גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפוליטיקאי הבכיר באיראן שמשלם את מחיר המשבר הכלכלי

האינפלציה באיראן נסקה ל-63.9%, ושר התעשייה משלם ● חברי הפרלמנט האיראני האשימו את השר "הוא אשם בהתייקרויות מחירי המכוניות ובעליות מחירי הייצור בתעשייה", והדיחו אותו מהתפקיד

שר התעשייה האיראני, רזא פאטמי אמין / צילום: Associated Press, Vahid Salemi
שר התעשייה האיראני, רזא פאטמי אמין / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

בצל המשבר הכלכלי המתמשך שפוקד את איראן, הפרלמנט האיראני החליט אתמול (א') להדיח את שר התעשייה, המכרות והמסחר, רזא פאטמי אמין, ברוב גדול: 162 בעד מול 102 נגד.

פאטמי אמין, למעשה, הוצב על "מזבח" הביקורת בנוגע לעליות המחירים באיראן. מאז 2015, שנת החתימה על הסכם הגרעין, משטר האייתוללות סובל משחיקת הריאל שצנח מ-32 אלף לדולר ל-545 אלף לדולר כיום. בד בבד, קצב האינפלציה השנתי באיראן עמד בפברואר על 53.4% (מקום שביעי בעולם, מבין המדינות בעלות נתונים מעודכנים) ואינפלציית המזון על 71.5%.

שחקנית חדשה במתיחות מול איראן: ספקית הנפט המרכזית של ישראל
הסקרים צופים מהפך בטורקיה, ואפילו כלכלת בחירות לא עוזרת לייצב את ארדואן בשלטון

שיעורי האינפלציה הללו אינם זרים לאיראן, שהרי הקצב השנתי לא ירד מ-40% בארבע השנים האחרונות, וכן הוא עומד על ספרות כפולות כבר חמישה עשורים. את השנה האיראנית הנוכחית (החל ממרץ 2023 ועד מרץ 2024), הגדיר המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי בתור "שנת השליטה באינפלציה), אבל הצהרות לחוד ומעשים לחוד: בחמשת השבועות הראשונים של השנה האיראנית, האינפלציה כבר נסקה ל-63.9%.

"הוא אשם בהתייקרויות מחירי המכוניות ובעליות מחירי הייצור בתעשייה", האשימו חברי הפרלמנט את פאטמי אמין, ששרד הצבעת הדחה לפני כחצי שנה. הוא, מצידו, ניסה להתגונן: "תעשיית הרכב חשופה יותר להשפעות הסנקציות". ב-2022, תעשיית הרכב האיראנית צמחה ב-19%, וייצרה כמיליון רכבים - מה שהציב אותה במקום השישי בעולם במונחי קצב צמיחת תעשיית הרכב. מי שתמך אתמול בשר בפרלמנט היה הנשיא אברהים ראיסי, שאף הוא סיפק בשנתיים האחרונות הבטחות חסרות תכלית אודות השתלטות על האינפלציה: "הנקודה היא שהיציבות במשרד חשובה".

איראן מכרה לרוסיה 45 אלף רכבים, שלא נבחנו בתנאי חורף

פאטמי אמין משלם על התבטאות משמעותית של חמינאי בשנה שעברה, שביקר את עליות המחירים ואת האיכות הנמוכה של התוצרת המקומית - כולל המכוניות. אותה איכות לא מנעה מרוסיה ומבלארוס לרכוש בחודשיים האחרונים את כל 45 אלף רכבים של החברה האיראנית "סייפה" ( SAIPA ) בשווי כ-450 מיליון דולר, בתור גיבוי לעזיבת המותגים האירופיים והיפנים.

העסקה עלולה להתגלות בשנה הקרובה כפארסה משום שסייפה מעולם לא נבחנה בתנאי חורף, כפי שיש ברוסיה. אדרבה, אף שמדובר במכונית זולה יחסית, מצפה לה ברוסיה מאבק מול מכוניות סיניות שאף הן לא יקרות, וכן חברת אבטובאז המקומית - יצרנית רכבי לאדה. ובכל זאת, עיתוי פיטוריו של השר האיראני תמוה מסיבה נוספת. במסגרת שיפור מעמדה האזורי של איראן, רק בשבוע שעבר היא חידשה את יצוא הסחורות לערב הסעודית, שבועות ספורים לאחר נרמול היחסים בין המדינות.

ההאשמה: פאטמי אמין העניק 75 כלי רכב סינים לחברי פרלמנט

הסבר אפשרי וסביר בהחלט להדחתו של פאטמי אמין ברוב גדול היא חשיפה מיום רביעי האחרון של אחמד עלירזא בייגי, חבר פרלמנט מטבריז, כי משרד התעשייה האיראני העניק לפני ניסיון ההדחה הקודם של השר עשרות רכבי SUV לחברי פרלמנט - כדי שיתנגדו להדחתו. "זו מסורת בפרלמנט", האשים עלירזא בייגי שהוסיף כי "יש כמה אנשים שזוכים לפריבלגיות ופוגעים בסמכות הפיקוח של הפרלמנט".

לטענתו, פאטמי אמין העניק 75 רכבי SUV בעלי שבעה מושבים מתוצרת סין, לחברי פרלמנט כמתנה. "כמובן שאין לי מסמכים כרגע, אבל הנושא תחת חקירה", ציין עלירזא בייגי. בה בעת, חבר פרלמנט אחר, אחמד רסולינג'אד, סיפר כי עד לערב לפני הצבעת ההדחה הקודמת בדצמבר שכשלה, יותר מ-60% מחברי הפרלמנט תמכו בהדחת השר. אולם, בסופו של דבר רק 85 תמכו ו-185 התנגדו, מה שהפיל את ניסיון ההדחה הקודם. הוועדה האיראנית לפיקוח על תלונות הציבור נגד שלושת הרשויות, המחוקקת, המבצעת והשופטת, שבראשה עומד יו"ר הפרלמנט מוחמד באכר קאליבף, דווקא מכחישה את הטענות הללו לשחיתות.

עתה, אם ממשלת ראיסי תמשיך להיכשל בשיקום הכלכלה האיראנית, רזא פאטמי אמין עשוי להפוך לשר הראשון מבין רבים שיודחו, שהרי הפרלמנט ביקר את התפקוד של שר התעשייה, שר האוצר אחסאן חאנדוזי ושר העבודה חוג'ט עבדולמלכי כבר באוגוסט 2021. בהתחשב בהערכות הפרשנים בעולם כי איראן עומדת בפתח היפר-אינפלציה, לראיסי ולשריו אין סיבות רבות לאופטימיות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מניות ה-IT בתל אביב חוו צניחה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

עם ירידות של כ-30% מתחילת השנה: המניות שחוטפות חזק, והסיבות

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT ● הסיבה: טלטלה גלובלית שמפילה את מניות התוכנה, על רקע השקת כלי AI חדישים שמאיימים על ההגמוניה של חברות ותיקות ובעלות מוניטין ● האם הן הגיעו לתחתית, ומה לגבי העובדים?

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה שלילית באירופה; החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים

הדאקס והפוטסי יורדים בכ-0.5% ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● הביטקוין ממשיך לאבד גובה, הזהב חזר לרף 5,000 דולר ● עדכונים שוטפים

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הנחות של 200 אלף שקל לדירות סטודנטים: כמה ביקוש יהיה למעונות בכפר סבא?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"שבועיים" גורליים: האם טראמפ ישתמש באותו טריק פעמיים?

סנאטור המקורב לטראמפ: "ההחלטה בנוגע לאיראן כבר התקבלה" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● ראש ממשלת פולין: על אזרחינו באיראן לעזוב במיידי - ייתכן שבעוד כמה שעות הם לא יוכלו לצאת ● בשיא המתיחות: המפגינים באיראן מרימים ראש ● ממבצע לחיסול הצמרת באיראן עד תקיפת הגרעין: האופציות הצבאיות שהוצגו לטראמפ ● עדכונים שוטפים

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על המוח שלכם? תשקיעו בשרירי הרגליים

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב