גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נקמת קשישי פריז: הצביעו בעד סילוק הקורקינטים השיתופיים מרחובות העיר

90% מהמשתתפים במשאל שקיימה העירייה, הצביעו בעד הפסקת הפעילות של חברות הקורקינטים השיתופיים בעיר ● אלא שההשתתפות במשאל הייתה מוגבלת ולפי דיווחים כללה שיעור גבוה של מבוגרים וקשישים ● ראשת העיר התחייבה לכבד את תוצאות המשאל

פריז. חברות הקורקינטים ינסו להילחם בהחלטה / צילום: Shutterstock
פריז. חברות הקורקינטים ינסו להילחם בהחלטה / צילום: Shutterstock

אחרי ההתלהבות הראשונית וההתפכחות בשל השלכות בתחום התאונות והחיים העירוניים, הפכה אתמול (א') פריז לעיר הראשונה בצרפת המסלקת את הקורקינטים החשמליים השיתופיים משטחה. בתומה של "התייעצות עירונית" - משאל עם בלתי מחייב שעליו הכריזה ראשת העיר בתחילת השנה כדי להכריע בסוגיה - כ-90% מהמצביעים אמרו כי הם מתנגדים לנוכחות הכלים הממונעים ברחובות העיר. 

האירו מתקרב לרמה שבה נסחר מול הדולר לפני פרוץ המלחמה. מה צופים האנליסטים כעת? 
פינלנד שברה ימינה: סאנה מארין הודחה מראשות הממשלה בבחירות 

ראשת העיר, אן הידלגו, הצהירה בעבר כי תכבד את תוצאות ההתייעצות, ואף רמזה כי היא אישית מתנגדת להמשך מתן רשיונות לחברות הקורקינטים הממונעות, שניסו לנהל קמפיין על לב הציבור בחודשים האחרונים.

ב-2018 היתה פריז אחת הערים הראשונות באירופה להציע רשת מקיפה של קורקינטים חשמליים להשכרה, מהסוג שהפך למראה שגור בשנים שלאחר מכן ברחובות ערים גדולות, כולל בישראל. רשיונות הפעולה היו חלק מהמהפכה התחבורתית והאקולוגית שעוברת העיר תחת שלטונה של הידלגו מהמפלגה הסוציאליסטית ושותפיה ממפלגת "הירוקים". הם הצטרפו לרשת מקיפה של אופניים להשכרה, לנתיבים שהוקצו לדו-גלגליים, ולשרטוט מחדש של עורקי התחבורה הצפופים בעיר כך שתינתן עדיפות של ממש להם, שתוביל לזניחת הרכב הפרטי.

התוצאה הראשונית הייתה תוהו ובוהו. פריז הפכה למוקד עלייה לרגל לחברות קורקינטים, התאונות נערמו, ההפרעה לתושבי העיר הצפופה ובמיוחד למי שרגיל ללכת בה ברגל על המדרכות גרמו לדעת הקהל הציבורית לפנות נגד הכלי החדש, ולעירייה להטיל מגבלות חמורות על השימוש בהם.

התחילו בהגבלות שלא עזרו

כבר לפני מספר שנים הוגבל מספר הזכייניות של הקורקינטים הממונעים לשלוש בלבד, מספר הכלים ל-15 אלף בלבד, והוטלו עליהם מגבלות מהירות באזורים מסוימים וצפופים במיוחד, כולל יישום אלגוריתמים המפחיתים את המהירות המקסימלית באזורי בתי ספר למשל. הותר להם לחנות רק באזורים מסוימים.

זה לא סייע. בשנה שעברה נרשמו אלפי תאונות בפריז, שכללו 459 מקרי פציעה ושלושה מקרי מוות (27 מקרי מוות נרשמו ברחבי צרפת). רבים מהמקרים היו של הולכי רגל שנפגעו על ידי רוכבי קורקינטים בנהיגה פרועה. אומנם לא כל המקרים היו קשורים בקורקינטים שיתופיים - בשנים האחרונות הפכה צרפת לאחד השווקים החמים ביותר לבעלות פרטית על קורקינטים ממונעים - אך דעת הקהל הציבורית הצביעה על הסיכון שבהם.

זאת, לצד מחקרים שהראו כי הם אינם מאפשרים זניחה של רכב פרטי אלא מחליפים בעיקר הליכה ברגל או שימוש בתחבורה ציבורית. הבלאי הרב שלהם, והעובדה כי רבים מהם מצאו את עצמם בקרקעית הסיין גם הפחיתו בחשיבות האקולוגית שלהם.

זו הסיבה שבחצי שנה האחרונה החלו הדלפות לפיהן החוזה של שלוש החברות הפועלות בפריז - Lime, Tier ו-Dott לא יחודש בשנת 2023. גורמים בעירייה יצאו באופן פומבי נגד הכלים. סגן ראשת העיר מטעם מפלגת "הירוקים" הגדיר בנובמבר את הקורקינטים הממונעים כ"מסוכנים, נוטים לתאונות ובלתי-סביבתיים". הוא אמר כי "החששות שלנו בנושא בטיחות המרחב הציבורי לא פחתו". בעקבות הלחץ, הידלגו עצמה הודיעה לפני שלושה חודשים על קיום ההתייעצות העירונית אתמול.

שיעור השתתפות נמוך מאוד במשאל

ראשת העיר לא ניסתה להסתיר את דעתה, גם בימים שלפני ההצבעה. "קורקינטים ממונעים שיתופיים הם מקור למתח רב ולחשש בעבור פריזאים רבים", אמרה בראיון בשבוע שעבר, והעריכה כי סילוקם מרחובות העיר, "יפחית את המטרד" במקומות ציבוריים.

בהתאם להחלטתה, נפתחו אתמול הקלפיות ברחבי בירת צרפת, והתושבים נקראו להצביע בשאלה שהידלגו הודיעה מראש כי תהיה פשוטה ככל האפשר - "האם אתה בעד או נגד קורקינטים שיתופיים?". מתוך 1.4 מיליון בעלי זכות בחירה שנרשמו כדי להצביע, רק 103 אלף בני אדם הצביעו אתמול.

כלי התקשורת הפריזאיים דיווחו על ייצוג מוגבר מהרגיל, לפי התרשמות, של מבוגרים וקשישים שהגיעו לקלפיות בהמוניהם כדי לשים סוף לתופעה ששיבשה את חייהם וגרמה להם לחיות בחשש, לפי כמה ראיונות שנעשו עם המצביעים. התוצאה הסופית, שתתברר בימים הקרובים, מוערכת ב"לא" מהדהד - כ-90% מהמצביעים החליטו לשים סוף לקורקינטים השיתופיים לפי נתונים כמעט-מלאים.

ייתכן כי שיעור ההצבעה הנמוך (כ-7%-8% מבעלי זכות הבחירה) ישמש את חברות הקורקינטים החשמליים השיתופיים, שנלחמו בחודשים האחרונים באמצעות קמפיינים ציבוריים, שחרור מחקרים חיוביים לתקשורת ועוד, כדי לטעון כי ההחלטה אינה לגטימית.

הן הציעו בעבר לקבל על עצמן התחייבויות נוספות כדי להמשיך ולפעול בעיר, כולל קביעת לוחית רישוי לכל מכונה, שתאפשר זיהוי במקרה של מעבר על החוק. הידלגו, מבחינתה, התחייבה בעבר לכבד את התוצאות של המשאל, ונראה כי הקורקינטים השיתופיים אכן בדרך החוצה מפריז.

אבל, כאמור, ישנם עוד הרבה מאוד קורקינטים שיתופיים בבעלות פרטית בצרפת, וייתכן כי הם יעמדו כעת בפני רגולציה מוגברת, שתכלול גם אכיפה מוגברת של חוקי התנועה. ב-2021 רכשו אזרחים צרפתים קרוב למיליון קורקינטים ממונעים, לפי דיווח ב"גרדיאן", וצרפת נחשבת לאחד מהשווקים הגדולים ביותר באירופה בתחום.

לתוצאות המשאל יכולות להיות גם השלכות רחבות יותר. שר הפנים הצרפתי אמר כי ערים גדולות אחרות במדינה "יסתכלו בשבע עיניים" על תוצאת המשאל הפומבי, וכי ייתכן שגם הן יחליטו לאסור על השימוש בכלים הממונעים השיתופיים בשטחם.

גם בערים אחרות באירופה הקורקינטים סובלים מתדמית גרועה, בעיקר בגלל הסיכון שבשימוש בהם להולכי רגל, נהיגה פרועה מצד צעירים ותיירים והצטופפות של שניים או שלושה רוכבים על כלי אחד. חברות הקורקינטים עצמן הצהירו כי "פריז הולכת בניגוד למגמה", כפי שאמרה דוברת חברת "Lime", אך ייתכן כי המגמה משתנה בימים אלה.

עוד כתבות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

רחובות טהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

הקשיים של איראן בתחום הנפט והחשמל עשויים לזרז הסכם גרעין

הסכם גרעין חדש שיבטל עיצומים יעמיד את טהרן בפני ירידה במחיר הנפט, התפתחות שלילית מבחינתה, אבל זינוק ביצוא צפוי לפצות על כך ויותר ● בנוסף, למשטר יש צורך דחוף בסיוע אמריקאי בפרט ומערבי ככלל בשדרוג תשתיות

אינטל חיפה. / צילום: Shutterstock

מאות עובדי אינטל יפוטרו בימים הקרובים. מה הם יקבלו בעזיבה?

עשרות עובדי אינטל ישראל קיבלו במהלך היום הזמנות לשימוע ● לפי ההערכה אינטל צפויה לפטר בין 15% ל-20% מעובדי חטיבת הייצור שלה בעולם ועוד אלפים רבים של עובדי מחקר ופיתוח ● אינטל מציעה חבילות פרישה מוגדלות לפורשים מרצון

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אורי יוניסי, בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

ראש חטיבת המשכנתאות של לאומי, אורי יוניסי, פורש מהבנק

יוניסי היה אחראי למדינות המשכנתאות הדי אגרסיבית שנבלמה לאחרונה ● מי שצפוי להחליפו בתפקיד הוא ראש אגף השירות של לאומי מתן סמיש, שנבחר בשנה שעברה לנבחרת 40 הצעירים המבטיחים של גלובס

פרופסור אמיר ירון, נגיד בנק ישראל. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הנגיד צופה אינפלציה של 2% בשנה הבאה, ומסמן: נסללה הדרך להורדת ריבית

בהתאם לצפי המוקדם, בנק ישראל הותיר את הריבית על כנה על רמה של 4.5%, בפעם ה-12 ברציפות ● ברקע ההחלטה: למרות התחזקות השקל והירידה בפרמיית הסיכון, בנק ישראל החליט כי האינפלציה לא מאפשרת עדיין להפחית את הריבית ● הנגיד פרופ' אמיר ירון אותת כי יהיו מספר הורדות ריבית בשנה הקרובה, אך ציין גורמים שעשויים לעכב זאת, בהם הגידול בביקוש לשכירות בשל המלחמה

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

מטוס של לופטהנזה / צילום: יח''צ לופטהנזה

קבוצת התעופה הגדולה שחוזרת לטוס לישראל, הבשורה והכוכבית

ענקית התעופה לופטהנזה צפויה לחדש את טיסותיה לישראל ב-1 באוגוסט, אך תעשה זאת בצורה מדורגת

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

תל אביב / צילום: Shutterstock

פס"ד דרמטי מציע גישה חדשה לחישוב היטל השבחה בפינוי־בינוי, שתעלה הרבה כסף ליזמים

פסק דינו של השופט גלעד הס מציג נוסחה לחישוב היטל השבחה בפרויקטים של פינוי־בינוי, שמעלה את שווי המצב החדש של הנכס ● המשמעות היא תוספת עלות מהותית ליזם, שעלולה לפגוע בהיתכנות הכלכלית של פרויקטים מהסוג הזה

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות בעקבות החלטת הריבית; מדד הנדל"ן ירד בכ-1.7%

ת"א 35 איבד 0.4% ות"א 90 ירד בכ-0.7% ● בנק ישראל הותיר את הריבית ללא שינוי ● בנק הפועלים: הפחד מפספוס הזדמנויות מניע עתה את בורסת ת"א ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט ● וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: נתן ווייל, לע''מ

היועמ"שית: הליך הדחתי על־ידי הממשלה בלתי חוקי ופוליטי לגמרי

גלי בהרב־מיארה הגישה את עמדתה באשר לעתירות שהוגשו לבג"ץ נגד הדחתה, בה קבעה כי ההליך הוא בלתי־חוקי ביסודו ● "השיקול המרכזי בבסיס ההחלטה - רצונה של הממשלה להסיר מגבלות על כוחה השלטוני, באמצעות הליך הפסקת כהונה פוליטי", כתבה היועמ"שית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס מתרחב להולנד וטוען: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם