גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה קורה כשיש חנות בפרויקט התחדשות עירונית, ואיך מחשבים את התמורה?

לבעלים של חנויות ומשרדים בבניינים ישנים קשה להתפנות לטובת פרויקטים של התחדשות עירונית, עקב הפגיעה הצפויה בעסקים שלהם ● כדי למנוע תקיעה של פרויקטים, יזמים מוצאים דרכים יצירתיות לפצות אותם, אך ללא הסדרה של התחום - כל בעל עסק נאלץ להילחם לבדו

בניין עם קומת מסחר. היזמים לא מקבלים זכויות נוספות על קומות המסחר / צילום: Shutterstock
בניין עם קומת מסחר. היזמים לא מקבלים זכויות נוספות על קומות המסחר / צילום: Shutterstock

לפני כשמונה שנים קיבלה א', בעלת מספרה ברחוב ז'בוטינסקי בתל אביב, פנייה מיזם שביקש להחתים אותה על פרויקט תמ"א 38 בבניין שבו שוכנת המספרה. אולם בניגוד לשאר דיירי הבניין, שרצו לקדם את הפרויקט, לא' הייתה בעיה.

מתי הרכבת תתחיל לפעול? כל מה שכדאי לדעת על הקו האדום | שאלות ותשובות 
מי יכול להרשות לעצמו לקנות דירת ארבעה חדרים? | בדיקת גלובס 
הבניין שלכם בדרך להתחדשות עירונית? כל מה שצריך לדעת לפני | פרויקט מיוחד

המספרה נמצאת בלב תל אביב, ליד כיכר המדינה. "כבר 32 שנים שאני ספרית וזה מקום העבודה שלי", מספרת א' לגלובס. "בממוצע יש לי 20־30 לקוחות ביום, רובן לקוחות קבועות. שלושה דורות של לקוחות. פתאום אני נדרשת לעזוב את המקום כי רוצים לבנות?"

א' טרם פינתה את המספרה שלה, ובדומה לשאר בעלי העסקים שנדרשים לפנות את הנכס שבו הם עובדים, היא חרדה לפרנסה שלה. "אני יודעת שכל עסק שעובר מקום, מאבד בין 15% ל־20% מהלקוחות שלו, ובמקרה שלי אני יודעת שאת הלקוחות המבוגרות אני הולכת להפסיד, אז סירבתי לחתום ונהייתי דיירת סרבנית. פניתי לעורכת הדין קרן פרשקר שליוותה אותי עד שהנושא טופל מול היזם".

עו''ד קרן פרשקר. ''היזם משקיע כסף, והשינוי נכפה עליו ועל הדיירים כאחד'' / צילום: תמר מצפי

חיים זיו, בעל חנות לציוד טיולים ומחנאות בשם חגור הנמצאת ברחוב הרא"ה ברמת גן, משתף סיפור דומה: "אמא שלי היא בעלת העסק כבר למעלה מ־30 שנה, אנחנו במיקום הזה ואנשים התרגלו למצוא אותנו. פינוי החנות לטובת הפרויקט העלה את החשש שפתאום נעלם והלקוחות לא ימצאו אותנו יותר וזה הוביל למשא ומתן שנמשך שנים".

זיו מציין כי בסוף נמצא עבורם פתרון שנתן מענה לצרכים שלהם: "עברנו למקום חדש שהיזם דאג לנו, ובנוסף קיבלנו ממנו תקציב לפרסום כולל הודעות ושלטים והיזם היה איתנו 110%. היום מי שרוצה למצוא את החנות מחפש בגוגל ומוצא אותנו וזה לא באמת משנה איפה אנחנו נמצאים. עברנו בספטמבר 2019, שנה לאחר מכן הייתה קורונה, קשה לי להאמין שהמעבר פגע במכירות".

במקרה של א' ושל חיים, נמצא פתרון, אולם פרויקטים אחרים שבהם הרבה חנויות מסחר נתקלים במכשול מסובך יותר, וכתוצאה מכך פרויקטים נתקעים או מתעכבים.

"לבתי העסק אין תמריץ משמעותי להסכים"

בניגוד לבעלי דירות שעבורם ההתחדשות העירונית מהווה מקפצה לשיפור איכות חיים, עבור בעלי עסקים סגירה ממושכת של העסק או מעבר למקום אחר משמעם אובדן הכנסות, אובדן לקוחות ואף פגיעה במוניטין.

"בלא מעט מתחמים ותיקים כאלה נמצאים הירקן השכונתי, המכולת שכולם מכירים באזור ועוד. אלה בתי עסק אשר בנו את רוב המוניטין שלהם על השכונה וההיכרות עמם באזור. במתחמים כאלו יש אתגר אמיתי בקידום פרויקט התחדשות עירונית משום שלבתי העסק אין תמריץ משמעותי להסכים להתחדשות העירונית", אומר איל טישל, סמנכ"ל התחדשות עירונית באזורים.

סמנכ''ל התחדשות עירונית באזורים, איל טישל / צילום: ינאי אלפסי

"אחת הבעיות היא שתמורה בדמות חנות - אולי אפילו גדולה יותר - אינה מספקת את בעל העסק, ובצדק - הרי הוא מבקש לקבל פיצוי על כל התקופה שבה הוא משבית את עסקיו", אומר טישל ומוסיף כי "מעבר לכך, פרויקטים של התחדשות עירונית לוקחים שלוש־ארבע שנים, ואף אחד לא מבטיח לו שאחרי ארבע שנים הלקוחות שבעבר קנו ממנו יחזרו. כלומר, הפיצוי או הפתרון הנחוץ הוא הרבה יותר רחב וגדול ממה שדובר עליו עד כה בהקשר לבעלי דירות".

לפתור את סוגיית המע"מ ואת בעיית התמורות

אחת הבעיות המרכזיות שהיזמים נתקלים בה, היא אי קבלת זכויות נוספות עבור החנויות בפרויקט - מה שיכל לספק מענה להוצאות הנוספות עבורן.

בעיה נוספת בפרויקטים כאלה היא סוגיית המע"מ. עו"ד קרן פרשקר ממשרד רז־כהן פרשקר ושות', המתמחה בייצוג בעלי נכסים בפרויקטים של התחדשות עירונית, מציינת שישנן לא מעט שומות המתבססות על תקן 21 (הקובע את שיעורי הרווח היזמי המומלצים), אשר התעלמו מהנושא של המע"מ. "בעסקת פינוי בינוי הדייר מוכר את הדירה ומקבל דירה חדשה מהיזם. מדובר בעצם בשתי עסקאות, קנייה ומכירה, אשר חוק מיסוי מקרקעין מעניק לגביהן פטור ממס שבח ומס רכישה בהליכי התחדשות עירונית", אומרת פרשקר. "בנוסף קבעו מע"מ בשיעור אפס על הדירות שהדיירים מקבלים, שאילולא כן היזם היה צריך לשלם 17% מע"מ בגין כל דירה".

"בעוד שבפרויקטים של תמ״א 38 מפנה חוק המע"מ לחוק מיסוי מקרקעין ומדגיש שאכן יש פטור ממס שבח ופטור ממע"מ גם על חנויות, הרי שבפרויקטים של פינוי בינוי - שבהם התהליך גדול הרבה יותר ובו מעורבים הרבה יותר נכסים, עדיין אין בחוק התייחסות לכך, ולכן יזם שמקדם פינוי בינוי עם מספר לא מבוטל של חנויות נאלץ לשלם על כל עסק כזה 17% מע"מ".

"מכיוון שבחלק ניכר מהמקרים, בעל עסק שהחנות רשומה אצלו כרכוש קבוע לצרכי מע"מ בעסק, יוכל לתבוע ולקבל החזר מס תשומות בגובה המע"מ ששולם על ידי היזם, במקרים כאלה ראוי להפחית בתמורה לאותו בעל חנות".

לגבי נושא התמורות אומרת פרשקר, כי בד"כ הפיצוי לבעלי חנויות קטן יותר, שכן החנויות הן על שטחים קטנים בד"כ וגם אם מקבלים חנות גדולה יותר היא שווה פחות בערכים מוחלטים לעומת בעלי דירות, שם התמורות עשויות להיות משמעותיות יותר. "יש לנו פרויקט בבלי שתקוע בגלל סופר שנמצא בבניין שטרם הגיע להסכמות עם היזם", היא מציינת.

התרעה ארוכה יותר והתאמות על חשבון היזם

במקרה של הספרית א', מספרת פרשקר, "סיכמנו שתהיה לבעלת הנכס התרעה ארוכה יותר של שבעה־שמונה חודשים עד לפינוי, כאשר בעלי דירות מקבלים שלושה חודשים בערך, ושהיזם יעשה עבודות התאמה למספרה שאליה תעבור. נוסף לכך סיכמנו שאחרי שנה נעשה בדיקת הכנסות על ידי גורם מוסכם על כל הצדדים שיבחן אם הייתה ירידה בהכנסות, ובמידה וכן, היזם יפצה את בעלת החנות בערך הירידה. בסוף המתווה הזה הוציא את הפרויקט לפועל".

טישל אינו מסתפק בפתרונות נקודתיים, אלא רוצה לראות את המדינה מסדירה את המחלוקת הזו אחת ולתמיד. לדבריו, "פתרון אפשרי בתחום הזה הוא הכרה של המדינה בהוצאה כספית זו ומתן זכויות בנייה נוספות - כך שהיזם אולי לא ירוויח מכך, אך לפחות לא יפסיד". פתרונות נוספים צריכים להיות מערכתיים יותר ברמה המקומית הוא אומר: "כך למשל, הרשות המקומית יכולה לייצר פתרון ביניים עבור בעלי העסק במתחמים אחרים שנמצאים בסיום תהליך הבינוי של המתחם."

הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית מסרה כי "במקרה של בעל עסק, אשר עסקו נמצא בבניין המיועד להליך של התחדשות עירונית, מתנהל משא ומתן ישיר עם היזם לגבי תמורות ופיצויים. הנושא אינו מתאים להסדרה גורפת ומחייבת של תמורות, בשל השונות הרבה והמאפיינים הייחודים של כל נכס ונכס, כאשר יש נכסים עם מחזור עסקי גבוה ומחזור נמוך, השפעת המיקום על היקף הלקוחות, קיומם של נכסים נטושים ועוד.

עוד כתבות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

הגדולה של וורן באפט היא הרבה מעבר לבחירת מניות מוצלחת

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?