גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מאות עצורים בהתפרעויות בצרפת אחרי שרפורמת הפנסיות עברה

ההחלטה של הממשלה של מקרון להעביר את הרפורמה, המגדילה את גיל הפרישה בהדרגה מ-62 ל-64, ללא הצבעה בפרלמנט עוררה זעם ציבורי ועימותים אלימים בערי צרפת ● הממשלה שרדה בקושי הצבעת אי-אמון הערב, והאיגודים מבטיחים להמשיך להילחם עבור מודל הפנסיה הצרפתי הייחודי

מפגינים בצרפת. בשלט משחק מילים שקורא לממשלה לסגת מסוגיית הפרישה לגמלאות / צילום: Associated Press, Daniel Cole
מפגינים בצרפת. בשלט משחק מילים שקורא לממשלה לסגת מסוגיית הפרישה לגמלאות / צילום: Associated Press, Daniel Cole

עוד כשנבחר לראשונה הבטיח נשיא צרפת עמנואל מקרון לצרפתים "פעולות יופיטריות", על שם ראש האלים. הוא גנז את מרביתן, ריכך אחרות, אבל בשבועות האחרונים, שנה לתוך כהונתו השנייה והאחרונה, החליט הנשיא הצרפתי לקדם "בכל מחיר" את אחת הרפורמות הקרובות ביותר ללבו - הארכת גיל הפרישה בצרפת מ-62 ל-64.

משבר הבנקים, הריבית והרפורמה: הכוחות שמכבידים על השקל | ניתוח 
מכירת קרדיט סוויס: המנצח הגדול, המפסידים והמיליארדים שנמחקו 
להעלות את הריבית או לא? הדילמה הגדולה של הפד 

כעת, התגובה הציבורית האדירה נגד התוכנית הזו ונגד דרך החקיקה שלה - מצד האוכלוסייה, מצד התקשורת ומצד האיגודים המקצועיים רבי-הכוח של צרפת - מסכנת את ממשלתו ומאיימת לחסל את שאריות התמיכה הציבורית שעוד נותרו לו. 

לפחות 140 בני אדם נעצרו הלילה בהתפרעויות שפרצו אחרי שרפורמת הפנסיות עברה למעשה בפרלמנט. הממשלה שמינה מקרון שרדה בקושי שתי הצבעות אי-אמון אמש (ב'), והרפורמה להגדיל את גיל הפרישה מ-62 ל-64 הפכה לחוק. אלפי שוטרים נפרשו בפריז, ונרשמו הפגנות מאולתרות בערים רבות ברחבי צרפת. חלק מהמפגינים הבטיחו להשתמש בכוח כדי לגרום לממשלה לחזור בה מהרפורמה, בעוד האופוזיציה הבטיחה לפנות לבית המשפט העליון במדינה.

"אנחנו חייבים לעבוד יותר"

כמעט בכל לילה בלילות האחרונים חוותה פריז התנגשויות אלימות. פחי אשפה נשרפו, בריקדות הוצתו. אלפי שוטרים נשלחו לרחובות, והתעמתו עם מוחים נגד הרפורמה. ההפגנות והמחאות נודדות בין כיכרות מרכזיים בבירת צרפת, והמשטרה השתמשה ברימוני גז, במכת"זיות ובכוחות מתוגברים כדי להתמודד עם האלמנטים הקיצוניים יותר בהן. המוחים האלימים הם רק המיעוט בקרב רוב הציבור הצרפתי, שדוחה את הרפורמה שמקרון מנסה לדחוף בגרונו, ויצא לרחובות במיליונים בשבועות האחרונים להפגנות שלוות.

לכאורה, התמונה אמורה להיות ברורה לצרפתים. הם עובדים הכי פחות שעות בשבוע (35 שעות). הם העם שפורש כמעט הכי מוקדם ביבשת (בגיל 62 באופן רשמי, 60.5 בפועל). הם העם שיש לו הכי הרבה שנות פנסיה - 23 לגברים ו־27 לנשים. כל המרכיבים הללו, ביחד עם שיעור גידול אוכלוסייה מינימלי של 0.3% בשנה, וצמיחה מקרטעת, הופכים את מודל הפנסיה הצרפתי הנוכחי ללא בר־קיימא באופן די מובהק. מודל הפנסיה הנוכחי של צרפת יהיה גרעוני בעשור הקרוב, והוא מאיים להעמיק את החוב הלאומי. גוף חשבונאי של הממשלה העריך כי מספר העובדים לפנסיונר במדינה כבר ירד מ־2.1 בשנת 2000 ל־1.7 ב־2020. לפי התחזיות, השיעור יעמוד על 1.2 בלבד בשנת 2070.

החיים הצרפתיים אמנם נעימים, אבל לא ממש בעלי תוחלת בטווח רחוק, מעריכים הכלכלנים. וזה גם מה שחושב מקרון. "אנחנו חייבים לעבוד יותר", אמר מקרון לפני חג המולד, כשהשיק את היוזמה הבלתי־פופולרית שלו - להגדיל בהדרגה את גיל הפרישה ל־64 בכמה פעימות עד שנת 2030. בכוונתו להחריג ולאפשר פרישה מוקדמת למי שהתחילו לעבוד בגיל צעיר ולאלו שעובדים במקצועות שוחקים. ובנוסף, להגדיל את קצבאות הפנסיות.

נשיא צרפת, עמנואל מקרון / צילום: Associated Press, christophe Simon

בחסות החוקה: למשול ללא רוב בפרלמנט

לכאורה, המצב הפוליטי של מקרון הופך את העברת הרפורמה בתמיכה רחבה לכמעט בלתי־אפשרית. העם אמנם בחר אותו לנשיא לכהונה שנייה באפריל 2022, אבל חודשיים לאחר מכם גם שלל את הרוב שהיה למפלגתו בפרלמנט, וברח לקצוות, הימין הקיצוני והשמאל הקיצוני. מאז מקרון שולט למעשה בלי רוב בפרלמנט. כעת, "ההתעקשות שלו להעביר את הרפורמה ללא הידברות עם ארגוני העובדים מוכיחה את עצמה כטעות", כתב אתמול העיתון "לה מונד".

למעשה, האיגודים המקצועיים המשפיעים של צרפת חברו יחד לראשונה מזה עשור כדי לנהל הפגנות נגד הרפורמה, לקיים שיבושים ולתאם מחאה ציבורית פופולרית. זה התחיל ב"ימי זעם", שהוציאו מיליוני צרפתים לרחובות. בימים האחרונים, לקראת מה שהייתה אמורה להיות הצבעה בפרלמנט ביום חמישי - הם הכריזו על "שביתה מתגלגלת" - שתוכרע בכל ערב מחדש בהיוועצות של ראשי האיגודים.

אבל אז הגיע מועד ההצבעה המיועדת בפרלמנט, וההפתעה שהכינה ראשת הממשלה אליזבת בורן לעם. הסתבר, שמחשש להפסד בפרלמנט, הממשלה החליטה כלל לא להעלות את הנושא להצבעה. מתוקף המשטר החצי־נשיאותי של צרפת, ישנו סעיף בחוקה (49.3, שהפך נודע לשמצה בעקבות אירועי הימים האחרונים), שמאפשר לממשלה להעביר את ההחלטה כמו שהיא. מעין צו נשיאותי. הסעיף הזה הפך לכלי המשילה המרכזי של נשיא עם ממשלה ללא רוב בפרלמנט. כך, למשל, עבר גם התקציב השנתי של צרפת - ללא תמיכת הפרלמנט. 11 פעמים השתמשה בו הממשלה הנוכחית עד כה.

ההכרזה על השימוש בסעיף זה היה האות לזעם ציבורי שכמותו צרפת לא חוותה שנים רבות, לפחות מאז מהומות "האפודים הזוהרים" שנה לתוך כניסתו לתפקיד של מקרון ב-2018. שתי הצעות אי-אמון בממשלה הוגשו ועלו לדיון הערב (ב'). הממשלה של בורן רועדת.

מה שלא סייע לפופולריות של הרפורמה היא העובדה כי היא הגיעה אחרי שנה של עליות מחירים חדות בצרפת, ששחקו את הפתיל הקצר ממילא של הציבור הצרפתי בנוגע למערכת הפוליטית. מדד המחירים בחודש שעבר הראה עלייה של יותר מ־7.2% לעומת השנה שעברה, והמזון התייקר בשיעור רב יותר. בנוסף, נושא הפרישה לפנסיה "קדוש" לצרפתים בצורה חריגה באיחוד האירופי.

סקרים העלו כי 70% מתנגדים לרפורמה המוצעת. הפופולריות של מקרון, שממילא סבל מאחוזי תמיכה נמוכים, ירדה כעת ל־28% בלבד.

האיגודים מאיימים להשבית את הרפובליקה

בכהונה השנייה והאחרונה שלו, למקרון אולי אין מה להפסיד מבחינה אישית, אך הוא עלול להשאיר אדמה חרוכה אחריו בפוליטיקה הצרפתית, אחרי שריסק את המערכת הוותיקה באמצעות חתירה למרכז והקמת תנועה חדשה ("הרפובליקה בתנועה!"). הימין הקיצוני והשמאל הקיצוני הגדירו שניהם את הרפורמה כ"בלתי־אנושית". אלה עשויים לגרוף את אהדת הציבור בבחירות הבאות.

בהצבעת האי-אמון הראשונה שהתקיימה הערב, הממשלה שמינה מקרון שרדה בקושי. כדי להפיל אותה, היו זקוקים המתנגדים ל-287 קולות בפרלמנט. בסופו של דבר, קואליציית השמאל ("Nupes", 151 מושבים) יחד עם נציגי הימין הקיצוני של "האיחוד הלאומי" (88 מושבים) וקבוצה כלל-פוליטית בשם LIOT (20 מושבים) וכן נציגים מטעם "הרפובליקנים" במרכז-ימין (להם 61 מושבים) הצביעו בשיעור גדול בעד האי-אמון, וגיבשו 278 קולות בעד הפלת הממשלה, רק תשעה מלהפיל אותה. הצבעת האי-האמון השנייה מתנהלת כעת, אך גם אותה צפויה הממשלה לשרוד.

כעת, אם הצבעות האי-אמון אכן לא יעברו, הרי שהרפורמה תתקבל כלשונה ותהפוך לחוק. יש מי שמבקרים את המהלך עד כדי כך עד שהם קוראים לשינוי שיטת המשטר הצרפתית, שמעניקה סמכויות נשיאותיות אך במקביל גם כוח רב לפרלמנט.

בכל מקרה, האיגודים המקצועיים הבטיחו להילחם בחוק גם אם יעבור, ואפילו להחמיר את המאבק כדי לגרום לממשלה לחזור בה. בינתיים, תנועת הרכבות במדינה משובשת. טיסות מבוטלות. מעבורות נדחות. בתי זיקוק נסגרו בעקבות החלטות האיגודים המקצועיים, ומחסור בדלק עשוי להיות מורגש בתוך מספר ימים. המורים מאיימים לשבש את בחינות הבגרות. עובדי הזבל עברו לשביתה איטלקית, ופועלים ב־20% משרה. "יום הזעם" הבא מתוכנן להתקיים ביום חמישי הקרוב, והוא צפוי להוציא לרחובות מספר שיא של מוחים.

עוד כתבות

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות