גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

600 מיליון דולר: מה עומד מאחורי האקזיט הענק של משפחת פפושדו בחוות השרתים

המשפחה, המזוהה עם עסקי המלונות באירופה, צפויה למכור שליטה בחברת חוות השרתים הגלובלית שלה לקרן קנדית, לפי שווי של כ–1.5 מיליארד דולר ● עסקת הענק, שפורסמה לראשונה בגלובס, מלמדת כי אירוח שרתים משתלם לא פחות, ולעתים הרבה יותר, מאירוח של נופשים בלונדון וברחבי אירופה

חוות השרתים במושב בני ציון. בעיגול: אבנר פפושדו / צילום: ט. ג. הפקות, באדיבות החברה
חוות השרתים במושב בני ציון. בעיגול: אבנר פפושדו / צילום: ט. ג. הפקות, באדיבות החברה

תחום חוות השרתים (דאטה סנטרס) הגלובלי חווה צמיחה מואצת בשנים האחרונות, וגם התחזית קדימה ורודה. נתונים שפרסמה לאחרונה ענקית הנדל"ן המקומית קבוצת עזריאלי, שנכנסה לפעילות משמעותית בתחום, מלמדים כי הביקוש לשירותי דאטה סנטר ממשיך לעלות, בעקבות הצמיחה המואצת של מנועי הביקוש.

אקזיט ענק למשפחת פפושדו: מוכרת את השליטה בחברת חוות שרתים במאות מיליוני דולרים

בין אלו מונה החברה עלייה נמשכת במיקור-חוץ של תשתית דיגיטלית; האצה באימוץ השימוש בשירותי ענן; צמיחה מתמשכת בתנועת המידע ובאינטרנט; גידול במחשוב ענן ועלייה מואצת במספר המכשירים בידי צרכנים; AI (בינה מלאכותית); IoT (האינטרנט של הדברים), הופעתן של רשתות G5, תחבורה חכמה ומטבעות קריפטו.

מהערכות שצירפה עזריאלי לדיווח שלה עולה כי הצפי הגלובלי לתשתיות של חוות שרתים (בעיקר מצד ענקיות טכנולוגיה כאמזון, מיקרוסופט, עליבאבא, גוגל, IBM ואורקל) הוא לצמיחה ממוצעת של 15% מדי שנה עד 2027, אז הביקוש העולמי להקמת תשתיות בתחום יעמוד על כ-1.2 טריליון דולר (באותה שנה בלבד), כפליים מהיקפו הנוכחי.

 

אין פלא אפוא שחוות השרתים הפכו לאחד מתחומי ההשקעה החמים של חברות הנדל"ן המניב, המקימות בשנים האחרונות עוד ועוד מתחמים שבהם פועלים במרוכז אלפי שרתים מחשבים. החברות נמדדות לא רק בשטח במ"ר שעליו הן מתפרסות, אלא גם ובעיקר בתצרוכת החשמל שלהן (במגוואט). בישראל לבדה מוקמות בשנים האחרונות עשרות חברות שרתים, המשרתות את ענקיות הטכנולוגיה העולמיות הפועלות בישראל.

ולצד הנהירה לתחום של עוד ועוד חברות נדל"ן מקומיות, יש גם מי שמממש את השקעתו בתחום ברווח עצום. כפי שנחשף בגלובס בסוף השבוע, חתמה משפחת פפושדו (האב ומייסד הקבוצה אלי פפושדו, ובניו, יואב ואבנר) על עסקה למכירת השליטה בחברת חוות השרתים הפרטית סרברפארם (Serverfarm) לידי זרוע ניהול ההשקעות של ענקית הביטוח הקנדית מניולייף (Manulife). זאת יותר מ-20 שנה לאחר תחילת הרומן שלהם עם תחום חוות השרתים, בעת שמעטים הגופים המקומיים שעסקו או השקיעו בו.

 

המשפחה הכניסה גופי השקעה לסרברפארם

סכום העסקה לא נמסר, אך לגלובס נודע כי משפחת פפושדו, המוכרת בעיקר מעסקי המלונות שלה באירופה (חברת פארק פלאזה), תממש לצד יתר בעלי המניות בסרברפארם כ-70% מהחזקותיה, וצפויה לקבל עם השלמת העסקה סכום של 600-700 מיליון דולר. זאת, בהתאם לשווי שבו מתומחרת סרברפארם בעסקה - כ־1.5 מיליארד דולר.

ככל הידוע, העסקה צפויה להיסגר עד סוף חודש ספטמבר השנה, בכפוף לכך שהמשקיעה תשלים את בדיקת הנאותות לשביעות רצונה.

במהלך השנים הכניסה משפחת פפושדו מספר גופי השקעות לסרברפארם, לצורך מימון והרחבת הפעילות שלה, ביניהם נמנים פועלים אקוויטי (זרוע ההשקעות הריאליות של בנק הפועלים), שמחזיקה כ-10% מהמניות, והמיליארדר האמריקאי פטריק סון-שיונג (שמחזיק 20% מהחברה).

הפעילות הראשונית של סרברפארם בתחום חוות השרתים החלה תחת פעילות חברת הנדל"ן של משפחת פפושדו, קבוצת ים סוף, בסוף שנות ה-90, אז רכשה חוות שרתים בדאלאס, טקסס. במהלך השנים, תחת ניהולו של אבנר פפושדו (המשמש כמנכ"ל סרברפארם) בוצעה סדרה של רכישות והקמת פעילויות חדשות עד לפיצולה והפיכתה לחברה עצמאית בשנת 2009. כיום כוללת פעילות החברה 12 חוות שרתים בארה"ב, קנדה, ישראל ואירופה, כשסך תצרוכת החשמל של החוות הללו נאמד ב-125 מגוואט.

אבנר פפושדו / צילום: באדיבות החברה

מאבק מול תושבי מושב בני ציון

סרברפארם התרחבה בשנים האחרונות באמצעות רכישות והקמה של פעילויות. בין היתר השלימה החברה אשתקד הקמת חוות שרתים במושב בני ציון בשרון. הקמת החווה לוותה במאבק של תושבי המושב הסמוך, שבו מתגוררות כמה מהמשפחות העשירות והחזקות בישראל.

טענתם של התושבים כי מדובר ביצירת סיכון ביטחוני עבורם, על רקע חשיבות המידע שיאוחסן בחווה, לא נחלה הצלחה. הקמת החווה הושלמה לבסוף, ומתארחת בה פעילות הענן של גוגל בישראל. מדובר בהשקעה משותפת של סרברפארם וקרן תשתיות ישראל (תש"י) בהיקף של 800 מיליון שקל, הכוללת הקמת שתי חוות שרתים גדולות ותת-קרקעיות. השנייה היא באזור השפלה.

מנכ"ל סרברפארם, אבנר פפושדו, אמר בעבר לתקשורת, כי הקמת דאטה סנטר לא דומה להקמת מחסן, אלא מזכירה לו יותר את עולם התעופה. זאת בשל הדייקנות הרבה הנדרשת.

גורם בכיר אחר בתחום הנדל"ן המניב ציין, כי העבודה מול חברות הטכנולוגיה הענקיות דורשת מחויבות לעמידה בחוזים "דרקוניים", שכן הסטנדרטים הנדרשים הם קשוחים ביותר ודורשים קרוב ל"אפס תקלות".

אך מנגד, החוזים מול אותן חברות יציבים ביותר ונמשכים לשנים ארוכות עם אופציה להארכה, וכמובן מתגמלים בהתאם. בשורה התחתונה מדובר עבור החברות שמחזיקות בחוות השרתים בסוג של מלון, שהדיירים בו הם כונני מחשבים.

בין השמות הבולטים בישראל שנכנסו לתחום הייתה כאמור ענקית הקניונים עזריאלי. היא החלה את פעילותה ברכישת נתח מחברה אמריקאית בשם קומפאס בשנת 2019, ובהמשך התרחבה בהחזקתה באותה חברה, והיא מחזיקה כשליש ממנה כיום.

קפיצת דרך משמעותית של עזריאלי בתחום נעשתה עם רכישתה של חברה נורבגית בשם גרין מאונטיין תמורת 2.8 מיליארד שקל ב-2021. עם סיכום שנת 2022 צמח תחום הדאטה סנטרס בחברה ל-17% משווי הנכסים של הקבוצה (8 מיליארד שקל).

יואב פפושדו / צילום: סיון פרג'

ההכנסות מדמי שכירות נטו (NOI) שהניב תחום חוות השרתים לעזריאלי עמדו על 133 מיליון שקל בסיכום 2022, עלייה חדה מול 53 מיליון שקל שנה קודם לכן, שנובעת כאמור מההתרחבות הלא נפסקת שלה בתחום.

גם ענקית הקניונים והמשרדים מליסרון שבשליטת ליאורה עופר הודיעה על תוכניותיה להיכנס לתחום, והיא מציינת בסיכום שנת 2022 כי חווה בשם "עופר כרמל" היא פרויקט של 18 אלף מ"ר, שיש לו תוכנית בניין עיר (תב"ע) מאושרת אך מועד הקמתו טרם נקבע.

שחקן נוסף הוא חברת הנדל"ן המניב אדגר, שלה חוות שרתים בראש העין, המשתרעת על שטח של 2,600 מ"ר. מעבר לחברות שעיקר פעילותן הוא נדל"ני, והן מצאו בתחום חוות השרתים נישה רווחית שצומחת במהירות, גם לחברות מחשבים שונות יש חוות שרתים משל עצמן.

חברת המלונות שווה כשליש מחברת השרתים

מלבד פעילות חוות השרתים המשתלמת שלה, משפחת פפושדו היא בעלת השליטה (32% מהמניות) בחברת המלונות פארק פלאזה אשר בבעלותה רשת של בתי מלון בבריטניה ובאירופה, ששווי פורטפוליו הנכסים שלה נאמד ב-2 מיליארד ליש"ט (2.5 מיליארד דולר).

החברה מחזיקה 49 מלונות בשש מדינות, הכוללים 9,400 חדרים. מניותיה נסחרות בלונדון לפי שווי של 460 מיליון ליש"ט (588 מיליון דולר). כלומר, כל חברת המלונות שווה בערך כשליש מחברת השרתים הפרטית של משפחת פפשודו.

בפארק פלאזה משמש אלי פפושדו כיו"ר שאינו נושא משרה (Non Executive Chariman) ובנו יואב משמש כדירקטור חליף. שותפם בחברה הוא בוריס איוושה, המשמש בה כמנכ"ל.

נוסף על כך מחזיקה המשפחה גם בחברת התחדשות עירונית בישראל, שבה פעיל במיוחד יואב פפושדו. חברה זו כוללת מאגר של אלפי יחידות דיור "על הנייר", שמיועדות להקמה בעתיד.

עוד כתבות

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית משרדי עורכי הדין הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסך-הכול 312 עורכי דין

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שלפיהם ייקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: יוסי זמיר

כשמנכ"ל משרד השיכון והבינוי מציע לרכוש דירות שנפגעו מהטילים האיראניים - למה הוא מתכוון

יהודה מורגנשטרן, מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, בישר בכנס חיפה של מרכז הנדל"ן, כי נשקלת האפשרות שהמדינה תרכוש דירות שנהרסו במלחמה ● לגלובס נודע כי מטרת המהלך היא לספק מענה נקודתי לדיירים שדירתם נהרסה, ולא ירצו להצטרף להליך התחדשות עירונית בבניין שלהם ● יש לציין כי מהלך כזה טרם נעשה על ידי המדינה עד היום

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן