גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לקראת משבר משכנתאות? "השבוע המלצתי לשני זוגות למכור את הדירה"

עד לפני שנה, יועצי המשכנתאות נופר יעקב ויונתן ברלינר סגרו עבור לקוחותיהם משכנתאות על בסיס ריבית פריים של 1.6% ● כעת, כשריבית הפריים היא כבר 6.25%, חלק מהלקוחות נואשים לעזרה ● "רואים מקרים שבהם ההחזרים החודשיים התייקרו אפילו ב-2,000 שקל ויותר", אומרת יעקב ● מה אפשר לעשות כעת עם המשכנתה והאם היועצים חשים חרטה? ● האזינו

ההקלות שנותנים הבנקים כיום לבעלי משכנתאות עשויות להסתיר משבר שיתגלה רק בהמשך / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
ההקלות שנותנים הבנקים כיום לבעלי משכנתאות עשויות להסתיר משבר שיתגלה רק בהמשך / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"אני לא מכיר אנשים שבגלל העלאות הריבית והתייקרות המשכנתה, נאלצו לבטל חוגים לילד, אבל אני מכיר רבים שהמצב הנוכחי מדיר שינה מעיניהם. זה מפריע להם בצורה עמוקה, כי הם מבינים שיש עוד שלבים לפנינו", כך אמר יו"ר הוועדה המקצועית בהתאחדות יועצי המשכנתאות, יונתן ברלינר, בראיון שנתן השבוע יחד עם יו"ר ההתאחדות נופר יעקב לפודקאסט "הצוללת". לעומתו, יעקב פגשה רק השבוע שני זוגות שהמליצה להם למכור את הדירה, בלית ברירה, אחרת ייקלעו לבור של חובות.

גימיק שיווקי או עסקה אמיתית: מה עומד מאחורי הדירה של נועה קירל בשדה דב? | דעה
המשכנתה הממוצעת באפריל התקרבה שוב למיליון שקל 

השיחה התקיימה לאור החלטת בנק ישראל מהשבוע על העלאת ריבית נוספת, עשירית במספר, כך שהריבית במשק כעת היא 4.75% וריבית הפריים - 6.25%. זהו רצף העלאות הריבית הארוך ביותר מזה כ-20 שנה. נפגשנו עם יעקב וברלינר כדי להבין אילו אפשרויות עומדות כעת בפני בעלי משכנתאות, שההחזר החודשי שלהם קפץ - בממוצע - באלף שקל בשנה האחרונה, ועד כמה הם רואים גם בעצמם כאחראים למצב.

רק לפני כשנה ושנתיים, ברלינר ויעקב ליוו לקוחות שראו מול עיניהם ריבית פריים של 1.6%. לדברי השניים, "תקופה כזו לא זכורה לנו. ייעוץ משכנתאות הוא מקצוע חדש מהעשור האחרון, אבל גם היועצים הוותיקים, שהכירו תקופות מלפני 30-40 שנה, אומרים: 'כזה לא היה'. היו תקופות של משברים כלכליים ואינפלציה גבוהה, אבל לא היו אז כאלה חובות. המשכנתאות היום הן של מיליון שקל בממוצע, ובמרכז הרבה משכנתאות הן של מיליון וחצי שקל. פעם זה לא היה".

"רואים מקרים שבהם ההחזרים התייקרו ב-2,000 שקל ואפילו יותר"

איך התייקרות המשכנתה נראית במספרים?
יעקב: "במשכנתה ממוצעת של מיליון שקלים, ועם רכיב פריים של 450 אלף שקל, העלייה בהחזר החודשי היא של 1,150 שקלים. העלאת הריבית השבוע משמעותה התייקרות של עוד 69 שקל. אנחנו רואים גם מקרים שבהם ההחזרים החודשיים התייקרו ב-2,000 שקל ואפילו יותר. זה מייצר קושי אמיתי אצל אנשים רבים".

לגבי הזוגות שעמם נפגשה השבוע והמליצה להם למכור את הדירה, בגלל התייקרות המשכנתה, מספרת יעקב: "אלה זוגות שקנו דירה בהחזר חודשי גבוה, עם מינוף גבוה בפריים. הם עשו שיפוץ גדול, השלימו הון עצמי, והתמנפו מעבר ליכולת שלהם. לכן הם מציעים כעת את הדירה למכירה ויחפשו משהו יותר מתאים".

במקרה אחר, של זוג בני 50 שפנה אליה, הפתרון היה מיחזור המשכנתה. "זו הייתה משכנתה שנלקחה במקור עם חלק גדול בפריים. עשינו מיחזור של החלק הזה, פריים נקי, לריבית קבועה של 4.5%. הם הבינו את הסיכון שיש בריבית קבועה בעתיד (ריבית שעלולה להיות לא משתלמת כשהריבית במשק יורדת, ואז עמלות הפירעון המוקדם גבוהות, ה"ו, ד"מ). מה שחשוב להם הוא לישון בשקט. כל עליית ריבית הטרידה אותם מאוד".

באילו נסיבות את ממליצה לזוגות למכור את הדירה?
"כשהמימון שנדרש כדי להקל על ההחזרים הוא מאוד גבוה ומאוד יקר ביחס להכנסות. לזוג שלו המלצתי למכור את הדירה יש הכנסות יפות. בני הזוג מכניסים יחד 30 אלף שקל בחודש. אבל ההחזרים החודשיים מתקרבים ל-15 אלף שקל. זה עלול להוביל אותם לספירלות של חובות. האישה אמרה לי: 'אני יכולה להגדיל את המשכורת שלי דרך בונוסים'. אבל בסוף, כשאני מסתכלת על משפחה, אני אומרת: יש מחיר שאפשר לשלם עבור דירה, ביחס להכנסות, ויש מחיר שלתפישתי הוא כבד מדי".

נאחל לזוג בהצלחה במכירת הדירה. בתקופה הנוכחית, גם זו משימה לא פשוטה.
ברלינר: "זו הסיבה שאנחנו לא רואים הרבה מימושים כאלה. מי שלקח משכנתה לפני שנה, ועכשיו צריך למכור את הדירה ב-10% פחות, יגיד לעצמו: טוב, כבר עדיף לשלם עוד על המשכנתה. נכון לעכשיו, המערכת, הבנקים, מצליחים לנהל את המצב".

יו''ר הוועדה המקצועית בהתאחדות יועצי המשכנתאות, יונתן ברלינר / צילום: צילום: אמנדה סורידי

האם בתקופת הריבית האפסית, שיקפתם ללקוחות שלכם את תרחישי הקיצון שהם עלולים להגיע אליהם, בהתחשב בכך שהריבית תעלה?
"כן. זה היה מאוד מקובל לקחת כתרחיש קיצון עוד שני אחוז בכל המדדים. כלומר, אם השוק צופה שריבית בנק ישראל תגיע ל-3% אז היא תגיע ל-5% בתרחיש קיצון. אבל זה לא משנה. כי גם כשהצגת ללקוח תרחיש Worst Case Scenario, הוא לא מדמיין את זה באמת. זה כמו שתגיד לו: 'שמע, אתה קונה עכשיו דירה. תדע שהמחיר שלה עלול ליפול תוך שנה ב-30%'. הוא לא באמת לוקח את זה בחשבון. גם אדם שההחזר החודשי שלו במשכנתה עלה ב-1,000-1,500 שקל בחודש, מופתע".

יש לכם הרהורים על כך שגם אתם אחראים למצב הנוכחי? אולי אפילו חרטה על האופן שבו בניתם את המשכנתאות או הצגתם את הנתונים בפני הלקוחות?
ברלינר: "אודה ואתוודה, אפילו לפני עשרה חודשים - לאחר שהתחילו העלאות הריבית - עדיין המלצתי לקבוצת לווים מסוימת, וגם דיברתי על זה בפומבי, שהכי משתלם לקחת שני שליש פריים במגבלות מסוימות. הייעוץ התברר בדיעבד כלא נכון, עם כל מה שקרה בשוק. אבל באותה נקודת זמן, כך היה נכון להמליץ להם. הייתי נותן לעצמי את אותו הייעוץ בדיוק".

היום אותם אנשים - שלקחו משכנתה בשני שליש פריים - עומדים מול שוקת שבורה.
"הם לא בשוקת שבורה, כי אנחנו לא מתחמקים מאחריות ומטפלים במה שצריך. אפשר לנהל את החוב. האחריות מבחינתי נמדדת בכך שכאשר לקוחות מהעבר מבקשים את עזרתי היום - אעזור להם ללא תוספת תשלום. אשב אתם, אסביר להם, אנהל אתם את המשבר. זו האחריות שלי".

"אין צפי לכך שהריבית תרד באופן משמעותי"

ההקלות שנותנים הבנקים כיום לבעלי משכנתאות שמבקשים להקל על החוב, עשויות להסתיר משבר שיתגלה רק בהמשך, כך סבור ברלינר. "אחת הבעיות בנתונים הרשמיים, במיוחד במשכנתאות, היא שיכול להיות שיש מצוקה אמיתית של אנשים שלא משתקפת דרכם עדיין. ועד שרואים את הנתונים הרשמיים, זה כבר לא רלוונטי. במשכנתאות, אפשר לדחות את הבעיה קדימה בקלות".

עוד לדברי ברלינר: "כיום הבנקים באים לקראת הלקוחות שנתקלים בקושי עם המשכנתה, בצורה חריגה. למשל, כיום ההמלצה הרווחת של הבנקים היא לא להקפיא משכנתה (שעשויה להגדיל את העלות הכוללת של המשכנתה בטווח הארוך), אלא למחזר. הבנקים - בשונה מפעם - מאפשרים ללקוחות למחזר רק את החלק היקר במשכנתה. הם לא פוגעים בתנאי הריבית, ואפילו משפרים אותם".

הבנקים מציעים כיום מבצעים שונים לבעלי משכנתאות שנועדו להקל עליהם: הפועלים הכריז שיספוג את עליית הריבית, במזרחי מציעים "משכנתה בקצב שלך", ועוד ועוד. עד כמה אלה מהלכים שיווקיים ועד כמה הם אמיתיים?
יעקב: "בנק הפועלים הכניס את היד לכיס וסופג את עליית הריבית האחרונה. הייתי רוצה לראות יותר מהלכים כאלה. שאר הבנקים נותנים הלוואות בתנאים נוחים יותר כדי להקל. גם אם אני מאריכה את הפריים ומקלה על ההחזר החודשי, אז העלות הכוללת של המשכנתה עולה. לכן מי שמאפשרים לו גמישות ברכיב הפריים והוא מאריך אותו, חשוב שיוודא שגם כשהפריים יורד, הוא יוכל לקצר את התקופה בלי קושי".

מי שמגיע אליכם כיום ורוצה לקנות דירה, אתם אומרים לו: "חכה, כי המחירים עוד יירדו" או שמלווים אותו בבניית המשכנתה?
יעקב: "אף אחד לא יודע מה יהיה. בכל מקרה, משפחות שלוקחות היום משכנתה, צריכות להבין שהריבית צפויה להישאר גבוהה לאורך זמן. אם הן חושבות לקחת משכנתה כבדה מתוך הנחה שמחר הריבית תרד, אז זה שיקול לא נכון. היתרון במצב היום, הוא שמדובר בשוק של קונים והמשא ומתן מול הבנקים הוא מאוד אפקטיבי. חשוב לבצע משא ומתן אגרסיבי מול הבנקים כדי לקבל תנאים טובים יותר. המלחמה על המשכנתה - מצדם של הבנקים - היא גדולה יותר".

נופר יעקב, יו''ר התאחדות יועצי המשכנתאות / צילום: ישראל פנחסוב

ברלינר: "גם אחרי סיום רצף העלאות הריבית, אין צפי לכך שהריבית תרד באופן משמעותי ולא ברור עד כמה ריבית המשכנתאות תרד. לצד זאת, הריביות כיום במשכנתאות לא גבוהות ביחס לרמת הריבית בשוק. כלומר, אם היום הריבית הממוצעת במשכנתה היא 5%, הרי שיש משכנתאות שנלקחות כיום בריבית כוללת של פחות מ-4.5%. זה סביר לאורך זמן".

עוד כתבות

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית