גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יותר דירות ויישובים על חשבון איכות: מה עומד מאחורי השינוי בוועדות התכנון?

התהליך שבו נדחקים נציגי הסביבה והחברה ממוסדות התכנון לא התחיל בממשלה הנוכחית, אבל כעת מגיע לשיא ● נתן אלנתן, יו"ר המועצה הארצית: "נגדיל את המועצה כדי להשיב את האיזון הנדרש"

בנייה בישראל / צילום: Shutterstock
בנייה בישראל / צילום: Shutterstock

בשבוע שעבר הגיע המצב במועצה הארצית לתכנון ולבנייה לפיצוץ. מה שגרם לפיצוץ הייתה ההחלטה הממשלתית להכניס שני חברים למועצה הארצית, וכן נציגים לוועדות המחוזיות צפון ודרום, מטעם המשרד להתיישבות ולמשימות לאומיות של השרה אורית סטרוק. כל זאת בהתאם להסכמים הקואליציוניים שבין הליכוד לסיעת הציונות הדתית, שאליה משתייכת סטרוק. השינוי אושר בוועדת השרים, וצריך עוד לעבור אישור בכנסת.

מה קורה כשאחד מבעלי הדירות בפינוי-בינוי מקבל תמורה גבוהה יותר 
מבני ברק ועד פתח תקווה: למה חניוני הענק החדשים הם הבעיה ולא הפתרון | ניתוח 
החברה עומדת לקרוס? כך תזהו את זה ראשונים | ניתוח

כיום, לפני השינוי, כוללת המועצה 32 חברים, מהם 12 נציגי ממשלה, 10 ראשי רשויות מקומיות, ארבעה נציגים נוספים שקשורים לממסד (נציגי הסוכנות היהודית ומינהל התכנון) ושישה אחרים בלתי תלויים, שבהם אנשי מקצוע. כלומר, הממשלה וגופים המקורבים לה מהווים כבר כעת מחצית מהרכב המועצה הארצית, בעוד שאנשי המקצוע מהווים פחות מחמישית. לאחר השינוי יגדל כוחה של הממשלה עוד יותר. השינוי המוצע כבר זכה לביקורת נרחבת מכיוונים רבים, מצד מרכז השלטון המקומי, ארגוני סביבה וחברה, ועוד.

בתוך יומיים: 300 הערות מהציבור

חרף החופזה שבה מקודם התיקון לחוק, והעובדה שלציבור ניתנו כיומיים להגיש הערות, התקבלו למעלה מ־300 הערות מהציבור. רובן ככולן התנגדו להוספה של נציגי ממשלה למועצה הארצית.

בדיון שנערך במועצה בעניין השינוי המתוכנן ביקרו המשתתפים את הוספת נציגי הממשלה על חשבון יתר המגזרים. החשש המרכזי: יתכננו בצורה אינטנסיבית יחידות דיור רבות ללא התחשבות בגורמים חברתיים וסביבתיים. פרופ' אמנון פרנקל מהטכניון הזכיר כי במקור כללה המועצה הארצית לתכנון ולבנייה שליש נציגי ממשלה, שליש נציגים מהרשויות המקומיות ושליש אנשי מקצוע וחברה; מירב בטאט ממשרד הכלכלה הזהירה כי במצב שבו יתוספו עוד נציגים לממשלה, המועצה הארצית תאבד את האמון הציבורי.

במהלך הישיבה הודיע היו"ר נתן אלנתן, כי בדעתו לקיים דיון נוסף בנוגע להגדלת מספר החברים במועצה, כדי להשיב לה את האיזון הנדרש בין ייצוג הסקטורים השונים. לדבריו, "הפרת האיזון היא אירוע קשה, ואני מתכוון לקיים ישיבה מיוחדת של המועצה להרחבה ומתכוון להוסיף עוד נציגים של החברה האזרחית והרשויות המקומיות".

נתן אלנתן, יו''ר המועצה הארצית לתכנון ולבנייה / צילום: אביגיל מתתוב

בישיבה הוטחה ביקורת נוספת בממשלה. הטענה העיקרית הייתה כי השתלטות הדרג הפוליטי על גוף שאמור להיות תכנוני־מקצועי, לפחות ברובו, פוגעת במקצועיות המועצה, נותנת עדיפות לגופים מעודדי הפיתוח על אלה החברתיים והסביבתיים והופכת אותה לגוף מתמרץ בנייה יותר מאשר לגוף שאחראי לתכנון מתכלל.

ד"ר מירב אהרון־גוטמן מהטכניון, המכהנת במועצה כסוציולוגית, אומרת כי "הממשלה, בניגוד לחוק, מקבלת החלטות ללא היוועצות עם המועצה הארצית ולמעשה מייתרת את קיומה; מבחינה מהותית, החלטת הממשלה מפרה את האיזון הקיים במועצה ומגדילה את כוחה - הגדול ממילא - של הממשלה.

"יש כאן פגיעה במהות של ההליך התכנוני - שהוא שולחן עגול של מומחים שמביאים שיקולים מעולמות תוכן שונים. במציאות הקיימת עולמות שלמים מושתקים: אין תסקיר השפעה על החברה, אין תסקיר השפעה על הבריאות, נציגי החברה האזרחית הוצאו מהמועצה, ואפילו נציגת הממשלה המייצגת את המשרד לשירותים חברתיים לא קיבלה חברות. זאת אומרת הצעה זו היא בבחינת פגיעה דרמטית במוסדות התכנון".

עופרה כרמון, נציגת משרד הרווחה, התריעה כי "האינטרס החברתי לא מקבל ביטוי במוסדות התכנון. יש פה הדרה דרמטית של סוגיות חברתיות. אנחנו עוסקים בלצופף ולייעל, ולא שואלים מי יצא נשכר מזה. רואים פירוק של קהילות; הדרה של אוכלוסייה מוחלשת באזורי המרכז, שלא יכולה לעמוד בתנאים הפיננסיים שכרוכים בזה; השוכרים שקופים, האינטרס החברתי נעלם, מדברים בעיקר על היתכנות כלכלית. אנחנו מתכננים ונותנים לשוק לעשות את שלו, ולאינטרסנטים להתעשר".

תהליך שלא התחיל עכשיו

גם מחוץ לדיוני הוועדה התמונה המצטיירת אינה מרנינה. פרופ' ערן פייטלסון מהמחלקה לגיאוגרפיה באוניברסיטה העברית אומר כי "בישראל מתקיימים שינויים כבר כמה שנים במערכת התכנון. בתקופתה של בינת שוורץ כמנהלת מינהל התכנון, עשו כל מיני תרגילים בשינויים של הוועדות, ובניסיון להוציא את החברה להגנת הטבע, מינו יועצים חברתיים כמינויים זמניים ורוב הזמן לא מינו אותם, לא מינו מספיק מתכננים ושום דבר לא היה במקרה. זה היה בניסיון להטות את המאזן. מה שעושים עכשיו זה משהו אחר, שנובע מתוך ההסכמים הקואליציוניים, שלא נראה שהקדישו לו יותר מדי מחשבה".

ערן פייטלסון / צילום: שלומי יוסף

הוא מפרט: "כשמתכננים 100 אלף יחידות דיור בשנה, שמתוכן בונים 50 אלף, הגענו למיליון יחידות דיור מתוכננות. זה פנומנלי. אבל אם אתה עושה תכנון כה מסיבי, הוא לא יכול להיות מותאם שטח, ומה שאתה רואה זה שכונות 'העתק־הדבק', עוד ועוד שכונות שנראות אותו דבר. כי אומרים למתכנן לתכנן 5,000 יחידות דיור ולאחר מכן עוד 5,000 ועוד 5,000. כמה הוא כבר יכול להשקיע בעבודה שצריכה להתאים לאזור, ולמאפייני האוכלוסייה? צריכים להשקיע בעבודה כזו הרבה זמן. בעוד שמה שעושים כאן זה מהר ובמספרים גדולים וכך יוצרים את השונות הללו. גם התשלום עבור התכנון נמוך - אז למה כבר ניתן לצפות?

"בעיה חמורה יותר היא שהתוכניות האלה לא נעלמות. אם אני מתכנן היום שכונה שתיבנה בעוד 20 שנה - אפשר לדעת מראש שמדובר בתכנון מיושן. העיקר שהתוכנית מאושרת. חלק גדול מהתוכניות הללו מקודמות באמצעות הוותמ"ל, שההרכב שלה הוא לא מאוזן. עכשיו רוצים להפר את האיזון גם במועצה הארצית".

שמאי אסיף, שהיה מנהל מינהל התכנון בין 2004 ל־2010, מספר כי "כשאני הייתי שם, חד־משמעית היו איזונים והשפעה מאוד חשובה של שלושת המרכיבים במועצה. גם הנציגים הממשלתיים לא היו תמיד בעמדה אחת. גם נתנו משקל מרכזי מאוד להחלטות המקצועיות של המועצה הארצית.

"אני חושב שהמסגרת המאזנת של המועצה הארצית צריכה להישמר. הממשלה מנסה להחליש את הדרג המקצועי. נהוג לדבר על שומרי הסף המשפטיים, אבל נכון גם לגבי תחומים אחרים. כל כרסום יהיה בעייתי".

דוגמה מצוינת לחוסר האיזון במועצה הארצית לממשלה ניתנה במהלך הישיבה, שעה שאחת מהמשתתפות הציעה לקבל החלטה שתמליץ לממשלה שלא לבצע את השינויים בחוק. על כך ענה לה אלנתן, כי באופן מכוון הוא מנהל את הישיבה ללא הצבעות, שכן אם תתקיים הצבעה, נציגי הממשלה יצביעו נגד הצעה כזו ויפילו אותה.

אסיף מסכם: "ההחלטה של המועצה הייתה שאם רוצים להגדיל את מספר הנציגים של הממשלה, צריך להגדיל גם את מספר הנציגים של הרשויות המקומיות ושל החברה האזרחית. המועצה אמרה את שלה והממשלה תצטרך להתחשב בדברים. אגב, ככל שמגדילים את המועצה הארצית, יש לזה מחיר".

"מישהו כבר יתלונן שהמועצה מנופחת מדי"

פייטלסון ספקן בנוגע לאפשרות שהמועצה תוגדל. "ישיבה כזו יכולה להתקיים בעוד חודשים, ואחרי שכבר תתקיים יגיע מישהו ויתלונן על כך שהמועצה מנופחת מדי וצריך להקטין את מספר החברים שבה", הוא אומר. בנוסף לא ברור מה התוספת המוצעת ומאילו סקטורים יגיעו הנציגים החדשים (אם בכלל), דבר שמבטיח מאבקים בין גופים חברתיים ופוליטיקאים לגבי זהות המייצגים.

יו"ר המועצה, נתן אלנתן, מזכיר שהוא רק שבועיים בתפקיד. "מי שמחליט על חברי המועצה זה הכנסת בחקיקה. כך נעשה עוד מ־1965, כשחוקקו את חוק התכנון והבנייה. אם תבחן מה היה אז מבחינת הנציגות של החברה האזרחית, לעומת מה שיש כיום - תראה שיפור ענקי", הוא אומר, אך מסכים שב־58 השנים האחרונות הידע על תכנון והיבטים חברתיים של תכנון התפתחו מאוד".

אתה עצמך כינית בישיבת המועצה את תוספת שני הנציגים החדשים "אירוע קשה"
"אסביר מה קשה כאן. ב־2015 הוסיפו שני נציגים לממשלה, אבל באותה הזדמנות גם הוסיפו נציגות לשלטון המקומי ולחברה האזרחית. עכשיו לא עשו את זה, ובזה אני מתכוון לטפל".

לדבריו, הוא החל בעבודת מטה להבין את הצרכים, וכמה ואילו נציגים צריך להכניס. להערכתו, בתוך שבועות ספורים הוא יכנס את המועצה לדיון בהרכב החדש המוצע, ולאחר מכן הוא אמור לגשת לשר הפנים, שיגיש את ההצעה כהצעת חוק, בהתחלה לממשלה ולאחר מכן לכנסת.

האם זה יפוגג את הביקורת? קשה להאמין, משום שיש תחושה שגם כאשר יש נציגות חברתית, מדינת ישראל נותנת עדיפות לפיתוח ובנייה על פני שיקולים אחרים, והדבר לא עומד להשתנות בקרוב.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה שיגר כ-25 רקטות למירון, חיל האוויר תקף בלבנון

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון