פיטורי יואב גלנט מתפקיד שר הביטחון על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו מתווספים למערכות יחסים אחרות שהסתיימו בפיצוץ בין ראש הממשלה לשרי הביטחון שלו.
זה התחיל עוד בקדנציה הראשונה שלו, אי שם בשנות ה-90. שר הביטחון בממשלתו הראשונה היה יצחק מרדכי, ולאחר שלוש שנים היחסים הסתיימו בפיצוץ ובמכתב פיטורים מפתיע בשל "חוסר לויאליות".
● "רעידת אדמה פוליטית בישראל": כך מסקרים בעולם את פיטורי גלנט
● השקל נחלש לאחר פיטורי גלנט: הדולר נסחר מעל 3.75 שקלים
לאחר מכן מצא עצמו מרדכי בראשות "מפלגת המרכז" מתמודד בעימות המפורסם נגד נתניהו בהנחיית העיתונאי ניסים משעל. את מרדכי החליף בתפקיד משה ארנס עד לנפילת הממשלה כעבור מספר חודשים.
עשור חולף ונתניהו חוזר לשלטון. נתניהו חוזר לקדנציה שניה בראשות הממשלה ב-2009 ומותיר בתפקיד שר הביטחון את יריבו הפוליטי ויו"ר מפלגת העבודה, אהוד ברק, שנכנס לתפקיד כשנתיים קודם לכן. באותה תקופה נחשב ברק לאחד השרים הקרובים לנתניהו, ואף התפצל ממפלגת העבודה והקים את סיעת "העצמאות". אלא שהיחסים בין השניים עלו על שרטון, ברק לא התמודד בבחירות הבאות, והפך לימים לאחד ממבקריו הגדולים של נתניהו.
המינוי הצורם של ליברמן והקדנציה הקצרה במיוחד של בנט
שר הביטחון הבא של נתניהו הוא משה (בוגי) יעלון, שנכנס לתפקיד לאחר בחירות 2013. הממשלה מחזיקה פחות משנתיים, אך גם בתום בחירות 2015 נותר יעלון שר הביטחון. אבל לא לאורך זמן. כשנה לאחר הבחירות, החליט נתניהו להרחיב את הקואליציה שלו, שמנתה 61 חברי כנסת בלבד, ולהכניס אליה את ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן. הדרישה של החברה החדשה בקואליציה: הכיסא של בוגי יעלון. כשהשר הבין שהוא בדרך החוצה, החליט ביוזמתו להקדים ולהגיש את התפטרותו.
גם המינוי הזה הסתיים בטונים צורמים. כעבור שנתיים הודיע ליברמן על התפטרותו ערב הבחירות של 2019 בטענה ש"ישראל נכנעה לטרור". מאז לא חזרו השניים לשתף פעולה והפכו ליריבים מרים שמרבים להחליף מהלומות פוליטיות.
תחילה נתניהו עצמו מילא את התפקיד, אך כעבור מספר חודשים מינה את נפתלי בנט שהחזיק במשרה במשך כשישה חודשים. נתניהו הסביר את המינוי ברצונו למנוע חבירה של בנט לכחול לבן שבראשה עמד בני גנץ.
היו אלו ימי ממשלות המעבר והפלונטר הפוליטי שכלל מערכת בחירות אחת אחרי השניה. בנט שעמד בראשות "ימינה" הוחלף בבני גנץ כאשר הוקמה ממשלת האחדות ב-2020. גנץ מילא את התפקיד עד לחזרתו של נתניהו לראשות הממשלה בדצמבר 2022, אז הוחלף ביואב גלנט.
יחסי נתניהו גלנט עלו על שרטון במהרה. בזמן שהממשלה קידמה שינויים קיצוניים במערכת המשפט, צצו דיווחים על כך שגלנט מתריע על הנזק שנגרם לצבא. בשלב מסוים, לקראת סוף מרץ, יצא גלנט בהצהרה פומבית שבא קרא לעצור את החקיקה. אני מודאג ממה שאני שומע בשטח. מעולם לא נתקלתי בעוצמה של כעס וכאב כמו שאני רואה עכשיו. צה"ל נשחק. השסע בחברה חודר אל תוך צה"ל וזו סכנה ברורה מיידית ומוחשית לביטחון המדינה. לדבר הזה לא אתן את ידי", אמר והוסיף כי "למען ביטחון ישראל צריך לעצור את תהליך החקיקה… צריך לעצור את ההפגנות, להושיט יד להידברות ולעצור את הסרבנות. חובתנו לשוב להידברות, אנשים אחים אנחנו".
נתניהו הגיב במהרה ותוך יממה הודיע על פיטוריו של גלנט. אמנם לא יצא מכתב רשמי, אך ההודעה הספיקה. תוך שעות רבבות יצאו לרחובות והפגינו נגד המהלך במה שנודע כ״ליל גלנט״. גם התגובה בשווקים הייתה שלילית, והדולר קפץ בחדות מול השקל. בבוקר שלמחרת המחאה החריפה, והצטרפו אליה מעסיקים רבים וכן ההסתדרות. התגובה הציבורית הביאה לבלימת המהלך וכן להשהיית חלק משמעותי מגל החקיקה לשינוי פניה של מערכת המשפט.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.