גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הוויכוח שלאחר התמוטטות בנקים בארה"ב: להתערב או לא להתערב

ממשל ביידן התערב להצלת מפקידיו של בנק סיליקון ואלי ועורר דיונים בשאלת אחריות הבנקים ● איזו טראומה מן העבר צריכה להדריך את מנהיגי ההווה, האם הנשיא האמריקאי היה צריך להגיב ב־2008, ואיך זה שהימין הפופוליסטי לא רוצה להתערב והאליטות הליברליות דווקא כן?

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן נושא דברים השבוע לאחר קריסת הבנקים / צילום: Reuters, EVELYN HOCKSTEIN
נשיא ארה''ב ג'ו ביידן נושא דברים השבוע לאחר קריסת הבנקים / צילום: Reuters, EVELYN HOCKSTEIN

מה היה קורה אם נשיא ארה"ב היה מחליט בספטמבר 2008 למנוע את התמוטטות ליהמן ברדרס, בנק ההשקעות הענקי, על יסוד ההנחה המפורסמת של
"גדול מכדי ליפול"?

לא ריאלי, לא מעשי, לא רלוונטי. אבל בכל זאת, הבה נניח שליהמן לא הייתה קורסת, והפאניקה של 2008 הייתה נמנעת, או מצטמצמת. או אז לא היה מתחולל מה שהאמריקאים קוראים "המיתון הגדול", הלוא הוא המשבר הכלכלי החמור ביותר מאז השפל הגדול של שנות ה־30. 

"זו רכבת הרים, הקמנו חדר מלחמה": משרדי עורכי הדין הישראלים מתמודדים עם קריסת הבנקים 
3 לקחים שארה"ב לא למדה מהמשבר הפיננסי של 2008

אמריקה הייתה נראית אחרת, העולם היה נראה אחרת. סדרה של משברים מערכתיים הייתה נמנעת. אפשר אפילו לטעון כי מאורעות פוליטיים קריטיים לא היו מתרחשים. אפשר שברק אובמה ודונלד טראמפ לא היו עולים לשלטון. אפשר שארה"ב לא הייתה מאבדת הרבה מכוחה ומהשפעתה לטובת סין, רוסיה ואיראן.

וההפך: אפשר גם שהקונגרס של ארה"ב לא היה נדרש למאמץ חקיקה דרמטי כדי למנוע את הקריסה הבאה. היא הייתה מגיעה. עובדה, 14 שנה וחצי לאחר ליהמן, היא אומנם הגיעה.

החוק ה"סוציאליסטי"

מחלצי הטראומה של ליהמן נולד החוק המכונה על שם שני יוזמיו, דוד ופרנק, אשר אושר ב־2010, השנה השנייה של נשיאות אובמה.

השנתיים שלאחר ליהמן העניקו שיעור מאלף בפוליטיקה אמריקאית. הן ביטאו את הפוטנציאל שלה, אבל גם רמזו על עקרותה. התמוטטות ליהמן, שהתרחשה תחת נשיא רפובליקאי, העניקה לדמוקרטים ניצחון בחירות סוחף ושליטה על כל חלקי המערכת הפוליטית. הם ניצלו את הרוב, כדי לאמץ מספר חוקים היסטוריים, שהיו שנויים במחלוקת מרה. העזתם עלתה להם ביוקר אלקטורלי רב.

סוחר בוול סטריט במשבר 2008 / צילום: Associated Press, Richard Drew

דוד־פראנק, כתבו יוזמיו, נועד "לקדם את יציבותה הפיננסית של ארה"ב באמצעות שיפור אחריות הדיווח והשקיפות במערכת הפיננסית, לשים קץ להיגיון של 'גדול מכדי ליפול', ולהגן על משלמי המסים באמצעות סיום של חבילות חילוץ".

הבנקים שנאו את החוק הזה. בעיני מבקריו הוא היה "סוציאליסטי", הגביל תחרות חופשית, והיה לא־הוגן ולא נחוץ. אפילו כמה מיוזמיו התחרטו על חלקים ממנו. הוא מילא תפקיד בהתמוטטות הרוב הדמוקרטי בקונגרס בבחירות שהתקיימו שלושה חודשים לאחר חתימתו. שבע שנים אחר כך, בחודשים הראשונים של טראמפ, רוב גדול נמצא בקונגרס להחלשת החוק.

לא הבנק של "אבא ואמא"

השבוע, למחרת התערבותו של ממשל ביידן להצלת מפקידיו של בנק סיליקון ואלי (SVB), הסנאטורית אליזבת' וורן כתבה ב'ניו יורק טיימס': "איש אינו צריך לטעות בהבנת מה שהתרחש בימים האחרונים במערכת הבנקאית שלנו. התמוטטויות הבנקים האחרונות הן תוצאה ישירה של החלשת הכללים הפיננסיים".

וורן היא המבקרת הנמרצת ביותר של וול סטריט בוושינגטון. הרפובליקאים הכשילו ב־2011 את מינויה למנהלת הראשונה של המשרד להגנת זכויות הצרכנים, אשר קם מכוח חוק דוד־פרנק. היא התמודדה אפוא בהצלחה על מושב בסנאט ב־2012 מטעם מדינת מסצ'וסטס.

וורן חזרה והזהירה מפני תאבונם של בנקים לקבל עליהם סיכונים מרחיקי לכת בידיעה שהם לא יידרשו לשאת באחריות להחלטותיהם. היא אינה מבקרת את ממשל ביידן על עצם החלטתו להציל את כל הפיקדונות ב־SVB, אבל גם אינה מתפעלת מהם. סוף סוף, מפקידי SVB לא היו "אבא ואמא מחנות המכולת". הם היו יזמי טכנולוגיה נועזים וחמדנים. הם לא היו חייבים להתפתות ל־SVB.

ב־48 השעות הגורליות של סוף השבוע שעבר, בין קריסת SVB לבין פתיחת שבוע העבודה והמסחר, לחץ כבד עלה מעמק הסיליקון על הממשל. היה אפשר למצוא את עקבותיו העמוקים בחשבון הטוויטר של המיליארדר ביל אקמן (BillAckman@), מנהל קרן הגידור Pershing Square. קריאת ציוציו הארוכים מאוד והאזנה לדיוני טוויטר שבהם השתתף מלמדות על שיעורי החרדה ואי־הוודאות שפקדו את המערכת הפיננסית לפחות במחצית הראשונה של סוף השבוע.

אקמן חזר והזהיר מפני סוף העולם, אם הממשל לא יזדרז להודיע כי כל כספי המפקידים יועמדו לרשותם החל מיום ב'. החוק מבטיח פיקדונות רק עד רמה של 250 אלף דולר, מה שהיה משאיר 97% מן הכספים מחוץ להשג ידם של המפקידים. חברות ההזנק של עמק הסיליקון היו מתחילות להתמוטט ביום ד' מאין להן היכולת לשלם את שכר עובדיהן או את שכר הדירה.

המשחק מכור, אבל למי?

סביר להניח שאקמן דאג לבריאותה של המערכת כולה מסיבות פטריוטיות. אבל הוא דאג ללקוחותיו בעמק הסיליקון שהיו ממפקידי SVB. אין שום דבר לא לגיטימי בדאגתו. כיוצא בזה אין שום דבר לא לגיטימי בעובדה שאקמן תרם 600,000 דולר למפלגה הדמוקרטית ב־25 השנה האחרונות.

אבל המספרים האלה ירדפו את ממשל ביידן בחודשים הבאים. שלושה מן הטוענים הרפובליקאים לנשיאות, בהם דונלד טראמפ, כבר מבקרים את הצלת המפקידים. במובן הזה, היוצרות התהפכו באמריקה. נושאי הדגל הבולטים ביותר של מפלגת הימין פונים אל מיליוני מצביעים ממעמד הביניים הנמוך, המשוכנעים שהמשחק מכור לאליטות הליברליות של קליפורניה ושל ניו יורק.

כמובן, נושאי הדגל האלה מתנגדים לחקיקה מחמירה, או לחקיקה כלשהי. התערבות הממשל לטובת המפקידים הייתה כרוכה באירוניה. תחילה הממשל השתדל להרגיע באמצעות הקטנת תיאור הסכנה הנובעת מקריסת SVB; אחר כך הוא הצדיק את ההתערבות בתיאור גודל הסכנה.

לקחי העבר צריכים להעניק השראה להווה. אבל זה לא פשוט, מפני שצריך לבחור את הטראומה הנכונה. כל הפוליטיקאים חיים בצל הטראומות של נעוריהם, או של הוריהם. מסף ההתמוטטות של 1907 נמסר הכדור לפאניקה של 1923, שמסרה את הכדור למפולת של 1929, שכידררה אל סף התמוטטות הבנקים ב־1933, שהעבירה אל התמוטטות הבורסה של 1987, שמסרה למשבר אסיה של 1998, שהעבירה אל התפקעות בועת ההיי־טק של 2000, ששיגרה את הכדור אל הפינה העליונה של 2008.

הטראומות מלמדות דבר והיפוכו. לאחר מעשה אנחנו יודעים שהכול היה מובן מאליו, כולל החטא הקדמון ותרופת הפלא. זה קורה לא פעם רק לאחר שעשן עולה מן ההריסות.

עוד כתבות

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם