גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיתופי פעולה במקום תחרות: המחלבות רצות לעבר חברות ה"חלב של העתיד"

חברות אימג'נדרי ורימילק, שמייצרות חלב בלי פרות, מנסות להתחרות ביצרניות החלב מהחי מצד אחד, אך מצד שני הן תלויות במחלבות הגדולות שמשקיעות בהן ● בחברות מדגישים את ההצלחה שלהן בהפחתת העלויות, אך לדבריהן "יש כמה מרכיבים ש'שותים' את התמחור"

המוצר של אימג'ינדרי / צילום: יניב קופל
המוצר של אימג'ינדרי / צילום: יניב קופל

מחירי מוצרי החלב בארץ ממשיכים לעלות, ורק בחודש שעבר הוסיפו 10% כמעט. לפי הסכם בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' למועצת החלב, ייפרסו העליות הנוספות לאורך שלוש השנים הבאות, בשיעור של 3.1% כל שנה.

בורסה שאינה זבת חלב ודבש: מדוע נטשו המשקיעים את מניות הפודטק המבטיחות
אישור ראשון לשיווק חלב מתרבית תאים. האם הוא יעורר את התחום?
"זה לא עוד מותג טבעוני, אני מתכוון להחליף את תעשיית החלב" | 40 עד 40

כעת, המחלבות הגדולות משקיעות בחברות פודטק שמייצרות חלב שזהה לחלב פרה, רק ללא צורך בפרות. להבדיל מתחליפי החלב הקיימים היום בשוק, שהם מבוססי חלבונים מרכיבים צמחיים, כגון חלב שקדים או חלב שיבולת שועל, חברות אלה, רימילק ואימג'נדרי, מייצרות חלבונים הזהים לחלבוני חלב, ובשיטה אחרת.

מדובר בפרמנטציה (התססה) על ידי שמרים, ובעזרת בינה מלאכותית, ובחברות מצהירים שרצונן לשנות את תעשיית החלב, ולהילחם בנזקים הסביבתיים הכבדים שהיא גורמת. עם זאת, המודל העסקי, הן של אימג'נדרי והן של רימילק, מצריך שיתוף פעולה הדוק עם אותה תעשייה מסורתית ובעייתית - כשהמחלבות הגדולות הן גם המשקיעות בחברות וגם נמנות עם לקוחותיהן. לדוגמה, תנובה וטרה הן בין המשקיעות של רימילק, וקבוצת שטראוס משקיעה באימג'נדרי.

רימילק ואימג'נדרי הוקמו שתיהן בשנת 2020, ונחשפו לא מעט לאור הזרקורים התקשורתי, כשהן מספרות על החזון לאפשר ייצור של מוצרים הזהים בטעם ובמרקם למוצרי חלב, אך בעלי איכויות תזונתיות טובות יותר (למשל, מוצרים נטולי לקטוז) ובמחיר נגיש.

 

בשנה שעברה גייסה רימילק בסבב הגיוס השני 126 מיליון דולר, לפי שווי שוק של 450 מיליון דולר, ואימג'נדרי גייסה קצת מעל 30 מיליון דולר בסך סבבי הסיד הראשונים. שתי החברות מייצרות במספר מפעלים הפזורים ברחבי העולם, בנקודות אסטרטגיות שאת מיקומן הן מסרבות לחשוף.

להוריד את המחיר מתחת למוצרי חלב פרה

החלבונים המיוצרים באותם מפעלים נמכרים כאבקה ליצרניות מזון, במטרה לאפשר ליצרניות להשתמש בו כבסיס לייצור, מלבד משקאות חלב, מגוון מוצרים נוספים: גבינות, יוגורטים וגלידות. שתי החברות מצהירות שהן כבר מצליחות לייצר בפועל בנפחים מסחריים.

רימילק חתומה על הסכמי הפצה עם מספר חברות מקומיות, ביניהן גם טרה בבעלות החברה המרכזית לייצור משקאות, ועם חברות מסחריות גלובליות שהיא מסרבת לחשוף את שמן.

מלבד ההצהרה על היכולת לייצר בכמויות מסחריות, ברימילק מספרים שהם הצליחו להוזיל את עלויות הייצור, ושבטווח הרחוק מטרתם לאפשר את קיומם של מוצרים מבוססי חלבוני פרמנטציה, שיהיו זולים יותר ממוצרי חלב פרה. החברה מסבירה שעצם קיומה של תשתית ההתססה בתעשיות הפארמה והמזון עוד בטרם הוקמה רימילק, צפוי 'לעשות את ההבדל' שיאפשר להוזיל את עלויות הייצור.

אביב וולף וד''ר אורי כוכבי, רימילק / צילום: אייל טואג

"טכנולוגיות תסיסה מתקדמות נמצאות כבר בשימוש ליישומים אחרים, אבל מה שהצלחנו לעשות הוא באמת ייחודי, כי הטכנולוגיות הקיימות מייצרות מוצרים יקרים בנפחים קטנים", אומר לגלובס ד"ר אורי כוכבי, מנהל הטכנולוגיות הראשי ומייסד שותף בחברה. "אנחנו הצלחנו להפוך את כל המודל על הראש - לייצר בנפחים גדולים בעלויות שהולכות וקטנות".

בחודש שעבר קיבלה רימילק את האישור הרגולטורי הנדרש ממשרד הבריאות כדי לשווק את מוצריה בישראל, שהצטרף לאישורים שהחברה מחזיקה לשיווק גם בארה"ב וגם בסינגפור, מה שהופך אותה לטענתה לחברה היחידה בעולם עם האישורים הנדרשים בשלושת השווקים האלו.

"המטרה שלנו היא לשנות את תעשיית החלב, לשנות את הייצור של החלב עצמו ולהחליף את הפרה כאמצעי ייצור", אומר ד"ר כוכבי. "מבחינת הנזקים הסביבתיים, תעשיית החלב מייצרת כמויות עצומות של פסולת וזיהום. היא תעשייה הפסדית שלא יודעת לקיים את עצמה ללא סבסודים".

כאן עולה השאלה, אם התשתיות הקיימות כיום מאפשרות ייצור בהיקפים גדולים ובעלויות נמוכות יותר, האישורים הנדרשים ישנם וגם ברמת התוצר החברה מרוצה, מדוע מוצרים מבוססי חלבוני פרמנטציה טרם הגיעו למדפים?

ברימילק טוענים שהעיכוב בשיווק המוצרים הוא באחריות המחלבות. לדידם, החברה היא הספקית של חומר הגלם, במקרה הזה החלבונים, אבל פיתוח המוצר הסופי ושיווקו - הכוללים בין היתר החלטות על אופן הטמעת החלבונים במוצרים בשילוב חומרים אחרים, קביעת אסטרטגיית הייצור וגם קביעת המחיר הסופי - כל אלו בידי המחלבות.

"יש לנו עוד דרך לעשות עד המדף בסופר"

פנינה סברדלוב, ראש מו"פ בתנובה, שמשקיעה ברימילק, אומרת לגלובס כי "מדובר ברכיבים שמגיעים אלינו וצריך לשלב אותם בתוך מוצר, ואת זה לשלב בתוך התעשייה, וזה מורכב. יש לנו עוד דרך לעשות, גם ברמת הטעם וגם ברמת העלויות, כדי שהמוצרים האלו יפגשו מדף בסופר".

חברת אימג'נדרי מתייחסת גם היא לסוגיית המחיר. ד"ר אייל איפרגן, מייסד שותף ומנכ"ל החברה, מסביר מדוע ייתכן שמחיר המוצרים יהיה גבוה, אף שגם הם מנסים ומצליחים להוריד עלויות ייצור, ומשתמשים בתשתיות ובידע קיימים.

"הסקאלות עדיין לא מספיק גדולות, ויש כמה מרכיבים ש'שותים' את התמחור - כמו באיזה מחיר המחלבות יקנו מאיתנו ושיקולי ייצור פנימיים שלהם. סביר להניח שהמוצרים יגיעו במחיר פרימיום מסוים, בטווח שבין מחיר חלב פרה למחיר חלב צמחי".

על שאלת זמן השיווק והגעת המוצרים למדפי המרכולים, עונה איפרגן כי בשנה הקרובה לא יתאפשר שיווק מוצרים מבוססי חלבונים שפיתחה אימג'נדרי. החברה עדיין ממתינה לאישור הרגולטורי שיאפשר לה לשווק בישראל, אך השיווק בעולם יתאפשר מוקדם יותר, כלומר כבר בשנה הקרובה. איפרגן מסביר את הגורמים לעיכובים בשיווק המוצר על ידי החברות הרוכשות את החלבונים בגין התהליך שצריך המוצר לעבור בתוכן. "יש מחזור עד למכירה - בהתחלה יש שיחות, ואז יש ניסויים, מאשרים את הספק, יש פיתוח מוצר שצריך לעשות - זה תהליך שקורה במחלבות עד המוצר הסופי". הוא מציין כי גם החלטות שיווקיות, למשל על שם המוצר, עלולות להוות עיכוב.

מייסד ומנכ''ל אימג'נדיירי ד''ר אייל אפרגן, ופרופ' תמיר טולר / צילום: איל יצהר

שי כהן, מנהל זרוע החדשנות של תנובה וזרוע ההשקעות של החברה, תנובה ונצ'רס, מתייחס לקשיים הקיימים כיום בשוק: "כשיש גשם כולם נרטבים". הוא מזכיר את "המיתון וסביבת הריבית והאינפלציה, וגם המצב בשוקי ההון, הרעב הנמוך יותר לסיכון. יש ירידה בהשקעות בכל הוורטיקלים".

כהן כהן מתייחס גם לקשיים לשלב את חלבוני התסיסה הטבעית במוצרים שתנובה רוכשת מרימילק: "זה לא מתחיל ונגמר ברכיב אחד. זה צריך להיות משולב במוצר מזון עם רכיבים נוספים. אומנם רימילק הגיעה לפריצת דרך בחלבון ספציפי אחד, אבל יש עוד כברת דרך של חלבונים נוספים שהם משמעותיים לתעשיית המזון".

למרות שהחברות טוענות שהמוצרים המכילים את החלבונים שייצרו זהים בטעמם לחלב פרה, בתנובה טוענים שיש עוד כברת דרך. "בסוף אנו מדברים על רכיבים, אבל זה חייב לפגוש טעם. המוצר צריך להיות טעים ועם ערכים טובים. כמובן גם במחיר - שיהיה מונגש לצרכן. רימילק וחברות נוספות ביצעו פריצה מאוד משמעותית, אבל יש פה עוד הרבה עבודה לעשות".

ומעבר לשאיפה לדמות לדבר האמיתי בטעם ובערכים, ישנו נושא המחיר, "וכאן נמצא האתגר" אומרים בתנובה. החברה מעריכה שבשנה הקרובה מוצרים המשלבים את חלבוני הפרמנטציה יגיעו למדפים, "אבל כמו כל תחום חדש, גם פה נראה אבולוציה ושיפור בפרמטרים ככל שנתקדם".

בחזונן מבקשות חברות הפודטק להציע חלופה לתעשיית החלב המסורתית, ובכך אולי לפתוח את שוק מוצרי החלב לשחקנים חדשים: חברות נוספות שיוכלו לייצר מוצרים ולהציע אותם ישירות ללקוח, מה שיעזור לבלום את ההתייקרות הבלתי פוסקת של מוצרי החלב. אך בינתיים מסתמן כי השחקניות הגדולות בתעשיית החלב ימשיכו לאחוז בחלק הארי של השוק, ולשלוט בגובה המחירים - גם של האלטרנטיבות.

עוד כתבות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

חדשות ההייטק / צילום: ap, Michael Perez

החברה הישראלית שתספק נחילי רחפנים חמושים לארה"ב

המדור של גלובס מציג מדי שבוע את כל החדשות המעניינות בענף ההייטק • והפעם: Base44 של היזם מאור שלמה נמכרה לוויקס ב-80 מיליון דולר בעסקה יוצאת דופן, ענקית המחשוב שמאמינה בחברת הקוונטום הישראלית, חברת הרחפנים הישראלית, אקסטנד, זכתה במכרז לאספקת נחילי רחפנים חמושים משוטטים שפרסם משרד ההגנה האמריקאי בהיקף של 10 מיליון דולר, וגם סערה סביב מתכנת הודי שמואשם בהונאה סדרתית ● חדשות ההייטק

מוצרים בסופרמרקט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

משוויץ לעזה: היזם שהתחיל בסייבר התקפי ורוצה עכשיו לתפוס מחבלים דרך הסלולר

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם