גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרבה לפני המהפכה הפמיניסטית במאה ה-20 הוגות הדעות האלה קידמו את רעיון שוויון הנשים

החל מהמאה ה-18, סופרות, פילוסופיות ומדעניות, בנות עידן הנאורות באירופה, דרשו שיכירו בהן כשותפות בכל מעגלי החיים: האזרחי, הפוליטי, האקדמי, התרבותי והכלכלי ● חלקן שילמו על כך בחייהן, חלקן הדירו אותן ורק קומץ זכה לתמיכה מהסביבה הגברית

מימין: מרי וולסטונקרפט, אמילי דה שאטלה, ז'רמיין דה סטאל / איור: גיל ג'יבלי
מימין: מרי וולסטונקרפט, אמילי דה שאטלה, ז'רמיין דה סטאל / איור: גיל ג'יבלי

ד"ר שוֹעִי רז הוא חוקר ומלמד פילוסופיה והיסטוריה של הרעיונות באוניברסיטת בן גוריון בנגב; יוצר, מתרגם, עורך ובלוגר 

אינטלקטואליות, פילוסופיות ומיסטיקוניות היוו תופעה בלתי שכיחה בעת העתיקה ובימי הביניים. אנו מכירים את שמן ומקצת מכתביהן, אם שרדו, של המשוררת סַאפּפּוֹ מלֶסְבּוֹס (המאה השביעית לפני הספירה), הפילוסופית דּיוֹטִימַה (מורתו של סוקרטס באהבה אינטלקטואלית) והמתמטיקאית היפאטיה מאלכסנדריה (תחילת המאה ה־5 לספירה); המיסטיקונית והמשוררת רַאבּעָה אַלְעַדַוִּיַה מהעיר בַּצְרַה בעיראק (המאה השמינית לספירה), האסטרונומית והמתמטיקאית פַאטִמַה ממדריד (ראשית המאה ה־11) והמשוררת והוגת הדעות כריסטין דה פיזאן (חילופי המאות ה־14 וה־15); ושורת נזירוֹת מיסטיקוניוֹת שתפסו את מקומן במנזרי הנשים ברחבי אירופה.

הוגות הדעות המוסלמיות שהעזו לכתוב על מעמד הנשים בארצות האסלאם
כיצד התקווה והזכרונות החזיקו בחיים שתי נשים צרפתיות שנשלחו לאושוויץ
הפילוסוף האמריקאי שקבע שהדמיון הוא כוח חיוני בהתפתחות האנושות

לכל אלו ניתן להוסיף את תופעת שחקניוֹת הקומדיה דֶל'אַרְטֶה באיטליה בתקופת הרנסאנס בשלהי המאה ה־16 ואת תופעת האינטלקטואליות, בעלות הסלונים הספרותיים באיטליה, במאה השבע-עשרה, נשים שבדרך כלל היו נשואות לסוחרים עשירים או לאריסטוקרטים, אשר פעילותן הוגבלה בדרך כלל לעיסוק בשירה, בספרוּת ובתאולוגיה, באופן שלא ביקר את הממסדים הגבריים ואת תפיסותיהם הדתיות והתרבותיות.

לסלונים כאלה היתה שמורה חשיבות בהפצת השכלה לנשים, שבדרך כלל, לא היו יכולות להגיע אליה בדרך אחרת. מה גם, שהדיונים בסלונים אמנם היו מוכפפים להלכי הרוח התאולוגיים והפוליטיים השליטים, אך בכל זאת חופשיים יותר מהשיח שאפיין את המנזרים.

הנשים אינטלקטואליות בתקופת הנאֹורוּת

שלב חדש במעמד הנשים היוצרות ובייצוג היצירה הנשית, החל לקרום עור וגידים באירופה של המאה ה־18, לאחר התעוררותהּ של תנועת "הנאוֹרוּת", שביקשה להרבות השכלה ולא חששה מביקורת של מוסדות הדת.

יש להזכיר בהקשר זה את המדענית, המתמטיקאית והסופרת אֶמִילִי דֶה שַׁאטְלֶה (1749-1706), שהייתה בת חוגו של עמוד התווך של הנאורות הצרפתית, ווֹלְטֶר (פרנסוּאה מַארִי אַרואֶה, 1778-1694). דה שַׁאטְלֶה, שהייתה בת המזכיר של לואי ה־14, תרגמה לראשונה לצרפתית את "פְּרִינְקִיפְּיַה" ("עקרונות מתמטיים של פילוסופיית הטבע", 1687), ספרו רב החשיבות של הפיזיקאי והמתמטיקאי האנגלי אייזיק ניוטון (1727-1642), והוסיפה לו הערות פרשניות. תרגום זה שימש את הפילוסופים והמדענים בצרפת עד המאה העשרים.

פילוסופית אחרת שזכתה למקום ולמעמד היתה אִיזַבֶּל דֶה שַֹרְיֶיר (1804-1740), בת למשפחה אריסטוקרטית הולנדית. עובדה זו הקלה עליה במימון פעילותהּ הספרותית והפילוסופית בשווייץ, שכן הפילוסופים הגברים של הנאורות הסתייגו בדרך כלל ממתן מעמד שווה לאישה פילוסופית, אף על פי שהִרבּוּ בכל מקום בשבחי ההשכלה וביקשו לפתוח את שעריה בפני המעוניינים בכך. רק בשנת 1866 פתחה לראשונה אוניברסיטת ציריך את שעריה בפני סטודנטיות. הייתה זו האוניברסיטה הראשונה שבהּ יכלו נשים לכתוב דוקטורט בכל רחבי אירופה.

התביעה לייצוג נשי בחיי התרבּות ובפוליטיקה

תביעות חדשות מצידן של נשים אינטלקטואליות הוצגו עוד בסוף חייה של דה שַׁרְיֶיר. ראשית על־ידי אוֹלַאמְפְּ (אולימפיה) דה־גּוּז' (1793-1745), שנישואיה לגבר עשיר אִפשרוּ לה לעסוק בימי אלמנותהּ בקריאה להשוואת זכויותיהן של הנשים, לרבות זכויות הבחירה למוסדות השלטון וזכות הייצוג הפוליטי. לכך היא ייחדה חיבור, "ההצהרה על זכויות האשה והאזרחית" (1791). עם זאת, בשל תמיכתהּ בסיעות המתונות במהפכה הצרפתית והתנגדותהּ להוצאתם להורג של לואי ה־16 ובני משפחתו, היא הואשמה על ידי המהפכנים באנטי רפובליקאיוּת, בחריגה ממעמדהּ כאישה ובפילוג העם - וראשהּ נערף בגיליוטינה.

ניסיון מקביל הוצג בחיבור מאת הפילוסופית והסופרת האנגלית מרי וולסטונקרפט (1797-1759), "הגנה על זכויות הנשים" (1792), אשר דן במעמדן המוחלש של הנשים, תוך דרישה לשינויים חינוכיים, ערכיים ותרבותיים מופלגים ביחס אליהן, וראייה בהן שותפות חיוניוֹת בתהליך תיקון העולם ובהשכלה חופשית.

וולסטונקרפט, שהתכתבה עם מיטב המדענים והמשוררים הבריטיים בדורהּ, כגון גו'זף פריסטלי, וליאם בלייק וויליאם וורדסוורת', תבעה כי הגברים ילמדו להבחין בין צייתנוּת עיוורת לקונבנציות חברתיות מסורתיות, שמביאה אותם להפנות תודעה היררכית כנגד הנשים, ובין הצורך לכונן חברה רציונלית, בה מכירים בנשים כאזרחיות וכשותפות במכלול מעגלי החיים (לרבות הייצוג הפוליטי).

ראוי לציין כי דה־גּוּז' וולסטונקרופט בישרו את תנועת הסופרג'יזם ואת תופעת הסופרג'יסטיות, שהחלה בארה"ב באמצע המאה ה־19, שהביאה לכך שעד תום המאה התשע־עשרה הוענקה לראשונה זכות בחירה לנשים בניו זילנד ובאוסטרליה, ועד 1920 הצטרפו למהלך מרבית המדינות באירופה, קנדה וארה"ב - ובהדרגה, מרבית המדינות בעולם. עם זאת, באקלים הפוליטי ששרר בשלהי המאה השמונה־עשרה, לא יכולות היו שתי היוצרות וההוגות הללו, בשל בדידותן, ליצור תנועת נשים דומה.

 

לנשים יוצרות יש תפקיד חיוני בחיי החברה

קול מיוחד באותה דור היה קולה של הפילוסופית והסופרת השווייצרית, שגדלה והתחנכה בפריז, ז'רמיין דה סטאל (1817-1766). דה סטאל היתה בתו של הבנקאי, הדיפלומט ושר האוצר של לואי ה־16 ז'ק נֶקֶר, שהיה אהוד על העם עד כדי־כך שיומיים לאחר שפּוּטָר על ידי המלך - החלה ההסתערות על הבסטיליה.

קרבה זו לחוגי האריסטוקרטיה, לצד טענותיה הפומביות כלפי המקום שיש להועיד להשכלת נשים ולמקומן כיוצרות המשפיעות על החברה, הביאו לכך שנאלצה לברוח מצרפת המהפכנית, ולימים לנסות לשוב ולהגר ממנה בשנית, כאשר נחקק "קוד נפוליאון" (1804), שהסיג בצרפת את זכויות הנשים שנות דור אחורה.

דה סטאל, שספריה עד אז עמדו על כך שלספרות וליצירה ההגותית יש תפקיד מכונן בחיי החברה, היגרה לפרוסיה (גרמניה) שם פרסמה ב־1810 את ספרהּ ההגותי "על גרמניה"
("De l'Allemagne") .

חלקיו השלישי והרביעי של החיבור הוקדשו לקריאה במקורות פילוסופיים ואתיים, בין השאר שכתבו יוהאן וולפגנג פון גתה, גוטהולד אפרים לסינג, פרידריך שילר ועמנואל קאנט. הספר זכה לשבחי הביקורת. המשפטן, המדינאי וההיסטוריון הסקוטי, סיר ג'יימס מקינטוש (1832-1765) כתב כי "סקירת החיבורים המטאפיסיים היא רגע מכונן ואצילי בהיסטוריה של הרוח האנושית, הואיל והספר נכתב בידי אישה - שהצלחתה הגורפת, מהווה עדות בולטת לכוחו של האינטלקט הנשי".

בספרהּ כיוונה דה סטאל לא רק נגד "קוד נפוליאון", אלא גם נגד דעתו של הפילוסוף הגרמני יוהאן גאורג פרידריך הגל (1831-1770), שטען שיש להדיר את הנשים מהחיים הפוליטיים והאינטלקטואליים כליל.

יתירה מזאת, במאמר על נשים כותבות הקדימה דה סטאל את הסופרת האנגלייה וירג'יניה וולף (1941-1882). היא טענה כי ספרות הנכתבת על ידי נשים צריכה להיעשות מתוך עצמאות והכרה בכך שלנשים יוצרות נועד תפקיד חיוני בחיי החברה הכללית - לא פחוּת מזה של הגברים.

מובן שהפילוסופיות שסקרתי כאן היו מתונות בתביעותיהן מהגברים יותר מההוגות והיוצרות הפמיניסטיות בשישים השנים האחרונות. אך חשוב לזכור כי ההוגות של חילופי המאות ה־18 וה־19 נאלצו להיאבק בחומות של תודעות היררכיות ופטריארכליות, שהופנו לעברן, הדירו אותן או ביטלו את חשיבותן, וכי לעתים הכתיבה העמידה אותן בסיכון או באיום מוחשי לחירותן.

עוד כתבות

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

אהוד אולמרט, רה''מ לשעבר / צילום: שלומי יוסף

האם החלטה 1701 קוימה בזמן כהונתו של אהוד אולמרט?

אולמרט טען כי בתקופתו החלטה 1701 קוימה. הממשלה בראשותו גרסה אחרת ● המשרוקית של גלובס

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח