גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שדרוג מקצועי או דווקא סיכון: האם רילוקיישן משתלם לקריירה?

לאחרונה השיח על מעבר קבוע לחו"ל הפך לתכוף וטעון במיוחד ● אלא שמומחים ומנהלים מזהירים כי מאחורי מה שנראה כמו חלום ורוד, יש שיקולים שלעתים לא מובאים בחשבון: החל מהשתלבות במקום חדש, דרך הוצאות רבות ועד התמודדות עם תרבות ניהולית זרה

האם רילוקיישן משתלם לקריירה? / צילום: Shutterstock
האם רילוקיישן משתלם לקריירה? / צילום: Shutterstock

ד', שותף בסטארט־אפ צעיר, הגיע לארה"ב במטרה לבסס את הפעילות המקומית מקרוב, כמי שמכיר את החברה בצורה הטובה ביותר. הוא נאלץ להודות מהר יחסית שמשהו לא עובד. לא רק שהוא הרגיש שהוא לא משתלב ולא תורם לסטארט־אפ, גם מבחינה אישית תחושתו הייתה שהוא חווה רצף כישלונות ניהוליים שאליהם לא היה רגיל, כאלה שרק פוגעים במסלול הקריירה שלו. כעבור שנה וחצי הוחלט בחברה שישוב ארצה, ולפעילות המקומית מונה מנהל אמריקאי. 

"הבקשות לעבור עלו אקספוננציאלית מאז הרפורמה": ההייטקיסטים נוהרים לפורטוגל 
מנכ"ל גוף ההשקעות הגדול בעולם מנתח את הסיבות לקריסת הבנק של ההייטק 
פגשתי עשרות מנהיגים יוצאי דופן. אלה התכונות שמשותפות לכולם | חצי שעה של השראה 
לקחים מהעבר: כך אפשר לזהות חברות במשבר רגע לפני קריסתן | ניתוח

הדיבורים התכופים על רילוקיישן כ"חלום מתוק" - כזה שאם הוא מתאים לכל בני המשפחה, יכול לא רק להיות מהנה אלא גם מקפצה לקריירה - משכיחים לעתים שיש מגוון שיקולים שחשוב להביא בחשבון. בדרך כלל, נהוג במובן זה להתייחס לאלמנט האישי ולהשתלבות כל בני המשפחה במדינה הזרה, אלא שגם בסולם המקצועי, החלטה לא נכונה עלולה לפגוע. עם זאת, כמובן שלהתנסויות חדשות יש יתרון לא מבוטל. אז האם רילוקיישן טוב לקריירה?

חיוני למעבר חלק - איזון בתא המשפחתי

תומר ניצן, ראש דסק ישראל ארה"ב בפירמת הייעוץ וראיית החשבון BDO, סבור שבמרבית המקרים ההצעה לרילוקיישן היא שדרוג מקצועי וניהולי. "זה שווה ערך לכל קידום, גם אם מדובר במילוי אותו התפקיד", אומר ניצן.

יתרה מכך, הוא רואה במעבר קידום מסוג אחר, היות שהוא מאפשר לגלות אצל העובדים תכונות כמו יכולת הסתגלות שמשלבת עמידה באתגר אישי. "כל חברה עושה את ניהול הסיכונים של עצמה - היא בוחנת מישהו שעשה שינוי אישי ורואה גם את ההתמודדות עם הנושא המשפחתי. כמנהל אתה מבין שיש שם עמוד שדרה, מערכת תמיכה שמאפשרת לו להיות פרודוקטיבי. ככל שיש יותר איזון לתא המשפחתי, ככה עולה היכולת להצליח בעבודה".

ייתכן שמסיבה זו, רוב העובדים שמבצעים רילוקיישן הם בעיקר רווקים - על פי נתוני קבוצת דיווידשילד מבית פספורטכארד, המתמחה בביטוחי בריאות בינ"ל לרילוקיישן, מאז שנת 2022 ועד היום, רבים מהעובדים שעברו לחו"ל אינם נשואים וללא ילדים.

לכך מתלווה מערכת שיקולים והחלטות תלוית מקצוע ותחום. האם ייתכן שההתרחקות תוביל להחמצת הזדמנות לקידום בארץ? ייתכן. אך לעתים זו דרך יצירתית לקידום כשהוא בלתי אפשרי בארץ. "לפעמים הגעת למשרה בכירה שבה אתה יודע שזו כבר תקרת זכוכית. כמובן שיש ניהול סיכונים אישי תלוי סיטואציה", מציין ניצן.

גם איה לחמי, מייסדת ומנכ"לית חברת הייעוץ AL Consultants, מזהה העדפה די ברורה למעבר לחו"ל, הן מהזווית הארגונית והן מבחינת העובדות והעובדים. "היום בגלל כל מה שקורה בארץ, המחאה, אי הוודאות והחרדה, אנשים מחפשים הזדמנויות שעדיין יהיו באותו הארגון שהם מכירים ואוהבים".

לדבריה, בדרך כלל מציעים רילוקיישן לעובד מוערך. "רוצים לקדם אותו בדרך אחרת כשהוא בשיא פריחת הקריירה. בחו"ל יש אתגרים ניהוליים חדשים, לכן לפעמים מהשיא הזה יש צניחה כשנתקלים בדברים שלא נתקלו בהם בישראל. זו יכולה להיות לא רק אכזבה אישית של העובד אלא גם של הארגון ממנו, בעוד שיש ברילוקיישן משהו שמייצר תקווה לעתיד ורוד".

 

למה כדאי לשים לב בעת המעבר?

אולם, חלום הרילוקיישן לא תמיד ורוד, ובמקרים מסוימים עלול להסתיים מוקדם מהצפוי. לכן, ממליץ ניצן מ־BDO לדאוג להגנות כבר בחוזה העבודה. "אחד הדברים הכי חשובים הוא לציין בחוזה מה קורה כשחוזרים לארץ - חשוב לדעת מה חבות המעסיק. הרי בארה"ב יכולים תוך יום לומר לך שהסתיימה עבודתך. חשוב לוודא האם ישולמו הפיצויים על שבירת השכירות, תשלום גני הילדים ועוד. חשוב לדאוג שיהיה מצנח שיעזור לצלוח את זה כלכלית ואדמיניסטרטיבית".

 

גם לחמי מ־AL Consultants מתייחסת לשיבות רשת הביטחון: "כדאי לשים לב שהוותק הארגוני נשמר מבחינה חוזית. יש מקומות שבהם הוא נקטע כשעוברים לישות חוזית אחרת. דבר נוסף שלא מתייחסים אליו הוא שזה לא תמיד נכון כלכלית. המעבר לחו"ל כרוך בהוצאות אדירות, גם כשהחברה השולחת סופגת את חלקן. כדאי לבדוק זאת רגע לפני קבלת ההצעה".

לחמי מתייחסת לבעיה נוספת במעבר לעבודה בארץ זרה - הרילוקיישן לא תמיד מצמיח את הקריירה כפי שרבים מצפים. "זה יכול להיות מאוד חיובי כל עוד שמים את הציפיות והחלומות במקום הנכון", היא אומרת. "זו הזדמנות אדירה ללמוד ולהתנסות, אבל צריך לבוא בעיניים מפוקחות. היום כולם מדברים על פורטוגל ועל ארה"ב, אבל אנחנו לא בהכרח מכירים את המדינות הללו. אנחנו כישראלים מאוד שונים ויש לעשות הכנה מקדימה".

הזווית הנסתרת: להיות מנהל בתרבות שונה

מורכבות נוספות ברילוקיישן נוגעת לזווית תרבותית - שלעתים עלולה אף לחבל בקריירה החדשה. סיון אביהוד, מנכ"לית חברת ניהול משאבי האנוש בארה"ב, Link2USA, נתקלה בכמה וכמה מקרים כאלה. "הצעות רבות לרילוקיישן מתקבלות בחברות רב־לאומיות שפועלות בישראל, השולחות עובדים מובילים למטה בחו"ל, כדי לצמוח שם", היא מספרת. "העניין הוא שצמיחה היא לא רק נגזרת של מקצועיות, אלא גם של נראות, של פוליטיקה ארגונית ועוד.

"בארץ כולם מדברים את אותה השפה, ולכל אחד קל להתברג. אבל בארה"ב למשל, זה שונה. פתאום לא רק המקצועיות נבחנת. במעבר לארה"ב העובד, שבלט עד כה במקצועיותו בזום, פתאום מגלה שיש לו יותר ממשקים, והיום הוא נבחן גם בשיחות מסדרון, כך שכל ההתנהגות והאישיות שלו נחשפת. פעמים רבות עובדים שעברו לחו"ל גילו שמעורבות שם פוליטיקה ותרבות ארגונית שהם לא הכירו, מה שעלול להיות בעוכריהם".

לדבריה, הרילוקיישן אומנם כן מייצר יותר הזדמנויות לנפץ תקרת זכוכית, "אבל זה בתנאי ששולטים באלמנטים התרבותיים. אנשים נמדדים לא רק ביכולות המקצועיות אלא גם בהשתלבות ובמדדים ניהוליים לכל דבר, כגון ברתימת הצוותים, שלא נבחנו כשהעובד היה בישראל, או שנמדדו בצורה אחרת".

האם יכול לפגוע בקריירה בהמשך הדרך? אביהוד סבורה כי "קריירה מאוד קשורה לביטחון, וכשאתה מאמין שאתה מנהל דגול, מקבל לכך גושפנקה בארץ, ואז במקום אחר אתה נכשל, זו מכה לביטחון העצמי שיכולה לגרום להעז פחות, בטח לשכירים. הרבה פעמים נוח להשתמש בתירוץ שזו המשפחה שלא התאקלמה, למרות שהסיבה האמיתית היא החשיפה להנהלה הבכירה שפתאום רואה אותך מקרוב, ויש לכך מחיר משמעותי".

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו