גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרב האכזרי על בחמוט מותיר את רוסיה עם ניצחון לא בטוח

תשעה חודשים של מלחמת התשה בין רוסיה לאוקראינה על העיר הקטנה בחמוט, עלו לשני הצדדים ביוקר

לוחמים אוקראינים יורים מרגמה 120 מ''מ לעבר עמדות רוסיות בקו החזית ליד באחמוט / צילום: Associated Press, Evgeniy Maloletka
לוחמים אוקראינים יורים מרגמה 120 מ''מ לעבר עמדות רוסיות בקו החזית ליד באחמוט / צילום: Associated Press, Evgeniy Maloletka

הקרב בן התשעה חודשים על העיר הקטנה באוקראינה, בחמוט, הגיע לסיומו ביום ראשון, כאשר כוחות רוסים כבשו סוף סוף את המעוזים האוקראינים המשמעותיים האחרונים בקצה המערבי שלה. בעוד קייב מתנגדת להצהרות רוסיה בדבר שליטה בבחמוט כולה, המפקד העליון של אוקראינה באזור, אלוף-משנה אולכסנדר סירסקי, הודה שכוחותיו שומרים על נוכחות רק בחלק "חסר חשיבות" של העיר, גם כשהם מאיצים קדימה בפריפריה.

דיווחים: המערב שוקל הסכם סיוע ביטחוני "בסגנון ישראל" לאוקראינה 
הנשיא האוקראיני הוא הכוכב העליון בפסגת ה־G7 ביפן, סין ורוסיה על הכוונת 
הבנק השני בגודלו ברוסיה פתח סניף ראשון בטהרן, וזו רק ההתחלה 

עם זאת, מי ניצח ומי הפסיד לא נמדד בשליטה הנוכחית על ההריסות הבלתי ניתנות למגורים שנותרו מבחמוט, עיר משגשגת של 70,000 איש. התשובה תהיה תלויה בתוצאות המתקפה המתוכננת של אוקראינה - שתלויה, בין השאר, בשאלה האם היכולת הצבאית האוקראינית או הרוסית נפגעה בצורה חמורה יותר על ידי הקרב העקוב מדם, והארוך ביותר של המלחמה.

הצלחה אוקראינית תעזור להצדיק את הנחישות השנויה במחלוקת של קייב להיצמד לבחמוט, למרות הפסדים איומים, כשבשלב מסוים בסוף פברואר ותחילת מרץ, היו כמעט אלפי חיילים בעיר מוקפים. לעומת זאת, מתקפה כושלת תאשר את האסטרטגיה של רוסיה להשתמש בעיר כדי להרוס את היחידות הלוחמות הטובות ביותר של אוקראינה. "מוקדם מדי לשפוט את ההשפעה של קרב בחמוט על המלחמה". אמר מייקל קופמן, מנהל לימודי רוסיה במרכז לניתוחים ימיים שביקר חיילים אוקראינים בבחמוט בפברואר. "זה יהיה ברור יותר בדיעבד".

"זה באמת גיהנום"

אף על פי שאף צד לא חשף את קורבנותיו, אלפים רבים של חיילים משני הצדדים מתו בחזית בחמוט, לפי הערכות מערביות. רבים נוספים נפצעו. "זה באמת גהינום. מעולם לא ראיתי דבר כזה לפני כן במלחמה הזו", אמר סגן אלוף אוקראיני בבחמוט. ההחלטה לדבוק בבחמוט, ולהילחם מרחוב לרחוב ובית לבית, כבלה את הכוחות הרוסיים ומנעה מתקפה רוסית בכיוון אחר, הוסיף.

גם כשאוקראינה איבדה את אחיזתה האחרונה בגורדי השחקים שנהרסו בקצה המערבי ביותר של בחמוט בסוף השבוע, היא ביצעה מספר מתקפות-נגד מוצלחות בצפון-מערב ובדרום-מערב העיר בשבועות הקודמים. על-ידי השגת שטח מוגבה משמעותי, אוקראינה הקשתה עוד יותר על רוסיה לנצל את שליטתה החדשה שלה בבחמוט כקרש קפיצה להתקדמות נוספת לחלקים שבשליטת אוקראינה באזור דונצק.

מי ניצח ומי הפסיד לא נמדד בשליטה הנוכחית על ההריסות הבלתי ניתנות למגורים שנותרו מבחמוט / צילום: Associated Press, Libkos

בצד הרוסי, רוב הלחימה באזור בחמוט נוהלה על-ידי קבוצת ואגנר הצבאית-למחצה שבבעלות ה"שף" לשעבר של הנשיא ולדימיר פוטין, יבגני פריגוז'ין, ששלח עשרות אלפי אסירים שגויסו בבתי-הכלא הרוסיים להסתער על עמדות אוקראיניות במשימות של כמעט התאבדות. לחימה אינטנסיבית, הוא הודה, פגעה ביכולת הלחימה של ואגנר עד כדי כך שהוא נאלץ לוותר על עמדותיו בפאתי השטח לחיילים רוסיים רגילים. עמדות אלו נכבשו מאז על ידי הכוחות האוקראינים.

ואגנר מתכנן להסיג את כוחותיו מבחמוט ביום חמישי, כדי לנוח ולבנות מחדש, בזמן שהכוחות הרוסיים הרגילים משתלטים, אמר פריגוז'ין. אוקראינה הודיעה שוב ושוב שהיא מתכננת מתקפה גדולה, שמטרתה להחזיר לעצמה אדמות שנכבשו על-ידי רוסיה בדרום ובמזרח המדינה. מוסקבה שולטת כיום בכ-18% מאוקראינה, כולל חצי האי קרים וחלקים מאזור דונצק ולוהנסק שכבשה ב-2014.

העיר הפכה לסמל ההתנגדות האוקראינית

מוקדם יותר השנה, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי והגנרלים הבכירים שלו ספגו ביקורת מצד כמה מפקדים אוקראינים ומערביים על שהזרימו משאבים, כולל כוחות הגנה טריטוריאלית מאומנים אך באופן חלקי, לתוך בחמוט, כשהם הופכים את העיר לסמל ההתנגדות האוקראינית. בנאומו בקונגרס האמריקני בדצמבר, השווה זלנסקי את הקרב על "מבצר בחמוט" לקרב סרטוגה, הרגע המרכזי במלחמת העצמאות האמריקאית. יושבת ראש בית הנבחרים דאז, ננסי פלוסי, הניפה דגל אוקראיני שעליו רשומים מגיני בחמוט.

זלנסקי השתתף בוועדת הפסגה של ה-G7 בהירושימה, יפן, כדי לעודד סיוע צבאי נוסף, כולל מטוסי קרב מסוג F-16, כאשר ההגנות האחרונות של אוקראינה בבחמוט קרסו. "הם הרסו הכל; אין בניינים", אמר זלנסקי בפגישתו עם הנשיא ביידן. "זו טרגדיה. כי היום בחמוט נמצאת רק בליבנו. אין שום דבר במקום הזה, רק אדמה והרבה רוסים מתים."

חייל אוקראיני מחזיק את הקסדה שלו כשהוא רוכב על נגמ''ש. אוקראינה הודיעה שהיא מתכננת מתקפה גדולה, שמטרתה להחזיר לעצמה אדמות שנכבשו על-ידי רוסיה / צילום: Associated Press, Libkos

פריגוז'ין הסביר בסתיו האחרון שהמטרה האמיתית של רוסיה לא הייתה בחמוט עצמה אלא יצירת "מטחנת בשר" שתלעס את הכוחות המזוינים של אוקראינה, ותיצור תנאים לפריצת דרך רוסית לאחר-מכן, עמוק לתוך אוקראינה. בזמנו, גנרל סירסקי לעג לעיר כמי שאין לה משמעות צבאית אסטרטגית. אומנם אוקראינה ספגה הפסדים גבוהים בבחמוט, היא לא התחברה לחטיבות החדשות שאומנו והצטיידו למתקפה המתוכננת.

בינתיים, ואגנר, הכוח הרוסי בעל יכולת הלחימה הגבוהה ביותר באוקראינה, הוכתה הלם על-ידי בחמוט הלוחמנית, במיוחד לאחר שאיבד את גישתו למאגר המתגייסים המתמעטים במהירות בגלל סכסוך פוליטי בין פריגוז'ין להנהגת משרד ההגנה הרוסי. פריגוז'ין התייצב שוב ושוב מול שורות של חיילי וגנר מתים, והתלונן על כך שהמוות נגרם בגלל כישלון המשרד לספק לו מספיק תחמושת. מפקדים רוסים אחרים אמרו כי ואגנר קיבלה למעשה מכסת תחמושת גבוהה יותר מיחידות רוסיות אחרות, וכי כעת יש מחסור כללי בתחמושת.

מתקפת החורף הרוסית ש"מטחנת הבשר" של בחמוט נועדה לאפשר, בינתיים, נכשלה, עם אבדות רוסיות קטסטרופליות בכוח אדם וציוד והתקדמות מינימלית בניסיונות ההסתערות של מוסקבה על אזורי אבדייבקה ו-ווהלדר שמדרום לבחמוט. בהצביעו על הכמות המדהימה של חיילים ותחמושת רוסית שנוצלו בבחמוט, ועל היעדר יכולת להתקפות רוסיות נוספות לאחר השתלטות על העיר, איגור גירקין, קולונל מודיעין רוסי לשעבר, שמילא תפקיד מפתח בהתססת המתיחות במזרח אוקראינה ב-2014 , תיאר את הצלחתה של קבוצת ואגנר כחסרת טעם וכניצחון פירוס. "זה לא היה שווה את הכוחות והאמצעים שהושקעו", אמר.

מלחמת התשה שתוצאתה חימוש מחדש

אוקראינה ניצלה את הזמן הזה כדי להתחמש מחדש ולהגדיל את הצבא שלה. בעקבות ביקוריו של זלנסקי בוושינגטון ובירות אירופה, ארה"ב ונאט"ו קיבלו החלטה אסטרטגית לספק לאוקראינה לראשונה טנקים מתוצרת מערב ורכבי חי"ר כמו בראדלי ומרדרס, תוך הכשרה וזיון תשע חטיבות אוקראיניות חדשות כחלק מכוח ההתקפה של קייב למתקפה המתוכננת.

חטיבות אלו, לצד כמה אחרות שהוכשרו וצוידו באופן עצמאי על-ידי אוקראינה, כמעט מוכנות, אומרים גורמים אוקראינים. מתי והיכן תתחיל המתקפה הצפויה, כמובן, הוא אחד הסודות השמורים ביותר של קייב. הרוסים יידעו כשההתקפה תתחיל, אמר זלנסקי ביום ראשון.

"הדבר החשוב ביותר שהשיגה אוקראינה [בבחמוט] הוא שהצלחנו להתיש את הרוסים", אמרה מיקולה בייליסקוב, עמיתת מחקר במכון הלאומי למחקרים אסטרטגיים שבסיסו בקייב, קבוצת חשיבה הנתמכת על-ידי הממשלה. "הצלחנו להסב נזק רב ככל האפשר, יצרנו את חלון ההזדמנויות הזה שאנו הולכים לנצל, והצלחנו להשיג נשק ואימונים".

המאמץ של רוסיה בבחמוט התרכז בניסיון להקיף את העיר מצפון ומדרום, תוך ניתוק נתיבי האספקה ​​הנותרים המובילים לשטח שבשליטת אוקראינה ממערב לעיר. בסוף פברואר ותחילת מרץ, נראה היה שואגנר עומדים על סף יכולת להשיג את המטרה, שהייתה מאלצת את המגינים האוקראינים לסגת או להסתכן בלהיות מוקפים ועם תחמושת ומזון שאוזלים.

זה היה כאשר מפקדים אוקראינים רבים ובכירים אמריקאים דחקו בנסיגה מבחמוט, מחשש שגורל חיל המצב של העיר יהיה כגורלם של מגיני מריופול, שאלפים מהם נכנעו במאי האחרון, לאחר חודשים של ניסיון להחזיק מעמד בהריסות הנמל ים אזוב הנצור.

אבל התקפות הנגד האוקראיניות במרץ הבטיחו שחבל ההצלה של בחמוט נשמר. משמעות הדבר היא שכוחות רוסים בשלושת החודשים האחרונים נאלצו להילחם מרחוב לרחוב, תוך תקיפה של מבנים רבי קומות אחד אחרי השני, בלוחמה עירונית חריפה שהטיבה באופן לא פרופורציונלי עם המגינים.

"הרוסים המשיכו להתקדם פשוט על-ידי יישור העיר, בניין אחר בניין.", אמר מפקד פלוגה אוקראינית בבחמוט, אשר תחילה תמך בנסיגה מוקדמת אך אמר כי שינה את דעתו באפריל. לאחר מכן, יחס הנפגעים נטה שוב לטובת אוקראינה, אולי אפילו עד יחס של חמישה-לאחד, אמר. "הם המשיכו לדחוף, ואנחנו המשכנו להרוס אותם".

עוד כתבות

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בנעילה בת"א; מיטרוניקס ואלקטריאון זינקו בכ-6%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי