גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי 5 שנים של ירידה בהכנסות: האסטרטגיה החדשה של טבע

המנכ"ל ריצ'רד פרנסיס: "אני נרגש מאוד מהעתיד של טבע; אנחנו יודעים איפה אנחנו צריכים למקד את המשאבים ואת תשומת-הלב שלנו כדי לצמוח בהכנסות ובשורה התחתונה" ● במקביל: בנק Evercore העלה את המלצתו למניה ל"תשואת יתר" ● פרנסיס אופטימי בנוגע להעלאת דירוג החוב של טבע בחזרה לרמת דירוג השקעה בשנתיים-שלוש הקרובות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה
ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

חברת התרופות טבע  משיקה היום את האסטרטגיה החדשה שלה, ואת סדרי העדיפויות הממוקדים לדברי החברה בצמיחה וחדשנות. החברה עורכת כנס משקיעים בבורסת ניו יורק, בהובלת המנכ"ל החדש, ריצ'רד פרנסיס, שנכנס לתפקיד בתחילת השנה. פרנסיס אמר היום כי "עם אסטרטגיה זו של חזרה לנתיב צמיחה, אני משוכנע שנוסיף לייצר מומנטום כחברה חזקה יותר, חדשנית יותר ויעילה יותר".

טבע עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות אך פספסה ברווח
טבע מציגה: יותר ממיליארד שקל בעשור לבכירים | בדיקת גלובס

האסטרטגיה תצא לפועל במשך חמש שנים בשלושה שלבים: השלב הראשון בין 2023-2024 הוא של חזרה לצמיחה (לאחר חמש שנים רצופות של צמצום בהכנסות החברה) והוא כולל התמקדות בהקצאת המשאבים והמשך החזר חוב. השלב השני הוא האצת הצמיחה ב-2025-2027, תוך מיקוד ברור בסדרי העדיפויות להאצת הצמיחה במוצרים חדשנים ובביוסימילר והתמקדות בהזדמנויות של פיתוח עסקי. השלב האחרון, מ-2028, הוא של צמיחה בת קיימה.

בשיחה עם עיתונאים אמר פרנסיס שהוא "נרגש מאוד מהעתיד של טבע" והדגיש שהאסטרטגיה תהפוך את טבע לחברה חזקה יותר. פרנסיס הציג ארבעה עיקרים לאסטרטגיה החדשה: מנועי צמיחה, האצת החדשנות, שימור מרכז הכוח בגנריקה והתמקדות בביזנס.

החלק של מנועי הצמיחה נוגע בעיקר לתחום התרופות המקוריות של טבע - אוסטדו לטיפול במחלות דיסקניזיה מאוחרת והנטינגטון, uzedi שהושק ממש לאחרונה לטיפול בסכיזופרניה, ואג'ובי לטיפול במיגרנות. לדבריו, יש צורך גדול שלא מקבל מענה שעליו יכולה התרופה אוסטדו לענות. "אנחנו מאמינים שהמוצר הזה יוכל להגיע ל-2.5 מיליארד דולר מכירות עד 2027", אמר פרנסיס. לשם השוואה, ב-2023 מכירותיו צפויות להסתכם ב-1.2 מיליארד דולר. עוד מציינים בטבע 7 תרופות ביוסימילר, ש-4 מהן מפותחות עם שותפים.

פרנסיס: "נבטיח שעסקי הגנריקה יהיו בני קיימה"

בנוגע לחדשנות אמר פרנסיס כי "יש לנו נכסים איכותיים מאוד בפייפליין" וכי החברה תשקיע יותר במו"פ בהמשך.

על תחום הגנריקה אמר פרנסיס כי "טבע היא מובילה עולמית בגנריקה. אנחנו רוצים להבטיח שהעסק הזה יהיה בר קיימה וצומח, ולצורך זה אנחנו צריכים להתמקד. נפחית את מספר המוצרים במו"פ, וזה יוביל להגדלת שולי הרווח". טבע צפויה להתמקד במוצרים של גנריקה מורכבת - במקרה זה, לא מדובר בחידוש והחברה כבר הכריזה זאת בעבר, אם כי פרנסיס הודה שלא תמיד בהצלחה, ולדבריו "נתמקד בפחות מוצרים ונגדיל את שיעור ההצלחה שלנו".

טבע תפסיק לייצר ולשווק חלק מהמוצרים הגנריים שבפורטפוליו שלה, והכוונה היא למוצרים עם שולי רווח נמוכים שבהם יש הרבה יצרנים בשוק. "זה ייקח כמה שנים", אמר פרנסיס. "טבע עשתה את זה בעבר, ואני עשיתי זאת במקומות אחרים".

עניין נוסף הוא תחום ה-API - חומרי הגלם שטבע מייצרת. "גיליתי שבטבע יש עסק API נהדר והשוק צומח. ניצור יחידה עסקית שלא תתמקד רק בטבע, כדי לתת לה יכולת לצמוח", אמר פרנסיס. בתשובה לשאלה אמר שאין כוונה להפריד את העסק לחלוטין משום שטבע מזהה בו פוטנציאל משמעותי עם רווחיות גבוהה.

לסיכום אמר פרנסיס: "אנחנו יודעים איפה אנחנו צריכים למקד את המשאבים ואת תשומת-הלב שלנו, כדי לצמוח בהכנסות ובשורה התחתונה. זה פרק חדש לטבע".

פרנסיס אופטימי בנוגע להעלאת דירוג החוב של טבע

ביום המשקיעים שערכה טבע אמר פרנסיס: "אנחנו בנקודת מפנה. חלק מאי הוודאויות שהיו לנו כחברה הופכות להיסטוריה - החוב יורד מתקרב למקובל בתעשייה, ההליך המשפטי מתקרב לסיום, ובנוגע לאי הוודאות האם לטבע יש יכולת להשיק מוצרים מקוריים - השקנו שניים בשבועות האחרונים (גרסה חדשה לאוסטדו ומוצר לסכיזופרניה, ש.ח.ו). האי-ודאות הופכת למשהו שאנחנו רואים במראה האחורית".

פרנסיס הציג את מקורות הצמיחה ואת המיקוד של טבע, וחילק זאת לארבע קבוצות: מאפשרי צמיחה - הגנריקה ומוצרי OTC המייצרים מכירות של 8.1 מיליארד דולר, ומוצרים מקוריים ותיקים כמו הקופקסון ואחרים, עם מכירות של 2.3 מיליארד דולר; מנועי צמיחה - אוסטדו, אג'ובי ו-Uzedy, מכירות של 1.3 מיליארד דולר, ותרופות ביוסימילר (כחצי מיליארד דולר); תחום ה-API שיהיה עצמאי עם מכירות של כ-0.7 מיליארד דולר; ועסקים סינרגטיים (כגון עסקי ההפצה) עם מכירות של כ-2 מיליארד דולר. הצמיחה הצפויה בשנים הקרובות היא בשיעור חד-ספרתי בינוני.

מנהל המו"פ אריק יוז הציג את הפייפליין של טבע והרחיב בנוגע למספר מוצרים. מנהל הכספים, אלי כליף, הציג את ההתקדמות בחברה בשנים האחרונות ומה צפוי הלאה מבחינה פיננסית. לדבריו, החברה מתמקדת בתזרים חופשי, נזילות ואופטימיזציה של הפורטפוליו. בסופו של דבר, לדבריו, תוכל טבע לחזור לעשות מהלכי פיתוח עסקי (הכוונה בעיקר לרכישות או הסכמי רישוי) - אשר כבר מגולמים ביעדי הצמיחה.

כליף ציין שב-2018 היו לטבע 80 אתרי ייצור, ולאחר מהלך אופטימיזציה המספר צומצם ל-52 כיום, וימשיך לקטון בשנים הקרובות ל-40-44.

בנוגע למו"פ, צפוי לדברי כליף שינוי. בעוד שכיום כ-40% מהמו"פ הוא גנרי, 40% אינובטיבי (תרופות מקוריות) ו-20% ביוסימילר, ב-2027 היעד הוא 60%-80% מו"פ אינובטיבי, והגנריקה והביוסימילר יהוו 10%-20% כל אחד.

כליף הוסיף: "אני רוצה להבטיח לכם שבפעולות שעשינו ובמשמעת הפחתנו, ונמשיך להפחית את החוב. מ-2017 עד היום שילמנו מעל 20 מיליארד דולר למחזיקי האג"ח". הקצאת ההון קדימה תכלול המשך הפחתת החוב, השקעה במנועי הצמיחה וכן "בגישה מאוד סלקטיבית וזהירה, מהלכי פיתוח עסקי".

בהקשר זה, כשבכירי החברה נשאלו בנושא, אמר פרנסיס שמהלכי הפיתוח העסקי יהיו מוגבלים בטווח הקצר בשל המאזן, אך תהליך הפחתת החוב משמעותי ולכן הוא מעריך שטבע תוכל לחזור לרמת דירוג השקעה (investment grade , בניגוד לאג"ח "זבל") תוך שנתיים-שלוש. "ככל שנציג ביצועים בהתאם לאסטרטגיה, נגדיל את ההכנסות, וזה ישנה את היכולת שלנו להחזיר חוב ואת ה-EBITDA. אז אנחנו מסתכלים על הנושא באופטימיות", אמר. לדבריו כבר עכשיו טבע מגבירה מאמץ בתחום הפיתוח העסקי, לדוגמה בעסקאות רישוי במוצרים שנמצאים בשלבי פיתוח מתקדמים. 

הפחתת החוב ופשרת האופיואידיים הביאו להעלאת המלצה

נזכיר, שפרנסיס החליף בתפקיד את קאר שולץ, שתקופת כהונתו התאפיינה בייצוב מחדש של החברה, הורדת החוב ובעיקר קיצוץ גדול בהוצאות, לאחר רכישת הענק של אקטביס ב-2016 שסיבכה את טבע בחובות עצומים. קדם לשולץ בתפקיד ארז ויגודמן, שהוביל את רכישת אקטביס שהייתה כושלת, אך גם את רכישות אוספקס ולבריס שהביאו לחברה את מנועי הצמיחה המקוריים שלה - אוסטדו ואג'ובי, ולפניו כיהן בתפקיד ג'רמי לוין שעזב לאחר תקופה קצרה יחסית.

במקביל בנק Evercore העלה את המלצתו למניה ל"תשואת יתר" כאשר כלכלני הבנק ציינו את התהליך שעברה החברה בשנים האחרונות - כולל הפחתת החוב נטו ל-18 מיליארד דולר, הגעה לפשרה בהליכים המשפטיים הנוגעים לאופיואידיים והתייצבות עסקי הבסיס.

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב