גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חוף מבטחים מפתיע: שוק המניות באירופה בשיא, וזו הסיבה

המשקיעים, כך נראה, גילו מחדש את אירופה, ומדדי המניות ביבשת מכים את עמיתיהם ● הפריחה הזו מתמקדת ספציפית בצרפת, שם חלק ניכר מהעלייה נובע מהתעניינות גוברת במניות יוקרה כמו הרמס ולואי ויטון, שמקבלת דחיפה בעיקר מהפתיחה המחודשת של השוק הסיני

חנות של לואי ויטון / צילום: Shutterstock, Zigres
חנות של לואי ויטון / צילום: Shutterstock, Zigres

הכותבת היא כלכלנית ראשית בהפניקס בית השקעות

המידע מסופק על-ידי קבוצת קסם מקבוצת אקסלנס השקעות בע"מ כשירות לקוראים למטרות אינפורמציה בלבד, ואינו מהווה תחליף לייעוץ השקעות או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה או רווח

כבר ארבעה חודשים ברציפות ששוק המניות באירופה משאיר אבק למדד S&P 500 - פרק הזמן הארוך ביותר מאז שנת 2012. אף על-פי שמדובר בתופעה לא שכיחה במיוחד, רבים בשוק ההון לא ממהרים להספיד את תחייתה של "היבשת הישנה". 

הכירו את חמשת היורשים של האיש העשיר בעולם ואת ההכנות שהם עוברים בדרך לחצי טריליון דולר 
החברה הצרפתית שעשתה היסטוריה באירופה כשחצתה שווי של 500 מיליארד דולר

ותיקי וול סטריט, כמו דויטשה בנק, גולדמן זאקס וג'יי.פי מורגן, ממשיכים לדבוק בהערכה כי גם במבט קדימה, למדדי אירופה יש סיכוי לא רע להתגלות כבחירה מוצלחת יותר מהחלופות שמעבר לאוקיינוס.

לטענת המשקיעים השוריים, יתרונות התמחור האטרקטיבי והרווחים, שעשויים להפתיע לטובה, עולים על סיכוני הגלישה למיתון ועלויות אשראי גבוהות יותר.

אם זה לא מספיק, אחד הטיעונים המעניינים ביותר לטובת השקעה באירופה הוא שמדובר בדרך עקיפה ובטוחה יותר להיחשף לצרכן הסיני, ולכלכלת סין בכללותה, בזמן שזו מתאוששת אחרי מגפת הקורונה.

היה קל יותר להמר על אירופה בתחילת חודש ינואר, כשבייג'ין רק הודיעה על חזרתה לשגרה, ובשווקים האמינו ב"נחיתה רכה" של מדינות המערב. ענפים מחזוריים כמו תעשייה ובנקאות, שלהם משקל גבוה במדד Stoxx 600 ובמדדי בנצ'מרק נוספים, קיבלו רוח גבית חזקה.

כמה חודשים לאחר מכן, מפלס האופטימיות ירד בחדות, ומספר גבוה של ענפים רגישים לכלכלה התחילו להיראות כמו חיסרון. טלטלת הבנקים שהתחילה בארה"ב והתפשטה לאירופה, וכן החשש ממחנק אשראי שהיא עוררה, גרמו לגופי מחקר בינלאומיים כמו קרן המטבע להפחית את תחזיות הצמיחה העולמיות לשנת 2023.

עקב כך, תחזית הצמיחה של גוש האירו התעדכנה כלפי מטה לכ-0.8%, שינוי חד לעומת קצב של 3.5% בשנת 2022. יתרה מכך, לנגידי בריטניה וגוש האירו, בניגוד לעמיתם בארה"ב, יש מרחב מועט יותר להוריד את שיעור הריבית בתגובה להאטה בפעילות. סביבת האינפלציה באירופה מתקררת לאט יותר מזו שארה"ב. מגבלה זו מהווה כאב ראש נוסף לחברות - בגלל החוזק של האירו והליש"ט. ועם זאת, המגמה החיובית התחדשה בחודש אפריל.

ותודה לסין

האי-ודאות בגזרת הצמיחה המקומית גרמה למשקיעים לדייק את מבוקשם - מבין כל האפשרויות הגיאוגרפיות שמציעה היבשת, הם העדיפו להתמקד בצרפת, ולא בכדי. מדד CAC 40  הצרפתי נמצא בנסיקה מאז השפל שלו בסוף ספטמבר 2022, תוך שהוא מצליח לעקוף את רוב מדדי אירופה, וגם את מדד S&P 500 האמריקאי.

כשליש מהעלייה של השוק מאז תחילת הרבעון הרביעי 2022 נבע מהתעניינות גוברת של המשקיעים ב-Hermès (הרמס ), ב-Kering (קרינג ), ב-LVMH (לואי ויטון ) וב-L’Oréal (לוריאל ). את הראלי הזה אנליסטים צרפתים זוקפים בעיקר לזכות סין, ולדבריהם: "ריבאונד בסין - ריבאונד במוצרי יוקרה". והיות שחברות צרפתיות מהוות כחמישית ממדד הבנצ'מרק Stoxx 600 , גם עליו לא פסח אפקט הדומינו של הצרכן הסיני.

נתונים אחרונים על כלכלת סין מאששים את ההערכות האופטימיות: הכלכלה הסינית צמחה ברבעון הראשון של שנת 2023 בקצב שנתי של כ-4.5%, מעל ציפיות האנליסטים שדיברו על 4%, אך מתחת ליעד הצמיחה של בייג'ין, שעומד על כ-5%.

לרבעון השני של השנה צופים בשווקים האצה נוספת שגם היא כנראה תיתמך על-ידי התעוררות הצרכנים - זריקת עידוד נוספת ליצואניות הצרפתיות.

על-פי מורגן סטנלי, סין היא "השוק החשוב ביותר" למותגי יוקרה אירופיים, וכשני שלישים מההוצאות האישיות של הצרכנים הסינים על מוצרי יוקרה מתבצעות בחו"ל (כך לפחות לפני שמגפת הקורונה החלה). המחירים של מוצרי יוקרה יכולים להיות נמוכים עד 30% באירופה לעומת סין.

בברקליס אומרים: "חלק מהמשקיעים הגלובליים עשויים למצוא חשיפה עקיפה לסין דרך מניות של חברות אירופיות, ויוקרה בפרט. זו השקעה קלה יותר, נזילה יותר ופחות מסוכנת מהשקעה ישירה במניות סיניות".

LVMH דיווחה לאחרונה על עלייה של כ-17% במכירות העולמיות ברבעון הראשון של שנת 2023, כאשר המכירות ברחבי אסיה עלו בכ-14% על רקע הפתיחה הכלכלית של סין מחדש.

הגנה מפני אינפלציה

הרמס הבהירה שהיא נהנתה משנת 2022 "יוצאת דופן", למרות מגבלות הקורונה שחלו על סין, ובשלושת החודשים הראשונים של 2023 המשיכה לרשום עלייה נוספת, של כ-23% בהכנסות מרחבי אסיה, ובעיקר מסין.

חזרתו של הביקוש הסיני אינה הגורם היחיד שעוזר לקבוצות מוצרי יוקרה לעלות הרבה מעבר למוצרי צריכה אחרים. נוסף על המאזנים המוצקים ושולי הרווח המרשימים, שזה כנראה מה שהמשקיעים מחפשים כרגע, קבוצות מוצרי יוקרה יכולות בדרך כלל לגלגל מחירים גבוהים יותר לצרכנים, מבלי לאבד נתח שוק, זאת בניגוד ל-mass-market שרגיש לאינפלציה ולריביות.

משמעות הדבר היא שמניותיהן של קבוצות אלו נתפסות באופן נרחב כגידור מפני אינפלציה.

אין זה אומר שמוצרי יוקרה חסינים בפני מיתון, הם לא, אך לעת עתה צרכני אירופה וארה"ב עדיין נהנים ממה שנותר מ"החיסכון העודף" שנצבר מתקופת הסגרים והתמיכות הממשלתיות, כשברקע שוקי העבודה שם ממשיכים להיות הדוקים והשכר עולה.

בסין, כאמור, משקי הבית רק התעוררו מ"תרדמת מגפת הקורונה", ולפי הדיווחים, בשנה שעברה אזרחי סין חסכו כשליש מהכנסתם והפקידו כ-17.8 טריליון יואן (כ-2.6 טריליון דולר) בבנקים, וכעת המשקיעים מקווים שאלה יומרו חלקית ל"מותרות", כמו תיקי עור בשווי אלפי דולרים, שעונים, תכשיטים ומוצרי הלבשה והנעלה נוצצים.

לא רק מותגי יוקרה

למי שבוחן את אירופה במבט אסטרטגי, ולא רק כהזדמנות טקטית ליהנות ממה שקורה בסין, חשוב להתעמק במאפייני השוק האירופי. בתחילת שנות ה-2000, עשר החברות הגדולות באירופה על-פי שווי שוק היו כולן מענפי הטלקום, הנפט או הבנקים. כיום, לצד קבוצת המניות של חברות היוקרה הצרפתיות מופיעות גם SAP , נוברטיס , אסטרהזנקה , רוש , נובו נורדיסק , נסטלה , סאנופי , ASML  ואחרות.

שמות של חברות איכות כגון אלה, עם זרמי הכנסות בינלאומיים וכוח תמחור חזק, מהווים כעת כרבע משווי השוק של אירופה.

קשה להתנבא האם השוק האירופי ימשיך "להכות" את השוק האמריקאי בחודשים הקרובים, ואם כן, אילו מהסקטורים או המדינות יובילו את המגמה. קשה גם לחזות כמה מהר יתגבר אותו שוק על גלישה למיתון, אם וכאשר יבוא אחד כזה.

מה שבטוח, מניות של חברות באירופה הפכו להיות שחקניות חשובות בפורטפוליו של המשקיעים הגלובליים, ונכון לעכשיו לא נראה שזה צפוי להשתנות.

עוד כתבות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ספגטי ארבייטה / צילום: בנצי ארבל

הטברנה שמגישה אוכל איטלקי קלאסי, פשוט ושמח

ב"טברנה רומאנה" אף אחד לא בא להמציא את הגלגל, רק להציע אוכל טעים ומספק שלפעמים אף עולה על הציפיות ● המחירים הם חלק מהפאן

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

מאפים וסלטים ב–Benno / צילום: אורנה בן חיים

פסטות בטאבון וקינוחים מוגזמים: מסעדת השף החלומית במושב שלא הכרתם

יקב בוטיק עם בלנד ייחודי, סדנת קרמיקה משעשעת, הרצאה בשפת הסימנים ותפריט עם נגיעות מקורדון בלו ● מצאנו חמלה לנפש ביישובים סביב נתב"ג ● חגית אברון תופרת יום

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"