גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחירים עולים, הפתרונות ברורים - והממשלה מתעלמת

אי-אפשר שלא לתהות מדוע הממשלה, שיודעת בדיוק מה הצעדים הנדרשים כדי להתמודד עם יוקר המחיה, מתעקשת לטמון את הראש בחול

מוצרים בסופרמרקט. גל עליות מחירים פוקד את המשק / צילום: Shutterstock
מוצרים בסופרמרקט. גל עליות מחירים פוקד את המשק / צילום: Shutterstock

הכותבת היא ראש המחלקה למימון ולימודים כמותיים, הפקולטה למינהל עסקים, המסלול האקדמי המכללה למינהל

קשה להבין את התנהגות הממשלה בחודשים הראשונים לקיומה. במקום להפנות את מרבית זמנה למלחמה ביוקר המחיה ובאינפלציה, כפי שהבטיחו ראשיה במהלך מערכת הבחירות, עסקו ראש הממשלה והשרים הכלכליים בדיונים ובהצעות חוק שקשורים רק ברפורמה/המהפכה המשפטית. זאת תוך התעלמות כמעט מוחלטת מעליות המחירים הבלתי פוסקות במוצרי הצריכה הבסיסיים, במזון, בחשמל, בדלק, במים, בדיור, בשכירות ובמה לא?

בינואר 2023 התייצבו ראש הממשלה בנימין התניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' מול המצלמות והציגו לאומה את מה שכינו "התוכנית לטיפול בהתייקרויות במשק". ראש הממשלה אמר: "הממשלה בראשותי באה לעבוד לטובת כל אזרחי ישראל. התחום הראשון שדיברנו עליו וקיימנו כמה דיונים עליו הוא תחום יוקר המחיה".

עוד אמר ראש הממשלה באותו נאום: "האינפלציה והריבית בעקבותיה מרקיעות שחקים. יוקר המחיה משפיע על כולם, וזה מגיע לכך שכמעט כל משפחה מרגישה את זה במשכנתה. מאחר שהממשלה בראשותי שמה את המלחמה ביוקר המחיה בראש סדר העדיפויות שלה, אנחנו לא מחכים. אנחנו מודיעים על צעדים ראשונים להילחם במחוללי האינפלציה: החשמל, המים, הדלק והארנונה. הצעדים הללו יוזילו מייד את יוקר המחיה של כל משפחה בישראל. הצעדים הללו יאטו את קצב עליית המחירים ויתחילו לסובב את הגלגל אחורנית".

לא מחפשים במקום הנכון

לא צריכים להיות כלכלנים מדופלמים כדי להבין שהצהרות בלבד לא יכולות לשנות את יוקר המחיה. גם האשמת מחירי החשמל, המים, הדלק והארנונה כמחוללי האינפלציה היא חיפוש המטבע מתחת לפנס ולא במקום הנכון. הדרך היחידה להילחם ביוקר המחיה הייתה תמיד - והיא נכונה גם כיום - באמצעות הגדלת התחרות, הקטנת חסמים בירוקרטיים ופתיחת המשק ליבוא חופשי.

כאשר בישראל, במרבית ענפי המשק, פועלים מונופולים חזקים של יבואנים, יצרנים, סוחרים, רשתות שיווק ופארם - קשה לעצור את עליות המחירים. רק פעולות אמיצות של הממשלה, שיילחמו במונופולים ויחלישו את כוחם, יאפשרו תחרות אמיתית. אם נוסיף לכך את תהליכי הרישוי הבירוקרטיים והמייגעים בתחומי הייצור, היבוא והשיווק, וגם רגולטורים שמונעים תחרות אמיתית, הרי שאין סיבה להאמין שיוקר המחיה יירד בטווח הנראה לעין, ללא רפורמה מקיפה בתחומים הללו.

ואכן מצב האינפלציה ויוקר המחיה רק החמירו בחודשים הראשונים לפעילות הממשלה הנוכחית. מדד המחירים לצרכן הצביע על עלייה כפולה מהתחזיות בקצב עליות המחירים. כתוצאה, קצב האינפלציה השנתי עלה ל־5%, שיעור שחייב את בנק ישראל להמשיך בהעלאות הריבית, תוך פגיעה בהשקעות ובזוגות הצעירים שלקחו משכנתאות.

אם ניקח את מדפי הסופר כדוגמה מייצגת, הרי ש־53% משטח המדפים ברשתות השיווק מוקדשים למוצרים של 10 חברות יצרניות ו/או יבואניות גדולות. מדובר בשטראוס, תנובה, אסם, החברה המרכזית למשקאות, סנו, יוניליבר, נטו, דיפלומט, שסטוביץ וקימברלי קלארק.

נתוני האוצר מצביעים גם על כך שבגלל השוק הריכוזי, שיעורי הרווח של 10 ספקיות המזון, מוצרי הניקיון והטואלטיקה הם מהגבוהים בעולם. כך גם בשוק המכוניות החדשות, בשוק המלט, הגז, החשמל, המים, התקשורת, הטלוויזיה, הבנקאות ובשאר התחומים בהם פועלים יבואנים בלעדיים ויצרנים גדולים.

הפתרונות ידועים לכולם: ביטול מכסים ומכסות יבוא שמגנים על יצרנים ויבואנים. פתיחת השוק לתחרות חופשית והחמרת הענישה על יבואנים בלעדיים שמונעים יבוא מתחרה. איסור בחקיקה על יבואנים בלעדיים לייצג יותר מהיקף מוגדר של מוצרים/שירותים (מגבלה דומה הייתה בחוק ההסדרים אך הוצא בלחץ היבואנים). לחייב את רשתות השיווק להקצות שטחי מדף גדולים ובולטים ליצרנים קטנים ובינוניים, ולאסור עליהן לתת ליצרנים וליבואנים הגדולים שטחי מדף מעבר לאחוז שייקבע בחוק. פירוק מונופול הגז והטלת פיקוח על המחיר כך שמחירי החשמל יירדו. צמצום ואף ביטול כוחן של מועצות הייצור בחקלאות שמגבילות את הייצור והתחרות.

להילחם במוקדי הכוח

פתרונות לא חסרים. צריך רק את הרצון והנכונות להתמודד עם מוקדי הכוח וההשפעה שהמונופולים והיבואנים הבלעדיים צברו. גל ההתייקרויות שפוקד את המשק מעיד אולי יותר מכל שהממשלה, ובמיוחד משרד האוצר, איבדו את כוח ההרתעה שהיה להם בעבר.

עדיין לא מאוחר לנקוט בצעדי מנע שיעצרו את השתוללת המחירים שאין לה כיום כל הצדקה כלכלית. 

עוד כתבות

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

בכיר אמריקאי סותר את הדיווחים: הצבא לא יהיה מוכן באופן מלא לתקיפה בסוף השבוע

הפלסטינים מדווחים על ירי טנקים ממזרח למחנה אל-בוריג' שבמרכז רצועת עזה ●  צה"ל תוקף תשתיות של חיזבאללה בדרום לבנון  ● על רקע איומי המלחמה: טראמפ כינס דיון עם יועציו בנושא איראן ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה מניית ג'י סיטי יורדת?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 20% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

אוניות מטען בנמל עקבה, ירדן / צילום: Shutterstock

עשרות מיליונים למשך 30 שנה: אבו דאבי מהמרת על נמל עקבה

חברת הנמלים AD Ports חתמה על הסכם תפעול ארוך טווח בנמל הירדני ● למרות הנחיתות מול נמלי הים התיכון והאיום הביטחוני, האמירתים מזהים פוטנציאל בעורק החיים הראשי של הממלכה

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?