גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שערורייה רודפת שערורייה: איך התכווץ השווי של קרדיט סוויס מ-34 מיליארד דולר לשלושה בלבד?

UBS ירכוש את הבנק השוויצרי בעסקת מניות של כ-3 מיליארד דולר, כאשר רק לפני שנה השווי של הבנק עמד על כ-34 מיליארד דולר ● מאחורי המחיקה המהירה של השווי מסתתרת שורה של שערוריות - מהונאת משקיעים, דרך סקנדל ריגול ועד פיטורי ענק

בנק קרדיט סוויס / צילום: Shutterstock, Michael Derrer Fuchs
בנק קרדיט סוויס / צילום: Shutterstock, Michael Derrer Fuchs

נראה כי משבר קרדיט סוויס קרוב לסיום, כעת כשעסקת המכירה ל-UBS יוצאת לדרך. כך, הבנק המרכזי בשוויץ אישר היום כי UBS ירכוש את הבנק השיוויצרי. לפי דיווחים, הרכישה תתבצע בעסקת מניות בהיקף של כ-3 מיליארד דולר.

בסוף השבוע האחרון, לרגע קצר עוד היה נראה כי חבילת החילוץ (שכוללת הלוואה בהיקף 54 מיליארד דולר) של הבנק המרכזי בשוויץ עשויה להספיק, אך הטלטלות נמשכו. זאת בעיקר נוכח הערכות כי לקוחות הבנק ימשיכו בקצב משיכות הפיקדונות, שעמדו בשבוע שעבר על היקף של עד כ-10 מיליארד דולר ביום - מה שהיה עשוי להציב את קרדיט סוויס על הדרך המהירה לחדלות פירעון כבר בתוך ימים ספורים.

מניית הבנק איבדה 74% ב-12 החודשים האחרונים, ושווי השוק של קרדיט סוויס עמד על 8 מיליארד דולר, נכון לנעילת המסחר ביום שישי. בפבואר 2021 עמד השווי על כ-34 מיליארד דולר, ובשיאו ב-2009 הגיע לכ-79 מיליארד דולר. כעת, כאמור, נראה שהבנק יימכר ב-3 מיליארד דולר בלבד. איך זה קרה?

המשקיע המרכזי התייאש, עיכוב בפרסום הדוחות וחשש לנזילות

ברקע לסערה האחרונה הייתה הודעת הבנק הלאומי הסעודי, המשקיע המרכזי של קרדיט סוויס, לפיה לא יוכל לספק סיוע נוסף לבנק שהתווספה לשורה של חדשות רעות מהתקופה האחרונה: עיכוב בפרסום הדוחות הכספיים בשל "חולשות מהותיות בדיווח", תחזית להפסדים גדולים השנה, קיצוץ 9,000 משרות, רה־ארגון הכולל מכירת חטיבות שאינן בליבה והסוגיה העיקרית והמטרידה ביותר - חשש בנוגע לנזילות של הבנק, אחרי שהדוח הכספי לשנת 2022 גילה ״בריחת שיא״ של כספים בהיקף העולה על 120 מיליארד דולר.

המצב בקרדיט סוויס היה עד כדי כך מורכב שהיו"ר אקסל ליהמן, הודיע כי יוותר על תשלום של 1.5 מיליון פרנק שווייצרי (1.6 מיליון דולר) עבור השנה הראשונה שלו בתפקיד.

התביעות וההפסדים

קרדיט סוויס הסתבך בכמה שערוריות בשנים האחרונות שהפכו את תדמיתו לבעייתית והעיבו על שווי השוק שלו. הוא רשם הפסדים של כארבעה מיליארד דולר בפרשת "ארכגוס", בה שיווק למשקיעים השקעה כושלת של יזם דרום־קוריאני שהורשע בהרצת מניות ונאלץ לפטר עובדים ולבטל בונוסים.

הוא הפסיד כ-3 מיליארד דולר בפרשת "גרינסיל", כאשר שיווק ורכש בעצמו מוצר פיננסי שהבטיח תשואות עתק באמצעות מודל "חדשני" למימון שרשראות אספקה, שקרס.

והוא עומד בפני תביעות בשתי הפרשות, והרגולטור השוויצרי הודיע בפברואר כי נרשם "כשל חמור" במילוי חובותיו הפיננסיות באחת הפרשות.

הבנק גם נמצא אחראי להלבנת הון על ידי בית משפט בשוויץ, ועמד בפני חקירות של ה־SEC האמריקאי. כל חטיבת ניהול הסיכונים שלו הוחלפה, יו"ר מועצת המנהלים שלו הוכרח להתפטר, ובקיץ מונה לבנק מנכ"ל חדש, שהוביל תוכנית לארגון מחדש. בשנת 2022, שהייתה שנת שפל בשווקים, רשם הבנק ההפסד הגדול ביותר שלו מאז המשבר הפיננסי העולמי של 2008.

וזה לא הכל.

 

"סודות סוויס"

בשנת 2019 התגלה כי מנהל התפעול (COO) של הבנק, שכר חוקרים פרטיים כדי לרגל אחר עובדים בדרגים גבוהים. מטרת המעקב הייתה לקבוע אם בכירים מפרים את חוזה על־ידי ניסיון לפתות את עובדי הבנק או לקוחותיו לעבור לחברה אחרת. מנהל התפעול פוטר בעקבות הפרשה.

בין 2019 ל־2022 הבנק החליף את ההנהגה הבכירה מספר פעמים, כשהשינויים האחרונים התרחשו ביולי 2022, עם הגעתו של אולריך קורנר לתפקיד המנכ"ל החדש. רק בינואר באותה שנה יו"ר הבנק אקסל ליהמן החליף את היו"ר אנטוניו הורטה־אוסוריו, לאחר שהאחרון התפטר עקב הפרת חוקי ההסגר במהלך מגפת הקורונה.

בהמשך, דלפו פרטים אישיים של יותר מ־30 אלף לקוחות של קרדיס סוויס, במה שכונה ״סודות סוויס״. ואז גם חשף ה"גרדיאן" כי למעלה מ־100 מיליארד דולר הוחזקו על ידי אנשים שחשודים כי הרוויחו את כספם מ"עינויים, סחר בסמים, הלבנת הון, שחיתות ופשעים חמורים אחרים". בחשיפה נכללו בין השאר סוחר בבני אדם בפיליפינים, ראש בורסה בהונג קונג שנכלא בגין שוחד, מיליארדר שהוציא להורג את חברתו הלבנונית, בכירים שבזזו את חברת הנפט הממשלתית של ונצואלה, ופוליטיקאים מושחתים ממצרים ועד אוקראינה. חשיפה זו גם פגעה עוד יותר במוניטין של הבנק, והעצימה את חששות המשקיעים. מטעם הבנק נמסר אז כי ״קרדיט סוויס דוחה בתוקף את ההאשמות והמסקנות שעלו בנוגע לשיטות העסקיות לכאורה של הבנק״.

הקשר הישראלי

אלא שאת המשקיעים זה לא ממש שכנע. התחזיות השליליות באו לידי ביטוי ברמות הגבוהות של חוזי חילופי אשראי (CDS) על מניית הבנק, שלא נראו מאז המשבר הפיננסי של 2008. חוזים כאלה משמשים כסוג של ביטוח מפני חדלות פירעון, ועלייה בהם משמעותה שהשורטיסטים מהמרים על הירידה הקרובה של הבנק. והירידה כאמור אכן הגיעה.

אי אפשר לסיים כתבה על קרדיט סוויס בלי להזכיר הסתבכות אחרת בהקשר ישראלי: ההחלטה שקיבל בעיצומו של משבר 2008 איש העסקים נוחי דנקנר לרכוש את מניות הבנק השוויצרי. ההחלטה הזו היא אולי גם המהלך שהביא בסופו של דבר לנפילתו של דנקנר, שהיה עד אז האיש החזק במשק הישראלי ובשנת 2014 היא חוסלה לחלוטין.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Evan Vucci

ביידן ונתניהו צפויים לקיים שיחת טלפון

בחמאס מאיימים: "כל פעולה צבאית ברפיח לא תהיה פיקניק לצה"ל" • חיזבאללה שיגר כטב"ם נפץ לעבר מטולה, לאחר שחיל האוויר ביצע תקיפה מסיבית של כוח רדואן • הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל נהרג במטח הפצמ"רים אתמול מרפיח לכרם שלום • דיווח: שורת מדינות מגלות פתיחות להקמת כוח שמירת שלום ערבי • עדכונים בולטים

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"