גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכביש ולא בכיכר: בישראל הפרברית, כל קניון הוא אתר להפגנה

הפגנות הענק נגד המהפכה המשפטית מתקיימות במעגלי תנועה, ברחבות של קניונים ומול בתי הפוליטיקאים ● "נכון שאם כיכר רבין הייתה פנויה אולי היו עושים שם את ההפגנות, אבל הבחירה בקפלן מתאימה"

הפגנות נגד המהפכה המשפטית בחיפה / צילום: דרור גלבוע
הפגנות נגד המהפכה המשפטית בחיפה / צילום: דרור גלבוע

לקראת סוף השבוע ה־12 ברצף להפגנות המחאה נגד המהפכה המשפטית, שכבר הוציאו לרחובות מאות אלפי בני אדם בכל שבוע, אפשר כבר לזהות דפוס אחד ברור: בהיעדר תכנון עירוני שמייצר כיכרות עירוניות פעילות, המחאות מתכנסות, מתפרצות או מתארגנות במקומות שונים ומשונים, כולל מרכזים מסחריים וצמתים שלא נודעו בעבר כמוקד למחאות.

יום המחאה: מפגין בן 80 הותקף ברשל"צ; איילון דרום נחסם לתנועה
מחאות בוועדת רמ"י: שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף נאלץ לרדת מהבמה
הנתונים מגלים: רק 4% מהדירות שהוגרלו בשנה שעברה קיבלו היתר בנייה

המיקומים שבהם נערכות ההפגנות פותחים פתח לוויכוחים ארוכים באשר לשאלת מספר האנשים שמשתתפים בהן, וגם מדגימים את הקשיים שאיתם מתמודדים מובילי המחאה וגם המשטרה שמנסה למנוע חסימות צירים.

בתל אביב: כיכר רבין סגורה, כיכר הבימה קטנה מדי

פרופ' מעוז עזריהו, מומחה לגיאוגרפיה תרבותית מאוניברסיטת חיפה, סבור שההשתלטות על רחוב קפלן התחילה בכלל מהעבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה, שבעטיין נסגרה כיכר רבין כמעט לחלוטין. לדבריו, "בכיכר רבין נערכו תמיד ההפגנות הפוליטיות, אז עכשיו זה נע לכל מיני מקומות אחרים".

הפגנה נגד המהפכה המשפטית ברחוב קפלן, תל אביב / צילום: איתי ארבל

ההפגנה המיתולוגית בעקבות טבח סברה ושתילה ב־1982 קיבעה בתודעה את המספר "400 אלף" כמקסימום שהכילה הכיכר, אולם עזריהו כלל אינו בטוח בכך שכיכר רבין יכולה להכיל מספר כזה של אנשים: "ראיתי את מסמכי התכנון של הכיכר, והחשבון היה שכאשר היא מלאה היא יכולה להכיל 160 אלף איש. איך הגיעו ל־400 אלף איש? בהערכות. גם היום קשה להעריך כמה יש במקומות האחרים. הכוח נמדד בגודל ההפרעה או השיבוש - כמה שעות אנשים עומדים תקועים בפקקים".

ד"ר יודן רופא, אדריכל ומתכנן ערים מהמסלול לתכנון עיר ואזור במחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטת בן גוריון, אומר כי "צומת קפלן־השלום־בגין והמפגש עם נתיבי איילון, זו ממש נקודת האפס של המטרופולין, ולכן נכון שאם כיכר רבין הייתה פנויה אולי היו עושים שם את ההפגנות - כי זה מהדהד היסטורית - אבל הבחירה בקפלן מתאימה. חוץ מזה, שם נמצאות קריית הממשלה והקריה, וכל ההייטקיסטים עובדים למעלה ויכולים לרדת להפגנות.

הפגנה נגד המהפכה המשפטית ברעננה / צילום: שי קוריאנסקי

"הבעיה שזה לא מקום מעולה להפגנות כי אין שם מרחב שכולם יכולים להתקהל בו. כדי שאנשים ירגישו את הביחד של להיות בהפגנה צריך מרחב קעור, ואת זה באמת היה בכיכר רבין ואין את זה בקפלן. כי הכיכר נבנתה ככזו, בעידן שהפגנות ועצרות אחד במאי היו באופנה. היום אין כיכר מטרופולינית, והם פתרו את זה באמצעות מסכים ורמקולים לאורך קפלן".

"אגב, דרך בגין הייתה יכולה להיות יותר טובה להפגנות: אפשר להכניס בשקט שני מיליון איש בין צומת החשמונאים לשאול המלך. אבל השיקוע בכביש גוזל שטח".

לפעמים יש גם יתרון בכך שהכיכר לא גדולה מדי, מציין רופא. "אם לא באים הרבה אנשים, לפחות זה לא נראה ריק. כיכר טיאננמן, כיכר תחריר, הכיכר האדומה - אלה מקומות ענקיים, אין לנו כאלה בארץ. כשכיכרות הופכות גדולות מדי אז ביום־יום הן הופכות להיות לא נעימות ולא שימושיות כי יש מרחקים גדולים ללכת מצד לצד". יש יתרונות גם להפגנה ברחוב: "בפריז כשיש הפגנות גדולות הולכים לשאנז אליזה. בוושינגטון הבירה, המול הוא המקום להפגנות - בהשבעה של אובמה היו יותר ממיליון איש".

מחוץ לתל אביב: לא בלב העיר כדי למנוע עימותים

מאז השבוע השלישי של ההפגנות החלו להתפתח מוקדים קטנים יותר בכל הארץ, ובמקומות מפתיעים. בפתח תקווה, למשל, ההפגנות מתקיימות בכיכר גורן - זכר לימים שבהם הפגינו שם נגד מנדלבליט (לאחר שהמשטרה אסרה עליהם להפגין מול ביתו הפרטי). בבאר שבע מדובר ברחבת המשכן לאמנויות הבמה ובחיפה ברחבה הקטנה יחסית של מרכז חורב - משם התפשטו ההפגנות לכל הכבישים הסמוכים.

בנתניה ההפגנות אינן מתקיימות בכיכר העצמאות במרכז הוותיק של העיר, אלא ברחבה של קניון עיר ימים בדרום העיר. היא הפכה לאחד ממוקדי ההתכנסות הגדולים בשרון, שמאכלס בכל מוצאי שבת אלפים רבים של מפגינים. "אם היו עושים את זה בכיכר העצמאות זה היה יכול לייצר עימותים, אז קבעו את זה במקום שיש רחבה מספיק גדולה, ויש מספיק חניה וזה מתאים גם למי שמגיע מחוץ לעיר", אומרת שרון בנד מחברת "Urband", העוסקת בתכנון עירוני ובפיתוח אסטרטגיה עסקית ושיווקית.

בראש העין המצב דומה. לדברי בנד, "גם ראש העין היא עיר סגרגטיבית. יש עיר ותיקה שהיא מאוד ליכודניקית, שכונות שנבנו בשנות ה־90 ושכונות חדשות, ויש שונות מאוד גדולה ביניהן, אז ברור היה שאם רוצים לרתום את החבר'ה הצעירים שיש להם ילדים קטנים, צריך לעשות את זה בשכונות החדשות ורתמו לשם כך רחבה של מרכז מסחרי, וגם קבעו את המחאה לשעה שאחרי שאוספים את הילדים בשישי בצהריים".

לדברי ד"ר רופא, "כיוון שהפכנו להיות חברה 'מפורברת' אז אין ממש מקומות שמצטברים בהם הרבה הולכי רגל, אז המקומות היותר סבירים הם חניון או רחבה של קניון. יש גם עניין סוציולוגי של מאין מגיעים המפגינים. לפני 50 שנה אולי ההפגנות היו מתקיימות ברחוב הרצל בחיפה אבל היום המפגינים ברובם נמצאים על הכרמל".

הצמתים: "להגדיל נראות ולחסום את התנועה"

נוסף למרכזים המסחריים, יש הפגנות וחסימות גם בצמתים של כבישים ראשיים. רופא אומר כי "מארגנים רוצים קודם כול שיראו את ההפגנה כמה שיותר אנשים אז מחפשים מקומות מרכזיים מבחינת תנועה עוברת, ואם אפשר גם לחסום את התנועה העוברת, אז עוד יותר טוב, כי זה מכניס עוד יותר לתודעה את קיומם. יש כאן כמה כוחות שעובדים: שיהיה מרכזי אבל לא גדול מדי, למשטרה יש אינטרס שלא יפריעו.

"יש גם לוקיישנים שנבחרים בגלל הסמליות. לעמוד מול משהו ולצעוק. זה כמו ההפגנות בבלפור, או מול הבתים הפרטיים של השרים, או ליד בית המשפט העליון והכנסת", אומרת בנד.

"הפיזור ברחבי הארץ נועד לרתום עוד אנשים שלא מגיעים היום למוקדים העיקריים, ולהקל עליהם להגיע. המסע מהחגורה השנייה של גוש דן למוקד ההפגנות בקפלן זה סיפור של שעות - לארגן בייביסיטר ולמצוא איך להגיע. כך החליטו לאפשר לעשות את זה ליד הבית. מרגש אותי שאנחנו חוזרים לאגורה היוונית ומוצאים מחדש את כיכרות העיר. מקנים ממד שהיה מאוד מנוון למרחב הציבורי", מסכמת בנד.

עוד כתבות

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"