גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

90 יום מאז הקמת הממשלה: מה קרה להבטחות הגדולות בתחום הדיור

בהסכמים הקואליציוניים נכתב כי הממשלה תקבע בתוך שלושה חודשים יעדים מוגדרים לשיווק ולתכנון יחידות דיור, תנסח תוכנית מקיפה, תגדיר לוחות זמנים לתוכנית מפרץ חיפה ותחזק את הפריפריה ● בינתיים נראה כי הקואליציה עסוקה בעיקר ברפורמה המשפטית ● תמונת מצב

יצחק גולדקנופף ומוטי בבצ'יק / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט
יצחק גולדקנופף ומוטי בבצ'יק / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הרפורמה במערכת המשפט העסיקה יומם וליל הן את המחוקקים והן את הציבור בשלושת החודשים הראשונים לכינון הממשלה. העסיקה כל-כך, עד שנדמה שנושאים אחרים פשוט נותרו בצד. כך נכון, בין היתר, לגבי ארבעה צעדים מרכזיים בתחום הדיור. לגביהם, התחייבה הממשלה בהסכמים הקואליציוניים לקבל החלטות בתוך 90 ימים מיום כינונה - קרי עד סוף מרץ. בינתיים, הם "תקועים" אצל מקבלי ההחלטות.

אלפי מתווכים עזבו השנה את המקצוע, ובמשרד המשפטים מקדמים רפורמה בענף
בקרן העושר נצברו 617 מיליון דולר - כשישית בלבד מהיעד המקורי  

תוכנית הדיור המקיפה טרם פורסמה

אחד הסעיפים החשובים בהסכמים הקואליציוניים הוא הכנת "תוכנית מקיפה כוללת להגדלת היצע הדירות ולהוזלת מחירי הדיור, לרבות לזוגות צעירים, מחוסרי דיור, חיילים משוחררים ויוצאי צבא, למתן פתרונות תכנוניים מיידיים בדגש על בנייה רוויה", בתוך 30 יום ממועד כינונה - קרי בסוף ינואר האחרון. עד כה לא פורסמה תוכנית כזו באופן רשמי.

בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת הוצגו "כיווני פעולה עיקריים" של משרד הבינוי והשיכון בתחום הדיור, הכוללים בין היתר הקצאת 800 מיליון שקל להאצת מיזמי נדל"ן, עדכון של מודל ההגרלות בתוכנית "מחיר מטרה" והקצאת 80 מיליון שקל לקידום פרויקטי שכירות ארוכת טווח. מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן, ציין בדיון כי הפרטים טרם הוצגו באופן רשמי לקבינט הדיור לצורך אישורו.

 

במהלך כהונתה הקצרה של הממשלה הקודמת פורסמו שתי תוכניות דיור כוללות, אך הראשונה שבהן רק כחצי שנה לאחר כינונה של הממשלה. עדיאל שמרון, מי שהיה במשך שש שנים מנהל רשות מקרקעי ישראל, וכיום משמש כמנכ"ל השותפות של החברות הראל ועץ השקד בתחום הדיור להשכרה, מציין בהקשר זה כי "כשממשלה נכנסת באמצע תקופה זה תמיד יוצר בעייתיות, אבל החלטות כאלו אף פעם לא מתקבלות במסגרת הזמן שהוגדרה מראש. חבל שכך - אך אני מניח שזה יקרה בקרוב.

"מה שחשוב הוא לשמור על יציבות בשוק הדיור, ובעיקר לא להוריד את הרגל מהגז, כדי שלא ניכנס למיתון גדול מדי בשוק הדיור, על רקע ירידות המחירים שכבר מתרחשות. נראה שמשרד הבינוי והשיכון מבין את זה ומבין שבעיקר צריך להמשיך עם הדברים שנעשו בשנים האחרונות".

לא הוגדרו יעדי תכנון ושיווק

החלטה מרכזית נוספת נוגעת להגדרת יעדי השיווק והתכנון של יחידות דיור לחמש השנים הבאות בשוק המגורים - שאותה על הממשלה לפרסם בתוך 90 יום, קרי השבוע. על פי המסתמן גם צעד זה לא יושלם בטווח הזמן המיידי.

המנכ"ל מורגנשטיין ציין בשבוע שעבר כי יעדי הממשלה צפויים להיות דומים לאלו שנקבעו בשנה שעברה - משמע ייקבע רף תכנון של כ־125 אלף יח"ד בשנה, שיווק של 75 אלף יח"ד בקרקעות המדינה והתחלות בנייה של 70 אלף דירות בשנה. "בסביבת ריבית כמו זו שאנו חווים היום, מדובר ביעד שאפתני ומורכב יותר משנים קודמות", ציין.

"חשוב מאוד שיהיו יעדים מוגדרים מדי שנה", אומר שמרון. "הגדרת יעדים היא אומנם המהלך הפשוט יותר, אבל מדובר במנוע מתכלל שמגדיר את הצפי לשנים הבאות עבור השוק כולו. ישנם אף גורמי מקצוע שמתוגמלים בהתאם לעמידה ביעדים הללו. עם זאת, גם כשאין יעדים מוגדרים והחלטות ממשלה בפועל, ברור שאף אחד מהגורמים המקצועיים לא ירצה לרדת מהמספרים שהושגו בשנים שעברו".

במשרד הבינוי והשיכון מתייחסים לעיכוב בשני הצעדים הללו, ואומרים: "שר הבינוי והשיכון, מנכ"ל משרדו, מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל וגורמים נוספים, עובדים בימים אלה על הכנת תוכנית דיור והצבת יעדים שיתאימו לנתונים שעולים מהשטח וייתנו מענה לכלל אזרחי ישראל. במקביל, מיד לאחר הפסח תיפתח הגרלה חדשה של תוכנית 'דירה בהנחה' שבה יוגרלו יותר מ־9,000 יח"ד, במתכונת הקיימת של התוכנית".

תוכנית "שער המפרץ" בחיפה ממתינה להחלטות

ההסכמים הקואליציוניים כללו גם הגדרת לוחות זמנים לפינוי התעשייה המזהמת ממפרץ חיפה, במסגרת תוכנית פיתוח המפרץ (המציעה בין היתר 130 אלף יחידות דיור חדשות, י"נ) והגדרת סעיף תקציבי ליישומה. החלטה זו אמורה הייתה להינתן גם כן בתוך 90 יום, אך נכון לעכשיו גם היא רחוקה מכך. מרשות מקרקעי ישראל, האמונה על העניין, נמסר כי "טרם נקבעו לוחות זמנים".

נציין כי בדיון בוועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת שנערך לפני כשבועיים הוצג סטטוס יישום החלטת הממשלה לפיתוח מפרץ חיפה, אשר הראה כי מרבית הצעדים הנגזרים מההחלטה עוד נמצאים בחיתוליהם. כך למשל, סקר לבדיקת זיהום הקרקעות ייעשה רק בעוד כשנה וחצי. מבחינת שלבי התכנון, התוכנית (תמ"א 75) נמצאת לקראת העברת התוכנית להערות הוועדות המחוזיות, שלב אחד לפני אישורה במוסדות התכנון.

יש לציין כי כל עוד החלטה ברורה לגבי לוחות הזמנים של התוכנית אינה ניתנת, גם אישורה התכנוני לא יהווה בשורה של ממש בפועל. פינוי התעשייה המזהמת, למשל, הוא אחד הצעדים החשובים בדרך ליישום תוכנית הענק, והגדרת תקציב גם היא מפתח להתקדמות ממשית, כמובן. לכן כל עוד החלטה זו לא מיושמת, תוכנית "שער המפרץ" כנראה תתעכב.

חיזוק יישובי הפריפריה יחכה?

בתום 90 יום לכינונה של הממשלה, כפי שנקבע בהסכם מול סיעת עוצמה יהודית, הממשלה אמורה להכריז על "החלטה לעידוד מעבר של תושבים לנגב ולגליל ולהרחבת היישובים, הגדלתם וחיזוקם".

חיזוק הפריפריה ועידוד מעבר ליישובי הנגב והגליל היו מהנושאים המרכזיים בהסכם מול סיעתו של השר איתמר בן גביר, אך נכון לעכשיו היא טרם יושמה. החשש הוא, כמובן, שהיעדר החלטות בהקשר זה תפגע בשאיפות ובתוכניות הממשלתיות של השנים האחרונות להגדלת האוכלוסייה בפריפריה.

מלשכת שר הנגב, הגליל והחוסן הלאומי, יצחק וסרלאוף, המשתייך לסיעת עוצמה יהודית, נמסר: "השר וצוות משרדו עוסקים בימים אלו בבניית תוכניות עבודה והחלטות ממשלה לקידום הנגב והגליל, הנוגעות, בין היתר, לעידוד מעבר תושבים לנגב והגליל ולהעלאת רמת החיים בהם, לרבות בתחומי הדיור, התעסוקה, החינוך, הבריאות והפנאי.

"כיוון שתוכניות שהביאה הממשלה בעבר הוכחו כאפקטיביות פחות, המשרד משקיע זמן בלימוד מניסיון העבר ובבנייה של תוכניות שיצליחו לייצר שינוי אמיתי בנגב ובגליל. בשבועות שלאחר חג הפסח נסיים את בניית המתווה שמתגבש בימים אלו ונפרסם אותו לציבור".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?