גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אחרי 5 שנים של ירידה בהכנסות: האסטרטגיה החדשה של טבע

המנכ"ל ריצ'רד פרנסיס: "אני נרגש מאוד מהעתיד של טבע; אנחנו יודעים איפה אנחנו צריכים למקד את המשאבים ואת תשומת-הלב שלנו כדי לצמוח בהכנסות ובשורה התחתונה" ● במקביל: בנק Evercore העלה את המלצתו למניה ל"תשואת יתר" ● פרנסיס אופטימי בנוגע להעלאת דירוג החוב של טבע בחזרה לרמת דירוג השקעה בשנתיים-שלוש הקרובות

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה
ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

חברת התרופות טבע  משיקה היום את האסטרטגיה החדשה שלה, ואת סדרי העדיפויות הממוקדים לדברי החברה בצמיחה וחדשנות. החברה עורכת כנס משקיעים בבורסת ניו יורק, בהובלת המנכ"ל החדש, ריצ'רד פרנסיס, שנכנס לתפקיד בתחילת השנה. פרנסיס אמר היום כי "עם אסטרטגיה זו של חזרה לנתיב צמיחה, אני משוכנע שנוסיף לייצר מומנטום כחברה חזקה יותר, חדשנית יותר ויעילה יותר".

טבע עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות אך פספסה ברווח
טבע מציגה: יותר ממיליארד שקל בעשור לבכירים | בדיקת גלובס

האסטרטגיה תצא לפועל במשך חמש שנים בשלושה שלבים: השלב הראשון בין 2023-2024 הוא של חזרה לצמיחה (לאחר חמש שנים רצופות של צמצום בהכנסות החברה) והוא כולל התמקדות בהקצאת המשאבים והמשך החזר חוב. השלב השני הוא האצת הצמיחה ב-2025-2027, תוך מיקוד ברור בסדרי העדיפויות להאצת הצמיחה במוצרים חדשנים ובביוסימילר והתמקדות בהזדמנויות של פיתוח עסקי. השלב האחרון, מ-2028, הוא של צמיחה בת קיימה.

בשיחה עם עיתונאים אמר פרנסיס שהוא "נרגש מאוד מהעתיד של טבע" והדגיש שהאסטרטגיה תהפוך את טבע לחברה חזקה יותר. פרנסיס הציג ארבעה עיקרים לאסטרטגיה החדשה: מנועי צמיחה, האצת החדשנות, שימור מרכז הכוח בגנריקה והתמקדות בביזנס.

החלק של מנועי הצמיחה נוגע בעיקר לתחום התרופות המקוריות של טבע - אוסטדו לטיפול במחלות דיסקניזיה מאוחרת והנטינגטון, uzedi שהושק ממש לאחרונה לטיפול בסכיזופרניה, ואג'ובי לטיפול במיגרנות. לדבריו, יש צורך גדול שלא מקבל מענה שעליו יכולה התרופה אוסטדו לענות. "אנחנו מאמינים שהמוצר הזה יוכל להגיע ל-2.5 מיליארד דולר מכירות עד 2027", אמר פרנסיס. לשם השוואה, ב-2023 מכירותיו צפויות להסתכם ב-1.2 מיליארד דולר. עוד מציינים בטבע 7 תרופות ביוסימילר, ש-4 מהן מפותחות עם שותפים.

פרנסיס: "נבטיח שעסקי הגנריקה יהיו בני קיימה"

בנוגע לחדשנות אמר פרנסיס כי "יש לנו נכסים איכותיים מאוד בפייפליין" וכי החברה תשקיע יותר במו"פ בהמשך.

על תחום הגנריקה אמר פרנסיס כי "טבע היא מובילה עולמית בגנריקה. אנחנו רוצים להבטיח שהעסק הזה יהיה בר קיימה וצומח, ולצורך זה אנחנו צריכים להתמקד. נפחית את מספר המוצרים במו"פ, וזה יוביל להגדלת שולי הרווח". טבע צפויה להתמקד במוצרים של גנריקה מורכבת - במקרה זה, לא מדובר בחידוש והחברה כבר הכריזה זאת בעבר, אם כי פרנסיס הודה שלא תמיד בהצלחה, ולדבריו "נתמקד בפחות מוצרים ונגדיל את שיעור ההצלחה שלנו".

טבע תפסיק לייצר ולשווק חלק מהמוצרים הגנריים שבפורטפוליו שלה, והכוונה היא למוצרים עם שולי רווח נמוכים שבהם יש הרבה יצרנים בשוק. "זה ייקח כמה שנים", אמר פרנסיס. "טבע עשתה את זה בעבר, ואני עשיתי זאת במקומות אחרים".

עניין נוסף הוא תחום ה-API - חומרי הגלם שטבע מייצרת. "גיליתי שבטבע יש עסק API נהדר והשוק צומח. ניצור יחידה עסקית שלא תתמקד רק בטבע, כדי לתת לה יכולת לצמוח", אמר פרנסיס. בתשובה לשאלה אמר שאין כוונה להפריד את העסק לחלוטין משום שטבע מזהה בו פוטנציאל משמעותי עם רווחיות גבוהה.

לסיכום אמר פרנסיס: "אנחנו יודעים איפה אנחנו צריכים למקד את המשאבים ואת תשומת-הלב שלנו, כדי לצמוח בהכנסות ובשורה התחתונה. זה פרק חדש לטבע".

פרנסיס אופטימי בנוגע להעלאת דירוג החוב של טבע

ביום המשקיעים שערכה טבע אמר פרנסיס: "אנחנו בנקודת מפנה. חלק מאי הוודאויות שהיו לנו כחברה הופכות להיסטוריה - החוב יורד מתקרב למקובל בתעשייה, ההליך המשפטי מתקרב לסיום, ובנוגע לאי הוודאות האם לטבע יש יכולת להשיק מוצרים מקוריים - השקנו שניים בשבועות האחרונים (גרסה חדשה לאוסטדו ומוצר לסכיזופרניה, ש.ח.ו). האי-ודאות הופכת למשהו שאנחנו רואים במראה האחורית".

פרנסיס הציג את מקורות הצמיחה ואת המיקוד של טבע, וחילק זאת לארבע קבוצות: מאפשרי צמיחה - הגנריקה ומוצרי OTC המייצרים מכירות של 8.1 מיליארד דולר, ומוצרים מקוריים ותיקים כמו הקופקסון ואחרים, עם מכירות של 2.3 מיליארד דולר; מנועי צמיחה - אוסטדו, אג'ובי ו-Uzedy, מכירות של 1.3 מיליארד דולר, ותרופות ביוסימילר (כחצי מיליארד דולר); תחום ה-API שיהיה עצמאי עם מכירות של כ-0.7 מיליארד דולר; ועסקים סינרגטיים (כגון עסקי ההפצה) עם מכירות של כ-2 מיליארד דולר. הצמיחה הצפויה בשנים הקרובות היא בשיעור חד-ספרתי בינוני.

מנהל המו"פ אריק יוז הציג את הפייפליין של טבע והרחיב בנוגע למספר מוצרים. מנהל הכספים, אלי כליף, הציג את ההתקדמות בחברה בשנים האחרונות ומה צפוי הלאה מבחינה פיננסית. לדבריו, החברה מתמקדת בתזרים חופשי, נזילות ואופטימיזציה של הפורטפוליו. בסופו של דבר, לדבריו, תוכל טבע לחזור לעשות מהלכי פיתוח עסקי (הכוונה בעיקר לרכישות או הסכמי רישוי) - אשר כבר מגולמים ביעדי הצמיחה.

כליף ציין שב-2018 היו לטבע 80 אתרי ייצור, ולאחר מהלך אופטימיזציה המספר צומצם ל-52 כיום, וימשיך לקטון בשנים הקרובות ל-40-44.

בנוגע למו"פ, צפוי לדברי כליף שינוי. בעוד שכיום כ-40% מהמו"פ הוא גנרי, 40% אינובטיבי (תרופות מקוריות) ו-20% ביוסימילר, ב-2027 היעד הוא 60%-80% מו"פ אינובטיבי, והגנריקה והביוסימילר יהוו 10%-20% כל אחד.

כליף הוסיף: "אני רוצה להבטיח לכם שבפעולות שעשינו ובמשמעת הפחתנו, ונמשיך להפחית את החוב. מ-2017 עד היום שילמנו מעל 20 מיליארד דולר למחזיקי האג"ח". הקצאת ההון קדימה תכלול המשך הפחתת החוב, השקעה במנועי הצמיחה וכן "בגישה מאוד סלקטיבית וזהירה, מהלכי פיתוח עסקי".

בהקשר זה, כשבכירי החברה נשאלו בנושא, אמר פרנסיס שמהלכי הפיתוח העסקי יהיו מוגבלים בטווח הקצר בשל המאזן, אך תהליך הפחתת החוב משמעותי ולכן הוא מעריך שטבע תוכל לחזור לרמת דירוג השקעה (investment grade , בניגוד לאג"ח "זבל") תוך שנתיים-שלוש. "ככל שנציג ביצועים בהתאם לאסטרטגיה, נגדיל את ההכנסות, וזה ישנה את היכולת שלנו להחזיר חוב ואת ה-EBITDA. אז אנחנו מסתכלים על הנושא באופטימיות", אמר. לדבריו כבר עכשיו טבע מגבירה מאמץ בתחום הפיתוח העסקי, לדוגמה בעסקאות רישוי במוצרים שנמצאים בשלבי פיתוח מתקדמים. 

הפחתת החוב ופשרת האופיואידיים הביאו להעלאת המלצה

נזכיר, שפרנסיס החליף בתפקיד את קאר שולץ, שתקופת כהונתו התאפיינה בייצוב מחדש של החברה, הורדת החוב ובעיקר קיצוץ גדול בהוצאות, לאחר רכישת הענק של אקטביס ב-2016 שסיבכה את טבע בחובות עצומים. קדם לשולץ בתפקיד ארז ויגודמן, שהוביל את רכישת אקטביס שהייתה כושלת, אך גם את רכישות אוספקס ולבריס שהביאו לחברה את מנועי הצמיחה המקוריים שלה - אוסטדו ואג'ובי, ולפניו כיהן בתפקיד ג'רמי לוין שעזב לאחר תקופה קצרה יחסית.

במקביל בנק Evercore העלה את המלצתו למניה ל"תשואת יתר" כאשר כלכלני הבנק ציינו את התהליך שעברה החברה בשנים האחרונות - כולל הפחתת החוב נטו ל-18 מיליארד דולר, הגעה לפשרה בהליכים המשפטיים הנוגעים לאופיואידיים והתייצבות עסקי הבסיס.

עוד כתבות

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מתרסקת, אנבדיה צומחת - אך מי מהן תורמת יותר לכלכלה הישראלית?

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

פופקורן. ליאור פרנקל בשיחה עם אור רז / צילום: לירון ויסמן

רוצים לקדם את האינטרסים שלכם במקום העבודה? הטיפ שאסור לכם לדלג עליו

הפודקאסט הפופולרי פופקורן מגיע לגלובס במדור חדש על עולם העבודה • "אתם לא מבינים כמה בכירים עובדים בפוליטיקה ארגונית", אומר אור רז, מנכ"ל ובעלים של קבוצת לדעת, מלווה ומפתח מנהלים בחברות הייטק ופיננסים • בשיחה עם ליאור פרנקל הוא מסביר איך תצליחו להעביר את הקולגות שלכם צד בשולחן הדיונים ● פופקורן

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חיים פייגלין, מנכ''ל צמח המרמן / צילום: כפיר סיון

מניות הבנייה טסו ומשקיעים בצמח המרמן דרשו שעזריאלי תשלם יותר

בחודש האחרון מדד ת"א-בנייה עלה בכ-40% ● כעת, מספר גופים מוסדיים מנסים לגבש מהלך עם דרישה להעלאת המחיר שבו תירכש חברת הבנייה הציבורית צמח המרמן על ידי קבוצת עזריאלי ● בין המוסדיים שמחזיקים בצמח המרמן, נמצאות חברות הביטוח הפניקס, הראל, כלל ביטוח, וכן קרן הגידור ברוש

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

חן ומוטי ריכטר, זכייני פאפא ג'ונס ישראל / צילום: אלדד נמדר

מנכ"ל פאפא ג'ונס ישראל: "וולט הורסים את תחום המסעדנות"

מוטי ריכטר, שמשמש כזכיין רשת הפיצות בארץ, יפעיל מעתה גם את 15 סניפיה בהולנד, עם תוכנית להגדיל אותם ל–50 סניפים תוך חמש שנים ● בארץ הוא מתכנן לוותר על משלוחי וולט ● תגובת וולט: "בזכות וולט ופלטפורמות דומות, לעסקים קטנים יש גישה ליכולות שבעבר היו זמינות רק לרשתות הגדולות כמו פאפא ג'ונס"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים