גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות המסים דרשה 200 מיליון שקל מס מזכיינית זארה וגאפ. מה קבע ביהמ"ש?

בית המשפט המחוזי בתל אביב קיבל ערעור שהגישה קבוצת גוטקס, זכיינית זארה וגאפ, על חיובה במס בהיקף של כ-200 מיליון שקל, בגין הכנסות לכאורה של כ-500 מיליון שקל, וקבע כי המס יעמוד על כ-30 מיליון שקל בלבד

חנות של זארה / צילום: איל יצהר
חנות של זארה / צילום: איל יצהר

רשות המסים ביקשה לחייב את קבוצת גוטקס - הזכיינית של זארה, פול אנד בר, מאסימו דיוטי וגאפ - במס בהיקף כ-200 מיליון שקל, בגין הכנסות של כ-500 מיליון שקל, שנבעו מעסקאות רכישה של חברות שונות שבנו את המותג והסכמי אי-תחרות שנחתמו במסגרתן בין השנים 2008 ל-2011. 

הפרקליטות שוקלת להגיש נגד אמיר ברמלי כתב אישום נוסף על הונאת משקיעים 
רשות המסים עוצרת פעילות של חברות דיגיטליות בתחום החזרי המס | בלעדי
האם רשות המסים תיאלץ להחזיר 664 מיליון שקל שגבתה ביתר מעובדים שכירים? 

ואולם, בית המשפט קיבל את רוב הטענות של קבוצת גוטקס על כך שרשות המסים ניפחה את השומות, הפחית את חיוב המס הכולל לכ-30 מיליון שקל וחייב את רשות המסים גם בתשלום הוצאות חריגות לטובת הקבוצה בהיקף של 75 אלף שקל.

בתוך כך, שופטת בית המשפט המחוזי ירדנה סרוסי מתחה ביקורת חריפה על התנהלות פקיד השומה למפעלים גדולים במהלך התיק, לאחר שלדבריה נציגי רשות המסים נמנעו מלגלות מסמכים, התחמקו מלענות תשובות ענייניות בחקירות, טענו טענות סותרות ועוד. השופטת סרוסי ציינה כי "מצופה מפקיד השומה ונציגיו להתנהל בהגינות ובקלפים פתוחים למען מטרות אלה ולא למען 'ניצחון' בהליך".

קבוצת גוטקס מוכרת לציבור הרחב בעיקר בעקבות פעילותה בתחום בגדי הים, אך בפועל מדובר בפעילות הפחות משמעותית של הקבוצה, אשר מחזיקה כזכיינית במותגים בולטים בתחום הקמעונאות, בהם כאמור זארה, פול אנד בר וגאפ. פעילות זו של הקבוצה, והעסקאות שהגדילו את המותג גוטקס ממותג בגדי ים לשחקן מרכזי בשוק הקמעונאות, עמדו במוקד המחלוקת של גוטקס מול רשות המסים.

בשנת 1997 רכשה חברת אפריקה ישראל להשקעות בשרשור כ-80% מחברת גוטקס סווימוור ברנדס, שעסקה באותה העת בייצור ובשיווק של בגדי ים, וב-2002 רכשה את יתרת הון המניות (20%). בשנים 2001-2002 החלה שותפות עסקית בתחום ייצור ושיווק בגדי ים, בין יוסף (ג'ואי) שוובל וחנן אליטוב, באמצעות חברת קנדה ובין אפריקה ישראל. השותפות באה לידי ביטוי, בין היתר, בהחזקה משותפת (50% לכל צד), בשרשור, בגוטקס סווימוור.

באוקטובר 2002 רכשה גוטקס סווימוור מקבוצת INDITEX הספרדית את הזיכיון למותגי זארה, הכוללים בנוסף לזארה גם את המותגים פול אנד בר ומאסימו דיוטי. מותגי זארה הוחזקו על-ידי סווימוור באמצעות השותפות הרשומה גוטקס מותגים, שהיא "שקופה" לצורכי מס.

במהלך שנת 2008, בעקבות המשבר הכלכלי העולמי שבין היתר פגע קשות באפריקה ישראל, מכרה אפריקה ישראל את זכויותיה בגוטקס סווימוור (50%) לחברת קנדה שבבעלות שוובל ואחיטוב בתמורה לכ-165 מיליון שקל. העסקה כללה גם תניית אי-תחרות שתמנע מאפריקה ישראל להתחרות בגוטקס סווימוור לתקופה של 5 שנים. שווי תניית אי-התחרות הועמד על סך של כ-38 מיליון שקל. גוטקס סווימוור רשמה בספריה סכום זה כהוצאות פחת, למשך תקופת תניית אי-התחרות, בגין "נכס" בלתי מוחשי ששימש בייצור הכנסתה.

ואולם, פקיד שומה מפעלים גדולים סירב לקבל את הדיווח של גוטקס סווימר וקבע כי אין להתיר לחברה את ניכוי הוצאות הפחת שדרשה, כיוון שלא מדובר בהוצאה שיצאה לשם ייצור הכנסתה של סווימוור. נטען כי סווימוור לא הוכיחה קיומו של חשש ממשי מתחרות אמתית של אפריקה ישראל, וכי תניית אי-תחרות שנקבעת כחלק מהסכם רכישת מניות, מהווה פיצול מלאכותי של התמורה שהשתלמה עבור המניות.

הקביעה הזאת הייתה הבסיס למחלוקת הראשונה בין גוטקס לרשות המסים.

עוד במוקד המחלוקת עמדה עסקת רכישת המותג גאפ מאלביט מסחר על-ידי גוטקס וכן ארגון מחדש של קבוצת גוטקס. נכון לחודש דצמבר 2011, חברת אלביט מסחר וקמעונאות החזיקה בזיכיון בלעדי לשיווק מותגי האופנה גאפ, מנגו ו-G-STAR. לאלביט מסחר היה אז חוב כלפי חברת-האם שלה, אלביט הדמיה, בגין הלוואות בעלים והנפקת שטרי חוב בסך של כ-191 מיליון שקל, והיא אף רשמה באותו מועד הפסדים בסך של כ-215 מיליון שקל, מרביתם בגין פעילות מנגו ו-G-STAR.

הכנסות של 66 מיליון שקל נופחו ל-500 מיליון

בראשית 2012 רכשה סווימוור מאלביט הדמיה את פעילות המותג גאפ, על-ידי רכישת אלביט מסחר, וכן רכשה את החובות והפסדי החברה., בתמורה לכ-51 מיליון שקל. כל פעילות אלביט מסחר שאינה נוגעת לפעילות גאפ הועברה לחברה שהוקמה במיוחד לצורך העברת פעילות מנגו -G-STAR.

בנוסף, הוסכם על תשלום עבור אי-תחרות בסך של כ-6 מיליון שקל, אותו ניכתה החברה הנרכשת (אלביט מסחר ולימים גוטקס ריטייל) מהכנסתה. לאחר השלמת הרכישה, גוטקס סווימוור שינתה את שמה של אלביט מסחר לגוטקס ריטייל, וביצעה "ארגון מחדש" של עסקי הקבוצה. בארגון מחדש התקבל מבנה חיובים צולב בו סווימוור חבה כספים לריטייל, ובאותה העת, ריטייל חבה כספים לסווימוור. סווימוור הייתה בד- בבד גם "חייבת" (114 מיליון שקל לשותפות מותגים שהועברו לריטייל), וגם "נושה" (של חובות אלביט) אל מול ריטייל.

לפיכך, בסוף שנת 2012, בוצע בספרים קיזוז בחיובים ההדדיים בסך של כ-51 מיליון שקל. בנוסף, כתוצאה מרכישת אלביט מסחר והארגון מחדש, הפסדי אלביט (הפסדי העבר הרשומים של גוטקס ריטייל מימיה כאלביט מסחר, בסך של כ-215 מיליון שקל) קוזזו אל מול ההכנסות שהתקבלו משותפות מותגים ופעילות מותגי זארה.

ריטייל דיווחה על מלוא ההכנסה החייבת של שותפות מותגים לשנת 2012, תוך שהיא מקזזת את מלוא ההכנסה לאותה שנה כנגד הפסדי אלביט. בשנים 2013-2015 המשיכה ריטייל לקזז את ההכנסה החייבת של שותפות מותגים כנגד הפסדי אלביט הצבורים בריטייל.

סביב פעולות אלה סבבה המחלוקת השנייה של גוטקס עם רשות המסים, כאשר פקיד השומה למפעלים גדולים קבע בין היתר כי עסקת אלביט יחד עם הארגון מחדש שביצעה קבוצת גוטקס מהווים עסקה מלאכותית, ויש להתעלם מיתרון המס הבלתי נאות שביקשו החברות להשיג כתוצאה מכך: קיזוז הפסדי אלביט כנגד הכנסות שותפות מותגים.

עוד קבע פקיד השומה כי חברת ריטייל לא הייתה חייבת לסווימוור 51 מיליון שקל שקוזזו בין הצדדים, אלא 19 מיליון שקל בלבד, ולכן לא ניתן היה לבצע פעולת קיזוז בגובה של 51 מיליון שקל. פקיד השומה גם שלל את ההכרה בתמורת אי-התחרות ששילמה ריטייל לאלביט הדמיה כהוצאה בייצור הכנסתה של ריטייל.

כל טענות רשות המסים הובילו לכך ששומה שהייתה אמורה להיות במקור על הכנסות של כ-66 מיליון שקל, התנפחה לשומת מס על הכנסות בהיקף של כ-500 מיליון שקל - מה שהעלה מטבע הדברים גם את חיוב המס של קבוצת גוטקס בצורה דרמטית.

באמצעות עורכי הדין דניאל פסרמן, שלמה אביעד זידר, ליאור שרעבי ממשרד גורניצקי ושות', ערערו החברות בקבוצת גוטקס על כל הקביעות של פקיד השומה.

השופטת סרוסי קיבלה את מרבית הטענות בערעור של גוטקס וקבעה כי תניית אי-התחרות בעסקת אפריקה היא אותנטית, וניתן באופן עקרוני לדרוש הוצאה בגינה, אך יש לייחס את ההוצאה לרוכשת, חברת קנדה.

ביחס לעסקת רכישת מותג גאפ קבעה  השוםטת כי רצף הפעולות שברכישת אלביט מסחר על הפסדיה, שרובם המוחלט נוצר כתוצאה מפעילות אחרת, וקיזוז אותם הפסדים אל מול פעילות מותגי זארה, מהווה עסקה מלאכותית, אך "למען הסר ספק" ציינה השופטת כי "קיזוז הפסדי אלביט אל מול הכנסות פעילות גאפ הוא קיזוז מותר, שכן אני סבורה כי לסווימוור הייתה כוונה כנה ברכישת פעילות גאפ כשלעצמה, ואילולא שותפות מותגים הייתה מועברת תחת ריטייל, לא היה בכך כל פגם".

לכן קבעה סרוסי כי יש לקבל את טענות גוטקס בסוגיות של מכירת/מחילת החוב בעסקת רכישת מותג גאפ, אך דחתה את הערעורים ביחס לסוגיות של קיזוז הפסדי אלביט אל מול הכנסות שותפות מותגים וניכוי ההוצאות בגין תניות אי-התחרות בעסקה זו.

רשות המסים ניסתה להתחמק מתשובות

בשולי הדברים, בסיום פסק הדין, מתחה השופטת סרוסי ביקורת על התנהלות פקיד השומה למפעלים גדולים בהליך המשפטי, וציינה בין היתר כי "המשיב (פשמ"ג, א' ל"ו) נמנע מלגלות מסמכים, נציגת המשיב התחמקה מלענות תשובות ענייניות בחקירתה, נטענו טענות סותרות ביחס לשומות אחרות, וההפניות לפרוטוקולים בסיכומים לא שיקפו את אשר נטען שהם משקפים".

השופטת ביקשה להזכיר לרשות המסים כי התנהלות כזו אינה מקובלת, וציינה: "תפקיד המשיב בהליך הוא לא לגבות את המס המקסימלי, אלא מס אמת... המשיב צריך להתנהל בצורה אובייקטיבית, לענות על השאלות שנשאל במסגרת חקירתו הנגדית מבלי להתחמק, בשאיפה להגיע לפשר האמת, לגבות את המס הנכון ולא על-מנת להצדיק את שומתו בכל מחיר.

"אם במהלך ניהול התיק המשיב מבין כי חלה טעות בסברתו הראשונית, מצופה ממנו לחזור בו, והוא לא צריך להתעקש על ניהול תיק גם כאשר הוא הבין שטעה. בנוסף, גם מבחינה פרוצדורלית, המשיב נמנע מלעמוד במועדים ולא הגיש את הסיכומים במועד על אף החלטות ברורות בעניין".

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יצאה למסע רכישות של מיליארד דולר בישראל. מה בכל זאת צריך להדאיג?

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי