גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תצלחו את השוק הדובי: משקיעים מנוסים חושפים אסטרטגיות

מדד S&P 500 חווה ירידה של יותר מ־20% למשך יותר משבעה חודשים - תקופת הזמן הארוכה ביותר מאז 1973 ● משקיעים רבים, שרכבו על גל העליות במניות חברות הטכנולוגיה הגדולות, ספגו הפסדים כבדים - שהתעצמו עם העלאת הריבית של הפד וקריסת בנק סיליקון ואלי השנה ● אבל יש גם מי שלמדו איך לנווט במצב החדש ● הנה כמה מהלקחים שלהם

אסטרטגיות של משקיעים ששרדו את השוק הדובי / צילום: Shutterstock
אסטרטגיות של משקיעים ששרדו את השוק הדובי / צילום: Shutterstock

 

מדד S&P 500 היה תקוע בשוק דובי, כלומר בירידה של יותר מ־20% מהשיא שלו, במשך 221 ימים. זו תקופת הזמן הארוכה ביותר של שוק דובי מאז 1973, והיא מתעלה גם על התקופה שלאחר התפוצצות בועת הדוט־קום ב־2001 והמשבר הפיננסי של 2008.

מגדל הקלפים של מדיניות החוב מתנדנד והאפשרויות של הפד מצטמצמות | חנן שטיינהרט, פרשנות
אופס האופציות התכווצו: הרווחים של ההייטקיסטים נחשפים ואלו החברות המובילות בתגמול | בדיקת גלובס
נוסחת ההצלחה של וורן באפט: החלטה טובה אחת כל חמש שנים

מבחינת משקיעים רבים זה היה מסע של כאב. מי שרכבו על גל העליות במניות חברות הטכנולוגיה הגדולות מעלה ומעלה נכוו בשנה שעברה, כשהפדרל רזרב החל להעלות את הריבית. מניות של חברות ענק, כולל טסלה ואמזון, חביבות המשקיעים הפרטיים, ירדו ביותר מ־45%.

חלק מהמשקיעים אומרים שהם עדיין במצב של "לחכות ולראות". הם נשמו לרווחה עם הראלי במניות בתחילת 2023, אבל במרץ שוב נתפסו לא מוכנים כשבנק סיליקון ואלי קרס, מה שעורר חששות להתפשטות בשאר תעשיית הבנקאות.

למרות שהשווקים נרגעו בשבועות האחרונים, ומניות טיפסו מנקודות השפל שלהן, משקיעים רבים נותרו חסרי מנוח ומחפשים רמזים לשבירה כלשהי בעקבות קמפיין ההידוק של הפדרל ריזרב.

בדקנו עם ארבעה משקיעים פרטיים איך הם מנווטים בשווקים ואילו לקחים למדו בשוק הדובי. רובם שינו את האופן שבו פעלו עד לפני כמה חודשים בלבד.

לא לנסות לתזמן את השפל

אמית דסאי, מנהל טכנולוגיות מידע בן 43 מיוסטון, אמר שנסחף בטירוף הספקולטיבי ששלט בשווקים ב־2020-2021, בין היתר בגלל שמגפת הקורונה הותירה לו הרבה זמן פנוי. הוא רדף אחרי מניות לוהטות וחיפש את המומנטום בכאלה שנראה היה שמניע אותן רק כיוון אחד - מעלה.

כמי שיש לו תואר ראשון בהנדסת חלל החליט דסאי להשקיע במניה אחת במיוחד, של חברת Virgin Galactic Holdings, ששואפת להוציא טיסות מסחריות לחלל. הוא חזה שטיסות כזה יהיו נפוצות כמו נסיעות לפארקי שעשועים בארה"ב.

אפילו כשמניות החברה צנחו לנקודות שפל חדשות בשנה שעברה, המשיך דסאי לקנות עוד מהן. הוא היה משוכנע שהוא קונה את המניות בסייל ושלבסוף הן יעשו ריבאונד. בסופו של דבר הוא צבר נתח של עשרות אלפי דולרים מכך.

מניות החברה עלו לשיא של כ־60 דולר ב־2021 כשהייתה לפייבוריטית של הסוחרים היומיים, ולעתים קרובות גם זכו לפופולריות בטוויטר וברשתות חברתיות אחרות. מאז איבדו כמעט את כל ערכן והן נסחרות ב־3.64 דולר, בפיגור אחרי השוק אפילו בזמן ההתאוששות של הבורסה השנה.

"המשכתי לקנות כשהמחיר היה נמוך, אבל הוא המשיך לרדת עוד יותר", אמר דסאי, שערך האחזקות שלו ירד ביותר מ־50%. הוא למד כמה קשה לתזמן את נקודת השפל של כל השקעה.

כיום הוא אומר שהוא מקדיש יותר תשומת לב לאופן שבו נקבע ערכן של חברות ולשאלה אם הן מייצרות רווחים. לאחרונה השקיע בחברת האנרגיה Occidental Petroleum Corp ובחברת הביגוד Hanesbrands.

Virgin Galactic לא הייתה רווחית, ודסאי אומר שהיה מעדיף לשבת על השוליים ולנהל יותר לעומק את נכסיו הפיננסיים לפני שקפץ בכל הכוח על המניה של החברה. "הייתי יכול להיות סבלני יותר", אמר. "יכולתי להשתמש בהון הזה כדי לעשות כסף בתחומים אחרים לפני שהשקעתי במה שיש לי תשוקה אליו".

לא כל הביצים בסל אחד

דו קים, רואה חשבון בן 46 מבאקס קאונטי, פנסילבניה, היה מושקע כולו במניות אנבידיה וטסלה, ובנה פוזיציה משולבת בשתי החברות של יותר מ־2 מיליון דולר, כך אמר. הוא נהנה לעקוב אחריהן והיה קשוב לכל דבר שהמנכ"לים אילון מאסק וג'נסן הואנג דיווחו. הוא השקיע גם במניות אחרות, כמו זו של חברת הביטוח למונייד ושל Palantir Technologies, בזמן שסחר באופציות בניסיון להגדיל את התשואות שלו.

הוא ראה את תיק ההשקעות שלו מזנק - כלומר לפחות עד 2022. במהלך השנה ההיא, הוא מספר, קיבל הרבה בקשות מחברת הברוקרים שלו להפקיד יותר מזומנים כדי לערוב לפעולות מסחר שעשה בכסף שלווה או בגלל מסחר באופציות שהחמיץ.

קים אומר שהפסיד את כל הכסף שעשה מאז תחילת המגפה, יותר ממיליון דולר בחשבון הברוקרים שלו, שאפילו נגסו בהשקעה הראשונית שלו. ההפסדים היו מלחיצים. לעתים הוא דילג על חופשות משפחתיות כדי להקדיש את הזמן למסחר ולשמירת עין על התיק שלו. "אני מרגיש שאיבדתי הרבה שנים מהחיים", אמר. "היו לי כל כך הרבה לילות ללא שינה".

עכשיו הוא בגישה אחרת. הוא עדיין מאמין במניות טכנולוגיה, אבל ניסה לגוון את אחזקותיו. הוא קנה חלקים בחברות המבטיחות תזרים מזומנים יציב למשקיעים, כולל מניות של חברות אנרגיה כמו דבון אנרג'י ושברון ושל בנקים כמו גולדמן זקס. כמו כן צבר פוזיציות בשוק המתכות באמצעות קרנות סל כמו SPDR Gold Shares בגלל שהוא חושש ממיתון בהמשך השנה. הוא מקווה שגיוון מרכיבי התיק ייתן לו נחת והגנה טובה יותר מפני תנודתיות מכל סוג. "התיק שלי נראה די שונה בהשוואה לשנה שעברה", אמר.

קים אינו לבד. משקיעים משכו יותר מ־2 מיליארד דולר מאחזקות בחברות טכנולוגיה ומקרנות נאמנות השנה, לאחר ש־2022 הייתה שנת שיא שבה משכו 18 מיליארד דולר מקרנות כאלה, על פי נתוני חברת Refnitiv Lipper. לעומת זאת, הם הכניסו כספים לקרנות העוקבות אחרי חברות פיננסיות ובנקאיות.

לשמר רווחים, במקום להרוויח

סימרת' סאנגה, משקיעה פרטית בשנות ה־30 לחייה שבעבר עבדה במערכת אכיפת החוק, סוחרת לעתים קרובות מאז תחילת הקורונה. היא מספרת שהיא עושה עשרות פעולות מסחר במניות ואופציות בשבוע, וחולקת טיפים להשקעות עם קבוצת חברים ברשת החברתית דיסקורד. הרבה מהם משלמים יותר מ־100 דולר בחודש עבור טיפים למסחר והאפשרות לשוחח בצ'ט עם סאנגה, שמפרטת שם את פעולות המסחר שלה.

סאנגה ספגה הפסד גדול, והוא עדיין צורב. היא קנתה אופציות רכש הקשורות למדד S&P 500 שחשבה שישתלמו אם המניות ימשיכו לרדת בימים העוקבים. כמה נתונים כלכליים מפתיעים גרמו לראלי קצר במניות, והמסחר שעשתה התהפך נגדה. היא סיימה בהפסד של יותר מ־50 אלף דולר בסיבוב מסחר אחד, חלק משמעותי מתיק ההשקעות שלה.

אופציות מכר נותנות לסוחרים את הזכות, אם כי לא את ההתחייבות, למכור מניות במחיר קבוע מראש עד תאריך מסוים. אופציות רכש מעניקות את הזכות לרכוש אותן. סאנגה אומרת שנהגה להקצות יותר משליש מתיק ההשקעות שלה להימורים גדולים. השנה היא נזהרת יותר באשר לסכומים של כל השקעה, ולעתים בוחרת לקחת פחות סיכון בשוק שקשה במיוחד לנווט בו. היא גם פחות ששה להעביר החלטת מסחר מיום אחד לשני מחשש שהשוק יתהפך עם צלצול הפעמון בתחילת היום הבא בבורסה.

מה הלקח הגדול ביותר שלה? שמירה על הרווחים יותר חשובה מלעשות רווחים. "המשחק האמיתי הוא באמת לשמר את ההון", אמרה. "זה גם כמה אני יכולה לעשות וגם כמה אני יכולה לשמור".

לקנות בשפל ובכאוס

כריס סולטיס, מתכנת מחשבים בן 50, לא נכנע ליציאה המסיבית מהשווקים השנה שעברה, ובמקום זה קנה מניות. הוא שמח שעשה זאת. בתחילה הוא הרגיש רע כשמדדי מניות גדולים הידרדרו עוד ועוד זמן קצר אחרי שהתחיל במסע הקניות. בשונה מ־2020 ומ־2021, הוא לא קיבל תמורה מהירה על הרכישות שלו בקרנות סל ובמניות של ענקיות הטכנולוגיה. במובן מסוים השנה שעברה הייתה השנה הגרועה ביותר לקנייה בשפל (Buy the Dip) מאז שנות השבעים: מדד S&P 500 ירד ב־0.6% בממוצע בשבוע העוקב לירידה של כ־1%, כך לפי נתוני חברת דאו ג'ונס.

הוא אומר שהתיק שלו ירד בכ־250 אלף דולר ושמעולם לא מכר שום מניה. במקום זאת המשיך להעביר מזומנים לחשבונות הפרישה שלו ולקנות מניות של חברות שבכוונתו להחזיק לאורך זמן.

משקיעים רבים שצללו לשוק עם סולטיס בשנה שעברה, כמו גם נתוני חברת המחקר Vanda, מעידים שסוחרים פרטיים המשיכו לרכוש מניות כל השנה בקצב יציב. סוחרים פרטיים רבים שינו את האסטרטגיות שלהם גם בדרכים אחרות ונסוגים ממסחר יומי אגרסיבי.

"זו הייתה הפעם הראשונה שקניתי מניות כשהשוק היה בשפל, ואני שמח שעשיתי זאת, זה יכול להיות מפחיד", אמר סולטיס, שמח שלפחות לעת עתה היציאה המסיבית משוק המניות נפסקה. הוא הוסיף שוויתר על הניסיון לחזות מה יקרה בשווקים או בכלכלה. "יש כל כך הרבה כאוס בעולם כרגע, וכל המרכיבים בתיק שלי עלו בלפחות 8% השנה", אמר.

מדד נאסד"ק המשולב עלה בתחילת השנה, וכמעט יצא מהשוק הדובי עם עלייה של 17%. הרווחים במניות חברות הטכנולוגיה עזרו לו להציג ביצועים טובים משל S&P 500, שעלה ב־8.6%. מניות טסלה ואפל, שבהן יש לסולטיס פוזיציות גדולות, עלו בכ־30%. ברגע שיחסוך עוד קצת כסף, הוא אומר, בכוונתו לרכוש עוד מניות.

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"