גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הורדת שכר של עשרות אחוזים וחודשים בלי עבודה: המציאות החדשה של המגייסים להייטק

אנשי ונשות משאבי אנוש שנפלטו לשוק אחרי גלי הפיטורים בהייטק, מגלים כי מספר המשרות הפנויות צונח יחד עם השכר, ומשך הזמן הממוצע למציאת עבודה נמצא במגמת עלייה מתמשכת ● עובדת בתחום: "החוויה היא של סופרמרקט ריק שנותרו בו רק כמה מוצרים פגי תוקף"

מספר המשרות הפנויות צונח יחד עם השכר / צילום: Unsplash, ussama-azam
מספר המשרות הפנויות צונח יחד עם השכר / צילום: Unsplash, ussama-azam

המשבר בהייטק הביא לפיטורי אלפי עובדים בקרב חברות ישראליות בארץ ובחו"ל, אך הנפגעים הגדולים ביותר אינם אנשי הייטק - המתכנתים והמהנדסים המנוסים - אלא בעלי מקצועות אחרים שהועסקו עד לאחרונה בחברות הייטק במספרים גדולים. לא רק מספרם של המפוטרים גדל בעת האחרונה, עם הגל השני של הקיצוצים בחברות הענק, בהן מטא, אמזון וסיילספורס, אלא גם משך הזמן הדרוש למציאת עבודה חדשה. מספר השבועות הממוצע לחיפוש גדל מ־10.8 בממוצע ל-13.3, התארכות של 23% במשך הזמן שחלף בין נובמבר בשנה שעברה למרץ השנה.

המרוץ לשעון הביולוגי שיספר לנו עד כמה מהר הגוף שלנו מזדקן
קפריסין, יוון או פורטוגל: כל מה שידוע על תוכנית "אקסודוס" של ההייטקיסטים לאירופה
המנכ"ל הראשון של אמזון אחרי בזוס נקלע לסחרור לא צפוי 

מחקר שנערך עבור גלובס על ידי חברת ההשמה להייטק אתוסיה, מעלה כי בעלי התפקידים שתקופת חיפוש העבודה החדשה שלהם התארכה במיוחד הם אנשי הכספים בחברות הייטק, שמבלים בממוצע 14 שבועות בחיפוש עבודה בתקופה זו, בהשוואה ל-9 שבועות בנובמבר אשתקד. בקרב אנשי אדמיניסטרציה, משך הזמן לחיפוש עבודה בתחום עלה מ-6.5 שבועות ל-10, ואנשי משאבי אנוש וגיוס שסבלו כבר בחודש נובמבר ממשך חיפוש עבודה גבוה במיוחד: 18 שבועות בממוצע, שהתארכו ל-20 לאחרונה. על פי ההערכה, כמחצית מהמפוטרים במטא העולמית הגיעו מצוותי הגיוס בעולם, וגם בענקיות טכנולוגיה אחרות - המגייסים והמגייסות - מי שנשכרו במהירות בשנות הקורונה כדי להקים צוותי מוצר, פיתוח והנדסה - היו הראשונים לשלם את מחיר המשבר בהייטק.

 

"גם מועמדים איכותיים במיוחד נפלטו לשוק"

בת אל סגל-דרמון, התמחתה בתפקיד המכונה "סורסינג" - מגייסת פנימית בחברות המסייעת לאתר מועמדים ברשתות החברתיות, לנהל את תהליכי הגיוס, ולוודא שכמה שיותר מהם מסכימים לחתום. התחום צמח במיוחד בשנות הקורונה בהן התחרות על עובדים הייתה גדולה במיוחד והייתה חשיבות מיוחדת בשמירה על קשר רציף עם מועמדים איכותיים עם ברירות רבות.

"ב-2021 השוק הוצף כך שהייתי מתראיינת שלוש עד ארבע פעמים בשבוע. כסורסרית הציעו לי לשלש את המשכורת והסכימו לממן לי 'אופר' שתשמור על ילדיי", היא מספרת.

בחודש פברואר פוטרה סגל־דרמון מעבודתה בפייפאל, אחרי כמעט שנה וחצי, יחד עם חלק גדול מצוות הגיוס. "יצאנו לשוק דומם", היא אומרת. "אם לפני שנה או שנה וחצי הוא נראה כמו סופרמרקט שבו עליך רק לבחור את המשרה הרצויה ממדפים מלאים, החוויה היום היא של סופרמרקט ריק שנותרו בו כמה מוצרים פגי תוקף. את נכנסת לרשת לינקדאין ושומעת את ההד של עצמך. העניין הוא שהיצע המועמדים בתחום גדול במיוחד, ורבים מהם מועמדים מאוד איכותיים שבבת אחת נפלטו לשוק".

סגל־דרמון אמנם פוטרה לפני יותר מחודש בלבד, אך מיעוט המשרות וריבוי המועמדים הביא אותה לחשוב על אלטרנטיבות. "ניצבתי בפני האפשרות לחתום על אבטלה או לשנות תחום". בסופו של דבר החליטה לדבוק בתחום משאבי האנוש, אך מצאה אותו מחוץ לענף ההייטק. בקרוב תחל לעבוד בחברה ישראלית בתחום שירותי הדאטה.

הנשארים אחראים על כמה תחומים במקביל

"מצבם של אנשי משאבי האנוש חמור כבר תקופה ארוכה, לכן ההחמרה במשך הזמן למציאת עבודה חדשה היא תוספתית ולא מהותית", אומר אייל סולומון, מייסד ומנכ"ל אתוסיה, המתמחה בהשמת עובדים לחברות הייטק ומדעי החיים. "מצבם גרוע יותר מאשר בפרוץ הקורונה כיוון שאז עוד הצטרכו אותם כדי לשמר את העובדים שעברו לעבוד מרחוק. ההחלטה של תאגידי הענק לפטר אלפי עובדים הביאה לכך שעל פי מפתח של מנהל משאבי אנוש בכיר לכל 150 או 200 עובדים, מצאו עצמם מאות עובדים בתחום במצב של חיפוש עבודה. במקביל, סטארט־אפים קטנים ובינוניים דבקו במנהלות שמבצעות כמה מטלות במקביל - כמו רווחה ומיתוג מעסיק נוסף על גיוס. לצערי הרב, מנהלי ומנהלות גיוס בתחום ממוצבים כתומכי לחימה - והם הראשונים לצאת החוצה כשיש משבר".

ליטל אנקורי הועסקה כמגייסת בתאגיד אמריקאי בתחום הפינטק מעל שנה, עד שקיבלה פנייה ממטא, שמשכה אותה לקבוצת מגייסי עובדים שגדלה בקצב מהיר. כשהחלה לעבוד פרצה המלחמה באוקראינה והריבית בארה"ב החלה לטפס, ובמהרה היא ועמיתותיה מצאו עצמן בצמצום מתמשך של היקף העבודה שהגיע לשיאו בגל הפיטורים הראשון בחברה, בנובמבר אשתקד.

אנקורי בחרה במטא אחרי אינספור חברות שחיזרו אחריה בשנה שעברה. כשנפלטה לשוק, החליטה לחזור להודעות שקיבלה ממגייסות אחרות אך נתקלה באותה התשובה: המשרה כבר לא רלוונטית. "הניגוד בין הביקוש הגבוה שהיה למגייסי עובדים בהייטק ב-2021 ובתחילת 2022 לבין המצב כיום הוא כל כך גדול, שאי אפשר בכלל להשוות בין שתי התקופות", היא אומרת. אל מפוטרי מטא בנובמבר הצטרפו במהרה מאות מחברות נוספות, בהן תאגידי ענק כאמזון, מיקרוסופט וסיילפורס שהציפו את השוק במגייסים נוספים. "עמדתי מול דילמה", היא מספרת. "האם זה הזמן לחפש עבודה חדשה? האם להתגמש עם הדרישות - חברות ההייטק מחפשות בעיקר ידיים עובדות בתחום הגיוס - או שמא להמשיך ולחפש את המשרה האידיאלית?".

ליטל אנקורי / צילום: בוב ברלין

אנקורי, בעלת ניסיון של מעל עשר שנים בתחום הגיוס, החליטה לקחת את הידע והניסיון הנרחב בבניית אסטרטגיות וניהול תהליכי גיוס מורכבים ולהפוך לעצמאית כשקהל היעד שלה הן חברות הייטק קטנות ובינוניות שמגייסות עובדים. חברות אלו, על פי אנקורי, לא תמיד יכולות ויודעות לנהל תהליכי גיוס יעילים, אם הן בכלל מגייסות.

היא בטוחה שיש שוק ליועצים אסטרטגיים בתחום, גם אם כקבלני משנה. "ליועצים מנוסים יש ערך כלכלי: הם יכולים לחסוך לחברות מפגשים מיותרים עם עובדים לא מתאימים, לנהל עבורן תהליכי גיוס נכונים יותר ומסייעים להם לבחור כלי גיוס והערכה. החלטתי שאני רוצה להציע את הידע והניסיון שלי כיועצת חיצונית ולא פנימית בתפקיד שקטן על מידותי", היא מספרת.

"מועמדים מבינים שצריך להתפשר על השכר"

מספר המשרות במאגר של אתוסיה בתחומי התוכנה והחומרה הצטמצם בין אפריל 2022 לנובמבר 2022 ביותר ממחצית, אך בתחומי משאבי אנוש וגיוס הוא קטן בשיעור גדול יותר. מספר המשרות בתחום קטן בשני שליש ומשרות הגיוס קטנו פי 8. השכר, כמובן, ירד בהתאם: מגייס מנוסה עם 2-5 שנות נסיון הרוויח בין 17 ל-22 אלף שקל בחודש בשנת 2021. כיום, הוא נאלץ להתפשר על משכורת שנעה בין 11 ל-13 אלף שקל בלבד. מנהל משאבי אנוש מנוסה שהרוויח 28־30 שקל בשנת 2021 יקבל הצעת שכר שנעה בין 21 ל־23.5 אלף שקל.

 

סולומון: "המשכורת הממוצעת קטנה בכמחצית. זה עניין של כמה ברירות יש לך ושל תפיסת התפקיד והביטחון המקצועי. מהנדס מנוסה יכול להרשות לעצמו להתראיין ולקבל יותר הצעות - הוא לא תמיד חייב להתפשר, אבל אם מזמינים אותך לראיון פעם בשבועיים, אתה יודע שבסוף תתפשר".

עוד כתבות

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים אישרו את הצעת החוק להחלשת היועמ״שים במשרדי הממשלה

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

טראמפ הודיע כי יטיל מכס בגובה 25% על קוריאה ויפן; הירידות בוול סטריט מתחזקות

הנאסד"ק יורד בכ-1% ● ארה"ב הודיעה כי מספר הסכמי סחר לקראת חתימה ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● טסלה נופלת במעל 7%, לאחר שמאסק הכריז על הקמת מפלגה חדשה בארה"ב ● מניות האנרגיה המתחדשת יורדות ● שר האוצר האמריקאי אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● וגם: אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

הספקולציות חוגגות כאילו אנחנו ב-2021: שובן של מניות המם וה־YOLO

הראלי הנוכחי בוול סטריט הציף מגמה שמזכירה נשכחות: מניות של חברות לא רווחיות הניבו מתחילת אפריל ביצועים עדיפים גם ביחס למניות רווחיות ואיכותיות ולמדדים מרכזיים ● בין אלה בולטות חברות מכירת והשכרת רכב ● מה מוביל לכך ואיך הטרנד צפוי להסתיים הפעם

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: ap, Mark Schiefelbein

"הממשלה תצטרך למצוא מקורות": נגיד בנק ישראל מזהיר שעשויה להגיע העלאת מסים

בראיון עם פרופ' אמיר ירון, הוא מבקר את המעבר לשיטת החישוב החדשה של הלמ"ס, וכן מתייחס לאפשרות של העלאת מסים, בשל צורכי הביטחון שגדלו, בעקבות המלחמה: "יש פערים מאוד גדולים בין דרישות משרד הביטחון, מול מה שמשרד האוצר מדבר עליו"

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים