גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכביש ולא בכיכר: בישראל הפרברית, כל קניון הוא אתר להפגנה

הפגנות הענק נגד המהפכה המשפטית מתקיימות במעגלי תנועה, ברחבות של קניונים ומול בתי הפוליטיקאים ● "נכון שאם כיכר רבין הייתה פנויה אולי היו עושים שם את ההפגנות, אבל הבחירה בקפלן מתאימה"

הפגנות נגד המהפכה המשפטית בחיפה / צילום: דרור גלבוע
הפגנות נגד המהפכה המשפטית בחיפה / צילום: דרור גלבוע

לקראת סוף השבוע ה־12 ברצף להפגנות המחאה נגד המהפכה המשפטית, שכבר הוציאו לרחובות מאות אלפי בני אדם בכל שבוע, אפשר כבר לזהות דפוס אחד ברור: בהיעדר תכנון עירוני שמייצר כיכרות עירוניות פעילות, המחאות מתכנסות, מתפרצות או מתארגנות במקומות שונים ומשונים, כולל מרכזים מסחריים וצמתים שלא נודעו בעבר כמוקד למחאות.

יום המחאה: מפגין בן 80 הותקף ברשל"צ; איילון דרום נחסם לתנועה
מחאות בוועדת רמ"י: שר הבינוי והשיכון יצחק גולדקנופף נאלץ לרדת מהבמה
הנתונים מגלים: רק 4% מהדירות שהוגרלו בשנה שעברה קיבלו היתר בנייה

המיקומים שבהם נערכות ההפגנות פותחים פתח לוויכוחים ארוכים באשר לשאלת מספר האנשים שמשתתפים בהן, וגם מדגימים את הקשיים שאיתם מתמודדים מובילי המחאה וגם המשטרה שמנסה למנוע חסימות צירים.

בתל אביב: כיכר רבין סגורה, כיכר הבימה קטנה מדי

פרופ' מעוז עזריהו, מומחה לגיאוגרפיה תרבותית מאוניברסיטת חיפה, סבור שההשתלטות על רחוב קפלן התחילה בכלל מהעבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה, שבעטיין נסגרה כיכר רבין כמעט לחלוטין. לדבריו, "בכיכר רבין נערכו תמיד ההפגנות הפוליטיות, אז עכשיו זה נע לכל מיני מקומות אחרים".

הפגנה נגד המהפכה המשפטית ברחוב קפלן, תל אביב / צילום: איתי ארבל

ההפגנה המיתולוגית בעקבות טבח סברה ושתילה ב־1982 קיבעה בתודעה את המספר "400 אלף" כמקסימום שהכילה הכיכר, אולם עזריהו כלל אינו בטוח בכך שכיכר רבין יכולה להכיל מספר כזה של אנשים: "ראיתי את מסמכי התכנון של הכיכר, והחשבון היה שכאשר היא מלאה היא יכולה להכיל 160 אלף איש. איך הגיעו ל־400 אלף איש? בהערכות. גם היום קשה להעריך כמה יש במקומות האחרים. הכוח נמדד בגודל ההפרעה או השיבוש - כמה שעות אנשים עומדים תקועים בפקקים".

ד"ר יודן רופא, אדריכל ומתכנן ערים מהמסלול לתכנון עיר ואזור במחלקה לגיאוגרפיה ופיתוח סביבתי באוניברסיטת בן גוריון, אומר כי "צומת קפלן־השלום־בגין והמפגש עם נתיבי איילון, זו ממש נקודת האפס של המטרופולין, ולכן נכון שאם כיכר רבין הייתה פנויה אולי היו עושים שם את ההפגנות - כי זה מהדהד היסטורית - אבל הבחירה בקפלן מתאימה. חוץ מזה, שם נמצאות קריית הממשלה והקריה, וכל ההייטקיסטים עובדים למעלה ויכולים לרדת להפגנות.

הפגנה נגד המהפכה המשפטית ברעננה / צילום: שי קוריאנסקי

"הבעיה שזה לא מקום מעולה להפגנות כי אין שם מרחב שכולם יכולים להתקהל בו. כדי שאנשים ירגישו את הביחד של להיות בהפגנה צריך מרחב קעור, ואת זה באמת היה בכיכר רבין ואין את זה בקפלן. כי הכיכר נבנתה ככזו, בעידן שהפגנות ועצרות אחד במאי היו באופנה. היום אין כיכר מטרופולינית, והם פתרו את זה באמצעות מסכים ורמקולים לאורך קפלן".

"אגב, דרך בגין הייתה יכולה להיות יותר טובה להפגנות: אפשר להכניס בשקט שני מיליון איש בין צומת החשמונאים לשאול המלך. אבל השיקוע בכביש גוזל שטח".

לפעמים יש גם יתרון בכך שהכיכר לא גדולה מדי, מציין רופא. "אם לא באים הרבה אנשים, לפחות זה לא נראה ריק. כיכר טיאננמן, כיכר תחריר, הכיכר האדומה - אלה מקומות ענקיים, אין לנו כאלה בארץ. כשכיכרות הופכות גדולות מדי אז ביום־יום הן הופכות להיות לא נעימות ולא שימושיות כי יש מרחקים גדולים ללכת מצד לצד". יש יתרונות גם להפגנה ברחוב: "בפריז כשיש הפגנות גדולות הולכים לשאנז אליזה. בוושינגטון הבירה, המול הוא המקום להפגנות - בהשבעה של אובמה היו יותר ממיליון איש".

מחוץ לתל אביב: לא בלב העיר כדי למנוע עימותים

מאז השבוע השלישי של ההפגנות החלו להתפתח מוקדים קטנים יותר בכל הארץ, ובמקומות מפתיעים. בפתח תקווה, למשל, ההפגנות מתקיימות בכיכר גורן - זכר לימים שבהם הפגינו שם נגד מנדלבליט (לאחר שהמשטרה אסרה עליהם להפגין מול ביתו הפרטי). בבאר שבע מדובר ברחבת המשכן לאמנויות הבמה ובחיפה ברחבה הקטנה יחסית של מרכז חורב - משם התפשטו ההפגנות לכל הכבישים הסמוכים.

בנתניה ההפגנות אינן מתקיימות בכיכר העצמאות במרכז הוותיק של העיר, אלא ברחבה של קניון עיר ימים בדרום העיר. היא הפכה לאחד ממוקדי ההתכנסות הגדולים בשרון, שמאכלס בכל מוצאי שבת אלפים רבים של מפגינים. "אם היו עושים את זה בכיכר העצמאות זה היה יכול לייצר עימותים, אז קבעו את זה במקום שיש רחבה מספיק גדולה, ויש מספיק חניה וזה מתאים גם למי שמגיע מחוץ לעיר", אומרת שרון בנד מחברת "Urband", העוסקת בתכנון עירוני ובפיתוח אסטרטגיה עסקית ושיווקית.

בראש העין המצב דומה. לדברי בנד, "גם ראש העין היא עיר סגרגטיבית. יש עיר ותיקה שהיא מאוד ליכודניקית, שכונות שנבנו בשנות ה־90 ושכונות חדשות, ויש שונות מאוד גדולה ביניהן, אז ברור היה שאם רוצים לרתום את החבר'ה הצעירים שיש להם ילדים קטנים, צריך לעשות את זה בשכונות החדשות ורתמו לשם כך רחבה של מרכז מסחרי, וגם קבעו את המחאה לשעה שאחרי שאוספים את הילדים בשישי בצהריים".

לדברי ד"ר רופא, "כיוון שהפכנו להיות חברה 'מפורברת' אז אין ממש מקומות שמצטברים בהם הרבה הולכי רגל, אז המקומות היותר סבירים הם חניון או רחבה של קניון. יש גם עניין סוציולוגי של מאין מגיעים המפגינים. לפני 50 שנה אולי ההפגנות היו מתקיימות ברחוב הרצל בחיפה אבל היום המפגינים ברובם נמצאים על הכרמל".

הצמתים: "להגדיל נראות ולחסום את התנועה"

נוסף למרכזים המסחריים, יש הפגנות וחסימות גם בצמתים של כבישים ראשיים. רופא אומר כי "מארגנים רוצים קודם כול שיראו את ההפגנה כמה שיותר אנשים אז מחפשים מקומות מרכזיים מבחינת תנועה עוברת, ואם אפשר גם לחסום את התנועה העוברת, אז עוד יותר טוב, כי זה מכניס עוד יותר לתודעה את קיומם. יש כאן כמה כוחות שעובדים: שיהיה מרכזי אבל לא גדול מדי, למשטרה יש אינטרס שלא יפריעו.

"יש גם לוקיישנים שנבחרים בגלל הסמליות. לעמוד מול משהו ולצעוק. זה כמו ההפגנות בבלפור, או מול הבתים הפרטיים של השרים, או ליד בית המשפט העליון והכנסת", אומרת בנד.

"הפיזור ברחבי הארץ נועד לרתום עוד אנשים שלא מגיעים היום למוקדים העיקריים, ולהקל עליהם להגיע. המסע מהחגורה השנייה של גוש דן למוקד ההפגנות בקפלן זה סיפור של שעות - לארגן בייביסיטר ולמצוא איך להגיע. כך החליטו לאפשר לעשות את זה ליד הבית. מרגש אותי שאנחנו חוזרים לאגורה היוונית ומוצאים מחדש את כיכרות העיר. מקנים ממד שהיה מאוד מנוון למרחב הציבורי", מסכמת בנד.

עוד כתבות

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

בעקבות חשיפת גלובס: דרישה לדיון בוועדת הכספים בנושא מצוקת השוכרים והמשכירים

חברי הכנסת נאור שירי וולדימיר בליאק מבקשים דיון דחוף בנושא הסדרת הפיצויים לשוכרים ולמשכירים עקב הטילים מאיראן ● בבקשה נכתב כי "בעלי הדירות נמצאים במצב בעייתי, הם נותרים עם נכס שאינו ראוי למגורים ושאינו מניב הכנסה"

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

מטוס של איזי ג'ט / צילום: Shutterstock

באופן חריג, חברות התעופה הזרות והישראליות מתאגדות. מה הן דורשות?

בחברות התעופה הישראליות והזרות מאחדים כוחות ומבקשים הקלות בחוק שמחייב אותם לפצות נוסעים שבוטלה טיסתם ● החוק כבר תוקן לפני מספר חודשים כדי לתת מענה לחברות תעופה בזמן חירום, וכעת החברות מבקשות שהמדינה תספוג את הנזק במקומן ● "אנחנו נמצאים בזמן קריטי בו חברות התעופה בוחנות האם יחזרו לארץ"

בינה מלאכותית ציבורית בסין / צילום: Shutterstock

מודל AI חדש הושק היום. מה תהיה ההשפעה שלו על התחום החם בוול סטריט?

חברת באידו הסינית הכריזה על הפיכת מודל השפה של לקוד פתוח, שניתן להשתמש בו באופן עצמאי ובחינם ● מדובר על בשורה מרעישה בתחום הבינה המלאכותית, אך יש מי שלא ממהר להתרגש: "קוד פתוח אינו בהכרח שקול לשקיפות מלאה", מסבירים אנליסטים

זהבית כהן יוסף / צילום: רמי זרנגר

מצטרפת למימושים: קרן אייפקס מוכרת מניות מקס סטוק ב-120 מיליון שקל

לאחר שמניית מקס סטוק זינקה ב-34% בחודש האחרון, מצטרפת בעלת המניות הגדולה בה, אייפקס, למגמת המימושים בבורסה ● החברה מכרה 5.5% מניות מקס סטוק ב-15.4 שקל למניה - הנחה של 5% על מחיר השוק

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"

חיילי צה''ל בגבול עם עזה / צילום: ap, AMIR COHEN

חריגה של 25 מיליארד שקל, לפחות: באוצר תוקפים את התנהלות צה"ל

באוצר טוענים כי משרד הביטחון קובע עובדות בשטח, והם נאלצים לאשר הוצאות בדיעבד ● אם לא יחול שינוי, הם מזהירים כי לא יהיה מנוס מהטלת גזרות חדשות על הציבור בתקציב 2026 ● מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם: "אני מקווה שמשרד האוצר לא שכח שאנו במלחמה"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

על רקע משבר בשיחות הסחר עם ארה"ב, בורסת טוקיו יורדת ב-1%

הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

אסדת קידוח לוויתן / צילום: אלבטרוס

תחזית הכנסות קרן העושר עודכנו כלפי מעלה: 57-74 מיליארד דולר

בעקבות עדכון כלפי מעלה של כמויות הגז במאגר "לוויתן" והכניסה של המאגר הקטן "קטלן" שנמצא לאחרונה ע"י אנרג'יאן, רשות המסים הודיעה על עדכון כלפי מעלה של צפי ההכנסות מתמלוגים על רווחי גז ונפט

מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג / צילום: ap, Nic Coury

האם זו החברה הראשונה בוול סטריט שתגיע לשווי שוק של 6 טריליון דולר

58 מתוך 66 האנליסטים שמסקרים את מניית אנבידיה בוול סטריט ממליצים לרכוש אותה, ואנליסט אחד אף צופה שהיא תזנק עד למחיר של 250 דולר, כ-60% מעל מחירה כעת ● "אנחנו בנקודה שבה אנבידיה מתחילה להגדיל את ייצור שבבי ה-Blackwell"

שלמה קרמר / צילום: Eclipse Media and Leonid Yakobov

חברת הסייבר של שלמה קרמר מגייסת 360 מיליון דולר והופכת לאחת הגדולות בישראל

סבב הגיוס הנוכחי של קייטו נטוורקס בוצע לפי שווי חברה של כ-4.8 מיליארד דולר, זאת לעומת 3 מיליארד דולר לפני פחות משנתיים ● בכך היא הופכת לאחת מחברות הסייבר הישראליות בעלות השווי הגבוה ביותר ● שיעור הצמיחה הגבוה של החברה מקרב אותה ליציאה להנפקה, אם כי טרם נודע האם היא מתקרבת לרווחיות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

המסחר בת"א צפוי להיפתח במגמה חיובית ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל יציב הבוקר, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

"כיפת סייבר": הפרויקט של ישראל עם בעלת הברית הקרובה באירופה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: קרן הפנסיה הנורבגית הודיעה כי לא תשקיע עוד בחברות טינסקרופ ואושקוש, פרטים חדשים על חיסול מדעני הגרעין האיראנים, וגרמניה מקימה עם ישראל "כיפת סייבר" ● כותרות העיתונים בעולם