גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החברה שביצעה גיוס שהיקפו פי 10 משווייה והישראלית שהחליטה להמר על ספאק

גיוס מפתיע של חברת הסטנטים InspireMD הקפיץ את מניית החברה בעשרות אחוזים ● חברת ה-SPAC אושן-טק הודיעה בשבוע שעבר על מיזוג עם חברת שיקום הרקמות הישראלית ריג'נטיס ● ולגונה הלת' גייסה 15 מיליון דולר לטובת המשך הפיתוח שלה: ביטוח בריאות מבוסס בינה מלאכותית ● השבוע בביומד, מדור חדש

חדשות הביומד / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (צילום מייסדי לגונה הלת': יוסי אלטרמן)
חדשות הביומד / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (צילום מייסדי לגונה הלת': יוסי אלטרמן)

גייסה 113 מיליון דולר כשהיא שווה 12 מיליון בלבד

חברת הסטנטים InspireMD (אינספייר) הפתיעה בשבוע שעבר את השוק כאשר ביצעה גיוס פרטי שהיקפו הפוטנציאלי 113 מיליון דולר (42 במזומן מיד, והיתר באופציה), זאת למרות ששווייה בבוקר ההודעה היה 12 מיליון דולר בלבד. את העסקה הלא שגרתית הוביל בנק ההשקעות LifeSci, ובגיוס השתתפו קרנות מובילות בתחום, ביניהן: Marshal Wace, אורבימד העולמית, Rosalind ,Nanthala ,Soleus ,Velan ואחרות. החברה פועלת מישראל ומארה"ב, כאשר אפילו חלק מן הייצור של הסטנטים נעשה בישראל. 

ישראל עקפה את ארה"ב בצריכת משככי כאבים נרקוטיים. האם אנחנו בדרך למשבר?
המנכ"לית שדוברת חמש שפות ומכרה סטארט-אפ עוד לפני גיל 30
כך רימיתי את הבנק שלי באמצעות בינה מלאכותית

בעקבות ההודעה, מניית החברה קפצה בעשרות אחוזים, אך בסופו של דבר כעת היא נסחרת במחיר גבוה ב-15% בלבד ממחירה לפני ההכרזה, ולפי שווי של 15 מיליון דולר. 

אינספייר פיתחה סטנט מצופה במעין אריג דקיק, בעובי שערה ("סטנט עם סוודר", קראנו לו בעבר). הסטנט יכול להתמקם בתוך כלי דם, ובנוסף להרחבתם כפי שעושה סטנט רגיל, יכול גם לקבע אל הדופן משקעים, אשר אם ישתחררו מהדופן ויסחפו, עלולים להיקלע לתוך כלי דם צרים יותר ולגרום להתקף לב או לשבץ. המוצר המקורי של החברה נועד לשימוש בכלי דם באזור הלב, אך הוא היה סטנט שאינו מצופה תרופה, ולכן כשהשוק עבר בהדרגה להעדפה חזקה לסטנטים מצופים, המוצר הזה נתקל בקשיים, הסביר מנכ"ל החברה, מארווין סלוסמן, בשיחה עם "גלובס".

כאשר השוק של הלב החל "לברוח" לחברה, השוק של צנתור העורקים המובילים למוח עדיין לא היה בשל, אך כעת החברה מאמינה כי השוק הזה הבשיל. סלוסמן מזכיר חברה בשם Silk Road Medical, הנסחרת לפי שווי של מעל מיליארד דולר ופועלת גם היא בתחום. אינספייר מאמינה כי המוצר שלה תחרותי מול זה של סילק רואד.

כיום, החברה שמה את הדגש שלה על סטנט שנועד לכלי הדם המובילים למוח, שם ישנה חשיבות מיוחדת למניעת תסחיפים. המוצר מאושר לשיווק באירופה, וברבעון הראשון של 2023 רשמה החברה הכנסות של 1.2 מיליון דולר ממכירתו. 

סולסמן מגדיר את הגיוס כ"משנה לגמרי את המצב של החברה", הן מבחינת הסכום שגויס והן מבחינת איכות המשקיעים. הוא מעריך כי הכסף יספיק לה, בעיקר אם תמומש גם האופציה, עד השלמת הניסוי שנערך היום במוצר שלה, דרך קבלת אישור FDA לשיווק המוצר בארה"ב (אירוע שצפוי להתרחש לא לפני תחילת 2025), ואפילו לשנה-שנתיים ראשונות של שיווק.

אינספייר הוקמה ב-2005 על ידי ד"ר אשר הולצר (שהיה גם ממייסדי חברת יורוג'ן) וד"ר אופיר פז. היא אולי זכורה לחלק ממשקיעי שוק ההון הישראלי מהנפקה שלא יצאה לפועל ב-2010, כאשר חלון ההנפקות של הבורסה בתל אביב נטרק בפני חברות מכשור רפואי ישראליות. שנה מאוחר יותר, ביצעה החברה רישום למסחר בבורסה שמעבר לדלפק בארה"ב, וביצעה גיוס פרטי לפי שווי של כ-100 מיליון דולר. לרגעים נסחרה החברה לפי שווי של מאות מיליוני דולרים, ובמשך תקופה מסויימת התגאתה בלא אחר מאשר סול ברר, יו"ר טבע ומנכ"ל סלג'ין לשער, בתפקיד יו"ר החברה.

אך מאז 2014, מניית החברה בצניחה חופשית. החברה מימנה את פעילותה בעיקר מגיוסים קטנים ששוחקים את המניה, וממעט הכנסותיה משיווק מוצריה באירופה. היא גייסה כ-100 מיליון דולר בחמישה סבבי גיוס, אך בשל הגיוסים התדירים, למעשה איבדה המניה את כל שוויה מאז החלה את דרכה. לא מפתיע כי חלק מן המשקיעים בחרו את המועד הזה לצאת מן החברה, וכך בעצם נשאר השווי שלה קרוב יחסית לזה בו נסחרה לפני ההנפקה.

גם מחיר המניה השפיע. המניות בעסקה מתומחרות במחיר השוק נכון למועד ביצוע העסקה, 1.6 דולר למניה. האופציות ניתנות למימוש לפי שמחיר של 1.4 דולר, כך שהן בתוך הכסף ומורידות את המחיר האפקטיבי של מניה בעסקה, אבל יש להן גם הגבלות. הן מחולקות לסדרות שכל אחת מהן מוצמדת לאירוע שאמור להתרחש בחברה (תוצאות ניסוי, אישור FDA וכדומה), וניתנות למימוש מהיום ועד כ-20 יום לאחר קרות האירוע.

ריג'נטיס ביקשה להנפיק אך תתמזג ל-SPAC

הנה מילה שלא שמענו כבר כמה זמן: SPAC. מדובר בחברות שקמו בהמוניהן בבורסות האמריקאיות בתקופת הגיאות. הן גייסו הון בהיקף של עד מאות מיליוני דולרים, לתוך חברה ריקה מנכסים, ויצאו לחפש חברות לרכוש. לספאקים הוגדרה תקופה מוגבלת לפעול למצוא את החברות לרכישה, כאשר לאחר סיומה חוזר הכסף לידי המשקיעים. ספאקים רבים מגיעים למועד פג התוקף שלהם בימים אלה. חלקם מנסים לבצע עסקאות של הרגע האחרון.

על הרקע הזה, הספאק OceanTech Acquisition Corp הודיע בשבוע שעבר על מיזוג לתוכו של חברת שיקום הרקמות הישראלית ריג'נטיס, שבועות ספורים לפני תאריך הפקיעה של הספאק, ב-2 ביוני. ריג'נטיס הודיעה לפני כמה חודשים כי היא יוצאת להנפקה, ותגייס כ-15 מיליון דולר, אך העדיפה בסופו של דבר ללכת במסלול הנוכחי.

העסקה מעניקה שווי של 95 מיליון דולר לריג'נטיס, כך מסרו החברות. אושן-טק גייסה סכום של 100 מיליון דולר, אך לא בטוח שכל המשקיעים ישאירו בחברה את כספם, לאחר השלמת המיזוג הצפויה ברבעון השלישי או הרביעי של השנה. כמו כן, אין וודאות שהעסקה תצא לפועל. אושן-טק, אשר כפי שאפשר להבין משמה, כיוונה במקור להשקיע בחברה בתחום הטכנולוגיה הימית, כבר ניסתה למזג לתוכה שתי חברות אחרות, אך העסקאות הללו לא יצאו לפועל.

ריג'נטיס הוקמה ב-2004 על ידי ד"ר יחיאל טל, היום מנכ"ל קולפלנט, יחד עם פרופ' דרור סליקטר מהטכניון. על־פי אתר IVC, היא גייסה עד היום כ-40 מיליון דולר, בעיקר מהקרנות ויטהלייף, מדיקה, Ratio Technologies ו-Crossroads. ד"ר אהוד גלר ממדיקה משמש כיו"ר החברה.

החברה פיתחה שתלים המשלבים חומר פולימרי עם חלבון, אשר מעודדים התחדשות של רקמות פגועות. בשלב הראשון, החברה פיתחה מוצר לשיקום סחוס ברך, שאושר לשיווק באירופה ב-2017. החברה מחפשת עבורו מפיץ, ובמקביל מקווה להשלים באמצעות הגיוס הנוכחי ניסוי שלב III במוצר שלה מול ה-FDA, כדי לקבל אישור שיווק בארה"ב במהלך השנים הקרובות.

ביטוח בריאות שמבין רגש, תרבות ורווחה: לגונה הלת' גייסה 15 מיליון דולר

חברת לגונה הלת' הודיעה בשבוע שעבר על גיוס של 15 מיליון דולר לטובת המשך פיתוח ושיווק המוצר שלה - מערכת בינה מלאכותית אשר משלבת רכיבים חברתיים, רגשיים ותרבותיים בתקשורת בין מטופלים לבין ספקי ביטוח הבריאות והשירותים הרפואיים שלהם. את הגיוס הובילו הקרנות SemperVirens ו-HC9 Ventures, אשר מתמחות בהשקעה בפתרונות המקיפים את עולם הבריאות.

לגונה הוקמה ב-2020 על ידי יוני שטיין, בעבר בכיר בכמה קרנות השקעה, יחד עם יעל אדם, מייסדת חברת Vim מתחום המחשוב הרפואי, ובעבר בכירה בחברות שוקיט ובונד, אשר נמכרו. החברה מבקשת להתאים את ביטוחי הבריאות לחיים האמיתיים של המטופלים, כדי לשפר את הסיכוי להחלמה.

אדם, ספורטאית אולימפית, הקימה את החברה לאחר שעברה פציעת ספורט והתמודדה עם תהליך ההחלמה. בראיון לשלומית לן ב"גלובס" אמרה אדם בעבר: "זה לא היה הניתוח הראשון שלי: עברתי שלושה ניתוחים בברך ושלושה ניתוחים קיסריים כיולדת. ללידה יש הרבה תמיכה, אבל לניתוח בברך אין כלום. אתה נזרק הביתה לגורלך. במחקרים שעשינו בארה"ב, גילינו ש-45% מהאנשים שנכנסים לניתוח אורתופדי יוצאים ממנו בדיכאון. ואני לגמרי מבינה את זה".

עוד כתבות

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

תיקון והתנצלות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

הדאקס עולה ב-0.4% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שלפיהם ייקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

פי דידי. זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות / צילום: ap, Willy Sanjuan/Invision

משפט פי דידי: הראפר הורשע בשידול לזנות, אבל זוכה משאר האישומים נגדו

חבר המושבעים במשפט פי דידי המואשם בשורה של עבירות מין וסחר בבני אדם הגיע להחלטה בבית המשפט הפדרלי בניו יורק ● הראפר זוכה מסעיפי האישום החמורים נגדו, אבל הורשע בשני סעיפים של שידול לזנות - שעשויים להוביל ל-10 שנות מאסר כל אחד

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה