גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ענקית תדלוק מוכרת את התחנות שלה בהולנד ובגרמניה. איך זה ישפיע על ישראל?

חברת דלק אירופית הודיעה על מכירת כל תחנות התדלוק שלה, כדי להתמקד בפיתוח תשתיות טעינה ● על פי ההערכות עד סוף העשור עשויות לצנוח הכנסות חברות הדלק מבנזין במיליארדי שקלים ● כיצד יתמודדו החברות בישראל עם התפנית האסטרטגית?

תחנת דלק של TotalEnergies / צילום: Shutterstock
תחנת דלק של TotalEnergies / צילום: Shutterstock

ענקית הדלק TotalEnergies הודיעה בשבוע שעבר כי היא מוכרת את כל רשת תחנות התדלוק שלה בגרמניה ובהולנד, תמורת סכום שמוערך בכ־3.1 מיליארד אירו. בהודעה שפרסמה, כתבה החברה כי המהלך מתבצע על רקע ההחלטה של האיחוד האירופי לאסור מכירה של כלי רכב עם מנועי בערה פנימית החל משנת 2035: "החלטות מרחיקות לכת הניעו את החברה לקבלת החלטה ביחס לרשת תחנות התדלוק שלה באירופה, שכבר היום חוות ירידה בהכנסות בשל הירידה ממכירות הדלק. החברה מעוניינת להתמקד בפיתוח של שיטות תחבורה חדשות, בעיקר רכב חשמלי והנעת מימן, בשני השווקים".

התחדשות עירונית סביב המטרו: כמה דירות נמצאות בסכנה בגלל תוואי התוכנית?
האסטרטג של מורגן סטנלי: "השוק הדובי כמעט ונגמר, והסוף יהיה כואב ומרושע"

עסקה זו היא רק דוגמה אחת לזעזועים שנלווים למעבר המהיר של שוק הרכב מבנזין לחשמל. הזעזועים משפיעים לא רק עליו, אלא גם על שווקים היקפיים ובראשם שוק הדלק. אמנם עיקר ההשפעה תורגש רק לקראת סוף העשור הנוכחי, אולם כבר היום חברות דלק גלובליות ניצבות בפני צורך לבצע תפנית חדה באסטרטגיה העסקית שלהן.

את ניצני ההשפעה אנחנו כבר רואים גם בישראל בכניסה של כמעט כל חברות הדלק הגדולות לתחום תשתיות טעינה לרכב חשמלי, וזו כנראה רק ההתחלה.

 

ירידה חדה בהכנסות השנתיות

אז איך יושפעו ההכנסות של שוק הדלק מהמעבר לכלי רכב חשמליים? ב־2020 פרסם מבקר המדינה דוח על ענף תחנות הדלק, לפיו בסוף 2019 פעלו בישראל 1,209 תחנות תדלוק, שכ־77% מהן נמצאו בבעלות ארבע חברות הדלק הגדולות. ב־2016 (הנתון הרשמי האחרון שמציג המבקר) מכרו התחנות הללו במצטבר כ־3.6 מיליארד ליטר בנזין, שהיוו בערך 86% מכלל צריכת הבנזין הכוללת של המשק. בהנחה שצריכת הבנזין די דומה גם כיום, מדובר במחזור הכנסות של כ־25 מיליארד שקל בשנה ממכירת בנזין לכלי רכב פרטיים (רוב הסולר נמכר לשוק המוסדי ולציים מסחריים).

המעבר מואץ של ישראל לרכב חשמלי צפוי לפגוע בהכנסות הללו, ורמז להיקף הפגיעה אפשר למצוא בדוח חדש של משרד האוצר שפורסם בפברואר. הדוח מבוסס על תרחיש די שמרני, לפיו ב־2030 ינועו על כבישי ישראל כמיליון כלי רכב חשמליים. על בסיס הנחה זו, המשמעות היא שהמדינה תאבד כ־3 מיליארד שקל מבלו על דלק בשנת 2030, במונחים ריאליים.

נזכיר, שגובה הבלו על דלק הוא כ־3.3 שקל לליטר ובממוצע הבלו מהווה בסביבות 50% מהמחיר של ליטר בנזין לנהג. כלומר, מדובר על ירידה במכירות הבנזין השנתיות בהיקף של כמעט 6 מיליארד שקל עד סוף העשור וזאת בהנחה, שהבלו ומחיר הבנזין יישארו יציבים פחות או יותר. במילים אחרות, חברות הדלק עשויות להפסיד לפחות רבע מהכנסותיהן ממכירת בנזין (ברוטו, כולל מיסים) כתוצאה מהמעבר של שוק הרכב הישראלי לחשמל.

עוד מעריכים באוצר כי כלל ההוצאות של הנהגים בישראל על בנזין ירדו בשנים הקרובות בשיעור בגלל המעבר ההדרגתי לכלי רכב חסכוניים, עם הנעת בנזין או משולבת (היברידיים ופלאג־אין).

מהצד השני של המתרס, על פי הערכות פנימיות בענף, חלקם היחסי של כלי הרכב החשמליים מכלל כלי הרכב הפרטיים בישראל ימשיך להיות נמוך יחסית לפחות עד 2028, והירידה בהכנסות מבנזין לא תהיה משמעותית כפי שמעריך האוצר. לדברי גורם בכיר בענף, במקביל צפויות ההכנסות משיווק סולר בתחנות דווקא לעלות. עם זאת, צפויה ירידה הדרגתית במספר התחנות וסגירה של תחנות לא רווחיות, ותהליך כבר החל.

חשמליות עממיות יאיצו את החדירה

כך או כך, קצב חדירת כלי הרכב החשמליים לשוק הישראלי כבר כיום מהירה יותר מהצפוי, ולמעשה מקדימה בכמה שנים את התחזיות הרשמיות של משרד האנרגיה, שפורסמו בשנת 2019. על כן, בתרחיש העדכני שצפוי להתפרסם בקרוב, בסוף העשור עשויים להיות בישראל הרבה יותר ממיליון כלי רכב חשמליים (כולל כלי רכב משומשים), אולי אפילו אחד מכל שלושה כלי רכב פרטיים.

חיזוק נוסף לתרחיש הזה מעניקה המגמה הנוכחית של יצרני הרכב לעבור בשנים הקרובות לייצור של כלי רכב חשמליים זולים ונגישים הרבה יותר מרכבי הדור הנוכחי. טסלה למשל, שוקדת במרץ על ההכנות לייצור המוני של מכונית חשמלית קומפקטית בתצורת חמש דלתות. המכונית תושק כנראה ב־2024 והיא עשויה להיות אחת החשמליות הזולות בשוק עם מחיר יעד שמוערך ב־25־30 אלף דולר לפני מיסים וסובסידיות.

לצידם ניצבים שלל דגמים חשמליים עממיים מתוצרת סין. דגמים משפחתיים־חשמליים בטווח מחיר משוער של 120־130 אלף שקל, יכולים לפצות על העלאת מס הקנייה על רכב חשמלי ל־35% שמתוכננת לתחילת 2024, ולהאיץ דרמטית את קצב החדירה.

איך יתמודדו חברות הדלק עם הירידה בהכנסות?

אובדן ההכנסות הצפוי מציב דילמה רצינית בפני חברות הדלק, וכאמור הקושי מורגש כבר כיום. הערכה עדכנית של בריטיש פטרוליום (bp) למשל, מגלה כי רק בין 10% ל־20% מההכנסות של מותג הדלק שלה ARAL מגיעות כיום ממכירת דלקים ללקוחות פרטיים. חברת המחקר בוסטון קונסלטינג (BCG) אף העריכה לאחרונה כי עד 85% מתחנות התדלוק עשויות להיות לא רווחיות עד 2035.

כאמור, רוב חברות הדלק בישראל הלכו בעקבות ענקיות הדלק הגלובליות, דוגמת Exxon, bp ואחרות, ו"נעצו דגל" בשוק הטעינה לרכב חשמלי. מגמה זו מקבלת רוח גבית מרגולציה חדשה, שאמורה להסיר רבים מהחסמים המנהלתיים שמעכבים הקמת עמדות טעינה בתחנות.

אולם, המהלך הגלובלי להגדלת ההכנסות מטעינה הוא לא בהכרח אפשרי בישראל. בעוד שבאירופה ובארה"ב עצירת ביניים לטעינה בנסיעות ארוכות היא כמעט הכרח, בישראל הקטנה הנטייה הטבעית צפויה להיות שימוש מוגבר בעמדות ביתיות או בעבודה. זאת, במיוחד בשל העובדה שעלות הטעינה הביתית בישראל היא מהזולות בעולם. התחנות בישראל גם קטנות מתחנות הדרכים הענקיות של אירופה ובארה"ב, והמשמעות היא שמספר המכוניות החשמליות שיכנסו אליהן תהיה מצומצמת יותר ממספר מכוניות הבנזין - ולכך עשויה להיות השפעה על העסק הרווחי של מכירת מוצרים בשטח התחנות.

מסיבות אלו, אפשר לצפות לשינויים עסקיים מואצים בקרב חברות הדלק בישראליות בשנים הקרובות ואולי אפילו תסריט של יציאה הדרגתית של הענקיות המקומיות מעסקי הליבה ומכירתם לצדדים שלישיים.

עוד כתבות

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?