גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טבע מציגה: יותר ממיליארד שקל בעשור לבכירים

במהלך תקופה בה חוותה ענקית התרופות משבר שהעמיד בסימן שאלה את המשך קיומה, הסתכמה עלות התגמולים למנהליה הבכירים ב–330 מיליון דולר, כמעט מחציתם הוניים ● כשליש מהסכום זרם לכיסו של קאר שולץ, ומעל 20 מיליון דולר קיבל המנכ"ל שקדם לו, ארז ויגודמן

נשיא ומנכ''ל טבע היוצא, קאר שולץ / צילום: אלעד מלכה
נשיא ומנכ''ל טבע היוצא, קאר שולץ / צילום: אלעד מלכה

לפני כמעט 10 שנים אושרה פשרה בתביעה ייצוגית, שקבעה שחברת התרופות טבע תתחיל לפרסם את התגמולים של בכיריה על בסיס אישי מדי שנה. עד אז, נתוני התגמולים היו בגדר סוד במשך למעלה מעשור: עם כניסתו לתוקף של חוק הרישום הכפול, טבע החלה להגיש דיווחים כפי שנדרשים ממנה כחברה ישראלית שנסחרת בוול סטריט, וכתוצאה, לא דיווחה על שכר הבכירים שלה. 

● יותר מ-100 מיליון דולר: המנכ"ל שהרוויח הון בזמן שמניית החברה צנחה
● כמעט רבע מיליארד דולר: שכר העתק של מנכ"ל ענקית הטכנולוגיה
● מניית טבע עלתה בכ־80% מהשפל: מה ישמור על המומנטום החיובי?

בעקבות התביעה הייצוגית והפשרה שסיימה אותה, החלה טבע לפרסם את נתוני המנהלים בעלי השכר הגבוה בחברה, ומאז פרסמה במשך 10 השנים האחרונות את עלויות השכר של בכיריה.

מדי שנה טבע  מפרסמת את העלויות הכוללות של שכר הבסיס, התגמולים ההוניים, הבונוסים ועלויות נוספות (רכב, רילוקיישן וכדומה) עבור חמשת בעלי התגמולים הגבוהים ביותר בחברה לשנה שהסתיימה.

מבדיקת גלובס עולה כי במהלך העשור שהסתיים בשנת 2022, ושבמהלכו חוותה החברה משבר ענקי שהעמיד בסימן שאלה את המשך קיומה, הסתכמה עלות התגמולים הכוללת של בכירי טבע בסכום של לא פחות מ־330 מיליון דולר (בערכים שקליים של היום - כ-1.2 מילארד שקל). מסכום זה כ-153 מיליון דולר ניתן בתגמולים הוניים (47%).

כלומר, בממוצע מדובר על תשלום שנתי של 33 מיליון דולר (120 מיליון שקל) לקבוצה קטנה של חמישה מנהלים בכירים (נציין, שבדוח לשנת 2017 טבע דיווחה באופן חריג על עלויות השכר של 10 בכירים ולא של 5).

בתקופה זו, בין 2013 ל-2022, איבדה מניית טבע 72% מערכה, החברה החליפה שלושה מנכ"לים, ביצעה תוכנית התייעלות אגרסיבית שכללה פיטורים של אלפי עובדים וסגירת מפעלים ובשנים האחרונות, גם הציגה ירידה בהכנסות לאחר שנים של צמיחה.

במקביל, טבע הסתבכה בשנים האחרונות בהליכים משפטיים בעלי עלויות גבוהות, בגין שיווק משככי כאבים אופיואידיים ממכרים ובגין תיאום מחירים בתעשיית הגנריקה. ההליכים בנושא האופיואידיים הסתיימו בפשרה.

 

תחלופה גבוהה בהנהלה

העלות הכוללת של תגמולים בהיקף 330 מיליון דולר ששילמה טבע מתחלקת בין 21 בכירים, מה שמעיד על התחלופה הגבוהה בהנהלת החברה במהלך התקופה הזו. פחות ממחציתם, אגב, הם ישראלים, אשר שניים מהם עדיין מכהנים בתפקידים בכירים בחברה - מנהל הכספים אלי כליף, ומרק סבג שהיה בעבר מנהל משאבי אנוש והיום מנהל את החטיבה המסחרית הגלובלית.

בראש רשימת בעלי התגמולים הגבוהים בטבע עומד המנכ"ל לשעבר, קאר שולץ, עם עלות שכר שהצטברה ל-107 מיליון דולר בתקופת הכהונה שלו, שהחלה בנובמבר 2017 והסתיימה בסוף 2022. כאשר הרכיב ההוני מסך התגמולים עמד על 58.2 מיליון דולר, קצת יותר מחצי.

עם סיום העסקתו של שולץ נקבע כי הוא יהיה זכאי גם לתגמולים מסוימים בשנת 2023 - פיצויים בגין סיום ההעסקה בסך 2 מיליון דולר, תגמול הוני בסך כולל של 10 מיליון דולר, וסכום נוסף בגובה של 4 מיליון דולר בגין התחייבות של שולץ שלא להתחרות בטבע.

את התגמול הנדיב לשולץ ניתן להסביר במצב העגום שאליו נקלעה טבע ב-2017 והרצון העז של דירקטוריון החברה להביא מנכ"ל בעל שיעור קומה וניסיון בעולם הפארמה, שיוציא את החברה מהבוץ ויחזיר את האמון של המשקיעים. חבילת השכר שקיבל כללה בין היתר מענק חתימה של 20 מיליון דולר, שכר בסיס שנתי של 2 מיליון דולר, בונוס של עד 4 מיליון דולר בשנה ותגמולים הוניים באמצעות מניות חסומות.

 

משבר וקיצוץ אגרסיבי

אל המשבר החמור בתולדותיה נקלעה טבע, נזכיר, לאחר שהודיעה ב-2015, בעת שנוהלה על־ידי ארז ויגודמן, על רכישת חברת התרופות אקטביס מידי אלרגן, תמורת קרוב ל-40 מיליארד דולר, בעסקה שנועדה להפוך את טבע לחברת ענק ולהבטיח את מעמדה המוביל בתעשייה.

העסקה התקבלה בהתלהבות בשוק ההון, ומניית טבע זינקה אז לשיא כל הזמנים. בשוק אהבו בין היתר את העובדה שרכישת אקטביס סימלה את סיום הניסיון של טבע להשתלט בהשתלטות עוינת על המתחרה מיילן, שמצידה התנגדה לניסיון ופעלה לטרפד אותו.

עוד לפני השלמת הרכישה של אקטביס עלו ספקות בשוק בנוגע למחיר הנדיב, על רקע שינויים בעולם הגנריקה. עם זאת, טבע השלימה את הרכישה ב-2016 ולצורך מימון העסקה היא לקחה על עצמה חוב עצום, שהגיע בשיא ל-36.9 מיליארד דולר .

בהמשך טבע נקלעה לסחרור שממנו התקשתה לצאת, המנכ"ל שהוביל את העסקה, ויגודמן, נאלץ לעזוב, ולאחר כמה חודשים של חיפוש מנכ"ל הגיע שולץ, שהוביל את תוכנית ההתייעלות בחברה.

עם הגעתו לטבע הציג שולץ תוכנית התייעלות אגרסיבית שבאה לידי ביטוי בסגירת מפעלים או מכירתם, פיטורי עובדים, הפסקת שיווק מוצרים לא רווחיים, הפסקת חלוקת הדיבידנד ועוד.

בעקבות זאת התכווצה מצבת כוח-האדם של טבע בעשרות אחוזים והיא עומדת היום על כ-37 אלף, בעוד מספר העובדים בישראל ירד בשיעור חד אף יותר, והוא עומד על 3,240 עובדים כיום. במהלך תקופתו של שולץ קטן החוב שרבץ על טבע באופן מהותי, ל-21.2 מיליארד דולר (נטו) בסוף 2022.

ארז ויגודמן קיבל מטבע בשנים 2014-2017 תגמולים בעלות כוללת של 21.2 מיליון דולר. המנכ"ל שקדם לו, ג'רמי לוין, כיהן זמן קצר יחסית והתגמולים שלו דווחו רק עבור שנת 2013, שבה עזב את החברה - 7.2 מיליון דולר.

החל מ-2023 נכנס לתפקיד המנכ"ל ריצ'רד פרנסיס, שניהל בעבר את חברת הגנריקה סנדוז (הזרוע הגנרית של נוברטיס). לפי הסכם ההעסקה שלו, שנחתם לתקופה ראשונית של שלוש שנים, וצפוי להתארך, פרנסיס יקבל שכר שנתי של 1.6 מיליון דולר (נמוך משכר הבסיס של שולץ), בונוס על בסיס עמידה ביעדים בשיעור של 150%-200% מהשכר השנתי, תמריץ הוני בסך עד 9 מיליון דולר והטבות נוספות.

מלבד המנכ"לים, בכירים נוספים בטבע שקיבלו תגמולים בסכום מצטבר של מעל 20 מיליון דולר לאורך שנות כהונתם הם קרלו דה נוטריסטפני, שהיה סמנכ"ל התפעול הגלובלי, ומייקל היידן שניהל את המו"פ של טבע, עם עלויות תגמולים של 24.1 מיליון דולר ו-21 מיליון דולר, בהתאמה. הפרון פרידריקסדוטיר שהייתה מנהלת המו"פ של טבע לאחר רכישת אקטביס, קיבלה בשנים 2017-2020 תגמולים בעלות של 18.4 מיליון דולר.

בבכירים המכהנים כיום, מרק סבג צבר לאורך השנים תגמולים בעלות 15.5 מיליון דולר, אם כי הסכום האמיתי גבוה יותר, משום שבשנים 2018-2019 הוא לא היה בחמשת מקבלי התגמולים הגבוהים בחברה כך שאין נתונים על שנים אלו; ומנהל הכספים אלי כליף שמאז הצטרפותו ב-2019 קיבל תגמולים בעלות כוללת של 11.3 מיליון דולר. מנהל הכספים הקודם, מייקל מקללן, קיבל תגמולים בעלות 10.3 מיליון דולר בשלוש שנות כהונתו בחברה.

קדם לו בתפקיד איל דשא, שלתקופה מסוימת אף כיהן כמנכ"ל מחליף. עלות שכרו דווחה רק בשנים 2015-2017, ובהן הסתכמה ב־12 מיליון דולר.

תחזית הדומה ל־2022

טבע  נסחרת כיום לפי שווי שוק של 9.4 מיליארד דולר בבורסות של ניו יורק ושל תל אביב. החברה תפרסם את הדוחות הכספיים לסיכום הרבעון הראשון של 2023 ב-10 במאי, ואנליסטים צופים שהיא תציג הכנסות של 3.64 מיליארד דולר, מעט נמוך לעומת הרבעון המקביל ב-2022, ורווח נקי Non-GAAP של 56 סנט למניה, גבוה בסנט אחד מהרבעון המקביל.

לפי התחזית השנתית של טבע, שנת 2023 תהיה דומה יחסית ל-2022 ברוב הפרמטרים. התחזית היא להכנסות של 14.8-15.4 מיליארד דולר, כך שבאמצע טווח התחזית מדובר על צמיחה צנועה של 1%. ה-EBITDA (רווח בנטרול ריבית, מס, פחת והפחתות) יגיע ל-4.5-4.9 מיליארד דולר, לעומת 4.6 מיליארד דולר ב-2022. בשורה התחתונה טבע צופה רווח נקי של 2.25-2.55 דולר למניה, לעומת 2.52 דולר ב-2022.

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר