים היה הבחור הכי חכם שפגשתי בימי חיי והכי צנוע והכי טוב. אני לא סתם אומר את זה. המשפחה שלו יודעת את זה והמשפחה שלי יודעת את זה, סוג כזה של חברות בישראל היה מאוד מאוד נדיר בין גברים בישראל. ואני עד היום, גם 25 שנים אחרי שהוא כבר הלך, עדיין מחשיב את חיים יותר קרוב אלי מאח - גם הוא וגם משפחתו".

לדברי ברנע, לחיים בר און "הייתה תפיסת עולם עיתונאית מאוד רחבת אופקים. הוא האמין שצריך לעשות סוג של עיתונות אחרת. עיתונות פתוחה שמדברת רק אמת. גם היחס שלו למערכת שלו היה יוצא דופן. הוא היה מו"ל אחר - מו"ל שהולך עם ג'ינס וטי שירט כל החיים. היו עליו כל מיני לחצים מגורמי אינטרס אבל חיים היה איש אמת וזה לא הזיז לו.

"לחיים היה גם ראש עסקי יוצא דופן והוא ידע להתחבר עם כל מיני אנשים ובו בזמן הבין איך לנפנף מעליו מאוד בעדינות, באדיבות ובפשטות כל מיני לחצים מכיוונים כאלה ואחרים".

"זיהה את רוח התקופה"

המאייר המיתולוגי של גלובס, גיל ג'יבלי, משתף: "כשהגעתי לגלובס בשנת 1989 זומנתי לראיון אצל העורך דאז מתי גולן, ותוך כדי הראיון חיים בר און כבר קרא לי והתחלנו לדבר. לאורך השנים הכרנו יותר ויותר וגילית בן אדם מאוד מאוד לבבי, טוב לב וחכם. באופן כללי בר און חי את התקופה דאז בצורה מאוד מתקדמת ושינה את המציאות בהרבה מובנים. מדינת ישראל נשלטה אז בידי אליטה של אנשי אמנות וצבא ופתאום נכנסו אנשים נוספים לתוך האליטה השלטת - אנשי עסקים, יזמים וכלכלנים, חיים בר און זיהה את רוח התקופה וקידם אותה. לא היה עיתון כלכלי רציני בישראל עד אז ובר און אפשר לסנטימנט הזה לפרוץ קדימה".

איש עסקים חד וקשוח

שופט בית המשפט העליון בדימוס חנן מלצר, שייעץ לבר און לאורך שנותיו בגלובס, מספר כי "הוא היה לוחם גדול עבור חופש העיתונות וזה בא לידי ביטוי לא רק כלפי חוץ וכלפי האחרים אלא גם בעיתון עצמו. הוא השתדל להקפיד לא להתערב בתכנים ואפילו אם משהו היה קשור למישהו שמקורב אליו הוא לא התערב והוא נתן חופש פעולה מלא לעיתונאים. זה דבר שמאוד מאוד הרשים אותי.

חנן מלצר, שופט העליון בדימוס ונשיא מועצת העיתונות / צילום: שלומי יוסף

"במהלך השנים ניסו להקים עיתון כלכלי שיתחרה בגלובס (העיתון טלגרף. א"ו) חיים אמר - אם כך אז נשנה את גלובס ונשפר את איכות העיתון וכך היה. גלובס שינה צורה, הוסיף תכנים, הוסיף עמודים והעיתון פרח".

רם בלינקוב, מנכ"ל משרד האוצר היוצא מספק נקודת מבט אחרת: "הוא היה איש עסקים חד ואף קשוח, אך עם הקשבה לזולת. נותן אמון רב בעובדיו ונטול פוזות לחלוטין, זוכר חסד לאנשים ויודע להוקיר טובה". בלינקוב מספר כי "במהלך המכרז על 012 בעלי המניות סרבו לקבל עצה כלשהי שלי. הוא אמר שאם יזכו אקבל ויסקי כ'פיצוי' על שכפו עלי. למחרת ההודעה על הזכייה הופיע במשרדי בבוקר עם בקבוק ויסקי. נשק על שתי לחיי ונתן לי את הבקבוק. אני שומר אותו עד היום".

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: תמר מצפי

"תרם למדינה כולה"

עדו ברגמן, הבעלים של חברת בר. חברה להפצה ולוגיסטיקה, שבר און וגלובס היו הלקוח הראשון שלו, אומר כי "הייתי בחור צעיר, בערך בן 28, התוכנית שלי הייתה להמשיך בלימודים באוניברסיטה והגעתי דרך מכר לחיים שאמר לי 'תפתח חברה' וכך הוא היה הלקוח הראשון שלי.

"חיים היה עבורי מודל והלכנו יד ביד בכל המשברים, היינו בקשר יומיומי ואפילו הייתי מגיע אליו בלילות חשובים הביתה כדי לתכנן את המהלכים הבאים. הוא היה אדם שמלכד סביבו תמיד אנשים. מצד אחד ידען ומחושב, מצד שני הוא היה גם נדיב בטירוף".

לדבריו, "המהלך של גלובס היה ראשוני ופורץ דרך בישראל של אותם הימים. צריך לזכור שבאותה תקופה אין אינטרנט, הטלוויזיה היא חד־ערוצית ואין מוספים כלכליים, יש טיפה כלכלה בעיתונות אבל לא יותר.

"הוא היה אדם צנוע ואיש רעים. אהבו אותו בגלל הצניעות, הסגנון, האינטליגנציה והחוכמה. זה לא אירוע של איש עסקים שבגלל שהיה לו הרבה כסף אז אנשים התחברו אליו, אלא משהו הרבה מעבר.

"המשרד שלו היה בעצם סלון. היה לו חדר עם שולחן עגול וספה ושתי כורסאות עם שידה והיה שולחן. בבוקר הוא היה עובר על כל העיתונים היומיים כדי להבין ולהתעדכן. כל יום הוא היה קורא גלובס מההתחלה עד הסוף ומסמן עיגולים על העיתון על טעויות, שגיאות ודברים שהוא רוצה להעיר למערכת. "מה שבסוף כולם ראו וידעו על חיים בר און", מסכם ברגמן, "הוא שהאיש היה נאמן לחברים שלו, הוא ידע לתת מעצמו בצורה בלתי רגילה והוא תרם למדינה כולה בדרכים שאנחנו עד היום מרגישים".

עוד כתבות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

הגדולה של וורן באפט היא הרבה מעבר לבחירת מניות מוצלחת

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות