גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדינה אחת, שתי כלכלות ומהפכה משפטית: שלוש תובנות מדוח קרן המטבע

כלכלני הקרן צופים צמיחה של 2.5% בלבד ל־2023, וגם תחזית זו עשויה להתברר כאופטימית ● במקביל, כמו גופים נוספים, בקרן המטבע מזהירים מפני השלכות המהפכה המשפטית ● וגם באוצר יודעים שהרפורמה האמיתית שצריך לבצע נמצאת בפערי ההשכלה בחברה הישראלית

פגישת משלחת קרן המטבע הבינלאומית עם נציגי משרד האוצר והכלכלה הישראלית / צילום: דוברות משרד האוצר
פגישת משלחת קרן המטבע הבינלאומית עם נציגי משרד האוצר והכלכלה הישראלית / צילום: דוברות משרד האוצר

1עננת אי ודאות

המהפכה המשפטית שמקדמת ממשלת נתניהו מצאה את דרכה גם לדוח אותו הגישה השבוע המשלחת השנתית של קרן המטבע הבינלאומית, עם סיום הפגישות שלה בארץ. אי הוודאות שאופפת את החקיקה שמקדמת הממשלה, קבעו כלכלני הקרן, מהווה סיכון 'ראוי לציון' לצמיחה. בכך הם מצטרפים לכלכלנים של משרד האוצר ושל בנק ישראל, לאנליסטים של סוכנות הדירוג מודי'ס, ולעוד שורת מומחים שהזהירו מפני השלכות החקיקה.

"החקיקה המשפטית גורמת לחוסר ודאות": קרן המטבע מורידה את תחזית הצמיחה של ישראל
החוב של ארה"ב: האזהרה של כלכלן הנובל, ומה יקרה לדולר
המהלך שנועד למנוע מכשולים בדרך לאישור התקציב

המסמך של הקרן הוא סיכום ראשוני שבא בעקבות הביקור של משלחת קרן המטבע בארץ. המשלחת הגיעה לכאן בתקופת ביניים, שלב שבו החקיקה נכנסה להשהייה; אווירת הבהילות ירדה מעט, בעוד שהממשלה ממוקדת בהעברת התקציב. אבל מבחינת אנשי הקרן, מסתבר, השהיית החקיקה לא משנה את העובדה שישראל עדיין מצויה תחת עננת אי ודאות. זה הגיוני: החקיקה הרי יכולה להתחדש מעכשיו לעכשיו.

ל"אי הוודאות המתמשכת סביב הרפורמה משפטית" יהיו, כאמור, השלכות כלכליות. ללא פיתרון עמיד ובר קיימא מבחינה פוליטית, קובעת משלחת הקרן, אי הוודאות סביב החקיקה "עלולה להגדיל משמעותית את תמחור הסיכון בכלכלה, להביא להידוק התנאים הפיננסיים ולפגוע בהשקעה ובצריכה, עם השלכות אפשריות על הצמיחה, כולל בטווח הארוך". זוהי אזהרה שאינה משתמעת לשני פנים, והיא מתכתבת עם האזהרות ששמענו ממשרד האוצר ומבנק ישראל.

כדי "לעגן" את תרחיש הצמיחה עליו מדברת הקרן, כרגע צריך לפזר את אי הוודאות באופן מתמשך. וכדי שזה יקרה, מבהירים בקרן, נדרש לא רק פיתרון פוליטי בר־קיימא, אלא כזה שיתוקשר היטב ויובן גם בישראל וגם מחוצה לה. כולם צריכים להשתכנע שהפרק הזה מאחורינו.

למען הסר ספק, אפשר למצוא בהמלצות הקרן איתות לכך שמה שמעניין אותם הוא לא רק ודאות. הרי לכאורה, גם העברת החקיקה במתכונתה המקורית יכולה לספק ודאות. אבל זו לא הכוונה: "כמו בכל מדינה", מבהירים כלכלני הקרן, "שמירה על חוזקו של שלטון החוק תהיה חשובה להצלחה כלכלית".

2 הרפורמה שכן צריך

המהפכה המשפטית אומנם מופיעה בפסקה הראשונה, אבל הדוח מתייחס לשלל נושאים. בין ההמלצות שמפרסמת המשלחת יש כאלה שהן מוכרות, וכאלה שאינן מפתיעות. כך, למשל, המשלחת מביעה תמיכה במאמצי בנק ישראל להורדת האינפלציה, וקוראת לממשלה ליצור 'מרחב תקציבי' שיאפשר גם השקעה בתשתיות, חינוך ואנרגיה ירוקה. כדי לממן את זה, היא מציעה לשקול העלאת מס הכנסה.

כמו גופים אחרים, גם כלכלני קרן המטבע מזכירים שמאחורי שיאי הצמיחה "ההיסטוריים" שבהם ישראל יכולה להתגאות מסתתרות גם לא מעט בעיות, במיוחד במבט קדימה. בישראל קיימת מה שמכונה 'כלכלה דואלית' ואי־שוויונית, שבה חלקים מהמשק משתרכים אי שם מאחורי מגזר הייטק דינמי. באופן ספציפי, כלכלני הקרן מדגישים שהפערים בידע ובכישורים בין קבוצות שונות במשק משפיעים גם על הזדמנויות התעסוקה שלהן.

כאן כלכלני הקרן מדברים על רפורמה שכדאי לקדם: רפורמה בהשכלה שתתמקד בהקניית כישורים שרלוונטיים לשוק התעסוקה, במיוחד בקרב אוכלוסיות חרדיות וערביות (ותוך שמירה על שוויון הזדמנויות מגדרי, מדגישים בקרן). וזה אומר, בין היתר, "התאמה גדולה יותר של זרמי החינוך השונים, ע"מ לסייע לכישורי התלמידים להתיישר עם צרכי שוק עבודה שנעשים יותר דיגיטאליים".

 

במפגש הסיכום עם אנשי קרן המטבע נכחה גם שירה גרינברג, הכלכלנית הראשית באוצר. שעות ספורות קודם, האגף שלה פירסם דוח ברוח דומה, שקובע ש"צמצום פערי ההשכלה הרלוונטית לשוק העבודה בקרב הגברים החרדים טמון בהגברת לימודי הליבה במערכת החינוך החל משלביה המוקדמים, דבר שצפוי לאפשר לאחר מכן השתלבות טובה יותר במערכת ההשכלה הגבוהה".

עד כאן, דברים שכבר שמענו. אבל שלא כמו כלכלני קרן המטבע, דוח הכלכלנית הראשית מזהיר מפורשות הרבה יותר, שהתקציב שהממשלה אמורה להעביר עוד החודש הולך בכיוון ההפוך בדיוק. לא רק שהוא לא יקדם את שילוב הגברים חרדים בכלכלה, אלא שהוא עלול לפגוע בצמיחה ארוכת הטווח של המשק.

"החלטות הממשלה המסתמנות אודות הגדלת תקציב החינוך שאינו רשמי… הגדלת קצבאות האברך והפעלת תוכניות סיוע כמו מתן תלושי מזון - ללא מבחני מיצוי כושר השתכרות, צפויות להוביל לירידה בפוטנציאל ההשתכרות של גברים חרדים ובהשתלבותם בשוק העבודה ובכך לפגוע בצמיחה ארוכת הטווח".

3 תחזית הצמיחה יורדת

"שמחתי לפגוש את משלחת קרן המטבע הבינלאומי ולשמוע גם מהם על יציבות הכלכלה בישראל כפי שהם מאבחנים בדוח השנתי שלהם, כמו גם על תמיכתם בתקציב המדינה המרוסן ומוטה הצמיחה שאנחנו מעבירים בכנסת", צייץ אתמול הבוס של גרינברג, שר האוצר בצלאל סמוטריץ', תוך שהוא מתעלם באלגנטיות מהאזהרות סביב המהפכה המשפטית.

כלכלני הקרן אכן מציינים לטובה את הביצועים הכלכליים יוצאי הדופן של כלכלת ישראל, שצמחה ב־ֽ6.5% בשנת 2022, את הירידה המהירה ביחס החוב תוצר, ואת יתרות מטבע החוץ. הם אכן תומכים, לפי מיטב המסורת של קרן המטבע, בתקציב מרוסן - אם כי במשתמע היו רוצים לראות יותר תמיכה בצמיחה.

אבל 2022 הייתה שנה חריגה, ובמבט קדימה, העניינים פחות מזהירים. את תחזית הצמיחה ל־2023, כלכלני הקרן מורידים, ל־2.5%, בדיוק כמו התחזית של כלכלני בנק ישראל. מה שמאט את הצמיחה הם בין היתר השחיקה בכוח הקנייה של משקי הבית והירידה בהשקעות העסקיות. את האינפלציה הם רואים חוזרת ליעד שלה (1% ל־3% בשנה), לקראת סוף 2024.

גם התחזית הזאת עלולה להתבדות, ולא לטובה: הסיכון לצמיחה "מוטה כלפי מטה", והסיכון לאינפלציה "מוטה כלפי מעלה". בין היתר, חולשה בצמיחה העולמית עלולה להשפיע לרעה גם עלינו, וזינוק במחירי האנרגיה, או שיבושים בשרשראות האספקה, עשויים להקפיץ את האינפלציה גם כאן. וזה מבלי שהזכרנו את הלחץ על מערכת הבנקאות בעולם או את הפוטנציאל להיחלשות השקל. אלה הסיכונים החיצוניים לתחזית של קרן המטבע. כשאליהם, כאמור, מצטרף עוד סיכון: "אי הוודאות המתמשכת סביב הרפורמה המשפטית".

עוד כתבות

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו