גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות הפגמים, מתווה הנשיא הוא בסיס להידברות

למרות חסרונותיו הברורים של "מתווה העם" שהציע הנשיא הרצוג, על רקע המשבר החברתי הקיים, ייטיבו יוזמי הרפורמה לעשות אם יחליפו את ההצעות הקיימות במתווה הנשיא כבסיס לדיונים בדבר התיקונים הנדרשים במערכת המשפט ● הם אינם מחויבים להסכים למתווה לכל פרטיו ודקדוקיו, אלא רק לקיים בוועדת החוקה דיון מחודש על בסיסו

נשיא המדינה, יצחק הרצוג / צילום: מארק ניימן, לע''מ
נשיא המדינה, יצחק הרצוג / צילום: מארק ניימן, לע''מ

הכותב הוא רקטור המרכז האקדמי פרס

נשיא המדינה יצחק הרצוג האזין בנפש חפצה לכל הצדדים וגיבש מסקנה עצמאית מתוך רצון כן לקדם הסכמה לאומית. הוא גם אבחן כהלכה את ההצעות הקיימות כסובלות מחשש יתר מפני השופטים: הן מרכיבות שליקעס על גב חגורה ואוחזות את המכנסיים בידיים, ליתר ביטחון. רוב מיוחס בבית המשפט העליון בצירוף לפסקת התגברות ולמינויים בשליטת הקואליציה - ייצרו יחדיו תיקון יתר של הפגמים הקיימים בשיטה.

יהודית או דמוקרטית? המשבר הגדול מאז קום המדינה אינו מקרי | דעה 
הכלכלן שהתפטר ומחיקת המסמכים: הרפורמה מפלגת את פורום קהלת 
כוונות טובות, נזק אדיר: היכולת להגיע להסכמות ירדה פלאים אחרי מתווה הנשיא | טור סופ"ש

במסכת ראש השנה נכתב: "העובד מחומרי בית שמאי ומחומרי בית הלל - עליו הכתוב אומר 'והכסיל בחשך הולך'". אין היגיון בצבירת כל החומרות על-פי השיטות השונות: מי שמחמיר במקום אחד, יקל באחר, ורק כך ישמור על שיטה קוהרנטית.

עם זאת, מתווה הנשיא עדיין בלתי מאוזן. אם יתקבל, תיוותר בידי שופטים ויועצים משפטיים עוצמה רבה יותר מכפי הנהוג במדינות דמוקרטיות. כלל חוות-הדעת המחייבת של יועצים משפטיים, למשל, הוא חריג קיצוני במדינות המערב, והנשיא מבקש להותירו על כנו בשינוי קל (אם כי לא לעגנו בחוק יסוד, כך שהכנסת הבאה תוכל לעיין בו מחדש). 

 

להפסיק עם סבסוד היתר של הליכים משפטיים

התוכנית "להפחתת העומס במערכת המשפט" היא לשון נקייה לפינוקה של המערכת בתוספת תקציב. טיפול אמיתי בעומס חייב לעמוד על הסיבה העיקרית לו: סבסוד יתר של הליכים משפטיים. השילוב של אגרות משפט נמוכות, סנגוריה חינם ללא תלות במצב הכלכלי של הנאשם ומדיניות הטלת הוצאות משפט בלתי ריאליות מעניקה סובסידיה עצומה לשירותי התדיינות.

בישראל אדם בלתי נזקק עשוי לקבל מאות אלפי שקלים מן המדינה למימון סניגור רק משום שהוא מואשם בפשע, אבל חולים קשים מתקשים מאוד לקבל סכומים קטנים מזה לטיפול רפואי. וכדרכם של מוצרים מסובסדים - התדיינות סובלת בישראל מצריכת יתר, בין השאר לתועלתם של עורכי הדין, השופטים ותובעים סדרתיים כמו בנקים, חברות ביטוח, עיריות וחברות ליסינג.

במוקד: הוועדה לבחירת שופטים

הקושי המרכזי בהצעת הנשיא נוגע להרכב הוועדה לבחירת שופטים. על-פי ההצעה, עוצמת השופטים בוועדה, על אף צמצומה ביחס למצב הנוכחי, תהיה עדיין רבה מכפי הנהוג במרבית המדינות, ככל שמדובר במינוי שופטים המוסמכים לבטל חקיקה. אומנם תילקח מן השופטים זכות הווטו הנתונה להם כיום על ההצטרפות לשורותיהם, אולם הם יוכלו למנוע מינוי אם יחברו לנציגי האופוזיציה בלבד או לנציגי הציבור.

ההרכב המוצע של וועדת הבחירה כולל 4 חטיבות: 4 נציגי קואליציה (שלשה שרים וחבר כנסת), שני נציגי אופוזיציה, 3 שופטים ושני נציגי ציבור המתמנים בהסכמת הקואליציה והשופטים. לשופטים יש יתרון מובנה, משום שהקדנציות שלהם ארוכות מאוד, והם אינם עומדים לבחירה לעתים מזומנות.

וכאן יש להדגיש עניין חשוב: השינוי המוצע איננו מבוצע בתחילת המשחק, אלא במהלכו, כאשר כבר ידוע מי השופטים המכהנים. אם, למשל, נציע בארה"ב של היום כי מעתה לא ייבחרו שופטים חדשים אלא בהסכמת שופטי בית המשפט העליון הנוכחיים (שזהו ההסדר הישראלי הנוכחי), ברור כי הרוב השמרני בבית המשפט הקיים יונצח לשנים ארוכות.

אם נניח כי בקרב שופטי בית המשפט העליון כיום ישנו רוב לנוטים לעמדת השמאל הפוליטי, וכי נציגי השופטים מצביעים בוועדה כאיש אחד על-פי עמדת רוב השופטים (אני משוכנע בנכונות ההנחה השנייה), משמעות הצעת הנשיא היא כי בממשלות ימין יוכלו השופטים להשיג "וטו" בצירוף לנציגי האופוזיציה, אולם בממשלות שמאל תוכל הממשלה למנות אנשי שמאל בלבד. מצב זה עלול להנציח מצב שבו בית המשפט העליון נתפס כמעוז של מחנה פוליטי מסוים, חסין מפני כוחו של הציבור לקבוע עמדות ערכיות או עקרוניות.

כדי לתקן את הליקוי הזה, אולם עדיין לשמור את כוחו של בית המשפט להגן על מיעוטים ועל זכויות אדם ללא כפיפות לגחמות הרוב הקואליציוני, כל מה שנחוץ הוא שינויים קטנים. ראשית, נציגי הציבור צריכים להיבחר בכנסת ברוב של שבעים וחמישה חברי כנסת ולא בהסכמת השופטים; ושנית, יש להחליף את אחד משלושת השופטים בנציג ציבור שלישי. במצב כזה תוכל גם האופוזיציה, אם תחבור לכל נציגי הציבור, למנוע מינוי, ואולם השופטים לא יוכלו למנוע מינוי יחד עם האופוזיציה ללא תמיכת נציג ציבור אחד לפחות.

למרות חסרונות המתווה הברורים, על רקע המשבר החברתי הקיים, ייטיבו יוזמי הרפורמה לעשות אם יחליפו את ההצעות הקיימות במתווה הנשיא כבסיס לדיונים בדבר התיקונים הנדרשים במערכת המשפט. הם אינם מחויבים להסכים למתווה לכל פרטיו ודקדוקיו, אלא רק לקיים בוועדת החוקה דיון מחודש, שנקודת המוצא שלו היא הצעת הנשיא ושיפורים הכרחיים שיש לעשות בה.

עוד כתבות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף