גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המקל והגזר של טדי שגיא בהצעת הרכישה לבעלי מניות המיעוט בקייפ

מיליארדר ההייטק מציע לבעלי המניות בחברת אבטחת הסייבר שנסחרת בלונדון לרכוש את מניותיהם תמורת 700 מיליון דולר ● לשגיא אפשרות למחוק מניות קייפ מהמסחר ללא היענות מלאה, כך שמי שלא ימכור לו יישאר עם מניות בחברה פרטית

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום
טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

לפני מספר שבועות הגיש מיליארדר ההייטק והנדל"ן הישראלי טדי שגיא הצעה לרכישת מלוא מניותיה של חברת אבטחת הסייבר שבשליטתו, Kape. ההצעה, שהוגשה באמצעות חברת Unikmind שבבעלות שגיא (המחזיקה 55% ממניות קייפ) נקבה במחיר של 3.44 דולר, ובסה"כ כ-700 מיליון דולר עבור החזקותיהם של יתר בעלי המניות בקייפ, לפי שווי של כ-1.55 מיליארד דולר לחברה. ביום ההצעה מדובר היה מדובר על פרמיה של כ־10% על מחיר השוק של מניית קייפ, הנסחרת בבורסה המשנית של לונדון (AIM).

● השנה הסוערת של דיפלומט מסתיימת בירידה ברווח, ובאזהרה ללקוחות
התשואות נפלו והנכסים הצטמקו, אז איך הצליח אלטשולר שחם לשמור על הרווח | ניתוח 

האם הצעתו של שגיא אטרקטיבית לבעלי המניות בקייפ? ובכן, נראה שרבים סבורים שהתשובה היא לא; ובכל זאת, ייתכן ששגיא יצליח לרכוש את מניות הציבור ולו משום שלצד "הגזר" של הצעת הרכש, יש גם "מקל" בדמות היכולת שלו למחוק את המניה ממסחר.

בהודעה על הצעת הרכש נכתב כי "ללא קשר לתוצאות ההצעה, Unikmind מתכוונת לדרוש כינוס של אסיפה כללית של קייפ במטרה לקבל החלטה למחוק את מניית קייפ ממסחר ב-AIM בהקדם האפשרי".

במקרה כזה, בעלי המניות מקרב הציבור יישארו עם מניות לא נסחרות בחברה פרטית. מלבד Unikmind של שגיא, בעלי המניות הגדולים בקייפ הם חברת ההשקעות הבריטית Slater Investments עם כ־6.7% ושני מייסדי חברת ExpressVPN שקייפ רכשה ב-2021, כל אחד מהם מחזיק בכ-5.7% ושניהם נושאי משרה בחברה.

מתברר, כי כללי המסחר בלונדון מקילים מאוד על בעלי שליטה ביכולתם למחוק את המניות ממסחר. עו"ד ניר דאש, מנהל משותף של מחלקת חברות וניירות ערך במשרד הרצוג פוקס נאמן מסביר כי חברות ישראליות שנסחרות בלונדון כפופות לכללים הישראלים, אך קייפ אינה ישראלית - היא הוקמה באי מאן (Isle of Man) והמטה שלה פועל מלונדון.

"מחיקה של חברה מלונדון אפשרית בשתי דרכים. הראשונה היא הצעת רכש מלאה, שהיא תהליך אומנם יותר ארוך ממה שאנחנו מכירים אצלנו, אבל המהות שלו דומה. השנייה היא מה שמכונה הסדר באישור בית המשפט (Scheme of arrangement), שזה הליך די דומה למה שהיה בישראל לפני חוק החברות ב-1999, הליך שדורש אישור מ-75% מבעלי המניות המצביעים באסיפה", אומר דאש.

לדבריו, "בישראל אתה לא יכול למחוק באופן יזום את המניות ממסחר - אם לא הצלחת להשלים הצעת רכש או מיזוג, החברה נשארת ציבורית, אין מה לעשות. באנגליה, מספיקה הצבעה של 75% מהמשתתפים באסיפת בעלי המניות בעד, ואפשר למחוק את החברה ממסחר. עדיין יהיו לה בעלי מניות מהציבור, אבל המניה שלה כבר לא תיסחר". במילים אחרות, יכולה להיווצר קונסטלציה שבה, בהנחה שלא כל בעלי המניות ישתתפו באסיפה, תוכל Unikmind להשיג את הרוב הנדרש למחיקת קייפ מהמסחר לבדה.

 

"הערכת חסר משמעותית"

עם זאת דאש מציין כי בבורסות של לונדון יש דבר שנקרא Nomad; מדובר בחברות פיננסים שלדבריו משמשות כמעין "רגולטור פרטי": "הנומאד ממונה על-ידי החברה אבל עושה עליה רגולציה וכל חברה חייבת נומאד", הוא מסביר.

"במקרים רבים כשחברה מונפקת, בעל השליטה נכנס להסכם עם הנומאד ומגביל את עצמו מהשתתפות בהחלטות מסוימות. לדוגמה, ייתכן מצב שבו בעל השליטה יסכים שיידרש רוב מיוחד למחיקת החברה ממסחר, כדי שההנפקה תיחשב יותר אטרקטיבית".

האם מחיר ההצעה של שגיא טוב לבעלי המניות? מספר גורמים סבורים שלא, ובראשם - הדירקטורים העצמאיים של קייפ, שכשבועיים לאחר ההצעה פרסמו דיווח לבורסה לפיו דנו בהצעה, התייעצו עם בעלי מניות מוסדיים גדולים, קיבלו ייעוץ מצד Shore Capital וסיטי, והם "מאמינים כי ההצעה מעריכה בחסר משמעותי את קייפ ואת סיכוייה העתידיים".

הדירקטורים העצמאיים לא לבד, גם אנליסטים נוקבים במחירי יעד גבוהים יותר למניית קייפ. כך למשל, האנליסט שאול אייל מ־Cowen ממליץ על מניית קייפ בהמלצת "קנייה" במחיר יעד של 3.5 ליש"ט, הגבוה משמעותית ממחיר ההצעה.

למעשה, גם מחיר השוק כיום גבוה ממחיר ההצעה של שגיא. השבוע פרסמה קייפ את הדוחות הכספיים שלה ל־2022 ונסחרה בעלייה מתונה, למחיר של 2.88 ליש"ט. בשער החליפין הנוכחי, הצעה של 3.44 דולר משמעותה 2.81 ליש"ט, כלומר מחיר המניה גבוה ב־2.5% ממחיר ההצעה.

אייל העריך לאחר הצעת הרכש של שגיא כי סביר להניח שתהיה מחיקה של המניה ממסחר, וכי בעתיד ייתכן שהחברה תנסה להגיע לשוק האמריקאי שם יש לה פוטנציאל להשיג שווי גבוה יותר.

ייתכן שהמשקיעים מעריכים ש-Unikmind תעלה את מחיר הצעת הרכש. בשיא, בסוף 2021, נסחרה מניית קייפ במחיר של 4.55 ליש"ט אך בהמשך ירדה עם כל שוק הטכנולוגיה.

בספטמבר שעבר ביצעה החברה גיוס הון של כ־220 מיליון דולר, מתוכם 120 מיליון דולר שהזרים שגיא, לפי מחיר של 2.65 ליש"ט למניה שהיווה אז דיסקאונט מסוים לעומת מחיר השוק. באותו גיוס השתתפו גם גופים מוסדיים מישראל, כלל, הפניקס, מור, ספרה ונוקד. מאז אותו גיוס נעה המניה בטווח של עד 3 לש"ט.

הסיבה למחיקת קייפ מהמסחר, כפי שהוסבר בעת הדיווח על הצעת הרכש, היא כי "שגיא מאמין שהדרך המתאימה ביותר לתמוך באסטרטגיית הצמיחה של קייפ היא באמצעות השקעות הון לטווח ארוך, המנוהלות הרחק מהשווקים הציבוריים". הוא הזכיר גם את האי־ודאות המאקרו־כלכלית והמסחר הדליל במניות החברה, ואמר כי "אנחנו נחושים בדעתנו שהפרק הבא במחזור החיים של קייפ הוא בזירה הפרטית".

לנצל הזדמנויות במהירות

מקורבים להצעת הרכש מוסיפים כי שגיא הוא הכוח המניע בחברה בשנים האחרונות, וההון שהעמיד לה ברכישות שביצעה הביא להצלחותיה. להערכתם, אין באמת יתרון לפעילות קייפ כחברה ציבורית, משום שחברה פרטית יכולה לפעול מהר יותר לניצול הזדמנויות. הם מציינים את המצב המאקרו-כלכלי כגורם לכך שגם אם חברות מסוימות סבורות ששווי שקיבלו בהצעת הרכש נמוך, על רקע המצב, ייתכן שהצעה שמובאת כיום תהפוך לנמוכה משמעותית בעוד מספר חודשים. עוד הם מוסיפים כי בתקופה בה רבים מחפשים נזילות, בעלי המניות בקייפ יכולים לממש את השקעתם, לעיתים ברווח משמעותי; אם כי שגיא, לדבריהם, יקדם בברכה את בעלי המניות שיבחרו להישאר בקייפ גם כחברה פרטית.

קייפ פרסמה השבוע דוחות כספיים שבהם הציגה תוצאות שיא, והמנכ"ל עידו ארליכמן אמר כי "2022 הייתה השנה הטובה ביותר בתולדות קייפ. בשנים שחברות תיעדפו צמיחה בכל מחיר, קייפ ידעה לצמוח תוך שמירה על רווחיות, והשנה המגמה הזו נמשכה". הכנסות החברה היו 624 מיליון דולר, הרווח התפעולי היה כ-100 מיליון דולר, הרווח אחרי מס היה 70.9 מיליון דולר וה-EBITDA הסתכם ב-176 מיליון דולר. מדובר על עלייה בכל הפרמטרים, בין היתר בזכות רכישת ExpressVPN בסוף 2021.

ארליכמן אמר כי שנת 2023 "תהיה מאתגרת לחברות רבות. העלייה בעלויות המימון לא משתקפת בצורה מלאה בשוק ויהיה קושי בגיוס כספים. אני צופה שחברות חזקות כמו קייפ ינצלו את התקופה כדי לזנק קדימה, בעוד לאחרות צפויה תקופה לא פשוטה". כנראה שהזינוק יקרה כבר כחברה פרטית, אם תוכניות בעל השליטה יתממשו.

עיקרי הצעת הרכש בקייפ

  • בעל השליטה שגיא המחזיק 54.8% בקייפ הציע לרכוש את כל מניות הציבור בחברה ב־2.85 ליש"ט למניה
  • מחיר המניה כיום גבוה יותר, והדירקטורים העצמאיים סבורים שההצעה מעריכה בחסר את החברה
  • במקביל הצהיר שגיא שבכל מקרה יכנס אסיפה לאישור מחיקת החברה מהבורסה בלונדון
  • הכללים בלונדון מקלים יחסית על בעל שליטה למחוק את החברה - נדרש רוב של 75% מבעלי המניות שמשתתפים בהצבעה

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים