גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכניסים 20 אלף שקל בחודש, אך "רכישת דירה הפכה לפנטזיה" עבורם

מאחורי הכותרות על הרעה בקצב האינפלציה, התייקרות המשכנתאות וגל עליות מחירים במזון, עומדים משקי בית שמשלמים את המחיר • מדור חדש של גלובס יעניק להם במה • היום: יונתן ונתי יאראק, נשואים וגרים בירושלים • הפנים של יוקר המחיה, מדור חדש

יונתן ונתי יאראק / צילום: תמונה פרטית
יונתן ונתי יאראק / צילום: תמונה פרטית

 

 

מי אנחנו: יונתן ונתי יאראק, נשואים. גרים בשכונת רסקו שבירושלים. יונתן עובד כאיש DevOps בחברת הייטק בתל אביב, נתי הוא דוקטורנט לכימיה באונייברסיטה העברית.

הכנסות: "ההכנסות שלנו לא קבועות, כי שכר ההוראה באוניברסיטה משולם במהלך שנת הלימודים בלבד ומשתנה מסמסטר לסמסטר. שאר הזמן נתי מקבל מלגה", אומר יונתן. "אנחנו מכניסים יחד כ־20 אלף שקלים לחודש".

הפנים של יוקר המחיה: מרוויחים 20 אלף שקל ולא מצליחים לצאת לנופש 
השכונות המובילות בתמ"א 38: איפה אוכלסו יותר מ־70 פרויקטים ומי העיר המפתיעה מהצפון 
שלמו 2% ממחיר הדירה: המבצעים בשוק הנדל"ן עולים מדרגה, וגם הסיכון ֻֻ| ניתוח

שכירות: "אנחנו גרים בדירה בבניין מתוחזק אבל לא חדש או משופץ. בעבר חשבנו לקחת משכנתה ולקנות דירה משלנו, אבל בגלל הצורך לחסוך לפונדקאות, זה לא התאפשר. היום אחרי עליית הריביות במשק זה בגדר פנטזיה, לפחות לא בזמן הקרוב, אך גם מחיר השכירות עולה משנה לשנה. רצינו לעבור לדירה משופצת יותר או קרוב יותר לבית כנסת, אך המחירים בזינוק מטורף וזה פשוט לא אפשרי, אולי בעתיד".

הוצאות: "עיקר הוצאות היום יום הן על אוכל. גם בזה המחירים רק עולים כל הזמן וזה ממש מייאש. אנחנו מנסים לחשוב איך לקנות חכם, משווים מחירים וקונים אסטרטגית. גם להחזיק רכב זה סיפור יקר מאוד, אבל אין לנו ברירה. הנסיעות לשבתות להורים שלנו הן פשוט לא אפשריות בתחבורה ציבורית במדינה שלנו, בטח לא בקיץ כששבת יוצאת כל כך מאוחר".

יוקר המחיה: "הזינוק הכי גבוה בהוצאות הוא על מזון. המחירים על כמעט כל דבר עלו משמעותית. אנחנו כמעט שלא אוכלים בחוץ, רק באירועים גדולים, לפעמים, כשרוצים להתפרע אז נזמין פיצה. גם ביגוד, בייחוד בגדים לשבת או לחג, זו הוצאה בתפיחה וזה לא פשוט בכלל. אנחנו משתדלים לקנות רק כשבאמת צריך, שומרים על הבגדים כמה שאפשר כדי שיישארו איתנו לאורך זמן ומחכים למבצעים ומחירי חיסול. ברוך ה', אנחנו במקום טוב, אבל חושבים כל הזמן איך נכלכל את עצמנו בעתיד עם ילדים, וזה בכלל לא יהיה פשוט. אפילו למשל, אם מתקלקל המדיח, הטכנאי כיום עולה יותר משהוא עלה לנו לפני שנתיים, הרבה יותר".

הכנסה נוספת: "נתי דוקטורנט לכימיה באוניברסיטה העברית, שזה אומר שהוא עובד ולומד בשעות מטורפות. לצאת ב־8 בבוקר ולא לחזור לפני 8 בערב. לתוך הטירוף הזה הוא עוד מוסיף משרת הוראה חלקית. אני עובד מהבית שלושה ימים בשבוע, ויומיים נוסע לתל אביב. בגלל זה כמעט כל המשימות בבית, סידורים, קניות ומוסך - עלי. לצערי, אין לנו איך לייצר עוד הכנסה, אבל אנחנו מסתדרים עם מה שיש".

איך מתמודדים: "עוקבים ומחשבים. עוקבים אחרי ההוצאות, מוודאים ששום דבר לא יחרוג או יברח. קונים מאוד מחושב. מחכים למבצעים, קונים מרוכז, מזמינים מהאינטרנט מה שיותר זול ככה. בנוסף, אנחנו כל הזמן מנסים לחסוך, בגלל העלויות של תהליך פונדקאות שהן מטורפות. זה כמעט כמו לקנות דירה קטנה.

"ועוד צריך לחסוך לבואם של ילדים בעתיד בעזרת השם. אבל מתמודדים. כדי להתמודד עם יוקר המחיה, אני לרוב קונה אריזות גדולות או במרוכז במחיר מוזל ליחידה ופורס לתשלומים".

שכר מורים: "לא משנה כמה נתי יעבוד קשה במעבדה, כמה מלגות הוא זוכה, תקציבים שהוא משיג, הכל הולך למעבדה והמלגה שלו קבועה. יש גם סכום מקסימלי, שקובעת האוניברסיטה, שמותר לו להרוויח, לא משנה כמה המחקר שלו טוב או כמה תקציב הוא השיג.

"המלגה הזו לא עולה משנה לשנה, ואנחנו מסתכלים קדימה ומבינים שכל עוד אפשר, חייבים לחסוך, כי יוקר המחיה רק עולה".

חו"ל: "אנחנו טסים לפעמים אבל רק בלואו קוסט ובלי מזוודה גדולה, רק טרולי. וגם בחו"ל, כל הזמן צריך לחשב הוצאות. האמת היא שהרבה פעמים חופשה שם יוצאת יותר זול מחופשה בארץ".

לבקש העלאה: "השכר אצלנו נקבע בהערכת עובד פעם בשנה ולכן אין לי מלא הזדמנויות לעסוק בזה, אבל אין בכלל ספק שכל הזמן חושבים על זה, כי המחירים של הכל באמת כל הזמן עולים".

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?