גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הופך את הבית השקוף הזה לאחת מפסגות האדריכלות במאה ה-20?

בית פארנסוורת' באילינוי הוא מיצירותיו הידועות של מיס ון דר רוהה, אחד האדריכלים הנחשבים במאה העשרים ● 72 שנה אחרי שהושלם, מבנה הזכוכית בעל הקווים הישרים עדיין נחשב לחדשני ומעורר התפעלות

בית פארנסוורת' בפלאנו, אילינוי. היצירה האהובה ביותר של מיס ון דר רוהה / צילום: ויקיפדיה
בית פארנסוורת' בפלאנו, אילינוי. היצירה האהובה ביותר של מיס ון דר רוהה / צילום: ויקיפדיה

 

מארק מיירס כותב על אדריכלות, מוזיקה ואמנות ומחברם של חמישה ספרים על מוזיקה 

כשמשכתי את דלת הזכוכית הענקית ונעלתי את עצמי בפנים, לקחתי לעצמי רגע. השעה הייתה שעת בין ערביים ואני עמדתי לבד בתוך בית פארנסוורת', אחד מבתי המגורים הכי משפיעים במאה העשרים, שזכה להערצה בארה"ב.

 

במשך 13 שעות, מ־7 בערב ביום ראשון ועד 8 בבוקר ביום שני, שהיתי בבית הזה, ובכך נעשיתי לאחד האורחים הבודדים שישנו במקום מאז שהנכס נרכש על ידי הקרן הלאומית לשימור היסטורי ב־2003. בית פארנסוורת' פתוח לציבור בימי שישי ושבת, מ־10:30 בבוקר עד 15:30 אחר הצהריים, מסוף מרץ עד סוף נובמבר.

איזו יצירת המופת גילתה לעולם את אחד הסופרים החשובים במאה ה-20?
הציור האייקוני שנעלם במשך שנים רבות עד שהתגלה בארובה מאובקת בדרום לונדון
מה גורם ל"נשים קטנות" להיות קלאסיקה בת 155 שנים?

שקוף מכל ארבעת צדדיו ונישא בגובה של יותר ממטר וחצי מעל המישור, הבית המינימליסטי הזה הוא בחלקו אקווריום ובחלקו בית עץ. 72 שנה אחרי שהאדריכל לודוויג מיס ון דר רוהה השלים את השער המפורסם מזכוכית על גדות נהר פוקס בפלאנו, אילינוי, המבנה הזה עודנו חדשני באופן מדהים.

מיס ון דר רוהה היה חלוץ הסגנון הבינלאומי באדריכלות המודרנית. הוא נולד ב־1886 בגרמניה והחל לתכנן בנייני משרדים מזכוכית כבר ב־1921. לאחר שהיגר לארה"ב ב־1938, הוא החל לעבוד על שינוי קו הרקיע האורבני עם מגדלים מזכוכית, ביניהם בניין הדירות לייק שור דרייב בשיקגו (1951) ובניין סיגראם בגוון חום־וויסקי בניו־יורק (1958).

כיצד הבית נראה מבחוץ?

בית פארנסוורת' הוא אחד משלושת בתי מגורים שבנה מיס ון דר רוהה בארה"ב, וזו ללא ספק יצירתו האהובה ביותר. הרבה מהקסם של הבית נובע מקנה המידה שלו. המבנה, המשתרע על פני שטח של 206 מ"ר, הוא קטן יחסית לסטנדרטים של מיס ון דר רוהה, ומרגע שנכנסים אליו, מתהפנטים מההנגדה בין הקווים הנקיים והישרים של הבית והטבע הפראי שמחוץ לו. באמצע אזור כפרי הבית עומד כמו אונייה מרחפת, ומבטא גם חינניות וגם פגיעות מסוימת.

את הבית הזה הגה מיס ון דר רוהה עבור ד"ר אדית' פארנסוורת', רופאה למחלות כליה משיקגו, ב־1945. הוא נבנה בין 1949 ל־1951 ומיד עשה מהפכה בתחום המגורים בכפר. במקום לתכנן קוטג' חמים עם גדר עץ לבנה, מיס ון דר רוהה בנה קופסת נעליים מזכוכית שפינותיה מחוזקות בקורות פלדה.

הבית עומד על קביים מפלדה צבועה בלבן וכולל שני דקים במפלסים נפרדים בחוץ, ושני גרמי מדרגות אבן מרחפים, שמוסיפים לו מידה של רשמיות.

כשהבית הושלם, העיצוב הגיאומטרי הנוקשה הקדים את זמנו בשנים רבות ולכד את דמיונם של כמה אדריכלים מהדור של אחרי המלחמה, ביניהם פיליפ ג'ונסון.

כיצד הבית נראה מבפנים?

כמו בניינים רבים אחרים, בית פארנסוורת' נראה במציאות קטן יותר מאשר בצילומים. החלל הפנימי הוא חדר מלבני גדול המשתרע על פי 147 מ"ר. החדר מחולק על ידי מחיצת עץ בגודל 4 על 7.5 מטר לארבע אזורים. אלו כוללים, בין השאר, שני חדרי שירותים וארון תחזוקה.

הדבר הראשון ששמים לב אליו הוא הרצפה. היא עשויה כולה מלוחות טרוורטין בצבע שנהב. האבן המשופשפת נותנת לחדר תחושה עשירה, ומעמיקה את הרוגע האצילי שבו. ישנה גם חושניות גסה וקרירה למשטח הזה, בייחוד כשהולכים עליו ברגליים יחפות.

כשיורד הלילה, אור מהמנורות העומדות על הרצפה מוחזר ממחיצת העץ, ורוחץ את החלל בזוהר כתום. זה נכון בייחוד לחלל המגורים, שם ספה ושני כיסאות משוחזרים בצבעי עור חום וכרום מונחים באופן דרמטי על שטיח שצבעו אפור בטון.

בקצה השני נמצא אזור השינה. המיטה מונחת על מסגרת עץ טיק, ומוצבת בכיוון מזרח, כך שיהיה אפשר לחזות בשמש העולה. אין בבית ארונות. במקור, הבגדים היו צריכים להיות תלויים בחדר ארונות שעוצב במיוחד למטרה זו. הוא שוחזר, לאחר שמים ב־2008 פגמו בו. על מנת לחזור לאזור הכניסה, הולכים דרך מטבח צר עשוי מנירוסטה, הנמשך לאורך המחיצה הגדולה מעץ.

מים הם איום מתמשך על הבית. ב־1996, ירדו כ־457 מ"מ גשם ב־24 שעות, מה שגרם לנהר פוקס לגאות ביותר מ־3 מטר. "למרבה המזל, הלחץ מהמים השוצפים ניפץ את אחד מחלונות הזכוכית ואיפשר למים לעבור דרך הבית", אומר דירק לוהן, אדריכל משיקגו ונכדו של מיס ון דר רוהה. "אחרת, הבית היה מורם מהקרקע וצף לאן שהוא".

הריהוט המקורי בבית פארנסוורת' היה פשוט יחסית, אלא שכשהיזם האנגלי פיטר פלומבו רכש אותו ב־1972, הוא ביקש מלוהן לרענן את המראה של הבית. לוהן עיצב את מסגרת המיטה והשידה התואמות וכן את השולחן בחדר האוכל, ארון הנעליים והשולחן המשרדי שעומדים בחלל הכניסה. לוהן גם המליץ להציב בבית שחזורים של סידורי הישיבה של מיס ון דר רוהה.

"הלוואי שהייתי קונה את הבית תמורת כ־250 אלף דולר כשהייתה לי אפשרות", אומר דירק לוהן, שהיה שולייה של סבו, כ־12 שנים לפני מותו של מיס ון דר רוהה ב־1969. "הפרופורציות של הבית והפרטים שלו כל כך מושלמים. הם עוצרי הנשימה למי שיש לו רגישות לדברים האלה".

הסקנדלים שליוו את הבית

את הבית ליוו גם שתי שערוריות. לאחר שמיס ון דר רוהה החל לתכנן אותו, שמע האדריכל פיליפ ג'ונסון על הפרויקט הרדיקלי. הוא ביקר במשרדו של ון דה רוהה ב־1947, ראה את המודל, ומיהר לבנות בית זכוכית משלו בניו כנען, קונטיקט, שהושלם ב־1949, שנתיים לפני שבית פארנסוורת' הושלם.

"מיס ון דר רוהה היה צריך לשים את הפרויקט בצד במשך שנתיים בזמן שד"ר פארנסוורת' חיכתה למימון מירושה כדי להשלים אותו", מספר פרנץ שולץ, מחבר הביוגרפיות של מיס ון דר רוהה ושל פיליפ ג'ונסון. "עם זאת, מיס ון דר רוהה תמיד זלזל בבית של ג'ונסון, וחשב שהפרטים בו נעשו כלאחר יד".

הרכילות השנייה קשורה לרמיזות על רומן בין מיס ון דר רוהה ללקוחה שלו. אלא שבזכרונות של פארנסוורת' אין ווידויים רומנטיים, גם לא בכתביו של האדריכל, רק הערה אגבית שאמרה אחותה של פארנסוורת' לשולץ ב־1983: "אדית' הופנטה ממנו וסביר להניח שהיה לה רומן אתו".

ההערה הזו הספיקה כדי להוליד שתי פרשנויות דרמטיות של הקשר ביניהם: המחזה "בית הזכוכית" של ג'ון פינפר, והסרט העלילתי "בית פארנסוורת'" עם רלף פיינס ואליזבת דביקי מ-2021. "הסרט מתאר איך האובססיה הרומנטית של פארנסוורת' למיס ון דר רוהה סיבכה את בניית יצירת המופת הפשוטה הזו", אומר ריצ'רד פרס, במאי הסרט שכתב גם את התסריט שלו.

הקו האלכסוני היחיד בבית

ב־8 בבוקר, מנהלת בית פארנסוורת' ירדה ממרכז המבקרים ללוות אותי ביציאתי מהבית. כשדיברנו על הקווים והזוויות הישרות שלו, היא לקחה אותי לחדר השירותים השני. היא הסיתה את וילון המקלחת והצביעה על משטח האבן על הרצפה. שם, במלוא הדרו, נמצא הקו האלכסוני היחיד בבית כולו. "מיס ון דר רוהה היה חייב לבנות את הטרוורטין בזווית", אמרה. "זו הייתה הדרך היחידה בה מי המקלחת יזרמו לחור הניקוז".

עוד כתבות

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יוסי גם זו לטובה, אורן דאי, אייל טואג, ראובן קפוצ'נסקי

אלו החברות שהכי מעניינות משקיעים בת"א

את בנק לאומי, חנן מור ואל על המשקיעים חיפשו הכי הרבה במאיה, כך עולה מנתוני הפעילות באתר הבורסה ● כ-20% מהחברות הנסחרות בת"א המתינו עם פרסום הדוחות השנתיים עד לרגע האחרון, ושיעור נמוך יותר תרגמו את הדיווחים לאנגלית ● וגם: מי החברה שאחריה עוקבים הכי הרבה משקיעים באופן קבוע

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות קלות בוול סטריט; דיסני צוללת בכ-9% לאחר הדוחות

הנאסד"ק נסחר סביב רמות הבסיס ● מדד פוטסי הבריטי עולה ב-1% ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מדד הבנקים מזנק בכ-2.6%, השקל מתחזק מול המטבעות הזרים

מדד ת"א 35 עולה בכ-1.2% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל