גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זוגות צעירים, משפרי דיור, משקיעים. כולם נעלמו": מתווכים מספרים שאינם מצליחים לסגור עסקאות

דינמיקת המשבר וההפכפכות בשוק הדיור לא מאפשרות לרבים מהמתווכים להתפרנס מהמקצוע ● בשנת 2022 נרשמה ירידה דרמטית של 40% בהיקפי העסקאות, ובהלימה לכך רק 43% מכלל המתווכים שעברו את הבחינה שילמו את אגרת הרישוי ומימשו את זכות העיסוק שלהם

יותר ויותר מתווכים נוטשים את המקצוע / צילום: תמר מצפי
יותר ויותר מתווכים נוטשים את המקצוע / צילום: תמר מצפי

ענף התיווך נתון במשבר, לנוכח ירידות חריגות של כ־40% בהיקפי עסקאות הנדל"ן. המשבר בא לידי ביטוי בשיעור הנמוך של הניגשים לבחינות התיווך ב־2022, שמימשו את זכותם לקבל רישיון.

בבנק אוף אמריקה מזהירים: זו הבועה הבאה שעלולה להתפתח
צל חסר תקדים על יחסי ארה"ב-ישראל: ביידן רומז שדמוקרטיה אינה "עניין פנימי" | פרשנות 
שרת התחבורה מירי רגב: "מנכ"ל שידבר עם שר האוצר יודח, ועד אז יהיה בובה" 

מלשכת המתווכים מדווחים כי כמות גדולה של מתווכים נוטשים את המקצוע, וזאת בשל מספר העסקאות הנמוך, שאינו מאפשר לרבים להתפרנס כיום מהמקצוע. מנתוני משרד המשפטים עולה, כי רבים מהמתווכים שעברו את הבחינה המקצועית - לא משלמים את אגרת הרישוי, כי אינם רואים טעם בעיסוק במקצוע הזה בימים אלה.

"רק מי שחייב למכור או לקנות נמצא בשוק היום"

2022 היתה שנה מאוד מיוחדת, שכן היא נחצתה לשניים. בחלקה הראשון נרשמה ירידה מסויימת בהיקף העסקאות לעומת 2021, שנה בה נשברו שיאי העסקאות, עם ממוצע חודשי של כ־12.5 אלף עסקאות על דירות שבוצעו בחודש. במחצית הראשונה של שנה שעברה נחתמו כ־11 אלף עסקאות בחודש בממוצע, שעדיין נחשבות לרמה גבוהה מאוד. ואולם, מאז השוק נופל במהירות: ברבעון השלישי של שנה שעברה ירד הממוצע ל־8.5 אלף עסקאות בממוצע בחודש, ומאוקטובר ועד ינואר מדברים נתוני הכלכלנית הראשית באוצר על ממוצע של כ־7 אלף עסקאות בחודש בלבד. מדובר בירידה של כ־40% במספר העסקאות, ומשיחות עם מתווכים עולה, כי בחודשים פברואר־מרץ המצב נמשך, ורמת העסקאות שנסגרת נמוכה באופן שמזכיר להם את ימי המיתון מלפני 20 שנים.

"בעקבות עליית הריבית והתייקרות המשכנתאות שוק הדיור נמצא בהאטה. חוסר היציבות בשווקים הנובע מהרפורמה המשפטית רק מקשה עוד יותר כיוון שאנשים חוששים לבצע השקעות חדשות כרגע", אומר רון נובוטני, מנכ"ל רשת התיווך אנגלו־סכסון. הוא מדגיש כי למרות ההאטה "איננו מזהים ירידת מחירים".

 

"מתווכים שאני מדבר איתם אומרים שהמצב לא פשוט", אומר יושב ראש לשכת המתווכים, איציק לוי. "אין יותר זוגות צעירים, כי הם לא יכולים לעמוד בריביות; אין משקיעים שקונים דירות כי המימון והריביות גבוהים מבעבר. ואין גם משפרי דיור, כי אם הם תכננו למכור את דירת ה־3 חדרים שלהם ב־1.8 מיליון שקל, לקנות דירת 4 חדרים ב-2.5 מיליון ולהגיע להלוואה כוללת של מיליון שקל - היום זה בלתי אפשרי. הקהל היחיד שנותר בשוק הם מצמצמי דיור, שעוברים מדירות גדולות לדירות קטנות יותר. הבעיה, שפלח השוק הזה הוא קטן מאוד, ולכן יש ירידה דרסטית במכירות. מי שבשוק היום הוא רק מי שחייב למכור או לקנות".

ערן נסים, מנכ"ל רשת התיווך "שחף נכסים", הפועלת בעיקר באזור השרון מחזק את הסנטימנט. "יש אצלנו ירידה של 80% במספר העסקאות מאז השיא, ואני אומר בגלוי: מתווך שצריך לגדל ולפרנס משפחה מהמקצוע הזה - לא יוכל לעשות זאת היום, אלא אם הוא מנוסה וכבר חווה על עצמו משברים כאלה קשים". "אחרי הקורונה הנדל"ן בעט והכניס כסף, אבל לפני חצי שנה עברנו פאזה, והמשאית התהפכה בדקה. מוכרי דירות צריכים להבין, שאם לא יתפשרו על המחיר שלהם - לא תהיה עסקה; וגם אם כן - כמעט בכל שלב היא עלולה ליפול: במשא־ומתן אצל עורכי הדין, אצל הבנק למשכנתאות, ובין לבין. מתווך היום חייב ללוות את העסקה מתחילתה ועד סופה, כי אחרת יש סיכוי גדול שהיא לא תסגר".

כשהשוק פורח יש יותר מתווכים חדשים

הדברים שאומרים לוי ונסים משתקפים גם בנתונים רשמיים. מתווכי הנדל"ן נתונים לפיקוח של האגף לאסדרת מקצועות במשרד המשפטים, שבראשו עומד עמיר הרן. כיום רשומים באגף כ־26 אלף איש שמחזיקים ברשיון תיווך תקף, ואולם המספר מטעה. לוי מספר כי בפועל מספרם קטן בהרבה. "להערכתי כמחצית ממחזיקי הרשיונות אינם עובדים בפועל בתיווך. הם שמאים, עורכי דין, יועצי משכנתאות וכדומה. מעבר לזה, מתוך 10 שמתחילים לעבוד בתיווך רק שניים שורדים את השנה הראשונה", הוא אומר.

מהנתונים הרשמיים של משרד המשפטים ניתן ללמוד שיש קשר הדוק בין מספר המתווכים החדשים לבין מצב השוק. כשהשוק פורח, מספר המתווכים רושם עלייה - בפיגור של שנה, שכן לוקח לאנשים זמן להירשם לקורסים ללימוד תיווך ולמבחני התיווך. כשהשוק בנפילה - אנשים נוטשים את המקצוע באמצעות אי תשלום אגרת הרישוי השנתית למקצוע התיווך.

ב־2015 נרשם השיא הקודם של מספר העסקאות השנתי, וב־2016, הצטרפו לשוק 2,200 מתווכים (עלייה של כ־12%); בסוף 2020 החלו עליות המחירים הגדולות, שהגיעו לשיא ב־2021־2022, מה שבא לידי ביטוי בתוספת של 5,3000 איש (כ־26%) עד לסוף 2022. התוספת הכבירה הזו הייתה תגובה לשיא הבלתי נתפס של עסקאות שבוצע ב־2021, שבה בוצעו 150 אלף עסקאות על דירות, וענף התיווך שגשג כפי שלא שגשג מימיו.

בעשור האחרון נרשמו פעמיים שבהם מספר המתווכים הפעילים ירד: בפעם הראשונה ב־2014, אז נרשם שפל בעסקאות עקב המתנת השוק ליישום תוכנית מע"מ 0 של שר האוצר דאז יאיר לפיד, מה שהביא לירידה של כ־500 איש ממצבת המתווכים שהחזיקו ברשיון בר תוקף; בתקופת סגרי הקורונה ב־2020, כשהשוק היה משותק, החליטו 1,000 איש לעזוב את המקצוע.

הגיעו למסקנה שבימים אלה חבל על הכסף

המשבר שהחל במחצית השנייה של שנה שעברה, עוד לא מחלחל לנתונים הרשמיים, שכן המתווכים יכולים לשלם את אגרת הרישוי לשנה הנוכחית עד לסוף החודש (מרץ), ולא ברור כמה מהם יבחרו שלא לעשות זאת.

ואולם, לוי אומר, שבקרב המתווכים הדברים מורגשים: "אנחנו מרגישים את ההאטה במספר צורות, שאחת מהן היא כמות החידושים של רשיונות התיווך שנעשו בחודשים האחרונים. אם בעבר הגענו לסדר גודל של כ־25 אלף בעלי רשיונות לתיווך, כיום אנחנו מדברים על ירידה של לפחות 20%, וזה תוצאה מכך שהשוק מאוד קשה", הוא אומר. "תמיד יש נטישה של מתווכים, אבל בימים כתיקונם זה לא מגיע לשיעורים הללו. הממדים הללו מזכירים לי את תקופת הקורונה".

רמז לבאות יכול להגיע מנתוני בחינות התיווך: ב־2022 ניגשו כ־9,000 להיבחן במבחני התיווך, מהם עברו את הבחינות כ־6,200, ואולם 3,883 מהם שילמו את אגרת הרישוי. הייתר כנראה הגיעו למסקנה, שבימים אלה חבל על הכסף. מדובר בתופעה חריגה, ובאחוז הנמוך ביותר של מתווכים חדשים (כ־43%) שיצא מכלל אלה שניגשו למבחנים. אפילו בשיא הקורונה האחוז היה גבוה יותר והגיע ל־52%.

עוד כתבות

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

פינוי פצועים מירי פצמ''רים בכרם שלום / צילום: N12

7 פצועים מירי פצמ"רים מרפיח; גלנט: "סימנים שחמאס לא יילך למתווה"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • מטח כבד לצפון: 65 שיגורים לאצבע הגליל • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים בולטים

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד