גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה צפוי בדוחות חברות הטכנולוגיה הישראליות בוול סטריט?

אנליסט הטכנולוגיה שחר כרמי מפסגות בית השקעות מעריך, עם פתיחת עונת הדוחות לרבעון הראשון בוול סטריט, כי רוב החברות ינסו להציג איך הן יכולות להרוויח מטרנד הבינה המלאכותית, "וחלקן אף יהיו צודקות" ● ומהו לדבריו האיום החדש על חברות אבטחת הסייבר?

מיכה קאופמן (פייבר), גיל שוויד (צ'ק פוינט), אבישי אברהימי (וויקס), רועי מן (מאנדיי) / צילום: יואב הורנונג, שלומי יוסף, איל יצהר
מיכה קאופמן (פייבר), גיל שוויד (צ'ק פוינט), אבישי אברהימי (וויקס), רועי מן (מאנדיי) / צילום: יואב הורנונג, שלומי יוסף, איל יצהר

תקופת הקורונה הייתה לא קלה לרוב האוכלוסייה, אך חיובית מאוד לחברות הטכנולוגיה, שנהנו מביקושים גבוהים לפתרונות שלהן. מניות הענף בוול סטריט הגיעו לשיאים על רקע זה ב־2021, אך שנת 2022 הייתה הרבה פחות חיובית: עליית הריבית והחשש ממיתון הובילו לשינוי בטעמי המשקיעים, ומניות הטכנולוגיה נחלשו משמעותית.

הסיבה העיקרית להורדת דירוג האשראי של ישראל והמכשול הבא שמעבר לפינה | אורי פסובסקי, פרשנות
כשל שוק או הזדמנות: כך הפכו הקמעונאיות למשקיעות בסטארט־אפים
הבינה המלאכותית יודעת לעשות כמעט הכול - אבל לא לנצח את השווקים | פרויקט מיוחד

שנת 2023, שנפתחה בחשש, דווקא מספקת תשואות חיוביות עד כה במניותיהן של מרבית חברות הטכנולוגיה. כעת הן צפויות לפרסם את דוחותיהן לרבעון הראשון של השנה - מה צפוי בדוחות אלה ומהן המגמות הבולטות שיש לשים אליהן לב?

שחר כרמי, אנליסט טכנולוגיה בכיר בפסגות בית השקעות, אומר כי "ברמת הענף, אנחנו מגיעים לדוחות הרבעון עם ציפיות די נמוכות. אמנם היינו ברמת ציפיות נמוכה יותר בתחילת השנה והמניות תפקדו יפה, אבל זה לא היה בגלל צפי לרבעון פנומנלי, אלא כי בשוק מבינים שלמרות שהשנה התוצאות לא יהיו כל כך מרשימות, בשנה הבאה כבר צריכה להיות חזרה לצמיחה".

שחר כרמי, אנליסט הטכנולוגיה של פסגות בית השקעות / צילום: מושיק בירן

כרמי מצביע על טרנד בולט שצפוי לככב בדוחות: ה-AI - בינה מלאכותית. "AI זה הבאזז־וורד הכי בולטת, לא צריך להיות טכנולוג גדול כדי להבין את זה", הוא אומר. "אני מעריך ש־90% ויותר מהחברות ינסו להסביר למה המוצר שלהן מבוסס בינה מלאכותית ואיך הן ירוויחו מהטרנד הזה, וחלקן אף יהיו צודקות".

מי למשל?
"הקונצנזוס כיום הוא שהמנצחת הגדולה היא יצרנית השבבים אנבידיה , שלמערכות שלה כרגע אין תחרות. גוגל גם פרסמה מסמך שמראה שהפתרון שלה מציג תוצאות טובות, אבל בינתיים היא 'חוטפת' בגלל התחרות בתחום החיפוש, שבו היא מאותגרת על ידי מיקרוסופט , שגם היא כוכבת גדולה בעולם ה־AI. מצד שני גם לגוגל, מטא ואמזון שכרגע נראות כמשתרכות קצת מאחורה, יש יכולות לא מבוטלות. ימים יגידו".

ובקרב הישראליות?
"נייס מדברת כבר הרבה זמן על בינה מלאכותית. בפתרונות של מוקד שירות או ממשק של לקוח מול חברה יש המון מקום לשימוש בה - החברה תדע מה הלקוח רוצה עוד לפני שהוא יתקשר, ומודלים חכמים יאפשרו לה להציע לו הצעות לפני שהוא מתלונן. על פניו לנייס יש מודולים בתחום, והיא יכולה להיות בו שחקנית. צריך לזכור שגם לאמזון ומיקרוסופט יש פתרונות של customer engagement, כלומר הן מתחרות, אם כי לנייס יש גם שיתוף פעולה עם מיקרוסופט. נכון להיום בשוק מתייחסים לנייס כאל חברה שיש לה יותר פוטנציאל להרוויח מאשר להפסיד מהתפתחות ה־AI, ומדובר בחברה טובה שידעה להתאים את עצמה למגמות השונות בעבר, כמו הכניסה לענן".

לדברי כרמי, מגמה נוספת צפויה להיות חולשה בתחומי האלקטרוניקה הצרכנית וה־PC, כפי שנצפה באיתותים מוקדמים - התחזית של אינטל ותוצאות המכירות שפרסמה ענקית השבבים TSMC: "התחום יהיה חלש, אין פה חדשות מרעישות, והשאלה היא מתי יגיע ההיפוך. השוק מצפה לשמוע בתחזיות החברות על שינוי מגמה בענפים אלו במחצית השנייה של השנה. השאלה היא עד כמה הולכים לכיוון מיתון בארה"ב, ובינתיים אין מיתון". עוד מגמה שתמשיך לדבריו היא הדיבור על מעבר לרווחיות ופחות דגש על צמיחה.

בהקשר של חברות אבטחת הסייבר, כרמי אומר כי "זה בדרך כלל התחום להיות בו בתקופות חלשות, כי הביקוש די קשיח - אי אפשר להפסיק להגן על דאטה בגלל חולשה כלכלית, והמעבר לענן מחייב להתאים את אופי ההגנה. היה מומנטום חזק עד לפני חצי שנה, ואז חברות בתחום התחילו לדבר על כך שלקוחות מתחילים לצמצם את הרכישות. נוסף על כך יש 'אויבת' משמעותית - מיקרוסופט, שהלכה ותפסה נתחי שוק מאוד גדולים בהגנת סייבר, עם מכירות שנתיות של 20 מיליארד דולר ב־2022 - זה סכום גדול יותר מהכנסות החברה הגדולה ביותר בתחום, פאלו אלטו".

כרמי מעריך שמיקרוסופט מהווה איום גדול על חברות התחום - פחות במקרים של פאלו אלטו וצ'ק פוינט שמוכרות גם מוצרים ופתרונות בתחומים שמיקרוסופט לא פועלת בהם, ויותר על חברות end point כמו סנטינל וואן, ובמידה מסוימת סייברארק. "מיקרוסופט יכולה להציע מחירים יותר נוחים ופתרונות ללקוחות קיימים שלה גם בתחום הסייבר, וזה ניכר כבר עכשיו", הוא אומר. לגבי סנטינל וואן מציין כרמי כי "זו חברה שאנחנו מאוד מעריכים, שצפויה לצמוח ברבעון הראשון ב־8% מול הרבעון הקודם, הרביעי, שזה מאוד נדיר. זו חברה מאוד מעניינת, אבל בהחלט יש כאן איום".

 

"צ'ק פוינט חזרה לאכזב"

על צ'ק פוינט אומר כרמי כי הוא מוטרד מהשחיקה בשיעורי הרווח שלה לאורך השנים. "בשנה שעברה היה נראה שהם מצליחים לצמוח בקצבים יותר יפים מהרגיל, אבל ברבעון האחרון הם חזרו לאכזב. ההזמנות לא נראות במספרים משכנעים, עם צמיחה של אחוזים בודדים. נראה שהם מקובעים מדי במקום המיושן שלהם, ולא מצליחים לעשות את הקפיצה לעולם החדש", סבור כרמי, "וזה עלול לאתגר אותם".

מנגד, פאלו אלטו  נהנית לדבריו מהמגמה של לקוחות לצמצם את מספר ספקי הסייבר שלהם, והפורטפוליו הרחב שלה מסייע לה לצמוח - גם אם הצמיחה הגיעה בעיקר מרכישות ולא ממו"פ. "הבעיה של פאלו אלטו זה שהיא מגיעה לדוחות אחרי ריצה חזקה במניה, והיא תצטרך להציג דוח ממש טוב בשביל להצדיק את זה", הוא אומר.

סייברארק, עוד חברה מהתחום, היא לדבריו "חברת נישה מצוינת שנראית כמו מטרת השתלטות קלאסית, השאלה רק מתי ובאיזה מחיר. הרבעון הקרוב שלה לא יהיה מלהיב, והיא גם בתקופת מעבר משום שזה יהיה הרבעון האחרון של אודי מוקדי כמנכ"ל (עובר לתפקיד היו"ר, ש' ח' ו')".

"מאנדיי תתפקד יפה"

מה צפוי בדוחות חברות התוכנה מאנדיי, Wix ופייבר?
"אני מצפה ממאנדיי 'לתפקד' יפה. על בסיס נתונים כמו טראפיק באתר שמעידים על עניין משתמשים, נראה שהיא צומחת בקצבים יפים, ונחכה לראות אם זה יתורגם להכנסות. היתרון שלה הוא נוכחות יפה מחוץ לארה"ב - אם בשנה שעברה אירופה למשל הייתה מקום פחות טוב להיות בו, השנה זה יותר חיובי. מעבר לזה היא מתקרבת לאיזון תפעולי, ואני מנחש שהם ישימו דגש על המעבר לרווחיות. יש למאנדיי הרבה כסף בקופה, ואולי נראה רכישות.

"ב־Wix התמחור של המניה היום פחות מטריד. היא נסחרה בעבר במחירים שגרמו לי לנוע באי־נוחות, ועכשיו אפשר להצדיק את התמחור. הם צריכים לשים דגש על מעבר לרווחיות, וזה הכיוון שם. לא מן הנמנע שנראה אותה משתפרת בדוחות.

"לגבי פייבר  יש סימן שאלה: בעולם של מיתון, קרי גידול באבטלה, חברה שמוכרת שירותים שמחליפים שירותי כוח אדם עלולה להיפגע כי נדרשים פחות עובדים, או לחלופין להרוויח כי אנשים שפוטרו יכולים להפוך לפרילנסרים, וחברות יעדיפו לשכור פרילנסרים ולא עובדים קבועים", מציין כרמי. "זאת חברה שאני מעריך, והציפיות שם היום לא בשמיים. אם לא יהיה מיתון סופר חריף, היא לא תאכזב".

עוד חברת טכנולוגיה ישראלית היא נובה, שנסחרת במקביל בנאסד"ק ובת"א, ומייצרת מערכות בדיקה לייצור שבבים. "יש לה יכולות טכנולוגיות מעולות, והאתגר הגדול שלה השנה זה האתגר של כל ענף הציוד - שצפוי לצנוח ביותר מ־20%. מכירות הענף היו 94-95 מיליארד דולר ב־2022 ויירדו השנה ל־75 מיליארד. בשנה שעברה, למרות השוק הטוב המניה ירדה, כי השוק גילם לפחות חלק ממה שהולך לקרות השנה. יש קונצנזוס אנליסטים לירידה של 9.5% בהכנסות השנתיות של נובה, וזה עדיין אתגר גדול לעמוד ביעד הזה, כי כדי לרדת ב־9.5% - שזה פחות מהירידה בענף, היא תצטרך להגדיל נתחי שוק. היתרון שלהם הוא חשיפה נמוכה יחסית לעולם ה־memory, שהוא הכי בעייתי השנה. גם שם יש תקופת מעבר של החלפת מנכ"ל. במחירה הנוכחי, קשה להתלהב מהמניה, וכדי להצדיק את התמחור צריך להניח הנחות די אופטימיות".

חברה אחרת היא קורנית דיגיטל, שמנייתה ירדה מתחילת השנה בניגוד למגמה הכללית. "אחרי הייפ לפני שנתיים, 2022 הייתה מזעזעת לקורנית, והם הנמיכו ציפיות, כנראה כדי שיהיה להם מאיפה להתחיל לצמוח. בסוף, מה שהם עושים זה מדפסות לחולצות, והם צריכים אי־קומרס חזק, מה שאומר שעולם של מיתון זה פחות טוב. מצד שני הציפיות ממנה ברצפה, עם מכפיל מכירות של 1.2, עם כסף בקופה, מוצר הגיוני ומנכ"ל שאמור להצעיד אותה קדימה".

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק