גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

11 נגד אחת: ויכוח על גודל התוספת לדירה בתמ"א 38 הגיע עד לבג"ץ

11 בעלי דירות בבניין תבעו דיירת על סירובה להסכם עם היזם, אך זו החליטה להגיע עד לערכאה העליונה ● בעתירה לבג"ץ כללה העותרת את שר המשפטים יריב לוין ואת ח"כ שמחה רוטמן ● העתירה נדחתה, וכך גם הערעור שהגישה הדיירת למחוזי – אך היא "לא מתכוונת לוותר"

משפט נדל''ן: ויכוח על גודל התוספת לדירה בתמ''א הגיעה עד לבג''ץ / איור: Shutterstock
משפט נדל''ן: ויכוח על גודל התוספת לדירה בתמ''א הגיעה עד לבג''ץ / איור: Shutterstock

11 נגד אחת, ערעור לבית המשפט המחוזי, עתירה לבג"ץ שכללה גם בקשה לזימון של שר המשפטים ושל יו"ר ועדת החוקה - וסיפור אחד קטן שממחיש את האתגר הגדול שבקידום פרויקטי התחדשות עירונית.

המדובר הוא בפרויקט תמ"א 2/38 (הריסה ובנייה) ברחוב זכרון יעקב 16 בתל אביב, סמוך לכיכר המדינה. על פי הסיכום עם היזם, חברת משולם לוינשטיין הנדסה וקבלנות, ייהרס הבניין הקיים, שבו 12 יחידות דיור, ובמקומו יוקם בניין חדש בן 26 יחידות דיור, 14 מהן בבעלות היזם. על פי ההסכם יהיו זכאים כלל הדייירים למרפסת בשטח 12 מ"ר ולחניה צמודה, וכן "יעלו" שתי קומות מעלה בבניין החדש, לעומת הקומה שבה נמצאת דירתם כיום.

קניתם מחסן בבניין מגורים? כדאי שתיזהרו
השכונות המובילות בתמ"א 38: איפה אוכלסו יותר מ-70 פרויקטים והעיר המפתיעה מהצפון
הסיפור מאחורי קרן הנדל"ן שהבטיחה תשואה פנטסטית למשקיעים והגיעה לסף קריסה השבוע | ניתוח

עוד קובע ההסכם כי התוספת לכל דירה עבור הדיירים הקיימים תיקבע בהתאם לגודלה של הדירה הנוכחית, שכן בבניין שלושה טיפוסי דירות. כך נקבע המנגנון: לדירה גדולה, בשטח כ־100 מ"ר, יתווספו 23 מ"ר; בעוד שלדירה בינונית בשטח כ־70 מ"ר, ולדירה קטנה בשטח כ־60 מ"ר, יתווספו 19 מ"ר. עניין זה הוא סלע המחלוקת העיקרי בין הצדדים, שכן לטענת הדיירת אשר נתבעה על ידי כל 11 בעלי הדירות האחרות, דירתה צריכה לקבל את אותה התוספת שמקבלות הדירות הגדולות.

"שטח ההרחבה אמור להיות שווה"

11 בעלי הדירות פנו, כפי שמורה החוק, אל ערכאת הפיקוח על רישום המקרקעין. התובעים מהווים 91.6% מכלל בעלי הדירות בבית המשותף, וצמודים לדירותיהם יותר מ־93% מחלקי הרכוש המשותף. הם טענו בפני המפקחת הבכירה על רישום מקרקעין, דגנית קציר־ברין, כי התנגדות הנתבעת מונעת את הוצאת הפרויקט לפועל ואינה מאפשרת לבעלי הדירות המעוניינים בקיומו ליהנות מההטבות הגלומות בו, ו"חושפת אותם לסכנה של ממש כתוצאה מאירועים ביטחוניים ורעידות אדמה".

עוד רן בראז שותף מנהל לוי טילר נרדיה הר צבי בראז ושות' / צילום: יח''צ

מנגד טענה הנתבעת, עו"ד הלן אייזן, כי ההסכם עם היזם יוצר מצב חדש אשר "פוגע מהותית בזכויות של הנתבעת, שכן שטחן של דירות גדולות חזיתיות יעמוד על 123 מ"ר, ואילו כל דירה בינונית עורפית שטחה יעמוד על 90 מ"ר". היא מציינת כי כתוצאה מכך הפרש השטח החדש, בין הדירות הגדולות לבינוניות, גדל ל־33 מ"ר, לעומת 20.60 מ"ר כיום.

לגישתה, שטח ההרחבה אמור להיות שווה, ועוד היא מציינת כי עובדה זו מצויה באחריות היזם ולכן הוא אמור להיות זה שיעניק מענה בנושא. "הנתבעת אינה מתנגדת לעצם הפרויקט, אלא לאפליה המהותית הנ"ל, המהווה פגיעה בזכויותיה הקנייניות", היא מבהירה. עוד טענה הנתבעת כי "התובע האמיתי" בהליך הוא היזם ולא הדיירים, וכי אליו יש להפנות את הטענות.

בעניין זה קבעה המפקחת קציר־ברין כי יש לסלק על הסף את טענת התובעת: "סעיפים 72 ו־73 לחוק המקרקעין גודרים את סוג העניינים ואת חוג הזכאים להתדיין בפני המפקחת. במסגרת חוק המקרקעין, רשאים לתבוע ולהיתבע הבאים: בעל דירה (לרבות מחזיק מטעם בעל הדירה), נציגות הבית או מתחזק. הגם שליזם, מן הסתם, אינטרס בפרויקט, הוא אינו נמנה עם חוג הזכאים להתדיין בפני המפקח, ועל כן הוא אינו צד להליך בפניי ואינו זכאי להיות צד להליך זה".

לעניין טענותיה של הדיירת לגבי ההסכם עצמו, קבעה המפקחת קציר־ברין כי על פי הפסיקה, השוויון הרלוונטי לבחינה הוא השוויון המהותי ולאו דווקא השוויון הכלכלי, וקבעה: "איני סבורה כי עצם העובדה שהשטח המתווסף לדירות אינו זהה לחלוטין מהווה הפרת השוויון".

בהתאם לכך קבעה כי אם הנתבעת לא תחתום על ההסכם, בתוך שבעה ימים מיום קבלת פסק הדין, יוכל עורך הדין רן ברא"ז, שותף מנהל במשרד לוי טילר, נרדיה, הר צבי, ברא"ז ושות', המייצג את הדיירים התובעים בהליך, להתקשר ולחתום בשמה של הדיירת הנתבעת על כל המסמכים הדרושים. למרות זאת, ובעיקר על רקע החקיקה הקיימת, החליטה הדיירת שלא לוותר ולהמשיך לערכאות הגבוהות יותר.

ערעור למחוזי ועתירה לבג"ץ במקביל

עו"ד אייזן הגישה ערעור על החלטת המפקחת קציר־ברין לבית המשפט המחוזי בתל אביב, ובין היתר טענה כי המפקחת שגתה בהחלטתה לדחות את הבקשה לצירוף היזם להליך. במקביל פנתה המערערת גם לבג"ץ - מהלך שאינו שכיח במיוחד בהליכים אלו, במטרה אחת מרכזית: להביא לשינוי חוק המקרקעין, כך שיעניק למפקחת על המקרקעין סמכות גם על היזם.

בעתירתה לבג"ץ כללה העותרת את שר המשפטים, יריב לוין, וגם את יו"ר ועדת חוקה חוק ומשפט בכנסת, ח"כ שמחה רוטמן, בבקשה שינמקו מדוע לא הקנו או לא התכוונו להקנות למפקח על רישום מקרקעין סמכות על היזם, ומדוע לא יתקנו את סעיפי החוק בהתאם. "קיים פער כוחות עצום בין הרוב והיזם מצד אחד לבין המיעוט מצד שני, מכל הבחינות", כתבה בעתירה. "זו סיבה נוספת המחייבת שהיזם יהיה צד לסכסוך".

בשיחה עם גלובס אמרה העותרת, עו"ד אייזן: "לא יכול להיות שהאדם הכי משמעותי בפרויקט כזה, זה שהורס ובונה, שמממן, שנותן בטוחות, דמי שכירות, שמתמודד עם נטל המיסוי, שמקבל לידיו דירות חדשות - לא נמצא בסמכות המפקח על המקרקעין. את זה ביקשתי לתקן דרך חקיקה.

"נוצר מצב שבו הדייר, 'הסרבן' כביכול, מגלה שאין לו לאן ללכת, אין לו למי לפנות. גם הליכים בבתי המשפט מקפחים את המיעוט בתמ"א 38, כשמאפשרים ערעור בפני שופט אחד בלבד, ואילו בהליכים אחרים הערעור מתבצע בפני הרכב של שלושה שופטים. כל זה ממחיש עד כמה יכול הרוב לעשות מה שהוא רוצה עם הזכויות שהוא מקבל במסגרת תמ"א 38, כולל קיפוח של המיעוט. ומתי פונים לבג"ץ? כשהשלטון פוגע במיעוט, לכן פניתי אני אליו".

המהלכים נדחו במחוזי ובבג"ץ

בסופו של דבר נדחו שני הצעדים שנקטה הדיירת - הן במחוזי והן בבג"ץ. שופטת בית המשפט המחוזי, לימור ביבי, קבעה בהחלטה על הערעור נגד קביעת המפקחת כי אין ממש בטענות המערערת, וחייבה אותה בהוצאות משפט בסך 10 אלף שקל. בג"ץ קבע כי "דין העתירה על כל חלקיה להידחות על הסף, אף מבלי צורך בתגובה מאת המשיבים", קרי שר המשפטים לוין וח"כ רוטמן, והשיתה על העותרת הוצאות משפט בסך 2,500 שקלים.

בהחלטת בג"ץ נכתב כי "כאשר מתעוררת שאלה בדבר פרשנותו הנכונה של החוק, אין מקום לשוב ולפנות אל המחוקקים בדרישה כי יבארו מה הייתה כוונתם וכי יכריעו בסוגיה הפרשנית. תפקידו של בית המשפט לעשות כן, באמצעים הפרשניים המקובלים. אין זה מתפקידו של בית המשפט לשנות או להוסיף סעיפי חוק, וככלל אין זה גם מתפקידו להורות לרשות המחוקקת לעשות כן.

"נראה כי תכלית העתירה היא לעקוף את הפרשנות שנתנו הערכאות השיפוטיות לסמכות המפקחת. אם העותרת סבורה שפרשנות החוק על ידי המפקחת ועל ידי בית המשפט היא שגויה - עליה להשיג על קביעות אלו בדרכים המקובלות, ולא בדרך עקיפה על ידי הגשת עתירה לבג"ץ".

סוף הסיפור? לא בטוח: העותרת ציינה בשיחתה עם גלובס שאין בכוונתה לוותר, וכי תנסה לפעול בדרכים אחרות לתיקון החקיקה הרלוונטית ולשינוי ההחלטה בעניינה.

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

רישי סונאק, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Jessica Taylor

בריטניה הטילה סנקציות על ארגונים ישראליים קיצוניים ומתנחלים

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נמוך מהתחזית: רק 175 אלף משרות התווספו לשוק בארה"ב באפריל

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● בשעה 15:30 (שעון ישראל) יפורסם דוח התעסוקה בארה"ב לחודש אפריל ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית