גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

העלאות הריבית מחלחלות למשק: שלושה סימנים שהמשק הישראלי בהאטה

בנק ישראל חשף בימים האחרונים כי מגמת הגידול באשראי הצרכני נבלמה במחצית השנייה של 2022 ● הייבוא של מוצרי צריכה רשם ירידה חדה בפברואר ● ומבט מעמיק על אופן הרכישות בכרטיסי ישראל עשוי לספק סיבה לדאגה ● העלאות ריבית בנק ישראל מובילות להורדת הילוך

הסימנים שהמשק נכנס להאטה / אילוסטרציה: Shutterstock
הסימנים שהמשק נכנס להאטה / אילוסטרציה: Shutterstock

1

בנק ישראל: האשראי הצרכני מתמתן

בשבוע שעבר ערך בנק ישראל כנס לרגל פרסום הדוח השנתי שלו תחת הכותרת הלא מאוד מסעירה "מבט סטטיסטי לשנת 2022". בין סבך הנתונים והחישובים, הסתתר נתון שצריך להדאיג את העומדים בראש המערכת הפיננסית הישראלית.

על פי הנתונים שאספו בחטיבת המידע והסטטיסטיקה של הבנק המרכזי, מתברר כי כ־50% ממשקי הבית נמצאים במינוס בחשבונות העו"ש שלהם - עלייה קלה לעומת השנה שעברה. ולא מדובר בסכום מבוטל, אלא במשיכת יתר ממוצעת של יותר מ־15 אלף שקל.

ניתוח טכני: זה הרגע שבו נדע לאן הולך שוק המניות האמריקאי 
התפטרות, פיטורים והרבה דם רע: ההיסטוריה העגומה של שרי ביטחון בממשלות נתניהו 

יתרה מכך, יותר מרבע מחשבונות העו"ש בישראל הוגדרו ככאלו הנמצאים במשיכת יתר כרונית, כלומר היו במצב של מינוס בכל אחד מ־12 החודשים של שנת 2022. אלו כבר נמצאים במשיכת יתר ממוצעת של יותר מ־20 אלף שקל.

בשבוע הבא תחליט הוועדה המוניטרית בבנק ישראל אם להעלות את הריבית בפעם התשיעית ברציפות. הכלכלנים במערכת הפיננסית מעריכים כי התשובה לכך תהיה חיובית, והשאלה היא רק בכמה - האם שוב ב־0.5% או אולי באופן מתון יותר של 0.25%. אלו בוודאי נתונים שחברי הוועדה יעניקו להם משקל חשוב, לצד המשך המלחמה באינפלציה, שלפי שעה מסרבת להתכנס חזרה אל היעד של בנק ישראל (1%־3%) ונשארת סביב קצב שנתי של 5.4%.

עצם עליית הריבית היא מהסיבות העיקריות למשיכות היתר של הציבור, לצד העלייה ביוקר המחיה בישראל שבאה לידי ביטוי בנתוני האינפלציה. בימים הקרובים מחזור העלאות הריבית הנוכחי יסכם שנה, כשריבית בנק ישראל זינקה מ־0.1% באפריל 2022 לכדי 4.25% כיום וכאמור, זו כנראה לא המילה האחרונה. המשמעות היא שהריביות על ההלוואות שנוטל הציבור התייקרו מאוד בשנה האחרונה. עבור זוג צעיר שרכש דירה עם משכנתה של מיליון שקל, למשל, מדובר בהתייקרות של כ־1,000 שקל בהחזר החודשי.

התייקרות ההלוואות גוררת אחריה שחיקה בהכנסה הפנויה. אבל עד כמה אלו משפיעים על הצריכה הפרטית? ד"ר גולן בניטה, מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל, אמר באותו כנס שנתי כי "בארה"ב רואים שחיקה מתמשכת בהכנסה הפנויה הריאלית, אבל מצד שני רואים שהצריכה הפרטית ממשיכה לגדול. משק הבית האמריקאי מממן זאת באמצעות ירידה בשיעור החיסכון שמשקי הבית צברו בתקופת הקורונה, לצד גידול באשראי הצרכני".

עם זאת, לדברי בניטה בחודשים האחרונים ישנה ירידה באשראי הצרכני של הציבור האמריקאי. גם בישראל, על פי נתוני בנק ישראל, נרשמה ירידה בבקשות לאשראי. בעוד שבמחצית הראשונה של 2022 קצב הגידול באשראי שאינו לדיור עמד על כ־14% (13 מיליארד שקל), במחצית השנייה הוא קוצץ משמעותית כך שהשנה הסתיימה עם גידול שנתי באשראי של 7% (2 מיליארד שקל). "הירידה בביקוש לאשראי תתחיל לפגוע בצריכה הפרטית בארה"ב", העריך בניטה. "הבעיה היא בעיקר בעשורים התחתונים אשר צורכים את רוב השכר שלהם וזה ילחץ על הצמיחה כלפי מטה. ההאטה תגיע מהאזור הזה ולא משוק העבודה".

 

2

איתות להאטה בשוק כרטיסי האשראי

למרות שעליית הריבית החזירה את היקפי המשכנתאות החדשות לאזור ה־6 מיליארד שקל, מספרים שלא נראו מאז סוף 2019 (למעט בפרוץ הקורונה), ההכבדה על הכיס של הציבור טרם הכתה באופן מובהק בצריכה השוטפת של הציבור. על פי נתוני שב"א (שירותי בנק אוטומטיים), מנהלת מערכת התשלומים הלאומית בכרטיסי אשראי, בחודש פברואר 2023 התחזקה מגמת הצמיחה בהוצאות בכרטיסי אשראי של הציבור הישראלי והן הסתכמו בסכום של 35 מיליארד שקל, עלייה של 10% לעומת פברואר 2022.

בשב"א אמנם לא מזהים בחודש מרץ ירידה בשימוש בכרטיסי אשראי וטוענים כי דווקא נרשמה המשך עלייה בהוצאות הרבה מעבר לגידול הטבעי של המשק, אך לעומתם כלכלנים במערכת הפיננסית, כבר מזהים האטה בצריכה, והם מתעקשים כי זו רק תחריף בחודשים הקרובים.

מודי שפריר, אסטרטג ראשי שווקים פיננסיים בבנק הפועלים, הצביע בסקירה שלו בשבוע שעבר על המשך התרחבות הצריכה הפרטית ברבעון הראשון של 2023, אבל גם התריע מפני ירידה בקצב הגידול ואף ירידה חודשית ברכישות. "נתוני רכישות כרטיסי אשראי מצביעים על המשך התרחבות הצריכה הפרטית ברבעון הראשון, אם כי בקצב מתון יחסית לרבעונים הקודמים", הסביר שפריר.

"עם זאת, הירידה ברכישות בחודש האחרון במרבית הענפים מדאיגה יותר, ולאור התגברות המחלוקת הפנימית בעם, עליית האינפלציה והעלייה החדה בריבית - סביר להניח כי הצריכה הפרטית תמשיך להתמתן, לפחות בטווח הקצר". בבנק הפועלים זיהו ירידה של כ־3% בצריכה בדלק ובתחבורה, בתיירות ובמוצרי תעשייה, ואף של 4% בחינוך ובפנאי.

3

ירידה בייבוא מוצרים לצריכה שוטפת

גם בבתי ההשקעות צופים האטה בצריכה. אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב, מסביר זאת באמצעות הירידה שכבר מתרחשת בייבוא מוצרי הצריכה שנמצאת במגמת ירידה חודשים ארוכים. "ניכרת ירידה בייבוא מוצרי בניי קיימא (ללא הרכב) ובמוצרים לצריכה שוטפת, אירוע די נדיר כשלעצמו. הירידה בייבוא מוצרי הצריכה מצביעה על ההיחלשות הצפויה בצריכה הפרטית".

על פי נתוני הלמ"ס, ההאטה בייבוא מוצרי צריכה החלה כבר מאמצע 2021 אך ברבעון האחרון של 2022 היא כבר הפכה לשלילית ומאז החריפה.

אורי גרינפלד, האסטרטג הראשי של פסגות בית השקעות, מציין כי ההאטה בצריכה הפרטית תתבטא בסיכום הרבעון הקרוב ובחצי השני של 2023. "נכון שיש האטה בקצב הגידול בצריכה, אך הציבור לא מקטין אותה. כלומר, הצריכה גדלה, אך פחות, וזה טבעי בהתחשב בתקופה הארוכה של צריכה מסיבית שהייתה בישראל".

הוא מציג שני כוחות שפועלים בו זמנית על יכולת הצריכה. "מצד אחד אין ספק שהעלייה בריבית מקשה על הכלכלה ובטח על הצרכן. זאת, לצד עליית המחירים שבלי קשר לריבית פוגעת ביכולת הקנייה ושוחקת את השכר הריאלי, ולכן ודאי שנראה האטה בקצב הגידול של הצריכה בעתיד. מצד שני, על פי בנק ישראל הציבור מחזיק בחסכונות עתק שיושבים אצל משקי הבית מהקורונה. אז כן נראה את הישראלים מהדקים את החגורה אבל לא נראה פגיעה אמיתית בצריכה".

יוני פנינג, אסטרטג ראשי חדר עסקאות מזרחי טפחות, מסביר מצידו כי חלק מהעלייה בצריכה היא עדיין ספיח של הקורונה וסבבי הסגרים. "כמו הרבה דברים שהושפעו מהקורונה, גם פה יש כמה סיפורים שזורים אחד בשני. בניתוח ענפי, הרצון לפצות על הקורונה, יחד עם עליות מחירים ענפיות מביא לרכישות עודפות בקטגוריית המסעדות. בצד השני של הסקאלה, התמעטות העסקאות לרכישת דירות, יחד עם עליית הריבית, מביאה לחולשה יחסית ברכישת מוצרי תעשייה. לגבי רכישות מזון, אנחנו דיי מדשדשים לאחרונה", הסביר פנינג.

עוד כתבות

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

נאייקס מפטרת קרוב ל-6% מעובדיה, רובם בישראל

חברת הפינטק תפטר כ-70 עובדים, רובם בישראל ● לפי החברה, הרכישות האחרונות שביצעה יצרו חפיפות בתפקידים מסוימים ● מניית החברה זינקה בכ-53% מאז השפל האחרון באפריל על רקע מלחמת הסחר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה היום"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית היום (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה היום עומדת על 65%

בנייני משרדים בתל אביב. מסתמנת בעת האחרונה מגמה חדשה בשוק / צילום: Shutterstock

חברות ההייטק הגדולות נוטשות את השכירות ובוחרות בבעלות

מאנבידיה עד קופת חולים מאוחדת: חברות גדולות במשק עוברות בעת האחרונה ממודל של השכרת שטחי משרדים לרכישתם ● מה עומד מאחורי המגמה?

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שעלתה לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד