גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החיה המכוערת ביותר באינטרנט, או למה אכפת לנו רק מחיות חמודות

בכל יומיים נכחד לפחות מין אחד מהעולם, אבל בעוד שחיות חמודות כמו כלבת הים שעצרה לנוח בחופי יפו מקבלות את תשומת הלב של שוחרי הסביבה, ולכן גם את רוב התרומות והמשאבים להצלתן, חיות אחרות נזנחות ● מה אנחנו עלולים להפסיד מהיעלמותן, ואיך ביולוג קומיקאי בריטי פועל כדי לתקן את העוול

כלבת הים יוליה בחוף יפו / צילום: Associated Press, Ariel Schalit
כלבת הים יוליה בחוף יפו / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

"החיה המכוערת ביותר באינטרנט", זה התואר שקיבל ה־Blobfish, דג הבועה, שנראה כמו פרצוף של אדם ששהה זמן רב מדי בשמש, עד שאיבד את כל שערותיו ופניו נמסו. כיעורו יוצא הדופן זיכה אותו בפרס ראשון בתחרות החיות המכוערות הראשונה שנערכה ב־2013. הזכייה הפכה את דג הבועה לכוכב תקשורת. פניו הנוזלות הודפסו על חפצים ושוחזרו בממים. "ככה אני מרגיש בימי שני" או "אבולוציה לכי לישון, את שיכורה", אלה רק שתיים מהדוגמאות.

יצרני שמן הזית קורסים: "זיתים הם תחביב נהדר אבל עסק גרוע" 
בתי החולים מקימים רשת מחקר: רוצים תקציב כמו באקדמיה 

תהילת הכיעור הזאת עזרה לדג הבועה, שנמצא בסכנת הכחדה, לגייס תרומות ותשומת לב ציבורית. הצחוקים שהרצנו על חשבונו עוזרים גם למינים נוספים בסיכון. העניין בדג הבועה הוא החלון שדרכו מחדירים שוחרי איכות הסביבה לתודעה הציבורית מסרים על דיג מוגזם ולא מבוקר.

דרך אגב, דג הבועה נראה כך רק כשאנחנו דגים אותו. בסביבתו הטבעית, בעומק האוקיינוס, הוא נתון ללחצים כבדים שמשמרים את צורתו ודווקא נראה בסדר גמור, תודה ששאלתם.

דג הבועה, שהפך לכוכב תקשורת / צילום: Shutterstock

תחרות החיה הכעורה בעולם לא הייתה רק גחמה של האינטרנט. היא תוכננה ונוהלה על ידי האגודה לשימור חיות מכוערות (Ugly (Animal Preservation Society, שהקים הביולוג והקומיקאי הבריטי סיימון וואט. הוא מציג את עצמו כך: "אני סיימון וואט. מכניסים מדע, מקבלים מבול של כל סוגי המדיה", ואכן אפשר לראות, לשמוע ולקרוא אותו בפלטפורמות מגוונות - מהופעות סטנדאפ, דרך פודקאסט וספרים ועד עבודות אמנות במוזיאונים. הוא גם עוסק בייעוץ רציני מאוד לחברות מסחריות ולארגונים ממשלתיים ומלכ"רים בתחומי קיימות ושימור מיני חי.

הפנדות ששיבשו את שיקול הדעת

"הכול באשמת הפנדות!", הוא כותב בהצהרת החזון של האגודה. "בעלי חיים פחות חמודים מוזנחים. הקמתי את האגודה כדי למחות על כך שחיות חמודות שיבשו את שיקול הדעת שלנו".

כך, לדוגמה, טוען וואט, למרות שחסרי חוליות הם כ-79% ממיני החי על פני כדור הארץ, רק 11% מהספרות בתחום שימור המינים נכתבה עליהם. לדבריו, "הטיות מהסוג הזה פוגעות ביכולת שלנו לזהות את החיות שנמצאות בסיכון הגבוה ביותר ולהגיב באפקטיביות". רק כדי לסבר את האוזן, על פי World Wildlife Foundation, קצב היכחדות המינים היום הוא פי 1,000-10,000 מקצב ההיכחדות הטבעי, כלומר ללא ההשפעה החריגה של בני האדם על הסביבה.

מה רע בחיבה שלנו לפנדות? בפודקאסט The Science Mixtape, הסביר וואט שכנראה לא נוכל למנוע את הכחדתן של כל חיות הבר. למעשה, נוכל לשמר במודע רק מעטות מהן. אם נבחר להתמקד רק בחיות גדולות וכריזמטיות, אנחנו עלולים לאבד חיות מאוד חשובות ופונקציונליות - הן לחיים הנוחים והטובים של בני האדם והן לכדור הארץ כולו. אובדן הפנדה עלול להיות עצוב מאוד, אך יש בעלי חיים קטנים שהיעלמותם עלולה להפר לגמרי את המאזן בבתי הגידול שלהם. "אנחנו צריכים להבין איפה אנחנו יכולים לקבל את הכי הרבה מגוון, הכי הרבה שימור, בעבור כל דולר שמושקע", אמר, וזאת, בלי שניתן לחוש האסתטי להתערב לנו.

סיימון וואט / צילום: מתוך האתר של וואט

אבל זה לא הדבר היחיד שמניע את וואט להתעניין בחיות מכוערות. "כשאנחנו מתמקדים רק בחיות גדולות ודומות לנו, אנחנו מפספסים סיפורים מטורפים על מיני חיים שונים יותר מאיתנו. אני מוצא סיפוק בלהכיר לאנשים את החיה הדוחה והמסתורית שהם ירגישו בסופו של דבר חיבור אדיר אליה. לפנדה יש מעריצים רבים. חיות זנוחות יכולות להפוך לתחביב הייחודי שלכם".

באירועי הסטנדאפ שלו, וואט מציג סיפורים מטורפים על חיות מיוחדות. הוא מעודד קבוצות לבחור לעצמן קמע מתוך רשימה של חיות כעורות. האגודה שלו אף מייצרת בובות פרוותיות חמודות של חיות מכוערות, ובספטמבר האחרון הוא חגג את "יום החיות המכוערות" הרשמי הראשון.

מחקר שפורסם בכתב העת Biological Conservation, בהובלת חוקרים מאוניברסיטת קנט, בחן כיצד שיווק יכול להשפיע על עתידן של חיות לא אטרקטיביות. החוקרים השוו בין שני קמפיינים פרסומיים, האחד של World Wildlife Foundation שמגייס לרוב כסף לחיות הנחשבות אטרקטיביות, באמצעות הרעיון של "אמץ חיה", והשני של עמותת Edge, שמגייסת כסף באמצעות הסברים על חיות שונות, כולל "מכוערות".

כצפוי, התברר שאנשים נותנים הרבה יותר כסף לחיות חמודות. ב־2017, בעת עריכת המחקר, ניצבו בראש הפירמידה דב קוטב, פנדה, טיגריס, נמר שלג, וסוריקטה. עם זאת, באתר Edge, התרומות ניתנו לחיות שקודמו בצורה הכי בולטת באתר ושניתן מידע רב על סיפור חייהן ועל הסכנות שאורבות להן. מסקנת החוקרים הייתה שניתן לעורר עניין בחיות מסוימות באמצעות שיווק, גם אם הפרצוף שלהן אינו פונה באופן טבעי ללבנו.

אשליית הגודל והחיוכים הכובשים

איך בני אדם מחליטים איזו חיה היא חמודה וראויה לשימור, ומאיזו חיה כדאי להתעלם? בדרך כלל, חיות בגודל שלנו או חיות מאוד גדולות ייראו לנו יותר חשובות מחיות זעירות, שקשה לנו להאמין שהן בסכנת הכחדה ואינן קיימות בשפע.

הגודל קשור גם לתכונה אחרת, והיא הדמיון לנו. יונקים מקבלים הרבה יותר תשומת לב מכל החיות האחרות. יונקים פרוותיים ורכים מקבלים תשומת לב רבה יותר מיונקים שלא ניחנו בתכונות הללו.

בעלי חיים עם פרצוף שיש בו שתי עיניים ופה, ואולי גם משהו שנראה כמו אף, פורטים על מיתרי הרגש שלנו הרבה יותר בקלות מחיות ללא פרצוף או עם פנים בעלי מאפיינים חייזריים מבחינתנו, כמו מספר לא שגרתי של עיניים.

חישבו לדוגמה על דובוני המים. התרגלנו לחשוב שהם חמודים, אבל במבט ראשון החור שבמרכז ראשם הוא יותר מקריפ ממזמין. לא פלא שהתמונות הפופולריות ביותר שלהם הן אלה שבהן עור הפנים שלהן מקופל בזווית הגורמת להיווצרות של שקעים המזכירים עיניים. ייתכן גם שאנחנו מדמיינים שהם מסתתרים מאחורי מסיכת אב"כ, וזה עוזר לנו לחשוב עליהם כעל אנושיים.

ואם כבר יש פרצוף, עדיף שיהיה תינוקי: עיניים גדולות, ראש גדול ותווים רכים יקבלו יחס עדיף על פני עיניים קטנות, תווי פנים מחודדים וגופים קשיחים או שריוניים.

חיוך הוא מאפיין נוסף שממס לבבות אנושיים, כפי שיעידו חיות כמו דולפין או קווקה שנראות כאילו הן מחייכות תמיד. גם אלפקות, קיפודים, כלבים, כרישים ואפילו סוגים מסוימים של דגים נתפסים מעת לעת בפוזה שנראית כמו חיוך, וזה מעלה אוטומטית את מידת הפופולריות שלהם. זאת כנראה הסיבה שכלבת הים הנדירה שעגנה לנוח בחופי תל אביב-יפו הפכה לשיחת היום בשבועיים האחרונים. היא רכה, פרוותית, גדולת עיניים ואולי אפילו מזכירה לנו אנשים שאנחנו מחבבים.

איך הפך יצור דמוי ג'וק לבובת פרווה

לפעמים האנושות מגלה ומחבבת פתאום בעלי חיים עם פרצופים שנראים במבט ראשון מעוותים או חריגים, אבל עם הזמן אנחנו לומדים לזהות, להכיר ולחבב אותם, ממש כמו שיכול לקרות לנו במפגש עם בני אדם אחרים. דג הבועה הוא דוגמה מושלמת לכך. בהתחלה הוא בכלל לא נראה כמונו, אך בזוויות מסוימות המראה שלו משקף את הפחד שלנו מהאופן שבו אנחנו נראים ביום רע. ככל שראינו אותו יותר, כנראה האנושות פשוט התרגלה אליו.

דוגמה נוספת, שיש לה מקום של קבע בתחרות החיות המכוערות, היא Aye Aye, סוג של למור שבמבט ראשון נראה מדובלל, רזה ודי חולני. יש הרואים בו אחת החיות החמודות בתבל. "הוא כל כך מכוער שהוא חמוד", טוענים גולשים ברחבי הרשת. יכול להיות שהם נענים למה שהלא־מודע שלהם מזהה כקריאה לעזרה ולהגנה.

חיות אחרות שזכו בסקר ה"כיעור החמוד" הלא פורמלי של אתר "נשיונל ג'יאוגרפיק" הם למשל העצלן, יונק שמנמן ושעיר שנראה כאילו מזמן לא התקלח וצבר מעריצים בזכות אורח החיים האיטי שלו; צפרדע הגשם הידועה גם בתור צפרדע קצרת ראש, שנראית כהכלאה בין צפרדע לאבו-נפחא, בעלת עיניים בולטות ופרצוף חמוץ. זה לא החיוך הכובש, אבל זו הבעה שאפשר להזדהות איתה וחודרת ללב.

 

ביפן כבר מייצרים בובות של איזופודים ("שווה רגלאים"), קרובי משפחה של הסרטנים והשרימפס, משפחה הכוללת גם את החיה המכונה בישראל "אורי כדורי". מדובר ביצורים דמויי ג'וק, אבל אחד מחברי המשפחה, האיזופוד הענק, ניחן בעיניים ומעין שפם. זה כנראה היה מספיק כדי להזכיר למישהו את דוד שלו, והדרך לחיי נצח כבובה וכחיית מחמד מבוקשת הייתה קצרה.

"הרעיון הוא שמה שנראה דוחה בהתחלה הופך עם החשיפה למסקרן, ובסופו של דבר הסקרנות הופכת למשיכה", הסביר ל"נשיונל ג'יאוגרפיק" פרופ' הירושי ניטונו, מהמעבדה לפסיכופיזיולוגיה קוגניטיבית באוניברסיטת אוסקה. פרופ' אוריאנה אראגון, מאוניברסיטת קלמסון, הוסיפה שמדובר בחלק מאותה אסתטיקה של "כל כך רע שזה טוב", שאהובה על חובבי סרטי אימה וקבוצות אחרות ספציפיות בתרבות הפופ, בעיקר צעירים ובני נוער, ובעיקר כאלה שמרגישים בעצמם מוזרים או רוצים לפרוץ מסגרות.

וואט מציין בהרצאותיו שבני אדם נדלקים על חיות גם בזכות הכישורים והתכונות שלהם, ושוכחים שאי פעם העבירו ביקורת על איך שהם נראים. העצלן הוא דוגמה נחמדה לכך, אבל גם החולד העירום, שהתפרסם בזכות עמידותו בפני כאב וחסינותו היחסית לסרטן. חיות שיש להן יתרון על פני בני אדם ויש לנו מה ללמוד מהם "פתאום לא נראות כל כך כעורות", אומר וואט.

אתם מוזמנים לנסות להביט בעצמכם בחולד העירום, חיה חסרת פרווה ופרצוף, ולהחליט עד כמה היא יפה בעיניכם. היא קוסמת מספיק למחקר הרפואי, כך שלא נראה שיהיה קשה למצוא משאבים לשמר אותה בזמן הקרוב.

צחוק בצד, וואט מבקש להזכיר ש"חיות נראות כמו שהן נראות מסיבה מסוימת. הטבע הנשגב והנפלא בחר אותן כך שיהיה להן יתרון יחסי. אם פרצוף של קוף מסוים נראה לכם פחוס ומעוות, אולי הקופה חושבת שהוא מדהים. אולי מראה של חיה אחרת נותן לה יתרונות אדירים בשחייה או בקפיצה, או בהסוואה. ואם הטבע חשב שזו תכונה מנצחת, מי אנחנו שנאמר אחרת".

ואם זה לא משכנע, הוא מוסיף: "בכל בעל חיים יש יותר כימיה ייחודית מאשר במעבדת התרופות הגדולה בעולם. אלה כימיקלים שהאבולוציה פיתחה כדי להתמודד עם אתגרי הסביבה, ואולי נוכל ליהנות מהם. אם תצילו את בעלי החיים, אולי יום אחד גם הם יצילו אותנו".

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?