גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכר הדירה בברלין קופץ, ויש מי שמציעים שקשישים וצעירים יחליפו דירות

למרות הפיקוח על שכר הדירה, מחירי הדיור בברלין ממשיכים לזנק ● אלא שבעיר ישנן דירות רבות המושכרות במחירים נמוכים מהשוק, למי שהגיע לעיר לפני עשור או יותר, או אפילו לתושבים ותיקים שחוזיהם היו נקובים במרק גרמני ● בשוק קוראים לממשלה להתערב ומעלים פתרונות קיצוניים

רובע מיטה בברלין. שכר הדירה הממוצע מגיע ל־15.19 אירו למ''ר / צילום: Associated Press, Markus Schreiber
רובע מיטה בברלין. שכר הדירה הממוצע מגיע ל־15.19 אירו למ''ר / צילום: Associated Press, Markus Schreiber

למרות הפיקוח על גובה שכר הדירה וחרף צעדים שנועדו לצנן את שוק הנדל"ן בעיר, מחירי הדיור בברלין המשיכו לעלות בחדות בשנה שעברה; כך עולה מסקירה לסיכום 2022 של בנק Hyp AG בשיתוף חברת שמאות נדל"ן גרמנית מובילה. למעשה, נראה כי לברלין יש "מיני־אקלים נדל"ני", שמתנהג אחרת מזה של פריז, לונדון וערים אירופיות רבות אחרות, שחוו ירידות מחירים בשנה החולפת על רקע העלאות ריבית והתייקרות משכנתאות.

בקרוב אצלנו? כך התמודדו באירופה עם יוקר המחיה
הנדל"ניסט שחושף את המשבר בשוק השכירות: "המחירים מזנקים ב-20%-40%" | ראיון 
המהפך של קפריסין: מהבנק של רוסיה בים התיכון לניתוק קשרים עם מוסקבה 

הביקושים הגבוהים באים לידי ביטוי גם בכלי התקשורת המקומיים, שמפרסמים תיעודים של תורים ארוכים, לעתים של מאות בני אדם, המנסים לבקר דירה המוצעת להשכרה. מצוקת הדירות החריפה בברלין, בגלל הגירה חיובית לעיר ומיעוט הדירות הפנויות, יצרה גם שוק אפור לדירות בשכירות משנה במחירים גבוהים.

הנתונים שהציג בנק Hyp AG בשבוע האחרון אמורים לשקף את שכר הדירה ומחירי הקנייה הממוצעים בבירת גרמניה. בברלין ישנן דירות רבות המושכרות במחירים נמוכים מהשוק, למי שהגיע לעיר לפני עשור או יותר, או אפילו לתושבים ותיקים שחוזיהם היו נקובים במרק גרמני. מצד שני, יש דירות רבות המושכרות במחירים גבוהים מאוד למי שמעתיק את מגוריו כעת לעיר. הבנק אוסף דיווחים על עסקאות - יותר מ־23 אלף בשנה החולפת, המהוות מדגם שאמור לייצג את הנעשה בעיר.

השכירות עלתה ב־9.5% לעומת השנה שעברה

מחיר השכירות הממוצע בברלין כעת למ"ר, לפי הדוח, עומד על 11.5 אירו - עלייה של 9.5% בהשוואה לשנה שעברה. מחירי השכירות של דירות חדשות לגמרי ושל דירות שעברו שיפוצים מקיפים ברמת "לוקסוס" אפילו זינקו בשיעור גבוה יותר, ל־23.91 אירו למ"ר.

המחירים עולים בכל רחבי העיר, ואפילו שכונת ליכטנברג שנחשבה בעבר לאזור "מוקצה" מחמת פעילות ימין קיצוני ואווירה כללית, רשמה זינוק מחירים של 23% בשנה אחת בלבד. שוכרים שנואשים מהסיכוי למצוא מקום באזורים האטרקטיביים יותר של ברלין, כך נראה, פונים לפרברים שהיו בעבר בלתי אופנתיים. ברובע מיטה, שכר הדירה הממוצע הוא 15.19 אירו למ"ר. בשרלוטנבורג־וילמרסדורף הוא עומד על 14.92 אירו למ"ר ובפרידריסהיין־קרויצברג על 14.5 אירו למ"ר.

"יש נהירה גדולה של תושבי חוץ לברלין, אבל גם של תושבים ממדינות מחוז אחרות בתוך גרמניה גורמת לביקוש לדיור בברלין להתעצם", אומר מנהל חברת CBRE המתמחה בשמאות נדל"ן, שהייתה שותפה לכתיבת הדוח.

לפני כשבועיים עלתה לשלטון בברלין - שהיא מדינת מחוז ברפובליקה הפדרלית הגרמנית - קואליציה רחבה, מעין ממשלת אחדות מקומית, המובלת לראשונה מזה יותר משני עשורים על ידי מפלגת ה־CDU השמרנית. קאי וגנר, ראש העיר החדש של ברלין, הבטיח לתושבים לפעול להקל את מצוקת הדיור, ונבחר בין היתר על רקע כישלון של ממשלות העבר, שהובלו על ידי הסוציאל־דמוקרטים, לשנות את המצב.

משימתו תהיה קשה. הבנייה בברלין, לפי נתוני הדוח האחרון, צנחה בשנה האחרונה ב־14%, בין היתר על רקע התנאים הפיננסיים המתהדקים. "הבנייה החדשה הגיעה כמעט לקיפאון", נכתב בדוח.

לא רק מהגרים פנים־גרמנים ובינלאומיים נתקלים בקשיים למצוא מקום דיור בברלין, אלא גם משפחות צעירות שמחפשות דירות ובתים גדולים יותר עם התרחבותן. המוצא של רבות מהן הוא לקנות דירות, בגלל חוסר היכולת לשכור, ולמרות שיעורי הריבית הגבוהים יחסית היסטורית.

התוצאה היא שמחירי הבתים הפרטיים מסביב לברלין עלו בשנים האחרונות בחדות, פי שניים ויותר, ל־4,900 אירו למ"ר. בברלין עצמה, מחירי רכישת הדירות עלו גם הם בשיעור דומה לשכירות (8.3% בשנת 2022) למחיר של 5,833 אירו למ"ר (23,800 שקל).

הצעות יצירתיות משמאל: לחלק אחרת את המטראז'

המצב הקשה, שמשותף לא רק לברלין אלא גם לערים כמו מינכן, פרנקפורט, שטוטגרט והמבורג - אך הוא החמור ביותר בבירת גרמניה - מביא להצעות יצירתיות בנוגע לפתרון אפשרי.

לפי יוזמה של מפלגת "די לינקה" מהשמאל, על הממשלה הפדרלית להתחיל לקדם "החלפת דירות" בין משפחות צעירות לבין קשישים המתגוררים בחוזים מוגנים במשך עשרות שנים, בדירות גדולות שאינם זקוקים להן יותר. "הבעיה בגרמניה אינה של מטראז' אלא של חלוקתו", הצהירה המפלגה, שהיתה זו שיזמה את הקפאת מחירי הדיור הכושלת בברלין לפני כשלוש שנים.

בעוד המערכת הפוליטית אינה מתלהבת מהרעיון, חוקרים מאוניברסיטת רגנסבורג פרסמו בשבועות האחרונים הצעה רדיקלית יותר - לאפשר להגדיל משמעותית את השכירות שמשלמים מבוגרים בעלי חוזה ישן ודירות גדולות, כדי "לתמרץ" אותם לעזוב, ולפנות אותן לטובת זוגות צעירים ומשפחות.

פרופ' לכלכלה בשם שטפן סבסטיאן, ממכון המחקר לנדל"ן באוניברסיטה, הציע בראיונות שהתפרסמו בתקשורת הגרמנית "להסיר חלקית את ההגנה על הדיירים הוותיקים יותר", ואולי אפילו להסיר לחלוטין את ההגנה על שכר הדירה שלהם, כדי לגרום לבעלי הדירות להעלות להם את שכר הדירה, ולגרום להם לפנות את הדירות הגדולות - שכר הדירה מחושב לפי המטראז' - לדירות קטנות יותר שאותן הם יכולים להרשות לעצמם. כמובן, הוסיף המומחה, שיש לקחת בחשבון את מצבם הכלכלי והחברתי של המבוגרים, ולהימנע ממעברים שירעו את התנאים.

איגודי הדיירים החזקים של גרמניה (מחצית מהאוכלוסייה במדינה מתגוררת בשכירות) פסלו את הרעיונות לבצע "חלוקה מחדש" של הנדל"ן. "הדבר היחיד שצריך לעשות זה לבנות יותר ומהר יותר", נאמר בתגובה להצעות מצד החוקרים.

האינפלציה דחפה את השכירות למעלה

הממשלה הפדרלית הנוכחית, המכהנת כבר קרוב לשנה וחצי, טרם עסקה באופן משמעותי במצוקת הדיור בגרמניה, הבוערת במיוחד בברלין. בהסכמים הקואליציוניים שנחתמו בדצמבר 2021 נכתב, כי היא תפעל להגביל את העלייה המותרת בשכר הדירה באזורי ביקוש ל־11% בלבד, במקום 15% או 20% כפי שמותר כיום (במשך שלוש שנים). סוגיה אחרת העומדת לפתחה היא ההתייחסות להצמדה של שכר הדירה למדד המחירים, שזינק בשנה האחרונה בגרמניה. חלק מהחוזים כוללים סעיף המאפשר לבעלי הדירות להעלות את השכירות לפי המדד. סעיף זה לא זכה עד כה לתשומת לב רבה בשל האינפלציה המתונה שהייתה בשנים האחרונות, וכעת מאיים לייקר את השכירויות ביותר מ־10%, ואף יותר.

נתונים ראשוניים לגבי הרבעון הראשון של 2023 מראים כי ברלין ממשיכה במגמה המנוגדת לשוקי הנדל"ן במדינות אחרות, וכי מחירי הדירות עלו בה, אחרי כמה רבעונים של ירידה. כמו בישראל, בבריטניה, ובמדינות אחרות שמתמודדות עם האינפלציה הגבוהה על ידי העלאות ריבית, גם הבנק המרכזי האירופי נמצא בהליך העלאת ריבית מהיר.

לפי דיווח בבלומברג, מחירי דירות חדשות בעיר עלו ב־0.8% ברבעון האחרון. לפי הדיווח, שמשתמש בנתונים אחרים של חברת Immobilienscout, המחיר הממוצע למ"ר בבירת גרמניה עומד כעת על 6,093 אירו (24,860 שקל).

עוד כתבות

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"