טבע | ניתוח

מניית טבע עלתה בכ־80% מהשפל: מה ישמור על המומנטום החיובי?

בכנס הבריאות השנתי של ג'יי.פי מורגן, שבו השתתף המנכ"ל הנכנס של טבע, ריצ'רד פרנסיס, חשפה חברת התרופות את הצפוי לה בשנים הבאות • בין אלו: חזרה לצמיחה לאחר שנים ארוכות של התכווצות, המשך צמצום החוב והקצאת הון לטובת הזדמנויות עסקיות

ריצ'רד פרנסיס / צילום: יח''צ
ריצ'רד פרנסיס / צילום: יח''צ

שנת 2022 הייתה שנה לא קלה למשקיעים במניות, אבל דווקא מנייתה החבוטה של חברת התרופות הישראלית טבע הניבה בה תשואה חיובית של כ־14%. מתחילת 2023, המניה טיפסה בעוד 22%, למחיר של 11.15 דולר המשקף לחברה שווי שוק של 12.4 מיליארד דולר. למעשה, מאז השפל שנרשם בקיץ 2019, המניה כבר השלימה עלייה של 81%.

כמובן שבמחירה הנוכחי (11.15 דולר), מניית טבע  עדיין רחוקה מאוד מהשיא שאליו הגיעה בקיץ 2015 (מחירה כיום נמוך ב־83% ממחיר זה), אך נראה שלאחר כמה שנים קשות יש כבר מי שרואה בטבע הזדמנות השקעה מעניינת.

המנכ"ל החדש של טבע: "החברה עשתה עבודה נהדרת לייצר תשתית חזקה, ויש הזדמנות לחזור לצמיחה"
מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן הישראלי לחודש דצמבר? 
אם הממשלה החדשה תממש את תוכניותיה המוצהרות, היא תפגע אנושות במעמד הכלכלי והרפואי של ישראל | ג'רמי לוין, דעה

למעשה, העליות האחרונות הובילו לכך שטבע  עקפה לאחרונה את מחיר היעד הממוצע שבו נוקבים האנליסטים. המגמה החיובית מתחילת השנה הגיעה על רקע התקדמות בפשרה שתסיים סוף־סוף את ההליכים המשפטיים בתחום שיווק משככי הכאבים האופיואידיים, לצד חדשות חיוביות בנוגע לתרופת ביוסימילר שטבע מפתחת יחד עם שותפה.

בד בבד נכנס בתחילת השנה לתפקידו נשיא ומנכ"ל טבע החדש ריצ'רד פרנסיס, שהחליף את קאר שולץ, שכיהן בתפקיד מסוף 2017. השבוע, בכנס הבריאות השנתי של בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן, פרנסיס דיבר לראשונה בפומבי על החברה שאותה נכנס לנהל. לצידו הציג מנהל הכספים הראשי אלי כליף את ההתפתחויות בטבע בשנים האחרונות ואת מה שמתוכנן בשנים הבאות.

אם להסתמך על הדברים שאמרו, אלה הגורמים שעשויים לתרום להמשך המגמה החיובית במניה.

מאין תגיע הצמיחה

"אני נרגש להצטרף לטבע, כי אני חושב שיש כאן הרבה הזדמנויות. אני חושב שהחברה עשתה עבודה אדירה ביצירת בסיס חזק, ויש הזדמנות להביא אותה בחזרה לצמיחה", אמר המנכ"ל פרנסיס.

טבע, נזכיר, אמורה לדווח על הכנסות של 14.8־15.4 מיליארד דולר ב־2022, שנה חמישית ברציפות של ירידה במחזור. עם זאת, היעדים הפיננסיים לשנת 2027 שאותם הציגה טבע לאחרונה (ופרנסיס ציין שאין בהם שינוי) כוללים גם צמיחה.

מהיכן היא תגיע? פרנסיס הזכיר את צנרת המוצרים הגנריים שממנה תגיע חלק מהצמיחה, אך ציין בעיקר את נושא הביוסימילר (גנריקה לתרופות ביולוגיות) והפורטפוליו של התרופות המקוריות שעונות על צרכים שכרגע אין להם מענה בשוק. הוא הבטיח שלקראת אמצע השנה טבע תציג לשוק את החזון שלה לעתיד ואיך בכוונתה לעשות זאת.

כליף הציג במצגת נתונים לפיהם ב־5 השנים הבאות, תרופות שנמכרות בהיקף של 188 מיליארד דולר יאבדו את הבלעדיות שלהן, מתוכן 70 מיליארד דולר תרופות ביולוגיות - מה שמהווה הזדמנות עבור טבע להיכנס לשוק עם גרסאות שלה. טבע מעריכה שתוכל לשווק עוד השנה את התרופה רבת־המכר הומירה שהיא מפתחת עם השותפה אלבוטק.

באשר לשוק הגנריקה המסורתי, פרנסיס ציין שהשוק שמחוץ לארה"ב יציב, צומח וטוב לטבע. בארה"ב, לדבריו, הסיפור אחר - הדינמיקה בשוק היא שלרוכשים יש הרבה כוח והתחרות גדולה, והשאלה היא איזה מודל עסקי מבטיח רווחיות בשוק כזה. לדבריו התשובה היא בתמהיל פורטפוליו המוצרים.

הפחתת חוב והקצאת הון

בשנת 2015 הודיעה טבע, אז בניהולו של ארז ויגודמן, על רכישת אקטביס, חטיבת התרופות הגנריות של ענקית הפארמה אלרגן, בכמעט 40 מיליארד דולר. הרכישה הושלמה כעבור שנה, וטבע מימנה אותה באמצעות גיוס חוב גדול.

המטרה הייתה להפחית במהירות את החוב ואת רמות המינוף, אך זה לא קרה, וטבע נקלעה לסחרור עד כדי חשש כי לא תצליח לשרת את החוב שנטלה לרכישת הענק. קאר שולץ הגיע לטבע בסוף 2017 כשהיקף החוב עמד על כ־35 מיליארד דולר, ועזב אותה בסוף 2022 כשהיקף החוב (בסוף ספטמבר) היה 21.3 מיליארד דולר.

תחת הנהלתו של שולץ טבע הציגה ב־2017 תוכנית התייעלות אגרסיבית שכללה פיטורי עובדים רבים, סגירה ומכירה של מפעלים, הפסקת חלוקת דיבידנד ועוד. כל דולר של תזרים נועד להחזר חוב בשנים האלו, וזה צפוי להימשך גם בטווח הקרוב, אם כי טבע כבר מתחילה להסתכל קדימה בהקשר זה.

כליף ציין בכנס שבשנים האחרונות טבע החזירה חוב בסך 18 מיליארד דולר והזכיר מהלכי מיחזור חוב שבוצעו ואמר שגם השנה טבע תבצע מהלך נוסף, בהיקף 3.5־4 מיליארד דולר (נכון להיום, בשנים 2025־2027 טבע אמורה להחזיר חוב בסכום מצטבר של 9.5 מיליארד דולר).

לדבריו "הקצאת ההון (capital allocation) שלנו בשנים האחרונות נועדה אך ורק לשרת את החוב. אני מקווה שבשנתיים הקרובות יהיו לנו יותר הזדמנויות לתמוך בעסק ובצמיחה".

המנכ"ל פרנסיס ציין שהחוב יצר מגבלות, אם כי הוא נמצא בכיוון הנכון כרגע. לדבריו, גם בטווח הקצר לטבע יש משאבים שתוכל להקצות, תוך המשך שליטה על ההוצאות. עם זאת להערכתו טבע תוכל להגיע במהירות ליחס המינוף שיאפשר לחברה להשקיע יותר, גם אורגנית וגם לא אורגנית, וכבר עכשיו חושבים על כך.

בהקשר זה פרנסיס נשאל מה הדרך הנכונה עבור טבע - רכישות או שיתופי פעולה, ואמר שצריך לשקול את כל האפשרויות. לדבריו בהקשר של שיתופי פעולה, "בחמש השנים האחרונות רואים בתעשייה 'פיצוץ' של מדע בכל מקום, לא רק בחברות הפארמה הגדולות. המחקר מתקדם במהירות וזה יוצר הזדמנויות לשיתופי פעולה". הוא הוסיף שטבע צריכה למצוא את השותפים והנכסים הנכונים והוא מתכנן לדחוף לכיוון.


אופטימיזציה ויעדים פיננסיים

כליף הציג בכנס נתונים בנוגע לאופטימיזציה שטבע ביצעה בשנים האחרונות. לדבריו, ב־2017, לפני תחילת תוכנית ההתייעלות, בסיס ההוצאות של טבע עמד על 16.3 מיליארד דולר, והתוכנית הייתה אמורה להפחית אותו לכ־13 מיליארד דולר. ב־2021 ההיקף הגיע ל־11.5 מיליארד דולר (נתוני 2022 טרם פורסמו). "הסתכלנו על כל נכס וכל דבר שאפשר לעשות בו אופטימיזציה", אמר כליף. לדוגמה, תוך 4 שנים הופחת מספר אתרי הייצור של טבע מ־80 ל־53.

היעד של טבע ל־2023 הוא להגיע לרווחיות תפעולית (Non-GAAP) של 28%, לעומת 24.5% בשפל ב־2019 ו־26.8% ברבעון השלישי של 2022. יעדי 2027 של החברה מצביעים על המשך התייעלות תפעולית, וטבע מתכננת להגיע לרווחיות של 30%, לצד המשך הורדת המינוף (יחס חוב ל־EBITDA של 2 בסוף 2027) ויחס מזומנים לרווחים של 80%.

לסיכום נשאל פרנסיס האם האסטרטגיה של טבע תתפתח או שיהיו בה שינויים גדולים - אבולוציה (התפתחות) או רבולוציה (מהפכה). לדבריו, "אני יושב עם צוות ההנהלה להבין היטב את האפשרויות והיכולות ואיך צפויים להתפתח הסגמנטים שבהם אנו פועלים, ואז נציג את האסטרטגיה.

"המטרה של האסטרטגיה תהיה לחזור לצמיחה ולמקסם את ההזדמנויות שקיימות בשוק ואת היכולות של טבע. לא הייתי אומר שזו מהפכה, אבל גם לא משהו שיהיה שולי".