גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרבה לפני המהפכה הפמיניסטית במאה ה-20 הוגות הדעות האלה קידמו את רעיון שוויון הנשים

החל מהמאה ה-18, סופרות, פילוסופיות ומדעניות, בנות עידן הנאורות באירופה, דרשו שיכירו בהן כשותפות בכל מעגלי החיים: האזרחי, הפוליטי, האקדמי, התרבותי והכלכלי ● חלקן שילמו על כך בחייהן, חלקן הדירו אותן ורק קומץ זכה לתמיכה מהסביבה הגברית

מימין: מרי וולסטונקרפט, אמילי דה שאטלה, ז'רמיין דה סטאל / איור: גיל ג'יבלי
מימין: מרי וולסטונקרפט, אמילי דה שאטלה, ז'רמיין דה סטאל / איור: גיל ג'יבלי

ד"ר שוֹעִי רז הוא חוקר ומלמד פילוסופיה והיסטוריה של הרעיונות באוניברסיטת בן גוריון בנגב; יוצר, מתרגם, עורך ובלוגר 

אינטלקטואליות, פילוסופיות ומיסטיקוניות היוו תופעה בלתי שכיחה בעת העתיקה ובימי הביניים. אנו מכירים את שמן ומקצת מכתביהן, אם שרדו, של המשוררת סַאפּפּוֹ מלֶסְבּוֹס (המאה השביעית לפני הספירה), הפילוסופית דּיוֹטִימַה (מורתו של סוקרטס באהבה אינטלקטואלית) והמתמטיקאית היפאטיה מאלכסנדריה (תחילת המאה ה־5 לספירה); המיסטיקונית והמשוררת רַאבּעָה אַלְעַדַוִּיַה מהעיר בַּצְרַה בעיראק (המאה השמינית לספירה), האסטרונומית והמתמטיקאית פַאטִמַה ממדריד (ראשית המאה ה־11) והמשוררת והוגת הדעות כריסטין דה פיזאן (חילופי המאות ה־14 וה־15); ושורת נזירוֹת מיסטיקוניוֹת שתפסו את מקומן במנזרי הנשים ברחבי אירופה.

הוגות הדעות המוסלמיות שהעזו לכתוב על מעמד הנשים בארצות האסלאם
כיצד התקווה והזכרונות החזיקו בחיים שתי נשים צרפתיות שנשלחו לאושוויץ
הפילוסוף האמריקאי שקבע שהדמיון הוא כוח חיוני בהתפתחות האנושות

לכל אלו ניתן להוסיף את תופעת שחקניוֹת הקומדיה דֶל'אַרְטֶה באיטליה בתקופת הרנסאנס בשלהי המאה ה־16 ואת תופעת האינטלקטואליות, בעלות הסלונים הספרותיים באיטליה, במאה השבע-עשרה, נשים שבדרך כלל היו נשואות לסוחרים עשירים או לאריסטוקרטים, אשר פעילותן הוגבלה בדרך כלל לעיסוק בשירה, בספרוּת ובתאולוגיה, באופן שלא ביקר את הממסדים הגבריים ואת תפיסותיהם הדתיות והתרבותיות.

לסלונים כאלה היתה שמורה חשיבות בהפצת השכלה לנשים, שבדרך כלל, לא היו יכולות להגיע אליה בדרך אחרת. מה גם, שהדיונים בסלונים אמנם היו מוכפפים להלכי הרוח התאולוגיים והפוליטיים השליטים, אך בכל זאת חופשיים יותר מהשיח שאפיין את המנזרים.

הנשים אינטלקטואליות בתקופת הנאֹורוּת

שלב חדש במעמד הנשים היוצרות ובייצוג היצירה הנשית, החל לקרום עור וגידים באירופה של המאה ה־18, לאחר התעוררותהּ של תנועת "הנאוֹרוּת", שביקשה להרבות השכלה ולא חששה מביקורת של מוסדות הדת.

יש להזכיר בהקשר זה את המדענית, המתמטיקאית והסופרת אֶמִילִי דֶה שַׁאטְלֶה (1749-1706), שהייתה בת חוגו של עמוד התווך של הנאורות הצרפתית, ווֹלְטֶר (פרנסוּאה מַארִי אַרואֶה, 1778-1694). דה שַׁאטְלֶה, שהייתה בת המזכיר של לואי ה־14, תרגמה לראשונה לצרפתית את "פְּרִינְקִיפְּיַה" ("עקרונות מתמטיים של פילוסופיית הטבע", 1687), ספרו רב החשיבות של הפיזיקאי והמתמטיקאי האנגלי אייזיק ניוטון (1727-1642), והוסיפה לו הערות פרשניות. תרגום זה שימש את הפילוסופים והמדענים בצרפת עד המאה העשרים.

פילוסופית אחרת שזכתה למקום ולמעמד היתה אִיזַבֶּל דֶה שַֹרְיֶיר (1804-1740), בת למשפחה אריסטוקרטית הולנדית. עובדה זו הקלה עליה במימון פעילותהּ הספרותית והפילוסופית בשווייץ, שכן הפילוסופים הגברים של הנאורות הסתייגו בדרך כלל ממתן מעמד שווה לאישה פילוסופית, אף על פי שהִרבּוּ בכל מקום בשבחי ההשכלה וביקשו לפתוח את שעריה בפני המעוניינים בכך. רק בשנת 1866 פתחה לראשונה אוניברסיטת ציריך את שעריה בפני סטודנטיות. הייתה זו האוניברסיטה הראשונה שבהּ יכלו נשים לכתוב דוקטורט בכל רחבי אירופה.

התביעה לייצוג נשי בחיי התרבּות ובפוליטיקה

תביעות חדשות מצידן של נשים אינטלקטואליות הוצגו עוד בסוף חייה של דה שַׁרְיֶיר. ראשית על־ידי אוֹלַאמְפְּ (אולימפיה) דה־גּוּז' (1793-1745), שנישואיה לגבר עשיר אִפשרוּ לה לעסוק בימי אלמנותהּ בקריאה להשוואת זכויותיהן של הנשים, לרבות זכויות הבחירה למוסדות השלטון וזכות הייצוג הפוליטי. לכך היא ייחדה חיבור, "ההצהרה על זכויות האשה והאזרחית" (1791). עם זאת, בשל תמיכתהּ בסיעות המתונות במהפכה הצרפתית והתנגדותהּ להוצאתם להורג של לואי ה־16 ובני משפחתו, היא הואשמה על ידי המהפכנים באנטי רפובליקאיוּת, בחריגה ממעמדהּ כאישה ובפילוג העם - וראשהּ נערף בגיליוטינה.

ניסיון מקביל הוצג בחיבור מאת הפילוסופית והסופרת האנגלית מרי וולסטונקרפט (1797-1759), "הגנה על זכויות הנשים" (1792), אשר דן במעמדן המוחלש של הנשים, תוך דרישה לשינויים חינוכיים, ערכיים ותרבותיים מופלגים ביחס אליהן, וראייה בהן שותפות חיוניוֹת בתהליך תיקון העולם ובהשכלה חופשית.

וולסטונקרפט, שהתכתבה עם מיטב המדענים והמשוררים הבריטיים בדורהּ, כגון גו'זף פריסטלי, וליאם בלייק וויליאם וורדסוורת', תבעה כי הגברים ילמדו להבחין בין צייתנוּת עיוורת לקונבנציות חברתיות מסורתיות, שמביאה אותם להפנות תודעה היררכית כנגד הנשים, ובין הצורך לכונן חברה רציונלית, בה מכירים בנשים כאזרחיות וכשותפות במכלול מעגלי החיים (לרבות הייצוג הפוליטי).

ראוי לציין כי דה־גּוּז' וולסטונקרופט בישרו את תנועת הסופרג'יזם ואת תופעת הסופרג'יסטיות, שהחלה בארה"ב באמצע המאה ה־19, שהביאה לכך שעד תום המאה התשע־עשרה הוענקה לראשונה זכות בחירה לנשים בניו זילנד ובאוסטרליה, ועד 1920 הצטרפו למהלך מרבית המדינות באירופה, קנדה וארה"ב - ובהדרגה, מרבית המדינות בעולם. עם זאת, באקלים הפוליטי ששרר בשלהי המאה השמונה־עשרה, לא יכולות היו שתי היוצרות וההוגות הללו, בשל בדידותן, ליצור תנועת נשים דומה.

 

לנשים יוצרות יש תפקיד חיוני בחיי החברה

קול מיוחד באותה דור היה קולה של הפילוסופית והסופרת השווייצרית, שגדלה והתחנכה בפריז, ז'רמיין דה סטאל (1817-1766). דה סטאל היתה בתו של הבנקאי, הדיפלומט ושר האוצר של לואי ה־16 ז'ק נֶקֶר, שהיה אהוד על העם עד כדי־כך שיומיים לאחר שפּוּטָר על ידי המלך - החלה ההסתערות על הבסטיליה.

קרבה זו לחוגי האריסטוקרטיה, לצד טענותיה הפומביות כלפי המקום שיש להועיד להשכלת נשים ולמקומן כיוצרות המשפיעות על החברה, הביאו לכך שנאלצה לברוח מצרפת המהפכנית, ולימים לנסות לשוב ולהגר ממנה בשנית, כאשר נחקק "קוד נפוליאון" (1804), שהסיג בצרפת את זכויות הנשים שנות דור אחורה.

דה סטאל, שספריה עד אז עמדו על כך שלספרות וליצירה ההגותית יש תפקיד מכונן בחיי החברה, היגרה לפרוסיה (גרמניה) שם פרסמה ב־1810 את ספרהּ ההגותי "על גרמניה"
("De l'Allemagne") .

חלקיו השלישי והרביעי של החיבור הוקדשו לקריאה במקורות פילוסופיים ואתיים, בין השאר שכתבו יוהאן וולפגנג פון גתה, גוטהולד אפרים לסינג, פרידריך שילר ועמנואל קאנט. הספר זכה לשבחי הביקורת. המשפטן, המדינאי וההיסטוריון הסקוטי, סיר ג'יימס מקינטוש (1832-1765) כתב כי "סקירת החיבורים המטאפיסיים היא רגע מכונן ואצילי בהיסטוריה של הרוח האנושית, הואיל והספר נכתב בידי אישה - שהצלחתה הגורפת, מהווה עדות בולטת לכוחו של האינטלקט הנשי".

בספרהּ כיוונה דה סטאל לא רק נגד "קוד נפוליאון", אלא גם נגד דעתו של הפילוסוף הגרמני יוהאן גאורג פרידריך הגל (1831-1770), שטען שיש להדיר את הנשים מהחיים הפוליטיים והאינטלקטואליים כליל.

יתירה מזאת, במאמר על נשים כותבות הקדימה דה סטאל את הסופרת האנגלייה וירג'יניה וולף (1941-1882). היא טענה כי ספרות הנכתבת על ידי נשים צריכה להיעשות מתוך עצמאות והכרה בכך שלנשים יוצרות נועד תפקיד חיוני בחיי החברה הכללית - לא פחוּת מזה של הגברים.

מובן שהפילוסופיות שסקרתי כאן היו מתונות בתביעותיהן מהגברים יותר מההוגות והיוצרות הפמיניסטיות בשישים השנים האחרונות. אך חשוב לזכור כי ההוגות של חילופי המאות ה־18 וה־19 נאלצו להיאבק בחומות של תודעות היררכיות ופטריארכליות, שהופנו לעברן, הדירו אותן או ביטלו את חשיבותן, וכי לעתים הכתיבה העמידה אותן בסיכון או באיום מוחשי לחירותן.

עוד כתבות

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

עד לפני יומיים ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים