גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למה שוק המניות בארה"ב מסרב לרדת והזיכרון הרע מ-2008

שוק המניות האמריקאי לא נשמע לתחזיות הירידות שלי ● אך בשאלה האם התחתית האחרונה מאחורינו, ושיאים חדשים במדד המוביל לפנינו, התשובה שלי היא חד-משמעית לא

ניתוח טכני
ניתוח טכני

 

 

הכותב הוא מנתח טכני, בורסה גרף מקבוצת Guideline 

שוק המניות האמריקאי מסרב לרדת. בכך הוא יוצר שני כוחות מנוגדים: מחד אלו המאמינים שהירידות תמו והשוק בדרכו צפונה, ומעברם השני אלה שעדיין בדעה מוצקה שהירידות יגיעו, וזו רק שאלה של זמן. ולא מדובר במשקיעים הקטנים אלא בכוחות גדולים הרבה יותר, ולכל אחד מהם הנימוקים והצידוקים שלו. אני בתפקיד של לספק הסברים מדוע הירידות מתמהמהות והאם הן בכלל בדרך.

● ענת גואטה: המשק כבר אינו מספק למשקיעים את תחושת הביטחון אשר אפיינה אותו עד עתה 
למה האירו מתחזק ואיך אפשר להרוויח מזה?

בחודש האחרון, שבה ונשאלה השאלה האם התחתית האחרונה מאחורינו, ופניו של שוק המניות האמריקאי לעבר שיאים חדשים. התשובה היא חד-משמעית לא. התרחיש האופטימי ביותר מדבר על דשדוש, "הליכה הצידה" ותנודתיות לשני הכיוונים. הכישלונות החוזרים ונשנים של מדד S&P 500 בהתמודדות עם רמת 4,150 הנקודות, בדרך לביסוס מהלך עליות, יחד עם התנודתיות בטווח הקצר, מהווים לתפיסתי בניית תשתית לגל הירידות הבא.

בניתוח הנוכחי אתקוף את השוק מזווית מעט אחרת, עם כלים מעט שונים. אפתח בציון העובדה כי מה שקורה עכשיו זהה כמעט למה שקרה ברוב מגמות הירידה ארוכות הטווח בשוק האמריקאי, כמו גם בזה המקומי. 

באיזה שיפוע מצויים הממוצעים הנעים

● את הגרף השבועי, המייצג את טווח הזמן הבינוני, 'מתחתי' הפעם עד מפולת 2008. כל נר בו מייצג שבוע מסחר בודד.

● צירפתי לגרף שני ממוצעים נעים. הראשון והקצר מביניהם הוא ל־100 שבועות, כלומר מבטא את שער הסגירה הממוצע של 100 השבועות האחרונים. הממוצע הנע השני והארוך יותר הוא ל־200 שבועות בהתאמה. זו אינה בחינה שגרתית של השוק, אך היא יעילה.

כאשר המגמה היא מגמת עלייה, מתקיימים שלושה תנאים: השוק מצוי מעל לשני הממוצעים הנעים, הממוצע הקצר מעל לארוך ושניהם משופעים מעלה. בתיקונים הטכניים יש לעיתים נפילות נקודתיות של השוק מתחת לממוצעים הנעים, אך הם שומרים על הסדר שלהם ועל השיפוע.

כאשר המגמה היא ירידה יתקיימו גם כן שלושה תנאים: השוק מצוי מתחת לשני הממוצעים, הקצר מתחת לארוך ושניהם משופעים מטה. גם כאן ייתכנו זינוקים נקודתיים של השוק מעל לממוצעים הנעים, אך נשמרים הסדר והשיפוע שלהם.

הגרף מזכיר את מפולת 2008

לקראת גלי ירידות מתרחשים כמה מהלכים: הממוצע הארוך מאבד מהשיפוע החיובי שלו ומתחיל להתאזן; שימו לב לתהליך שנראה על גבי הגרף ב־2008 וכעת. השני והחשוב הוא שהשוק מתייצב בין שני הממוצעים הנעים ושוהה שם פרק זמן ארוך, בבחינת התבססות לקראת הגל הבא. זה בדיוק מה שקרה ב־2008 וקורה כעת, ומזכיר את התרחיש שהיה גם במפולות אחרות. 

המשמעות שנגזרת מכך, בניתוח של השוק מזווית אחרת כאמור, היא של רמת סיכון גבוהה. צרפו לכך את העובדה שבטווח הזמן הארוך אין מגמת עלייה, ותקבלו משוואה לא אופטימית שבעצם מאיצה בנו לחשוב פעמיים על כל החלטה שאנו מקבלים.

אמרתי בעבר ולא מיותר להזכיר שוב: יש עליות שבהן כדאי לקנות ויש כאלה שנועדו כדי למכור סחורה. התנהגות השוק לא מבשרת טובות, הסיכון הטמון גבוה, וסכנה של גל ירידות משמעותי עודנה בפתח.

מניות הבנקים לא יכולות לרדת? אל תאמינו לאגדות 

בנובמבר 2022 ניתחתי לאחרונה את מדד הבנקים. עוד חידוד לעובדה כי תהליכים דורשים זמן. המסר המרכזי אז היה שמי שימשיך להחזיק במניות הבנקים ישלם בריבית דריבית. מאז לא היה חודש אחד שהבנקים סגרו בעלייה. תנודתיות גבוהה הובילה לבסוף תמיד לירידות. הסיבות יכולות להיות כלכליות או פוליטיות, אך התשתית בבסיס המגמה של המדד מזכירה לי את השוק האמריקאי.

בנובמבר מדד הבנקים דשדש וביטא איזון בין כוחות הביקוש לכוחות ההיצע באשר הכיוון העתידי של השוק. אלא שהדשדוש הזה הגיע אחרי מהלך עליות ארוך, ואחרי שמדדי המומנטום, שמשמשים אותי לרוב בניתוח השוק האמריקאי, הראו ירידה.

המדד בדרכו מטה עד 2,600 נקודות

נוצרה רמת תמיכה באזור 3,170 הנקודות במדד. זו הייתה רמת המדד שבה הקונים היו מוכנים לרכוש כל כמות, והיא החזיקה מעמד כמעט שנה. אלא שבחודש האחרון הקונים לקחו צעד אחורה ורמה זו נשברה מטה. זה היה בסך-הכול צפוי, רק שהשבירה הזו אמורה להוביל את המדד עוד מדרגה למטה לאזור שבין 2600-2850 נקודות, ולא בטוח ששם זה יסתיים.

אז אם אתם מחזיקים עדיין במניות הבנקים מתוך אמונה עתיקה שמדובר במניות דפנסיביות, אל תאמינו לסיפורים שהן אינן יכולות לרדת. לאורך ההיסטוריה הן ירדו כמו כל מניה אחרת, ואף גרוע מכך.

מניות הבנקים אינן חסינות, ובנקודת הזמן הזו - הדבר האחרון שכדאי לעשות הוא לרכוש אותן.

עוד כתבות

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה