גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שיתופי פעולה במקום תחרות: המחלבות רצות לעבר חברות ה"חלב של העתיד"

חברות אימג'נדרי ורימילק, שמייצרות חלב בלי פרות, מנסות להתחרות ביצרניות החלב מהחי מצד אחד, אך מצד שני הן תלויות במחלבות הגדולות שמשקיעות בהן ● בחברות מדגישים את ההצלחה שלהן בהפחתת העלויות, אך לדבריהן "יש כמה מרכיבים ש'שותים' את התמחור"

המוצר של אימג'ינדרי / צילום: יניב קופל
המוצר של אימג'ינדרי / צילום: יניב קופל

מחירי מוצרי החלב בארץ ממשיכים לעלות, ורק בחודש שעבר הוסיפו 10% כמעט. לפי הסכם בין שר האוצר בצלאל סמוטריץ' למועצת החלב, ייפרסו העליות הנוספות לאורך שלוש השנים הבאות, בשיעור של 3.1% כל שנה.

בורסה שאינה זבת חלב ודבש: מדוע נטשו המשקיעים את מניות הפודטק המבטיחות
אישור ראשון לשיווק חלב מתרבית תאים. האם הוא יעורר את התחום?
"זה לא עוד מותג טבעוני, אני מתכוון להחליף את תעשיית החלב" | 40 עד 40

כעת, המחלבות הגדולות משקיעות בחברות פודטק שמייצרות חלב שזהה לחלב פרה, רק ללא צורך בפרות. להבדיל מתחליפי החלב הקיימים היום בשוק, שהם מבוססי חלבונים מרכיבים צמחיים, כגון חלב שקדים או חלב שיבולת שועל, חברות אלה, רימילק ואימג'נדרי, מייצרות חלבונים הזהים לחלבוני חלב, ובשיטה אחרת.

מדובר בפרמנטציה (התססה) על ידי שמרים, ובעזרת בינה מלאכותית, ובחברות מצהירים שרצונן לשנות את תעשיית החלב, ולהילחם בנזקים הסביבתיים הכבדים שהיא גורמת. עם זאת, המודל העסקי, הן של אימג'נדרי והן של רימילק, מצריך שיתוף פעולה הדוק עם אותה תעשייה מסורתית ובעייתית - כשהמחלבות הגדולות הן גם המשקיעות בחברות וגם נמנות עם לקוחותיהן. לדוגמה, תנובה וטרה הן בין המשקיעות של רימילק, וקבוצת שטראוס משקיעה באימג'נדרי.

רימילק ואימג'נדרי הוקמו שתיהן בשנת 2020, ונחשפו לא מעט לאור הזרקורים התקשורתי, כשהן מספרות על החזון לאפשר ייצור של מוצרים הזהים בטעם ובמרקם למוצרי חלב, אך בעלי איכויות תזונתיות טובות יותר (למשל, מוצרים נטולי לקטוז) ובמחיר נגיש.

 

בשנה שעברה גייסה רימילק בסבב הגיוס השני 126 מיליון דולר, לפי שווי שוק של 450 מיליון דולר, ואימג'נדרי גייסה קצת מעל 30 מיליון דולר בסך סבבי הסיד הראשונים. שתי החברות מייצרות במספר מפעלים הפזורים ברחבי העולם, בנקודות אסטרטגיות שאת מיקומן הן מסרבות לחשוף.

להוריד את המחיר מתחת למוצרי חלב פרה

החלבונים המיוצרים באותם מפעלים נמכרים כאבקה ליצרניות מזון, במטרה לאפשר ליצרניות להשתמש בו כבסיס לייצור, מלבד משקאות חלב, מגוון מוצרים נוספים: גבינות, יוגורטים וגלידות. שתי החברות מצהירות שהן כבר מצליחות לייצר בפועל בנפחים מסחריים.

רימילק חתומה על הסכמי הפצה עם מספר חברות מקומיות, ביניהן גם טרה בבעלות החברה המרכזית לייצור משקאות, ועם חברות מסחריות גלובליות שהיא מסרבת לחשוף את שמן.

מלבד ההצהרה על היכולת לייצר בכמויות מסחריות, ברימילק מספרים שהם הצליחו להוזיל את עלויות הייצור, ושבטווח הרחוק מטרתם לאפשר את קיומם של מוצרים מבוססי חלבוני פרמנטציה, שיהיו זולים יותר ממוצרי חלב פרה. החברה מסבירה שעצם קיומה של תשתית ההתססה בתעשיות הפארמה והמזון עוד בטרם הוקמה רימילק, צפוי 'לעשות את ההבדל' שיאפשר להוזיל את עלויות הייצור.

אביב וולף וד''ר אורי כוכבי, רימילק / צילום: אייל טואג

"טכנולוגיות תסיסה מתקדמות נמצאות כבר בשימוש ליישומים אחרים, אבל מה שהצלחנו לעשות הוא באמת ייחודי, כי הטכנולוגיות הקיימות מייצרות מוצרים יקרים בנפחים קטנים", אומר לגלובס ד"ר אורי כוכבי, מנהל הטכנולוגיות הראשי ומייסד שותף בחברה. "אנחנו הצלחנו להפוך את כל המודל על הראש - לייצר בנפחים גדולים בעלויות שהולכות וקטנות".

בחודש שעבר קיבלה רימילק את האישור הרגולטורי הנדרש ממשרד הבריאות כדי לשווק את מוצריה בישראל, שהצטרף לאישורים שהחברה מחזיקה לשיווק גם בארה"ב וגם בסינגפור, מה שהופך אותה לטענתה לחברה היחידה בעולם עם האישורים הנדרשים בשלושת השווקים האלו.

"המטרה שלנו היא לשנות את תעשיית החלב, לשנות את הייצור של החלב עצמו ולהחליף את הפרה כאמצעי ייצור", אומר ד"ר כוכבי. "מבחינת הנזקים הסביבתיים, תעשיית החלב מייצרת כמויות עצומות של פסולת וזיהום. היא תעשייה הפסדית שלא יודעת לקיים את עצמה ללא סבסודים".

כאן עולה השאלה, אם התשתיות הקיימות כיום מאפשרות ייצור בהיקפים גדולים ובעלויות נמוכות יותר, האישורים הנדרשים ישנם וגם ברמת התוצר החברה מרוצה, מדוע מוצרים מבוססי חלבוני פרמנטציה טרם הגיעו למדפים?

ברימילק טוענים שהעיכוב בשיווק המוצרים הוא באחריות המחלבות. לדידם, החברה היא הספקית של חומר הגלם, במקרה הזה החלבונים, אבל פיתוח המוצר הסופי ושיווקו - הכוללים בין היתר החלטות על אופן הטמעת החלבונים במוצרים בשילוב חומרים אחרים, קביעת אסטרטגיית הייצור וגם קביעת המחיר הסופי - כל אלו בידי המחלבות.

"יש לנו עוד דרך לעשות עד המדף בסופר"

פנינה סברדלוב, ראש מו"פ בתנובה, שמשקיעה ברימילק, אומרת לגלובס כי "מדובר ברכיבים שמגיעים אלינו וצריך לשלב אותם בתוך מוצר, ואת זה לשלב בתוך התעשייה, וזה מורכב. יש לנו עוד דרך לעשות, גם ברמת הטעם וגם ברמת העלויות, כדי שהמוצרים האלו יפגשו מדף בסופר".

חברת אימג'נדרי מתייחסת גם היא לסוגיית המחיר. ד"ר אייל איפרגן, מייסד שותף ומנכ"ל החברה, מסביר מדוע ייתכן שמחיר המוצרים יהיה גבוה, אף שגם הם מנסים ומצליחים להוריד עלויות ייצור, ומשתמשים בתשתיות ובידע קיימים.

"הסקאלות עדיין לא מספיק גדולות, ויש כמה מרכיבים ש'שותים' את התמחור - כמו באיזה מחיר המחלבות יקנו מאיתנו ושיקולי ייצור פנימיים שלהם. סביר להניח שהמוצרים יגיעו במחיר פרימיום מסוים, בטווח שבין מחיר חלב פרה למחיר חלב צמחי".

על שאלת זמן השיווק והגעת המוצרים למדפי המרכולים, עונה איפרגן כי בשנה הקרובה לא יתאפשר שיווק מוצרים מבוססי חלבונים שפיתחה אימג'נדרי. החברה עדיין ממתינה לאישור הרגולטורי שיאפשר לה לשווק בישראל, אך השיווק בעולם יתאפשר מוקדם יותר, כלומר כבר בשנה הקרובה. איפרגן מסביר את הגורמים לעיכובים בשיווק המוצר על ידי החברות הרוכשות את החלבונים בגין התהליך שצריך המוצר לעבור בתוכן. "יש מחזור עד למכירה - בהתחלה יש שיחות, ואז יש ניסויים, מאשרים את הספק, יש פיתוח מוצר שצריך לעשות - זה תהליך שקורה במחלבות עד המוצר הסופי". הוא מציין כי גם החלטות שיווקיות, למשל על שם המוצר, עלולות להוות עיכוב.

מייסד ומנכ''ל אימג'נדיירי ד''ר אייל אפרגן, ופרופ' תמיר טולר / צילום: איל יצהר

שי כהן, מנהל זרוע החדשנות של תנובה וזרוע ההשקעות של החברה, תנובה ונצ'רס, מתייחס לקשיים הקיימים כיום בשוק: "כשיש גשם כולם נרטבים". הוא מזכיר את "המיתון וסביבת הריבית והאינפלציה, וגם המצב בשוקי ההון, הרעב הנמוך יותר לסיכון. יש ירידה בהשקעות בכל הוורטיקלים".

כהן כהן מתייחס גם לקשיים לשלב את חלבוני התסיסה הטבעית במוצרים שתנובה רוכשת מרימילק: "זה לא מתחיל ונגמר ברכיב אחד. זה צריך להיות משולב במוצר מזון עם רכיבים נוספים. אומנם רימילק הגיעה לפריצת דרך בחלבון ספציפי אחד, אבל יש עוד כברת דרך של חלבונים נוספים שהם משמעותיים לתעשיית המזון".

למרות שהחברות טוענות שהמוצרים המכילים את החלבונים שייצרו זהים בטעמם לחלב פרה, בתנובה טוענים שיש עוד כברת דרך. "בסוף אנו מדברים על רכיבים, אבל זה חייב לפגוש טעם. המוצר צריך להיות טעים ועם ערכים טובים. כמובן גם במחיר - שיהיה מונגש לצרכן. רימילק וחברות נוספות ביצעו פריצה מאוד משמעותית, אבל יש פה עוד הרבה עבודה לעשות".

ומעבר לשאיפה לדמות לדבר האמיתי בטעם ובערכים, ישנו נושא המחיר, "וכאן נמצא האתגר" אומרים בתנובה. החברה מעריכה שבשנה הקרובה מוצרים המשלבים את חלבוני הפרמנטציה יגיעו למדפים, "אבל כמו כל תחום חדש, גם פה נראה אבולוציה ושיפור בפרמטרים ככל שנתקדם".

בחזונן מבקשות חברות הפודטק להציע חלופה לתעשיית החלב המסורתית, ובכך אולי לפתוח את שוק מוצרי החלב לשחקנים חדשים: חברות נוספות שיוכלו לייצר מוצרים ולהציע אותם ישירות ללקוח, מה שיעזור לבלום את ההתייקרות הבלתי פוסקת של מוצרי החלב. אך בינתיים מסתמן כי השחקניות הגדולות בתעשיית החלב ימשיכו לאחוז בחלק הארי של השוק, ולשלוט בגובה המחירים - גם של האלטרנטיבות.

עוד כתבות

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

במקביל לדיוני המו"מ: צה"ל ממשיך לתקוף מטרות בח'אן יונס

מקור בכיר בחמאס: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה • גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות • במקביל לדיווחים, המלחמה בעזה נמשכת - מטוסי קרב תקפו תשתית טרור בחאן יונס שבה זוהה שיגור לעוטף • בלינקן לראש ממשלת קטאר: לסלק את בכירי חמאס מדוחה אם ימשיכו להתנגד לעסקה • עדכונים בולטים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"