גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה עשו החסכונות שלכם בחודש מרץ? ילין לפידות ואנליסט מככבים, וזו הסיבה

מדד הנאסד"ק שעלה ב־5% בחודש שעבר משך את התשואות מעלה, למרות מגמה מעורבת בבורסה בישראל ● ילין לפידות ואנליסט, שהצטיינו, מחזיקים בתיק לא־סחיר קטן מאוד, מה שאפשר להם להימנע מירידת ערך ● ומה מצב קליטת הכספים בגופי החיסכון

תשואות חיוביות במרץ הודות למדדים בחו''ל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
תשואות חיוביות במרץ הודות למדדים בחו''ל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

קרנות ההשתלמות במסלול הכללי וקרנות הפנסיה (מסלול הצעירים) סיימו את חודש מרץ עם תשואה חיובית ממוצעת קטנה שנעה סביב 0.25% ו־0.4%, בהתאמה. התשואה החיובית הושגה בעיקר בעקבות חשיפה למדדים בחו"ל, שהציגו בחודש שעבר, בדומה לכל מחצית השנה האחרונה, תשואה עודפת ביחס לבורסה בתל אביב. כך, גם מסלול המניות בקרנות ההשתלמות השיג תשואה ממוצעת של 0.3%, גבוהה במקצת מאשר המסלול הכללי, הסולידי יותר.

מושכים כסף מקרן ההשתלמות? כך תעשו את זה נכון | בדיקת גלובס
איך כדאי לפנסיונרים להתכונן לפעם הבאה שהריביות יירדו
בעלי ההון שזונחים את הנדל"ן והבורסה בת"א לטובת השקעות בדולר ובחו"ל

מי שהצטיינו במיוחד במרץ, ועשו זאת גם בינואר - שבו נרשמו תשואות חיוביות אף יותר, הם בתי ההשקעות ילין לפידות ואנליסט. במרץ רשם ילין לפידות תשואה חיובית של 0.86% במסלול ההשתלמות הכללי ושל 1.5% במסלול המנייתי, בעוד שאנליסט הציג תשואה של 0.64% ו־1.62% באותם מסלולים. בולטת לרעה הפניקס עם תשואה שלילית של 0.26% במסלול הכללי של קרנות ההשתלמות ותשואה שלילית של 0.29% במסלול המניות. גם כלל ואלטשולר שחם סיימו את מרץ עם תשואה שלילית במסלול המניות של 0.57% ו־0.16%, בהתאמה.

הסיבה לפערים בין שני הגופים המובילים לבין הממוצע הענפי, נעוצה בתיק הלא סחיר הקטן יחסית שלהם למול זה של המתחרים. אשתקד, כאשר שוקי המניות ברחבי העולם ירדו בשיעור דו ספרתי, הנכסים הלא סחירים מיתנו את הירידות. אולם כעת, כפי שנכתב בגלובס בחודש שעבר, בעיקר סביב שיערוכים שנעשו בענפי הנדל"ן והטכנולוגיה שנפגעו אשתקד, ירדו מחירי הנכסים הלא סחירים.

אלוקציה ושיערוך נכסים לא סחירים

"את הסיפור של תחילת 2023 צריך לחלק לשני חלקים", מסביר עומר דגני, סמנכ"ל שיווק ומכירות בילין לפידות. "החלק הראשון הוא האלוקציה של התיק. בהקשר הזה התחלנו את השנה בצורה חזקה שהביאה לידי ביטוי את החשיפה החו"לית והמט"חית שלנו, שהיא גבוהה ביחס לתעשייה, ובנוסף את האנליזה והבחירה הפרטנית באג"ח ובמניות".

ההצלחה הזו מתבססת על כך שברבעון הראשון המגמה במרבית המדדים בארה"ב הייתה החיובית, כשמדד 500 S&P עלה ב־5.5% והנאסד"ק בפי 3 כמעט - 14.8%. זאת לעומת שוק המניות בישראל שהציג מגמה שלילית, כשמדד ת"א 35 ירד ב־3.2% ות"א 125 בשיעור של 4.8%.

החלק השני, לדברי דגני, הוא כאמור שיערוך הנכסים הלא סחירים. "בחלק מהגופים המוסדיים שיעור הנכסים הלא סחירים מגיע לכשליש מהתיק, וחלקם עדיין משקף את מחירי 2021 - מדובר בעיקר בסטארט־אפים וחלק מההשקעות בנדל"ן", הוא אומר. "המשמעות היא שאותם גופים ייאלצו להמשיך ולשקף במהלך החודשים הקרובים את ירידת השווי שבאה לידי ביטוי ב־2022, וזו עשויה להיות משקולת כבדה על התשואה. בילין לפידות יש שיעור נמוך מאוד של נכסים לא סחירים. להערכתי, הרכב התיק שלנו מצד אחד, והחשיפה הנמוכה לנכסים לא סחירים מהצד השני, עשויים להעניק לנו יתרון תחרותי מובהק גם בהמשך השנה", הוא מציין.

ואכן, נכון לסוף חודש פברואר, עמד החלק הלא סחיר מתיק ההשקעות של ילין לפידות כחברה מנהלת על כ־10% בלבד. אצל הפניקס לדוגמה מדובר על 20%, כאשר גם אצל כלל מדובר על שיעור דומה של תיק לא סחיר.

בקרנות הפנסיה, במסלול בני ה־50 ומטה, מי שהובילה בחודש מרץ היא מגדל עם תשואה של 0.92%, כפול מהממוצע הענפי. גם את הרבעון הראשון של השנה מגדל מסיימת עם יתרון על המתחרים, כשהיא מציגה תשואה מצטברת של 2.3%.

הקרנות משתפרות בקליטת כספי החוסכים

בתוך כך, רשות שוק ההון פרסמה לאחרונה בפעם השנייה את מדד הפנדינג, המדד שמגלה עד כמה גופי החיסכון מצליחים לקלוט במהירות את הכספים שעובדים ומעסיקיהם מעבירים אליהם מדי חודש, פקטור שהוא משמעותי לתשואות ולכיסוי הביטוחי של החוסכים.

המדד משתמש בסולם ציונים שבין 0 ל־100 נקודות. מהתוצאות עולה שבשנת 2022 קיבלו קרנות הפנסיה ציון ממוצע של 88 (לעומת כ־85 ב־2022), כאשר הבולטת היא מנורה מבטחים זו השנה השנייה, עם ציון של 94.5 נקודות (שיפור לעומת 93.2 ב־2021). זהו נתון מעניין, בעיקר כיוון שמנורה מבטחים היא קרן הפנסיה הגדולה בישראל. במקום השני והשלישי נמצאות כלל ומגדל, שגם הן הצטיינו במדד הקודם.

בענף קרנות ההשתלמות, הציון הממוצע עמד על 87 (לעומת 86 ב־2022), כשהמנצח הגדול של המדד הוא ילין לפידות עם ציון כמעט מושלם של 98, זהה לשנה שקדמה. מנורה מבטחים מצטיינת גם בתחום זה, ואחריה בתי ההשקעות מור ואנליסט, ואת החמישיה המובילה סוגרת הפניקס. ילין לפידות מצטיין גם בקופות הגמל (ציון 98.4), ואחריו אינפיניטי (95).

גיא קריגר, מנכ"ל מנורה מבטחים פנסיה וגמל, ציין כי "שיוך כספים הוא אחד הדברים החשובים ביותר בעולמות הפנסיה והגמל, ואנו נמשיך להוביל ולהיות בקדמת הטכנולוגיה עבור לקוחותינו".

כאשר הכספים שמפקידים המעסיקים עבור עובדיהם, או עובדים עצמאיים עבור עצמם, לא מגיעים ליעדם, עשויה להיווצר פגיעה קשה בוודאות הכלכלית לאחרי היציאה לגמלאות. ולכן שיוכם של כספים לחשבון החיסכון הפנסיוני של העובד בסמוך למועד ההפקדה הינו קריטי. זאת מאחר שהיכולת לתקן שגיאות מוגבלת מאוד לאחר היציאה לגמלאות, וכרוכה בהשקעת משאבים רבים. מעבר לכך, היכולת של הפרט לזהות את הטעות בעולם הפנסיוני מוגבלת מאוד, כשמרבית החוסכים אינם עוקבים אחרי הכספים המופקדים לתוכנית החיסכון.

החדשות הטובות הן כי הגופים המוסדיים פעלו רבות לצמצום הכספים שלא הגיעו ליעדם. נכון לשנת 2017 לא שויכו כ־2 מיליארד שקל שהועברו לקרנות הפנסיה, לחשבונות החוסכים, וכיום מדברים בעולם החיסכון על מאות מיליוני שקלים. השיפור ניכר ברמת התעשייה, אך יש גופים שעוד צריכים לעבור כברת דרך ארוכה כדי להגיע לתוצאות ראויות. כך למשל אלטשולר שחם שנמצא בתחתית כמעט בכל מוצרי החיסכון, ובולט במיוחד בתחום הפנסיה עם ציון של 74 בלבד, שיפור מזערי לעומת 2021.

עוד כתבות

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

יו''ר המועצה הלאומית לכלכלה, אבי שמחון / צילום: שלומי יוסף

ויכוח בין האוצר ליועץ הכלכלי של רה"מ: האם תוקם חוות שרתים בפריפריה?

פרופ' אבי שמחון דוחף להגדרת חוות שרתים כ"תשתית לאומית" - ולאפשר הקמת תחנות כוח צמודות במסלול עוקף רשויות מקומיות ● באוצר מתנגדים מחשש לעומס על רשת החשמל ועלויות כבדות ● הביקורת: "ההטבות מוגבלות לצפון הקרוב ולדרום המרכז, הגליל והנגב - בחוץ"

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

כרמיאל. זינוק ברכישת דירות חדשות / צילום: Shutterstock

בין הריסות מטולה לצמיחה בכרמיאל: מה קורה עם מחירי הדירות בצפון?

שוק הנדל"ן ליד הגבול הצפוני יכול לשמש כברומטר לחוסן: בעוד שבקריית שמונה ובכרמיאל נרשמת חזרה של משפרי דיור מקומיים, מטולה וצפת עדיין נאבקות בחורבן ובקיפאון ● ניתוח של נתוני 2025 מגלה היכן המחירים כבר החלו לטפס מחדש

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים