גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחקר שבדק: אלה שש השנים הכי גורליות לקריירה שלכם

מחקר חדש של אוניברסיטת ג'ורג'טאון בדק אילו מסלולים הכי משתלמים להצלחה בקריירה, ולמה צעדים שנעשים בין הגילאים 20 ו־26 כל־כך מכריעים ● האם לימודים אקדמיים הם עדיין ההשקעה הבטוחה ביותר?

למידה לתואר עד אמצע שנות ה־20 היא עדיין המסלול הבטוח ביותר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי
למידה לתואר עד אמצע שנות ה־20 היא עדיין המסלול הבטוח ביותר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הטלת ספק בערכם של לימודים אקדמאיים גוברת, אבל למידה של ארבע שנים לתואר עד אמצע שנות ה־20 היא עדיין המסלול הבטוח ביותר להשגת משרה טובה עד גיל 30.

זו המסקנה העיקרית מניתוח חדש של המרכז לחינוך ולכוח העבודה של אוניברסיטת ג'ורג'טאון שמבקש לזהות את המסלולים שמביאים אנשים לעבודות מוצלחות. הממצאים חשובים בזמן שחברות, אנשים פרטיים ומשפחות מנסים להבין טוב יותר איך תארים אקדמיים משפיעים על תוצאות בקריירה. 

למרות פיטורי הענק: ענקיות הטק הבינלאומיות שמרו על יציבות תעסוקתית בהשוואה לחברות המקומיות 
האבטלה בישראל ממשיכה לרדת. האם עליית הריבית בלתי נמנעת? 

החוקרים מג'ורג'טאון בדקו נתוני ממשלתיים על יותר מ־8,000 אמריקאים שנולדו בתחילת שנות ה־80, מגיל הנעורים עד גיל 30. הם זיהו 38 נקודות החלטה שיכלו להשפיע על יכולתם של עובדים להגיע למה שהם הגדירו כעבודה טובה עד גיל 30 - עבודה שמשלמת את המינימום הנחוץ לעצמאות כלכלית, או משכורת שנתית חציונית של 57 אלף דולר.

לימודים לתואר ראשון גרמו להבדל גדול יותר מכל החלטה אחרת שניתחו החוקרים. "המסלול המרכזי לעבודה טובה הוא עדיין ללכת לעשות BA", אמר אנתוני קרנבלה, המנהל של מרכז ג'ורג'טאון.

החוקרים התמקדו באנשים שלא הלכו ישר מהתיכון לאוניברסיטה, בגלל שבקבוצת האנשים שסיימו לימודים אקדמיים בתחילת שנות ה־20 שלהם היו בעלי עבודות טובות באחוזים גבוהים.

מיליוני אנשים מתחילים תארים ראשונים אבל לא מסיימים אותם עד אמצע שנות ה־20 שלהם. האנשים האלה שלא מסיימים הם בעלי סיכוי של 40% שתהיה להם עבודה טובה עד גיל 30, כך מראים נתוני ג'ורג'טאון. אם בסופו של דבר השיגו תואר ראשון עד גיל 26, היה להם סיכוי טוב יותר - 56% - לכך שתהיה להם עבודה טובה עד גיל 30, על פי הערכת החוקרים.

אפילו להתחיל לעשות תואר עד גיל 22 גרם להבדל מבחינת חלק מבוגרי התיכונים. אנשים שעשו לימודי תעודה, הכשרות או לימודים לא לתואר היו בעלי סיכוי של 29% לעבודה מוצלחת, לעומת 23% עבור מי שלא למדו שום לימודים גבוהים עד גיל זה.

 

הסיכון שכרוך בחוב הסטודנטיאלי

העלייה בעלות של לימודים אקדמיים סיבכה את ההחלטה של אנשים ללמוד, אמר זאק מייבל, אחד המחברים של הדו"ח של ג'ורג'טאון וחוקר חינוך וכלכלה באוניברסיטה.

תשלום החוב שצפוי על תואר ראשון יקר יותר מתמיד, אמר מייבל, והוסיף ש"עם העלייה במחיר הלימודים הגבוהים, והחוב הגדל שחייבים סטודנטים ומשפחות לקחת על עצמם, הסיכון שכרוך בהשגת השכלה גבוהה גדול ממה שאי פעם היה".

כ־56% מהאנשים שהגיבו לסקר של וול סטריט ג'ורנל בשיתוף NORC, מכון מחקר מאוניברסיטת שיקגו, סברו שתואר שלוקח ארבע שנים להשיגו לא שווה את זה, בגלל שסטודנטים לעתים קרובות מסיימים עם חוב סטודנטיאלי גדול וללא כישורים מקצועיים ספציפיים. לפני עשר שנים, 40% מהאנשים שענו לסקר דומה חשבו שהתואר לא שווה את עומס החוב.

דני נגוין, בן 30, החל משרה באוסטין שנה שעברה כמפתח תוכנה בג'נרל מוטורס לאחר עשור שבו עבד בזמן הלימודים.

נגוין, שסיים לימודי תיכון ב־2010, אמר שבילה ארבע שנים בהעמסת סחורה על מדפים בחנות, ניהול הזמנות אוכל במסעדה ועבודה באולם אירועים במקביל ללימודי ערב לתואר. למרות שזה היה מפרך, הסידור הזה הבטיח שיוכל לשלם חשבונות ושכר לימוד. הוא רכש כישורים וקשרים שהובילו לתפקידים בשכר טוב יותר, אמר, כולל עבודה בניהול מלאי של חברת מוצרים דנטליים ששמע עליה מעובד עמית במשרה אחרת.

בסופו של דבר נגוין עבר מהמכללה הקהילתית בה למד לימודי ערב לאוניברסיטת קליפורניה סטייט, לונג ביץ', וסיים תואר ראשון בניהול מערכות מידע בשנה שעברה. כיום, הוא מרוויח יותר מתמיד.

"היכולת לשלב גם עבודת צוות בבית הספר ועבודת צוות בעבודה, מאפשרת את עשיית התפקיד באופן יעיל", אמר.

משכורות לבוגרי לימודים אקדמאיים גבוהות יותר בהשוואה לאנשים ללא תארים, אבל נתונים שנותחו על ידי הפדרל ריזרב של סנט לואיס מראים שהפער ברווח נטו בין בוגרי לימודים גבוהים ומי שאין להם תארים הצטמצם משמעותית. סיבה אחת היא המחיר הגבוה של לימודים לתואר, כשההכנסות הגבוהות יותר של בוגרי תארים מצטמצמות בגלל חוב על הלימודים.

רנה ווטן עבדה בזמן שלמדה באוניברסיטה יקרה, במשלוחי פיצה ומענה לפניות במרכז שירות לקוחות, ואז הפכה תפקיד במסגרת חוזה בתעשיית משחקי הווידאו למשרה מלאה הכוללת הטבות. ווטן, בת 33, מרוויחה משכורת מעל 100 אלף דולר בשנה אבל אומרת שחוב שעדיין יש לה על הלימודים בגובה 40 אלף דולר גורם לה ללחצים.

"אני לא יודעת אם הייתי עושה זאת שוב", אמרה ווטן, והוסיפה שייתכן שלעשות לימודי תעודה בתור התחלה הייתה יכולה להיות בחירה טובה יותר. "אני מעבירה את הבונוסים שלי והחזרי המס היישר להלוואות הסטודנטיאליות שלקחתי, רק כדי לראות איך הריבית אוכלת את כל הכסף הזה".

יש חברות שסילקו את הדרישות לתואר ראשון למועסקים חדשים, אם כי כמעט 70% מהמשרות החדשות שנוצרו בארה"ב בין 2012 ו־2019 היו במקצועות שלרוב מצריכים תואר של ארבע שנים או יותר לכניסה, על פי העמותה Opportunity@Work.

הניתוח של ג'ורג'טאון הראה שכמה החלטות אחרות מוקדם בקריירה יכולות לעזור לשים אנשים בני 20 ומשהו על המסלול למשרות בשכר טוב יותר אם הם לא הולכים ללימודים מיד בסיום התיכון. עבודה קבועה בין הגילאים 20 ל־22 והימנעות מפערים בקורות החיים בשנים האלה יכולה לעזור, אמרו החוקרים, בגלל שמנהלי העסקה יותר צפויים להעסיק אנשים בעלי ניסיון שעובדים באופן אקטיבי כשהם מגישים מועמדות לעבודה חדשה.

סוג התעשייה הוא גורם בעל משמעות

גם סוג התעשייה משנה. עבודה בגיל 22 בתפקיד צווארון כחול בטכנולוגיה או בתחום פיננסי, לעומת תחומים כמו חינוך, שירותי המזון או האמנויות, גם היא עוזרת להגביר את הסיכויים להשיג עבודה בשכר גבוה יותר. בכל זאת, עובדים שבחרו באחד המסלולים האלה היו בעלי סיכוי של לא יותר מ־25% להשיג עבודה טובה עד גיל 30. המסלולים האלה הוכחו כולם כיעילים יותר להשגת עבודה טובה במקביל ללימודים אקדמאיים.

דיאגו פדילה ניצב מול בחירה ב־2020 כשהיה בגיל הנעורים שלו: להמשיך התלמדות בג'י פי מורגן צ'ייס, לעזור ללקוחות עם עסקאות כמו פתיחת חשבון או משיכה, או לקבל משרה מלאה בניהול חנות מכולת.

פדילה, בזמנו בוגר תיכון טרי שרק נרשם ללימודים במכללה קהילתית, נמשך ליציבות של משרה מלאה, אבל הוא תהה לאן יוכל להגיע לו היה נשאר בבנק. כיום בגיל 22, יש לפדילה משרה מלאה בצ'ייס, לאחר שלמד לימודי תעודה ועבר לשיקגו שם הוא עובד עם לקוחות של הבנק.

פדילה עושה שיעורים באינטרנט לתואר ראשון במקביל לעבודה במשרה מלאה. לאחר מכן הוא אמר שהוא רוצה לעשות תואר שני.

עוד כתבות

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • שבעה ישראלים נפצעו, בהם שלושה במצב קשה, מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, גבר כבן 65 נפצע קל מרסיסים • צה"ל והשב"כ חיסלו את אחד ממפקדי חטיבת רפיח בג'יהאד האיסלאמי • עדכונים שוטפים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע