גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עופר נמרודי: "פולין נוחה לעסקים, אני לא נותן ציונים למצב השלטוני שם"

המלחמה באוקראינה הגבירה את הביקושים למרכזים הלוגיסטיים של קבוצת הכשרת היישוב ● בראיון נדיר טוען נמרודי, מנכ"ל החברה, כי "המערכת העסקית בפולין עובדת ומפותחת, ורמת השחיתות בה מאוד נמוכה" ● ומה יש לו להגיד על ביצועי המניה המאכזבים?

עופר נמרודי, מנכ"ל הכשרת היישוב / צילום: רמי זרנגר
עופר נמרודי, מנכ"ל הכשרת היישוב / צילום: רמי זרנגר

בשני העשורים האחרונים השתרש המונח הכלכלי "ברבור שחור", ככזה המתאר אירוע, שלילי בדרך־כלל, שאותו לא ניתן היה לצפות. על פי התאוריה שפיתח נאסים טאלב, אירועים שלא ניתנים לניבוי הם בעלי השפעה מכרעת על השתלשלות האירועים העתידית. 

הנפט והדולר משחקים לטובתה: מי היה מאמין שרק לפני שנתיים החברה הזו כמעט וקרסה 
יעלה היום את הריבית או לא? הדילמה הגדולה של הפדרל ריזרב

עם זאת, יש לעתים גם מי שמרוויח מהופעת "ברבור שחור". כך קרה למשל כשבעקבות המלחמה בין רוסיה לאוקראינה (להלן "הברבור") זרמו מיליוני מהגרים אוקראינים לפולין הסמוכה, שהודות לחברותה בברית נאט"ו נחשבת יציבה ובטוחה יותר, והפכה לשער מעבר לסחורות ולציוד לשכנתה האומללה.

"אני מאחל לשני הצדדים שיפסיקו עם המלחמה וההרס", אומר עופר נמרודי, מנכ"ל חברת הנדל"ן הכשרת היישוב, שלה פעילות ענפה של מרכזים לוגיסטיים בפולין. "במובן העסקי נוצרה הזדמנות, שבה חברות בינלאומיות לא רוצות לבנות ולהקים דברים באוקראינה. יש ביקוש גובר והולך לפעילות על גבול פולין־אוקראינה, כדי שמשאיות ורכבות יוכלו לשנע סחורות במהירות למדינה. לכן, יש שם מנוע פוטנציאלי של צמיחה".

הכשרת היישוב , שהחלה לפעול בשוק הפולני לפני כ־20 שנה, היא מחברות הנדל"ן הוותיקות בישראל. ראשיתה בשנת 1909, השנה שבה נוסדה גם העיר תל אביב, כשעם מקימיה נמנו ראשי ההסתדרות הציונית. בסוף שנות השמונים של המאה שעברה נמכרה השליטה בחברה לאיש העסקים יעקב נמרודי. בנו עופר (65) מכהן כמנכ"ל החברה זה שנים ארוכות, ומחזיק עם בני משפחתו במניות השליטה (54%).

פעילות הנדל"ן הלוגיסטית של הכשרה בפולין מתבצעת באמצעות החברה הבת MLP, שבתחילת דרכה רכשה מרכז לוגיסטי בפאתי ורשה וחולשת כיום על 20 פארקים באירופה (בפולין, גרמניה, אוסטריה ורומניה).

בראיון לגלובס, מזכיר נמרודי כי ההשקעה ההונית שלה נדרשה הכשרה בעת הרכישה הראשונה של MLP עמדה על 1.5 מיליון אירו בלבד. כעבור 20 שנה, נסחרת החברה בבורסה הפולנית לפי שווי של מעל ל־330 מיליון אירו, כשחלקה של הכשרה (41%) עומד על כ־140 מיליון אירו. שווי MLP צמח בין היתר הודות לגיוסי ההון שביצעה כולל הנפקה בבורסת בוורשה לפני עשור.

השבוע פרסמה MLP את תוצאותיה לשנת 2022, שבה הכנסותיה זינקו ב־36% לסך של 59.5 מיליון אירו. הרווח הנקי של החברה עמד על 90 מיליון אירו - גבוה מההכנסות בשל עלייה בשווי הוגן של נכסים בסך 97 מיליון אירו ב־2022.

כשהכשרת היישוב השקיעה ב־MLP, הסחר המקוון שהשפיע בשנים האחרונות דרמטית על הצורך בשטחי לוגיסטיקה היה רק בחיתוליו. נמרודי מציין כי "חשנו את הביקוש לתחום גובר וצפינו שיגדל. לשמחתנו, הביקוש ללוגיסטיקה עלה באופן דרמטי, הרבה מעבר לציפיות שלנו".

"10 שנים אחרי ההשקעה הראשונית (בשנת 2012), החזקנו כבר ב־280 אלף מ"ר של שטחים לוגיסטיים דרך MLP ובימים אלה אנחנו מסכמים עשור שני לפעילות, שבמהלכו גדלו השטחים לקרוב למיליון מ"ר של נכסים לוגיסטיים בתפוסה מלא, ויש לנו עתודות להגדיל ל־1.6 מיליון מ"ר".

מדוע ההתמקדות בפולין?
"פולין היא גשר וחיבור בין מערב למזרח אירופה. לא רק במובן הפיזי, אלא גם בעשיית עסקים ותרבות. זו מדינת חוק עם השכלה מערבית ומאוד נוח לעשות שם עסקים. מצד שני עלויות המחיה והשכר נמוכים משמעותית מהמחירים במערב אירופה.

"מאז הקורונה, מרכזי ייצור רבים בסין נסגרו. חברות מערביות הבינו שאם לא יבנו את מרכזי הייצור אצלן - יהיה להן רע. לכן חברות אירופיות שוכרות מאיתנו מרכזים לוגיסטיים לצורכי הרכבה בתחומי התעשייה. כך למשל, כל מרכזי הרכבת רכבי פיאט הם בשטחים של MLP".

שמה של פולין עלה לאחרונה, על רקע קידום הרפורמה המשפטית בישראל, כמדינה פחות דמוקרטית. עד כמה זה משפיע על העסקים איתה?
"אני לא מעורב במצב הפוליטי בפולין ובטח לא מומחה בנושא. המערכת העסקית במדינה עובדת ומפותחת. שוק ההון שם פעיל. מבחינת מדינת חוק, זו מדינה מאוד מסודרת, עם רמת שחיתות נמוכה. אנחנו מצליחים לעשות בה עסקים רבים. לתת ציונים למצב השלטוני שם - אני לא יכול".

"כשלא מצליפים בך, מקבלים תוצאה טובה"

פעילותה של הכשרת היישוב ממוקדת כיום בעסקי הנדל"ן בלבד, לאחר שבעבר התפזרה גם על החזקות בתחומי התקשורת (מעריב), המלונאות, שירותים רפואיים, ביטוח, שילוט חוצות, הוצאה לאור וחיפושי נפט וגז - עסקים שחלקם הסבו לה אכזבות והפסדים ניכרים.

נכון לסוף הרבעון השלישי של 2022 פחות ממחצית שווי הנדל"ן של החברה במאזן המאוחד היה ממוקם בישראל, והיתרה בפולין וביתר המדינות בהן פועלת MLP (באיחוד יחסי, חלקה של MLP מהווה "רק" כשליש מנכסי הקבוצה).

נכסים לוגיסטיים של חברת MLP בפולין / צילום: הכשרת הישוב

כיום חולשת הכשרה על נדל"ן מניב בשווי של 6.1 מיליארד שקל, יותר ממחציתו בתחום הלוגיסטיקה והתעשייה (54%), היתרה במשרדים ובפעילות מסחר.

נמרודי מציין כי "בארץ יש לנו גם החברה להתחדשות עירונית שהיא אחת מהגדולות בתחומה. הד.נ.א שלנו הוא פעילות לטווחים ארוכים, וכשעובדים לטווח ארוך, ואף אחד לא מצליף בך כל הזמן, אתה מקבל תוצאות.

"בהתחדשות עירונית הגענו לצנרת של עשרות אלפי דירות להקמה. אם לוקחים לפי מחיר של מיליון שקל לדירה, הקמה של 30 אלף דירות בהתחדשות עירונית, זה סדרי גודל של 30 מיליארד שקל. כך שיכול להיות שבעוד ארבע שנים ההתחדשות העירונית תהיה עם משקל עצום בפעילות שלנו".

דווקא כעת מורגשת ירידה בביקוש לדירות ויש המעריכים ירידת מחירים.
"שני הפרויקטים שלנו בת"א מכורים לגמרי. בחולון 70% מהפרויקט נמכר ואנו נסיים אותו בתוך שנתיים. בכל מקרה נמתין עם פרויקטים חדשים עד להתבהרות השוק. יהיה איזון מחדש בשוק בעתיד, כך שאנו לא דואגים לגבי הביקוש".

מה באשר לעתיד שוק המשרדים, לנוכח המשבר בהייטק והתחזיות להאטה?
"ייתכן שתחול ירידה משמעותית בביקוש למשרדים, אבל אנחנו לא נסבול מזה, מאחר שנותרו לנו 12 קומות להשכרה בפרויקט 'נמרודי טאוור' (51 קומות בבני ברק), וזה לא הרבה, וגם מתנהל מו"מ לגביהן. ואת המכירות במגדל יעקב נמרודי בת"א (שאמור לכלול 42 קומות משרדים) נפתח רק כשנתרשם שהעסק מתייצב".

"מרגיז שהמניה יורדת, אבל האיכות קובעת"

בשנה החולפת איבדה מניית הכשרת היישוב, בדומה לסקטור הנדל"ן המקומי, כשליש משווייה. שווי השוק הנוכחי שלה (1.3 מיליארד שקל) נמוך מההון העצמי (1.44 מיליארד שקל).

המשקיעים מפספסים לדעתך?
"מה אני יכול לעשות? קניתי מניות של הכשרת היישוב ב־40 מיליון שקל וגם החברה קנתה ממניותיה בעשרות מיליוני שקלים. אנחנו חושבים שהחברה נסחרת מאוד בזול. זו השקעה מצוינת, אבל יותר מזה אין מה לעשות.

"אני כמנכ"ל מסתכל על פעילות החברה והיא חזקה, נזילה, נגישה לשוק ההון ומתפתחת. אז המניה יורדת וזה מרגיז, אבל מה שקובע זה האיכות של נכס הבסיס והתזרים שלו. בהיבט הזה, אני מאוד גאה. הכשרת היישוב היום במצב העסקי הכי טוב מאז שאני בחברה, שזה 30 שנה. אין פעילות שעושה לה בעיות כבעבר, ואני אופטימי".

נמרודי מדגיש כי "לא קנינו אף קרקע בישראל ב־20 שנה האחרונות, ואין לנו בעיה של חוב על רכישה שבוצעה ביוקר. אנחנו בונים על קרקעות שמוחזקות בחברה מקדמת דנא".

עוד כתבות

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

גם לאחר זינוק של מעל 140% השנה: מנכ"ל פאגאיה משוכנע שהחברה שלו שווה הרבה יותר

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין כנגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון שכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם, שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל בשיא מול הדולר. האם כדאי לגדר את ההשקעות שלכם?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

שחרור חטופים בעסקה האחרונה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת

ההתחייבות שהנשיא טראמפ צפוי להגיד בקולו, וההערכה: תשובת חמאס - ביממה הקרובה ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ●  הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

מיקרוסופט / צילום: Shutterstock

דיווח: מיקרוסופט מפטרת כ-9,000 עובדים, בסבב הרביעי מתחילת השנה

לפי CNBC, ענקית הטכנולוגיה הודיעה כי תקצץ פחות -4% מכוח העבודה הגלובאלי שלה, המונה כ-228 אלף עובדים, כאשר רק במאי האחרון, פוטרו כ-6,000 עובדים ● לפי שעה, עוד לא ברור איך המהלך ישפיע על עובדי החברה בישראל

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים