גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבע מציגה: יותר ממיליארד שקל בעשור לבכירים

במהלך תקופה בה חוותה ענקית התרופות משבר שהעמיד בסימן שאלה את המשך קיומה, הסתכמה עלות התגמולים למנהליה הבכירים ב–330 מיליון דולר, כמעט מחציתם הוניים ● כשליש מהסכום זרם לכיסו של קאר שולץ, ומעל 20 מיליון דולר קיבל המנכ"ל שקדם לו, ארז ויגודמן

נשיא ומנכ''ל טבע היוצא, קאר שולץ / צילום: אלעד מלכה
נשיא ומנכ''ל טבע היוצא, קאר שולץ / צילום: אלעד מלכה

לפני כמעט 10 שנים אושרה פשרה בתביעה ייצוגית, שקבעה שחברת התרופות טבע תתחיל לפרסם את התגמולים של בכיריה על בסיס אישי מדי שנה. עד אז, נתוני התגמולים היו בגדר סוד במשך למעלה מעשור: עם כניסתו לתוקף של חוק הרישום הכפול, טבע החלה להגיש דיווחים כפי שנדרשים ממנה כחברה ישראלית שנסחרת בוול סטריט, וכתוצאה, לא דיווחה על שכר הבכירים שלה.

יותר מ-100 מיליון דולר: המנכ"ל שהרוויח הון בזמן שמניית החברה צנחה
כמעט רבע מיליארד דולר: שכר העתק של מנכ"ל ענקית הטכנולוגיה
מניית טבע עלתה בכ־80% מהשפל: מה ישמור על המומנטום החיובי?

בעקבות התביעה הייצוגית והפשרה שסיימה אותה, החלה טבע לפרסם את נתוני המנהלים בעלי השכר הגבוה בחברה, ומאז פרסמה במשך 10 השנים האחרונות את עלויות השכר של בכיריה.

מדי שנה טבע מפרסמת את העלויות הכוללות של שכר הבסיס, התגמולים ההוניים, הבונוסים ועלויות נוספות (רכב, רילוקיישן וכדומה) עבור חמשת בעלי התגמולים הגבוהים ביותר בחברה לשנה שהסתיימה.

מבדיקת גלובס עולה כי במהלך העשור שהסתיים בשנת 2022, ושבמהלכו חוותה החברה משבר ענקי שהעמיד בסימן שאלה את המשך קיומה, הסתכמה עלות התגמולים הכוללת של בכירי טבע בסכום של לא פחות מ־330 מיליון דולר (בערכים שקליים של היום - כ-1.2 מילארד שקל). מסכום זה כ-153 מיליון דולר ניתן בתגמולים הוניים (47%).

כלומר, בממוצע מדובר על תשלום שנתי של 33 מיליון דולר (120 מיליון שקל) לקבוצה קטנה של חמישה מנהלים בכירים (נציין, שבדוח לשנת 2017 טבע דיווחה באופן חריג על עלויות השכר של 10 בכירים ולא של 5).

בתקופה זו, בין 2013 ל-2022, איבדה מניית טבע 72% מערכה, החברה החליפה שלושה מנכ"לים, ביצעה תוכנית התייעלות אגרסיבית שכללה פיטורים של אלפי עובדים וסגירת מפעלים ובשנים האחרונות, גם הציגה ירידה בהכנסות לאחר שנים של צמיחה.

במקביל, טבע הסתבכה בשנים האחרונות בהליכים משפטיים בעלי עלויות גבוהות, בגין שיווק משככי כאבים אופיואידיים ממכרים ובגין תיאום מחירים בתעשיית הגנריקה. ההליכים בנושא האופיואידיים הסתיימו בפשרה.

תחלופה גבוהה בהנהלה

העלות הכוללת של תגמולים בהיקף 330 מיליון דולר ששילמה טבע מתחלקת בין 21 בכירים, מה שמעיד על התחלופה הגבוהה בהנהלת החברה במהלך התקופה הזו. פחות ממחציתם, אגב, הם ישראלים, אשר שניים מהם עדיין מכהנים בתפקידים בכירים בחברה - מנהל הכספים אלי כליף, ומרק סבג שהיה בעבר מנהל משאבי אנוש והיום מנהל את החטיבה המסחרית הגלובלית.

בראש רשימת בעלי התגמולים הגבוהים בטבע עומד המנכ"ל לשעבר, קאר שולץ, עם עלות שכר שהצטברה ל-107 מיליון דולר בתקופת הכהונה שלו, שהחלה בנובמבר 2017 והסתיימה בסוף 2022. כאשר הרכיב ההוני מסך התגמולים עמד על 58.2 מיליון דולר, קצת יותר מחצי.

עם סיום העסקתו של שולץ נקבע כי הוא יהיה זכאי גם לתגמולים מסוימים בשנת 2023 - פיצויים בגין סיום ההעסקה בסך 2 מיליון דולר, תגמול הוני בסך כולל של 10 מיליון דולר, וסכום נוסף בגובה של 4 מיליון דולר בגין התחייבות של שולץ שלא להתחרות בטבע.

את התגמול הנדיב לשולץ ניתן להסביר במצב העגום שאליו נקלעה טבע ב-2017 והרצון העז של דירקטוריון החברה להביא מנכ"ל בעל שיעור קומה וניסיון בעולם הפארמה, שיוציא את החברה מהבוץ ויחזיר את האמון של המשקיעים. חבילת השכר שקיבל כללה בין היתר מענק חתימה של 20 מיליון דולר, שכר בסיס שנתי של 2 מיליון דולר, בונוס של עד 4 מיליון דולר בשנה ותגמולים הוניים באמצעות מניות חסומות.

משבר וקיצוץ אגרסיבי

אל המשבר החמור בתולדותיה נקלעה טבע, נזכיר, לאחר שהודיעה ב-2015, בעת שנוהלה על־ידי ארז ויגודמן, על רכישת חברת התרופות אקטביס מידי אלרגן, תמורת קרוב ל-40 מיליארד דולר, בעסקה שנועדה להפוך את טבע לחברת ענק ולהבטיח את מעמדה המוביל בתעשייה.

העסקה התקבלה בהתלהבות בשוק ההון, ומניית טבע זינקה אז לשיא כל הזמנים. בשוק אהבו בין היתר את העובדה שרכישת אקטביס סימלה את סיום הניסיון של טבע להשתלט בהשתלטות עוינת על המתחרה מיילן, שמצידה התנגדה לניסיון ופעלה לטרפד אותו.

עוד לפני השלמת הרכישה של אקטביס עלו ספקות בשוק בנוגע למחיר הנדיב, על רקע שינויים בעולם הגנריקה. עם זאת, טבע השלימה את הרכישה ב-2016 ולצורך מימון העסקה היא לקחה על עצמה חוב עצום, שהגיע בשיא ל-36.9 מיליארד דולר .

בהמשך טבע נקלעה לסחרור שממנו התקשתה לצאת, המנכ"ל שהוביל את העסקה, ויגודמן, נאלץ לעזוב, ולאחר כמה חודשים של חיפוש מנכ"ל הגיע שולץ, שהוביל את תוכנית ההתייעלות בחברה.

עם הגעתו לטבע הציג שולץ תוכנית התייעלות אגרסיבית שבאה לידי ביטוי בסגירת מפעלים או מכירתם, פיטורי עובדים, הפסקת שיווק מוצרים לא רווחיים, הפסקת חלוקת הדיבידנד ועוד.

בעקבות זאת התכווצה מצבת כוח-האדם של טבע בעשרות אחוזים והיא עומדת היום על כ-37 אלף, בעוד מספר העובדים בישראל ירד בשיעור חד אף יותר, והוא עומד על 3,240 עובדים כיום. במהלך תקופתו של שולץ קטן החוב שרבץ על טבע באופן מהותי, ל-21.2 מיליארד דולר (נטו) בסוף 2022.

ארז ויגודמן קיבל מטבע בשנים 2014-2017 תגמולים בעלות כוללת של 21.2 מיליון דולר. המנכ"ל שקדם לו, ג'רמי לוין, כיהן זמן קצר יחסית והתגמולים שלו דווחו רק עבור שנת 2013, שבה עזב את החברה - 7.2 מיליון דולר.

החל מ-2023 נכנס לתפקיד המנכ"ל ריצ'רד פרנסיס, שניהל בעבר את חברת הגנריקה סנדוז (הזרוע הגנרית של נוברטיס). לפי הסכם ההעסקה שלו, שנחתם לתקופה ראשונית של שלוש שנים, וצפוי להתארך, פרנסיס יקבל שכר שנתי של 1.6 מיליון דולר (נמוך משכר הבסיס של שולץ), בונוס על בסיס עמידה ביעדים בשיעור של 150%-200% מהשכר השנתי, תמריץ הוני בסך עד 9 מיליון דולר והטבות נוספות.

מלבד המנכ"לים, בכירים נוספים בטבע שקיבלו תגמולים בסכום מצטבר של מעל 20 מיליון דולר לאורך שנות כהונתם הם קרלו דה נוטריסטפני, שהיה סמנכ"ל התפעול הגלובלי, ומייקל היידן שניהל את המו"פ של טבע, עם עלויות תגמולים של 24.1 מיליון דולר ו-21 מיליון דולר, בהתאמה. הפרון פרידריקסדוטיר שהייתה מנהלת המו"פ של טבע לאחר רכישת אקטביס, קיבלה בשנים 2017-2020 תגמולים בעלות של 18.4 מיליון דולר.

בבכירים המכהנים כיום, מרק סבג צבר לאורך השנים תגמולים בעלות 15.5 מיליון דולר, אם כי הסכום האמיתי גבוה יותר, משום שבשנים 2018-2019 הוא לא היה בחמשת מקבלי התגמולים הגבוהים בחברה כך שאין נתונים על שנים אלו; ומנהל הכספים אלי כליף שמאז הצטרפותו ב-2019 קיבל תגמולים בעלות כוללת של 11.3 מיליון דולר. מנהל הכספים הקודם, מייקל מקללן, קיבל תגמולים בעלות 10.3 מיליון דולר בשלוש שנות כהונתו בחברה.

קדם לו בתפקיד איל דשא, שלתקופה מסוימת אף כיהן כמנכ"ל מחליף. עלות שכרו דווחה רק בשנים 2015-2017, ובהן הסתכמה ב־12 מיליון דולר.

תחזית הדומה ל־2022

טבע נסחרת כיום לפי שווי שוק של 9.4 מיליארד דולר בבורסות של ניו יורק ושל תל אביב. החברה תפרסם את הדוחות הכספיים לסיכום הרבעון הראשון של 2023 ב-10 במאי, ואנליסטים צופים שהיא תציג הכנסות של 3.64 מיליארד דולר, מעט נמוך לעומת הרבעון המקביל ב-2022, ורווח נקי Non-GAAP של 56 סנט למניה, גבוה בסנט אחד מהרבעון המקביל.

לפי התחזית השנתית של טבע, שנת 2023 תהיה דומה יחסית ל-2022 ברוב הפרמטרים. התחזית היא להכנסות של 14.8-15.4 מיליארד דולר, כך שבאמצע טווח התחזית מדובר על צמיחה צנועה של 1%. ה-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) יגיע ל-4.5-4.9 מיליארד דולר, לעומת 4.6 מיליארד דולר ב-2022. בשורה התחתונה טבע צופה רווח נקי של 2.25-2.55 דולר למניה, לעומת 2.52 דולר ב-2022.

עוד כתבות

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

תחנת הכוח ''אורות רבין'' שבחדרה / צילום: Shutterstock

סוף עידן הפחם: הושגו היתרי פליטה ליחידות המזהמות בחדרה

כחלק מהמאמץ להפסיק את ייצור החשמל מפחם, שנחשב מזהם (ויקר) במיוחד, יחידות הייצור הפחמיות בתחנות הכוח של חברת החשמל עוברות בהדרגה לייצור בגז ● אלו אמנם רחוקות ביעילותן מתחנות כוח חדשות בגז, אך הן יפלטו פחות זיהום וכבר הותקנו עליהן סולקנים שמצמצמים אותו עוד יותר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית